11/11/2008

11 ноември 2008 г.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ разпространила декларация, с която осъжда както целта, така и методите на възродителния процес. Тоест, както и да го гледаме, бламира Борисов.
По тоя повод Гарелов пише: "Неудобно ми е да го казвам, но той се включи неподготвен и обърка доста факти."
Няма неудобно, Гарелов, истината преди всичко. Излезе бос, това е. А когато това е евидентен факт, нема неудобно. Както беше казал сър Исак Нютон: "Plato is my friend, Aristotle is my friend, but my greatest friend is truth." Истината преди Бойко...
Петканов едно време викаше, че Бойко първо говори и после мисли. Ама аз тогава отдадох това размишление на злоупотребата със спиртни напитки. Ама на, човек дори и като не изтрезнява, пак може да каже нещо вярно. Вероятно се дължи на дезинхибиращия ефект на алкохола. Каквото е на трезвия на ума, това е на пияния в устата.
Вчера се навършиха 19 г. от... не знам от какво точно. Вече не знам. Може би от промяната, която отрече промяната. Понякога си мисля, че ако тоя Метон не беше разделил годината на 365 дни, а примерно на 693, сега щяхме да сме страдали само 10 години.
Пък Янаки Стоилов ознаменувал годишнината от 10 ноември със следната вярна констатация: "Средната продължителност на живота на българите за годините на прехода е намаляла със 7 г."
Пенсиите, ако си мислите, че вие сте най-ощетени, не сте прави. Щото ако на вас 10-и ви взе последните 7 г., на новите поколения взе първите 7. Което е много по-страшно и за тях, а и за родината.
"Новинар" обаче вижда светлина в тунела: "Има надежда за тези, които сега излизат от своите първи седем години - например в пътуващата библиотека на "Голямото четене".
Абе, автора, тия разносвачи на надежда що са си написали сайта на маймуница: "4etene"? Май трябва да се направи и "Голямото писане", та да научат некои млади, че 4 и 6 са цифри, а не букви...
Обаче пък националната статистика обясни оня ден, че силно са нараснали хората, които смятат, че стандартът им на живот се е подобрил за последните 12 месеца. И много били оптимистите, които били сигурни, че през 2009 г. ще живеят още по-добре. Българинът бил престанал да се оплаква от инфлацията и вече смятал, че поскъпването не е страшно. И масово спестявали. Така твърдят от НСИ. И ако се постараем да погледнем на нещата теоретично, длъжни сме да кажем: "Абе, вие що не си..." Така де, не е ли така? Ако бяхме шарани, тия от статистиката щяха да ни хващат на бастуна с правото.
Социологът Кольо Колев, явно повлиян от тези данни, а вероятно и от други, които само той знае, пише в "Труд": "Доходите в страната се увеличиха, потреблението нарасна, безработицата намаля...емиграцията пада, а вероятно и мнозина ще се върнат."
От такива вече ми дойде до... Ако Любо Ганев си вдигне ръката високо, ще разберете докъде ми е дошло... Кънчовци, Кольовци, Аслановци... Що така тия анализатори, вместо да ни казват истината, постоянно ни лъжат. Знаете ли защо? Защото "една чиста истина прави живота спокоен, а една хубава лъжа го прави приятен". Така викаше един от Елин Пелин. Писателя, не града. То пък един град... Става дума за златния косъм на вдовицата Смарайда...
Щото то какво е животът? В едни наскоро открити писма на Ван Гог художникът го е казал прекрасно: "Трябва да си добре нахранен, с хубав покрив над главата, да чукаш от време на време, да си пушиш лулата и да си пиеш кафето спокойно." Ама я си го позволи, без да намериш некоя със златен косъм!
Сега се сещам и за една приказка на Андерсен за петима братя, които искали да се занимават с нещо полезно за хората. Първият казал, че ще прави тухли, вторият, че това и машина може да го прави, по-добре да стане зидар. Третият казал, че ще стане архитект. Четвъртият решил да измисля нови технологии. Петият: "Аз ще наблюдавам и ще анализирам вашите действия. Всяко нещо има недостатъци, които аз ще показвам и ще анализирам." И верно станал анализатор, а хората казвали за него: "Той безспорно е умен, но за съжаление нищо не работи!" Накрая на приказката първият брат, тухларчето, влиза в рая, а анализатора го оставят отвън, да мисли какво смислено е могъл да свърши през живота си...
Та искам да кажа, че Господ ще въздаде всекиму заслуженото. И доброто, и лошото ще се съдят! Не казвам, че Господ го има, просто не знам. Казвам само, че когато Господ го има, на човек му е по-лесно.

No comments: