6/04/2008

4 юни 2008 г.

Домакинствата у нас масово ползвали обща четка за зъби, твърди представител на голяма фармацевтична компания. И не по финансови причини, а поради ниска здравна култура.
Да, бе, точно така! Измиват си сутрин зъбите, през деня си лъскат обувките с нея, а в събота и неделя търкат фугите на банята! Ай да са не знаеш и тариката....
А не ти ли иде на акъла, че не е въпрос нито на пари, нито на култура?! А че просто по един в семейство има зъби и той дъвче на другите. Та затова само на него му купуват четка. Какво викат в Габрово? Като ти опадат зъбите, имаш два варианта: да си купиш чейне или да си продадеш четката... А не да си купиш!
Ей, ама тия и по пет четки да имаме, все им се види малко. Като влезе пенсия в аптеката за презерватив, го питат що му е, а като поиска четка за зъби - не питат! Ако може и на ескимос четка за зъби да продадат. Знам, че ще си помислите, че съм искал да кажа "на ескимос хладилник", но не. Друго имам предвид. Ескимосите не хващат кариес, също и хората от племето хунзу в Памир. Но то няма разлика. Дали нямаш кариеси или нямаш зъби - все нямаш нужда от четка.
Представителят вика още, че само 33% от домакинствата у нас ползвали четка, а 39% ползвали паста. Значи едни 6% си църкат пастата на пръста или на някакво самоделно устройство!
Пък шефът на зъболекарите д-р Шарков разправя, че бил изумен, когато ерудиран, възпитан човек му се "похвалил", че от 20 г. ползва една и съща четка с мотива, че е "от естествен косъм".
Докторе, да не си чел доктора, бе! Защото описанието съвпада: възпитан, ерудиран... На 18 юни 2002 г. докторът писа: "Аз имам една четка от 72-ра. От истинска свинска четина. Няма омекване, няма опадване. Кой ти прави вече такива четки?! Сега всичко е изкуствено. А с моята можеш и блажна боя да свалиш, ако се наложи." (Из делниците..., книга първа, стр. 89)
Ей, не вярвай на всичко писано, бе! Защото "Нощен Труд", позовавайки се на руски учени, писа: "Развален зъб издава онаниста". Тоест излиза, че на българина не му е виновна здравната реформа. Просто трябва да се вземем в ръце. Пардон, исках да кажа, да се пуснем...
Пък Николай Свинаров натирил старата пастърма и щял да се жени за младо гадже. (Това с пастърмата е израз на колегата Сираков, аз не бих се изразил така...)
И тук съвсем не на място се сещам за есето на Хаджийски "Парвенюто": "Първата жертва на неговото презрение е собствената му жена, с която се е свързал, когато е бил нищо".
Ама случаят не е такъв, госпожата напълно си го заслужава, щото се говори, че го и побийвала...
Както и да е. Човек е така устроен, че от две злини винаги избира по-младата и по-красивата... Природа. Но дано тоя път има късмет. Дет’ казваше Хайне:
Първи път, макар нещастно,
който люби, Бог е пак!
Но повторно и нещастно
който люби, е глупак...

Обаче едно ме притеснява. Само за момент си представете, че във връзка с военните имоти г-н Свинаров стане обект на обезпокояващото внимание на прокуратурата и, не дай, Боже, се окаже на някое от местата за лишаване от свобода. Какво мислите ще прави таз’, младата булка? Каквото прави г-жа Весела Кюлева. Или пък г-жа Дарина Павлова. Тя сега се залюбила с Берлускони и се изнесла в Италия. Природата, особено женската, не търпи вакуум...
Берлускони й отишъл на рождения ден и я разцелувал пред всички, макар че сега има големи проблеми с боклука на Неапол. За да си представите колко големи, сетете се за Бойко и Суходол преди 2 г. Даже още по-големи.
Ех, Неапол..."Виж Неапол и умри!", дет' рекъл Гьоте. (К’во ма напъна на поети?! Сигурно щото става дума за любов...) Неапол си остава Неапол. Знаете ли колко интересно нещо прочетох. В някои кафенета в Неапол и до днес предлагали caffe prepagato (предплатено). Влиза добре облечен господин с дамата си и поръчва: "Три кафета! Две за нас и едно caffe prepagato!" После в бара влиза некой бедняк и пита има ли prepagato. И барманът му налива безплатно. У нас, ако имаше prepagato, пенсиите можеха приживе да установят разликата между лаваца и леблебия...
Но да се върнем на Свинаров. Още Пушкин е предупредил:
Ожени се за Клариса,
тя е бедна, ти - богат;
нищо, че поемаш риска:
тя богата, ти рогат.

Ама какво пък, да не е престарял! Статистически погледнато (както ни смятат пастата и четките), средната възраст в новото семейство ще е около 40 г. Възрастта на най-пълноценния рогазъм, пардон, оргазъм...

1 comment:

Anonymous said...

Е, Свинаров таз година направи 50. Така че е подминал възрастта на най-пълноценния рог..., пардон, оргазъм.
"Пърхутът по главите на мъжете се дължи на разпадането на рогата им с течение на времето."

Препатил