1/16/2009

16 януари 2009 г.

"На една каца мед, викаше дедо Славейков, й трябва една лъжица говна, за да се развали." Стотина тъпанари успяха да провалят протеста на 5000 студенти и други заинтересовани лица. Кой кяри, е въпрос с понижена трудност. Ама за всеки случай да ви дам жокер - не е опозицията.
Като обобщение на протеста може да се каже, че се получи нереволюционна ситуация: тия отдолу не могат, тия отгоре не искат...
Мирослава Радева, по първи мъж Янова, вика: Начинът на протеста е нещо, на което тепърва ще се учим. Но е време българинът да се прости с психологията "Преклонена главица сабя я не сече". Погледнете французите как са си изградили демократичната култура - с гилотината, с колко жертви. Как пада Бастилията? Не казвам, че хората трябва да се бият, но навсякъде по света се случва."
Има нещо верно. С "аз не ритам тръна бос" далеч не се стига.
Но Янова като социолог е длъжна да е чела "Речник на историческите заблуди" и да знае, че специално превземането на Бастилията е една бутафория. Първо, Бастилията изобщо не е била някаква мрачна тъмница, а луксозно заведение за главно провинили се аристократи. Всеки затворник си донасял мебели от дома и си обзавеждал килията по свой вкус, даже и слугиня си довеждал. Храната била на ресторантски начала. Затворниците се разхождали на свобода, а в килията се връщали само да пренощуват. Точно като Митьо Очите. Там Волтер пише най-хубавите си съчинения. Полежали са си Ларошфуко, Бомарше. На тоя последния Кралят Слънце му написал заповедта за арест на купа седмица, както си играел карти. Второ, конкретният повод за щурма е опитът на краля да уволни финансовия министър, реформатора Жак Некер. Може ли ние да се дигнем на бунт в защита на Орешарски?
И освен това, когато на 14 юли народът влязъл в Бастилията, там били останали само седем души: четирима фалшификатори на пари, двама психично болни и един педофил. Луди и криминали. А у нас криминалите са отвън и се опитват да водят превземането. С което не искам да кажа, че и вътре няма криминали. Охраната на затвора била от инвалиди. Които при първата пушка се разбягали и никакво превземане не било възможно. Въстаниците за всеки случай отрязали главата на коменданта Лони, щото като материалноотговорно лице отказал да им даде без разписка оръжието, което се съхранявало там.
Та това накратко е знаменитото "превземане" на Бастилията. И трудно може да се правят паралели с нашата лумпениада. Е, разбира се, има и прилики. И там е управлявал млад и неопитен крал, Луи XVI, който се грижел само за богатите. Имало тежка финансова криза, хлябът бил скъп. Но разликите са повече. Франция имала три съсловия - едно онеправдано трето съсловие и две богати. Пък ние имаме само две. Некер се опитвал да обложи с по-високи данъци богатите, а Орешарски обложи най-бедните. Буржоазията била в съсловието на онеправданите, пък у нас е управляваща. Те на онзи етап нямали проблеми с руснаците, макар че по-късно им се образували сериозни проблеми...
Много интересен феномен се наблюдава на протеста. Ултрасите викали на журналистите "еврейски медии" и ги гонели да ги бият. Даже стигнали няколко души и им изпотрошили пособията.
Ето това "еврейски медии" много ме издразни. Разбирам, че е трудно да ни кажат "европейски", но чак пък еврейски!
Вярно, Мишата Чорни и "Стандарт", но пък "24 часа" и "Труд" са германски. Вчера например в "24 часа" има следният виц: "Двама евреи попаднали в газова камера. Газът се покачва, казал единият. Купувай, купувай, подканил го другият."
Това ли е "еврейска" медия? Даже мисля, че от израелското посолство ще пратят нота до Венелина. На тема газ евреите са по-чувствителни даже и от българите.
Ей, колеги, ако ще почваме битката срещу световния еврейски заговор, да ви кажа и аз неколко от серията. Знаете ли как бяга евреин от концлагер? През комина и дим да го няма. А тоя, дето питали Моше къде е Аврам, пък той отговорил: В сапунерката на трети умивалник?
Шегувам се, бе. За тоя, последния, уволниха една мома от нашия вестник. Наша милост майтап с евреите не си прави. Щото ще престане да ми върви. То не че много ми е тръгнало, де... Както сме казвали, ние уважаваме еднакво всички професии. И евреите, и хомосексуалистите, и циганите... Но най-много евреите, щото това е най-древната професия. Знаете ли, че изразът "седем пъти мери, веднъж режи" е измислен от евреите? Щото при обрязването е много важно да се премери точно.
Пък НС, малко преди да го обкръжат, поздрави циганите с Банго Васил. Всички депутати ръкопляскаха и с това ангажиментите по интеграцията на циганите се изчерпаха за тая година.

No comments: