11/06/2008

6 ноември 2008 г.

Овчаров вика, че това, което се случвало в София, било "умален модел на това, което ще стане в България, ако, не дай си Боже, ГЕРБ спечелят изборите догодина."
Когато такова нещо каже човек, на когото съпартийците викат "500 милиона на цяло", и си готов да повярваш дори, "че мътеницата е по-полезна от ракията", както казваше класикът. Според мен това, което става в София, е умален модел на това, което става в държавата. В момента. Много умален. Щото само браточките от пътния фонд да турим до Велизар Стоилов, и той ще ни се види умерено порядъчен.
Овчаров, изповядай се, ще ти олекне. "Ама те, министрите (и бившите), нямат изповедници. Те не са толкова глупави."
Червените се заканват, че щели да гонят Бойко до дупка и да дирят общинската корупция. Ама верно ли до дупка? Щото не знам дали си давате сметка, уважаеми читатели, какво значи "до дупка". Например в "Кандид" на Волтер една принцеса разказва как точно се извършва проверка до дупка: "Най-много ме изненада това, че на всички ни бръкнаха с пръст на едно място, където ние, жените, обикновено поставяме само тръбичката на клизмата. Тази церемония ми се видя много странна... По-късно разбрах, че това било, за да видели дали не сме скрили там диаманти; такъв бил обичаят, установен от незапомнени времена между цивилизованите нации, които обикалят по моретата. Научих, че господа малтийските рицари-монаси не пропускали никога случая да направят тази проверка, когато залавяли турци или туркини; това било закон на международното право, който никога не се нарушавал."
Та искам да кажа, че с оглед на международното право, като цивилизована морска нация, която освен това е имала историческия шанс да усвои доста от традициите на турците, една проверка "до дупка" трябва да бъде проведена по гореописания начин. Друг е въпросът дали някой ще посмее точно на Бойко да му направи такава щателна проверка.
Колегата Огнян Минчев вика пред "Новинар": "Доган, който в продължение на много години се правеше на либерал, преструваше се на лидер на общобългарска партия, сега, когато му опря яйцето до едно деликатно място (до задника, Минчев, не е срамно да се назовават нещата с имената им!), веднага се върна към озъбената гримаса на етническия вожд, който заплашва с етническа криза. Това е и ползата от кризата в това движение - всички виждат какво представлява на практика неговият лидер."
Не е прав колегата. Аз мога да посоча поне двама души, които не виждат - Параванов и Станишев.
Тук пак се сещам за Кандид, когато е в Истанбул и го вземат за турчин. "На сутринта имамът дойде да ме обреже; и понеже му създадох известни затруднения, махленският кадия, един почтен човек, ми предложи да ме набие на кол: спасих кожата си и задника си с хиляда секвини и бързо избягах в Персия..."
Та искам да кажа, сещате се какво искам да кажа. При една такава операция като обрязването, ако се направи несръчно, "могат да произлязат тъжни последици, за които дамите се интересуват само поради добросърдечието си."
Като стана дума за г-н президента. На 5 ноември 1963 г. е открит МК "Кремиковци". И дето се вика, 45 г. стигат. Толкова удържа една система, за която няма почва или руда в почвата... Пък на същата дата през 1957 г. в Пловдив е открит паметникът на съветския войн "Альоша". Ако ми е правилна логиката, надявам се през 2012 г. и с това да приключим. Мандатът на Параванов ще е изтекъл, Путин може още да е на власт, например като си разменят постовете с руския патриарх Алексей I, но се надявам това нас вече да не ни засяга.
Пък Филия Масларова рекла: "Близо половин милиард лева от бюджетния излишък отидоха за хората от третата възраст. Пенсионерите трябва да оценят всичко, което държавата прави, за да се гарантират техните свободни старини."
Ало, пенсиите, нали знаете как се оценява, кога и с каква бюлетина. Имайте предвид, че няма нищо безплатно. На такива като вас безплатните неща обикновено им ги удържат от пенсията.
Край, черен в Белия дом. В Кения ликуват. С право. Гледах по телевизора репортаж. Родата на Обама скандираше: "Отиваме в Белия дом". Ама то не е само Кения, цяла Африка ликува. Дано знаят американците какво правят.

No comments: