11/01/2008

1 ноември 2008 г.

Президентът обвини ГЕРБ, че се атакизирал. Като помислих по задълбочено, се убедих, че лъже. Ако погледнем през дискурса, зададен от една театрална постановка, трябва да попитаме: „Мама му да е.., кой почна пръв?” Кой каза „мухльо”? Кой каза „Бойко е случаен човек в политиката”?
Само мимоходом ще отбележа, че според мен Бойко никак не е случаен. Даже напротив, той е закономерен. Щото в Бойко хората търсят спасение от крадливата триада. Дали точно там ще го намерят е отделен въпрос…
Объркват понятията, братя, пробутват ни етническо напрежение, антитурски настроения, когато настроенията са срещу ДПС. То просто е елементарно. Ти казваш, че ДПС краде като за световно, те ти викат ти мразиш турците.
Подменят кливиджа, както се изразяват политолозите. Никакъв етнически кливидж няма тука. Тука основният кливидж си е социален: бедни-богати. (Виж Стейн Рокан) Масовият българин и масовият турчин са от едната страна на кливиджа, партийните върхушки на БСП и ДПС, а и на другите партии, са от другата страна.
Не знам дали схванахте какво е кливидж. Ще ви го кажа по простичко, както го беше обяснил един пич във форума на „Сега”: „разделителната линия между две цици”. Тоест, междуцицие. Кливидж е например „леви – десни” (комунизъм-антикомунизъм). Едните са захапали лявата нянка, другите дясната, а по средата е разломът, разделителната линия, демек кливиджът. Кливидж човек има и на дупето. Дано ме разбрахте.
Атанас Ждребев пише в „Новинар”: „Президентът говори за атакизиране на ГЕРБ, за да вкара в руслото на крайните послания на "Атака" дебата за структурните изкривявания на политическата система. Така се етнизира един чисто политически разговор, който се е превърнал в наболял проблем на актуалния дневен ред.”
То не бяха сватби на стадиона, то не бяха обръчи, яхти, ATV-та и скутери. Оня ден рече пред Малария В., че ако може и летяща чиния би си купил. И ще си купи, да знаете!
„Преяждането, казваше д-р Иванов, често води до продрискване. Това е защитен механизъм на организма.”
Права е Дончева, нищо, че се отметна. Optimum medicamentum quies est! (Най-доброто лекарство е почивката!)
Ако имаше етнически клиридж, щяха да се изострят и отношенията ни с Турция. А те не се изострят. Даже шефът на БАН Съботинов съобщи наскоро, че наши специалисти редовно ходели да лекуват турския памук от стрес.
„24 часа”: „Селяните не били на море това лято”. Класически кливидж по Липсет и Рокан (град-село). Крушкова съобщила, че били анкетирани 1000 българи и се оказало, че на море са ходили само граждани и нито един селянин. Странно, щото един приятел се върна от „Албена” и каза, че било пълно със селяни.
Но следващите два случая трудно мога да поставя в класическите кливиджи. Изпълнителната директорка на „Напоителни системи” Петя Раева хвърлила 500 000 лв. за ремонт на кабинета си. Затруднението ми в този случай идва от това, че дамата е член на ДПС, но е българка по етнос. Значи кливиджът не е етнически.
А „24 часа” пише, че съветникът на Петко Сертов баретата Алексей Петров, когото Румен Петков на пияна глава издаде, че бил агент под прикритие, за 2007 г. е спестил 3.5 млн. лева. Ебати бизнеса е да си агент под прикритие! Да не е било обратно, агентът да е било прикритие? Баретата вика: „Тези доходи съм придобил през 2007 г., когато не съм бил държавен служител.” Което ме кара да мисля, че „агент под прикритие” не е държавна, а явно е частна работа. Щото срещата на Румен Петков с братя Галени, организирана от агента под прикритие, се е състояла в края на 2006 г.
Кой кливидж да турим тука?
За да обобщим, ще кажа, че у нас явно класическите кливиджи не работят. У нас основният кливидж е между тези, които крадат и тези, които… Щях да кажа, които не крадат, но по-правилно е да се каже „и тези, които нямат възможност да крадат”.
От днес до края на март ще караме на фарове. Добре, обаче преди време един инженер, гл. секретар на гражданското сдружение за безопасност на движението обясни, че така се харчели по 100 гр. гориво на час повече.
Ей, ако фаровете дигат разхода, то тогава и мигачите го дигат. Мисля, че поне тях мога да си ги икономисам. И без това кой ти обръща внимание на мигачите. През 2005 г. БСП даде ляв мигач и не зави наляво… Ама те най-добре да карат на аварийни.

2 comments:

Anonymous said...

Твърде много англицизми на този ден. Като частица от будната съвест на нашето общество ти желая живот и здраве! Продължавай!

Anonymous said...

cleavage ne e razdelitelnata ivica mezhdu dve cici a po-shiroko poniatie. na bylgarski se prevezhda kato dekolte.
a razdelitelnata ivica na dupeto se naricha clift. taka che na dupeto niama kak da imate cleavage, nadiavam se sym iasen.
neznanieto na ezika ne e izvinenie

kombat #5