12/19/2008

19 декември 2008 г.

Снощи си направихме едно малко ешмедеменце. Тесен кръг близки приятели. Не сме прекалявали, само колкото да се разпеем. Един колега свири на китара вечните български песни. И като станах на сабалето, и още ми се пее...
Вляво кървава вечер гори,
вдясно тъмни пожарища пушат.
Де ще стигнем, кога зазори?
Този път накъде лъкатуши?
Ти не знаеш? Аз също не знам -
но води ме, води ме натам!

Така, както го е казала Багряна, излиза малко кьорав сляп води... Но, дето се вика, когато не знаеш къде отиваш, всеки път ще те заведе там, не ли? Философски погледнато, пътищата се правят с ходене, напред-назад...
Станишев се среща с Барозу. Ще му обяснява каква сме я свършили напоследък и щял да му иска "още по-ясна пътна карта" за страната! "Пътна карта"! Като ученици ни водиха да разглеждаме партизанския лагер "Техеран". Ма не го разгледахме. Щото един чичко, който бил партизанин за малко, не можа да намери пътеката, та се изгубихме и стигнахме, както каза другарят по физкултура, "на Света Петка в трънето". Но в крайна сметка той не беше виновен, ние настоявахме да ни води...
Вдясно верно пуши, та се къса. Някой ми каза, че всъщност за лидерското място в СДС се състезавали Иван Костов и Христо Бисеров, ама не знам дали е вярно... Знам, че е Мартин Димитров срещу Румен Христов. Но пък, дето вика Валерия Велева, няма дим без пушек. Даже ми казаха да смятам Румен за победител. Аз обаче не бързам, ще изчакам до неделя. На Мартин му викали Еванджелиста, щото е член на Евангелска църква "Блага вест", която некои богослови определят като секта. Даже пастор Людмил Ятански, основателят на тази секта, призовал привържениците си да гласуват за Мартин, което може да предреши избора, защото от двете секти евангелистката е по-многобройна. Пък Калфин призова по телевизора Александър Йорданов, друг от кандидатите за лидер на СДС, да върне откраднатите от посолството ни във Варшава 1 млн. евро. За Паунов ми разправяха, че бил много набожен, сутрин, преди да отиде на работа, минавал през църквата и палел свещ. Искам да кажа, че всеки от кандидатите за лидер на СДС си имаше своите достойнства, но до финала стигнаха Мартин Еванджелиста и Румен Христов.
Като стана дума за Костов, та искам да отправя един призив: Стига вече с този Костов! Не може той да ни е виновен за всичко. Дайте да видим и Богдан Филов и Андрей Ляпчев да немат некоя вина за днешното ни дередже. Юридически казано, и Иван има "право на забрава"... Даже бих казал, че ни е дълг да му го дадем.
БСП и НДСВ продължават да се дърлят дали да се размножаваме естествено, или те да ни асистират. Отделно червените изцакаха царя, като приеха промени в закона за собствеността. Държавата ще може да си иска горите и земите до 2011 г. С което Готски автоматично преминава във владение на Бойко. В западната поземлена култура се нарича майорат. Та от НДСВ цял ден се чудеха с каква процедурна врътка да възпрепятстват това решение. Защото, както съм отбелязвал и друг път, НДСВ са партията с най-ясна поземлена програма.
Отделно Държавната агенция по горите (ДАГ), след дълъг размисъл, решила да заведе дело срещу царя да върне надвзетите 3500 дка гори. От ДАГ чакали царя и кака му сами да ги върнат и те понеже забравили, та сега се налага да се намеси съдът. Пресаташето на царя Узунова вика, че той нямал отношение към предстоящото дело. То си било между две държавни институции - Поземлената комисия и ДАГ. Логично е, царят се явява трето, добросъвестно лице.
Знам, че не са имотите на царя, които ще ни обеднят. Ама що се прави на набожен: "Материални претенции? От собствената си страна! Не! От мене това няма да видите, независимо при какви обстоятелства, обстановки и положения - категорично не!"
Ама ние напук видяхме.
И се сещам да ви разкажа една притча по действителен случай. През 1911 г. Джокондата на Леонардо била открадната от Лувъра. Намерена е, по-скоро е върната, на 12 декември 1913 г. във Флоренция. През това време осем души закупили осем "Мона Лизи".
Нещо такова се случи и с демокрацията. И фактът, че не я връщат, ме кара да мисля, че още фалшификати ще се появят на пазара. Оne man show е вече на афиша... Изобщо, ако ми позволите да се изразя теоретично, работата още ще се преебе, преди да се оправи. Ако се оправи изобщо... В Перу, за ваше успокоение, сменили коледната пуйка с морско свинче. Винаги има накъде.
Да бях малко по-смел, па да ви призова на въстание. И да бехте и вие малко по-смели, па да се отзовете... Ама не сме такива хора...
Съобщение: Един страхотен коледен подарък за тъщата - втората книга на д-р Филипов. Като активен борец (женен от четвърт век за македонка) докторът знае всичко за тъщите и не го е спестил. За запитвания и записвания на Тонифона - 9395 202 или имейл dr.Filipov@express.bg . Братя, за 10 лв. и бренеке не можете да купите!

No comments: