12/10/2008

10 декември 2008 г.

Във връзка с 9 декември, Международен ден за борба с корупцията (МДБК), министърът на вътрешните работи Михаил Мъков помолил мобилните оператори да пуснат на абонатите си по един SMS с текст: "Не на корупцията".
Това е един изключително успешен подход и чак се чудя защо на нито един министър досега не му е дошло в кратуната, че можем да се борим просто като кажем "Къш-ш-ш!" на грабливата сврака. Този подход много ми напомня думите на Марк Ръсел: "Републиканците имат ново предложение в областта на здравеопазването: "Просто кажи "НЕ" на болестта!"
Именно, ако хората имат достатъчно кураж да кажат "НЕ" и на глада, после и на студа, а защо не и на самия живот, мамка му, ще си живеем страхотно. Експериментът с Буридановото магаре, което тъкмо го научили да не яде, и то опънало петалата, внася известни съмнения. Но аз мисля, че на туй магаре са му спрели храната рязко и то е умряло от абстиненция. Ако се намалява дажбата постепенно до хич, както се прави у нас, резултатът може да е коренно различен.
И друг експеримент внася скепсис. Помните сигур, че царят навремето си каза, че проблемът с корупцията ще се реши, когато всеки от нас каже "Аз не корумпирам" и откаже да дава подкупи. Един разумен призив, който обаче не отчете, че понякога рушветоискателят може да те причаква на жизненоважни кръстовища, зад ъгъла на живота, така да се каже - в родилния дом, на операционната маса, в дома за тъжни обреди... Тоест не отчете, че ние за живота си се борим, а не че съзнателно развращаваме чиновниците.
Не знам. Така, като се замисля, съм склонен да мисля, че да кажеш "НЕ" на корупцията е същото, като да кажеш "НЕ" на диарията, извинявам се. Тая дума много я мразя, щото фатмакът в казармата, един влах от Медковец, все така ми викаше: "Филипов, знаеш ли каква си..." Но както е казал поетът, "Не въставайте срещу ми. /Мразя всички мръсни думи./Мразя тази дума: гъз./Ама брах в гората бъз". В случая се налага да я използвам, за да напомня едно определение за корупцията, което съдържа елементи на класичност, ако не е и направо класическо: "Корупцията е като диарията, не можеш да я устискаш". Големият мислител от БСП Любо Панталеев каза тази велика мисъл по време на синьото управление. По-късно му се наложи да разшири обхвата й, като определи концесията за "Тракия" като "най-големия магистрален обир за всички времена". А младежите от "Българският Великден", баш на Разпети петък, развяваха гащи, на които пишеше: "Оцапахте държавата в жълто!" И така неусетно към днешна дата диарията, пардон, корупцията придоби общочовешки, изчистен от политически цветове смисъл. В смисъл, че всички са до ушите, но не им пука...
Давам си сметка, че така погледнато, може да стигнете до погрешния извод, че трябва да кажем "НЕ" на всички диарии... Стига де, Зигмунд! На всички партии. Но за съжаление няма демокрация без партии. Не че с тях я има...
Ще използвам МДБК и да ви напиша още нещо. Когато вие четете тези редове, денят вече ще е отминал и те с нищо няма да ви ангажират. Така де, ние не можем да се борим с корупцията през цялата година, не е ли така?
"Вярно е, казваше Шефа, има и рушветчийство, но толкова, колкото е нужно, за да се въртят колелата без скърцане... Човек още не е измислил машина, в която да не се губи част от енергията." ("Цялото кралско войнство"). С което искам да кажа, че трябва само малко да я намалим, не изобщо да я откажем, щото ще спре машината...
Пък дружеството за защита на животните "Надежда за четириногите" призовава да нахраним и подслоним бездомно животно за Коледа. Коледното милосърдие трябвало да е насочено не само към хората, но и към животните.
Прогресът е бавно нещо и като живее човек само стотина години, и не може да го види. Но забележете какво е било отношението към животните само преди 100 г: "Излезеш, идеш, в земя корава, напънеш рало, халосаш вола... Дий, краста, дий!" Бой и психически тормоз! А Белчо и Сивушка? А помните ли оня урод нане Стоичко, как за една проскубана капа, "прогнила от пот и мазна като баница", отсече старата върба с 12 щъркелови гнезда?! Изобщо, като изключим Емилиян Станев, цялата ни литература е пълна с насилие над животните и с некоректен анималистичен език. И сега изведнъж българинът си кани дома кученце за Коледа. Това е прогрес отвсякъде и трябва да сме горди.
Пък един колега вика, че ако не намерел подходящо кученце, щял да покани тъща си. Щото, вика, и Обамата щял да кани неговата за Коледа в Белия дом, хем неговата е черна...Все тъща...

No comments: