2/04/2009

4 февруари 2009 г.

"Монитор" пише, че ексшефът на Института по психология на МВР проф. Ганчевски направил два диска по Вивалди, с които щял да гони бойния стрес от полицаите. Щели да са достъпни и за цивилни граждани. Те, цивилните граждани, откъде ли пък хващат боен стрес?
Професорът вика, че почнал да мисли по тоя въпрос преди 2 години, когато установил, че 52% от полицаите били в "боен стрес". Доколкото мога да преценя, това е повече, отколкото при военновременни условия...
Че музиката лекува, е известно още от Вехтия завет. Там се споменава как Давид умело успокоявал с лирата си депресирания цар Саул. И за Платон и Аристотел не е било тайна. През 1742 г. граф Кайзерлинг изпратил своя представител Голдберг при Бах за няколко "приятни и весели" клавирни творби, които да му помогнат за нерви. Така се раждат "Вариациите Голдберг" за арфа. Ако си спомняте, Любо Дилов се похвали лани, че неговата компания (БМК) издала тия вариации с парите, спечелени от чалгата... Което е същото като порноиндустрията да отчислява част от печалбите си за клиниката по хименопластика. Но да не се отплесваме.
Искам да кажа, че няма нищо оригинално в подхода на проф. Ганчевски. Музикотерапевтите отдавна са наясно, че Вивалди и "Четирите годишни времена" лекуват успешно неврози, както и бойни и мирни стресове. Подходящи са също Шуберт и Шуман. Следвайки пророчеството на Новалис, че "За всяка болест има музикално решение", съвременната наука вече е изнамерила подходящата музика за конкретните клинични пътеки.
За развитие на умствените способности на децата например много помага Моцарт. Вероятно може да се използва и при полицаите, в случай че се докаже, че има наченки на такива способности. Бах пък помага да се излезе от депресия. При алкохолизъм - "Аве Мария" на Шуберт. За гастрит - "Соната №7" на Бетовен... И сега най-интересното: при еректилна дисфункция Григ е направо като "Он клиник"... Според д-р Филипов в тоя случай подхожда много и "Танц със саби" от Хачатурян...
С валсовете и джаза трябва да се внимава. Щото те имат като страничен ефект получаването на диария. Да, бе! Учените не знаят защо, но е така.
Разбира се, в откритията на музикотерапевти има и такива, които д-р Филипов е готов веднага и яростно да отрече. Като например, че "Сватбеният марш" лекува високо кръвно! Щото, нека мислим логично, високото кръвно се появява точно след слушане на "Сватбения марш".
Изследвано е и влиянието на различните инструменти върху различните болести. Ловджийският рог е много полезен при мания за преследване, а арфата при истерия. Съобщавам го, щото може и Сидеров да ме чете. Цигулката помагала много на хипохондриците... Тук може би Танчето Дончева по може да каже... За гъдулката не знам на какво помага. Пък и дали на него може изобщо да му се помогне...
Като сме почнали на културни теми... Вестниците съобщиха, че в кюстендилския квартал "Изток" широко се разпространявал "Англо-българо-цигански разговорник". Братя от Кюстендил, пратете ми го този разговорник, щото и аз работя вече трета година по темата, та да не се дублират усилията. Всъщност не съм стигнал Бог знае колко далече. Някои елементарни фрази: Сокерес ту ю? Ай ем шукар, тенкю. Уот ебалт ю? I’m from Faculty. Kash and carry. Gipsy love rom. Gel burda immediately! Ама това, последното, може да беше и на турски. Щото аз и по такъв разговорник работя. По други причини. И най-необходимите думи съм превел: метална жица (wire), жица с ток (live wire), нема жица - wireless. Кон (horse), каруцарски кон (cart-horse), талига (cart). Такива неща, дето ще им са нужни на първо време, докато се интегрират в английското общество. А също и магнит (magnet), щото те без това не могат да сортират черните и цветните метали...
Пък в Плевен бесни на CNN, щото излъчили репортаж за местните роми, който уронвал престижа на града. Репортажът показва семейство рошави индобългари, някои по потници и не съвсем къпани, които се греят на котлон. Общинският соцлидер Л. Петков вика: "Филмът е тенденциозен и създава извратена представа за града."
Абсолютно тенденциозен! Циганин се грее на електрически котлон е гледка, която у нас е виждана за последен път през Лукановата зима. А потник циганите не носят още от Априлския пленум.
Сега се сещам да добавя към речника и котлон, електрически (hot-plate). За всеки случай.
Иначе репортажът е направен с много симпатия. И ми се струваше, че а-ха всеки момент водещият ще възкликне: "Ибахти рошавия мангал!", както възкликна едно наше войниче в Ирак. Но това, разбира се, кодексът за етническа толерантност на CNN не го позволява.

No comments: