6/27/2008

27 юни 2008 г.

Най-бедните сме, най-болните и най-смъртните, най-кахърните и всичко "най", което ви хрумне. На този екзистенциален фон в медиите се вихрят интелектуални дискусии. Основната е за хомосексуализма. В "Новинар" носителят на "Черноризец Храбър" Калин Руменов отново е на ниво с неговото си: "Ако гей семейство осинови 3-годишно циганче, след 15 г. в най-лошия случай ще имаме пълнолетен хомосексуалист със средно образование, който може да работи нещо. Ако циганчето не бъде осиновено - през 2023 година ще разполагаме с прост педераст, който ще прави гарови чекии на дъртия Кузов. Но издръжката на хомосексуалиста ще ни е излязла безплатно и ще чакаме от него пенсиите си. Докато от безпризорния педераст очаквайте неосчетоводени свирки."
И така го гледах, и инак го четох и накрая се спрях на обяснението на Джейкъбс Морено: симулация на психична ентропия в реално време.
А може и да не е симулация...
Пък в "Стандарт" Гранитски обръща дискусията на вътрешнопартийна. Емнал Вагинин, щото си позволил да "заема позиция срещу принципните идеи на президента"! Нахал!
"Поразен съм, вика Иван, че ръководството на БСП го е издигнало за водач на листата вместо красивата и мъжествена Илияна Йотова. (Ако бях Калин Руменов, точно тук щях да скъсам цитата и да кажа: ебати партията, в която жените са пички, а мъжете са путки... Ама нали не съм, трябва да се сдържам...) Жалко ще бъде, ако соцпартията стане заложник на мекотели и мекокитки..."
Първото признание на "инсайдър", че Вагинин е на другия бряг! А от него до Станишев е една крачка, даже няма и толкова, ако се съди по снимката, дето двамата се пекат на една яхта по гащички...
Абе, Иване, какво стана с брат ти? Тютюнотърговеца, не художника. Всъщност, да не се отплесваме, друг път ще кажеш... Сега кажи що се праиш, че не знаеш седмия принцип на Хермес Трисмегист: "Всяко нещо притежава своя мъжка и женска същност." Нали ти беше любим?
Не съм склонен да упреквам само Станишев за избора на Вагинин. През 2002 г. ПЕС прати нарочен човек, който да обясни, че социдеите са най-близо до обратните и именно БСП трябва да застане зад тях, или пред тях, не помня...Тъй че, ако има конспирация, тя е европейска...
Пък комунистът Сашо Паунов вчера цял ден разнася из НС новия девиз на БСП: "Няма Сталин, няма Ленин! Да живей Вигенин!" (Между другото тоя Сашо е от Пазарджик, което не е непременно недъг...)
Другата дискусия е литературна. Леа Коен скочила срещу наградите за роман на фондация "Вик": "Лице с изключително бедни познания върху българската литература си купува правото да сипе обиди и нелепости спрямо нея срещу нищожната сума от 10 хил. лв...." Според Коен у нас се била създала "една високообразована интелигенция, която познава световните образци..."
И без да иска, дава нагледен пример: "Както казваше един известен герой: От мен няма да стане велик писател, ще трябва да се преквалифицирам в домоуправител."
Този известен герой, Остап Сюлейман Берта Мария Бендер бей, казва друго: "Няма нужда от овации! Граф Монте Кристо не излезе от мен..." (Граф Монте Кристо, не Дюма!) Щото др. Бендер никога не е претендирал за писател. Той дори нищо не е написал през живота си, ако не броим телеграмите до Корейко: "Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови" , "Графинята с изменено лице тичаше към езерото." и т.н.
Тъпо е да изкарваш Остап Бендер писател. Виж, да изкараш някои писатели Остап Бендер, не е тъпо. Още не мога да си простя, че дадох 20 лв. за биографията на Илия Павлов...
Иначе съм съгласен, че няма що некакъв дребен английски бизнесмен, собственик на агенция за бизнес преводи, да ни се прави на Лоренцо Медичи. Избрал жури, срещу което, между другото, не мога да възразя. Интелигентни и съвестни хора. Даже Гого Лозанов, от бързане да изчете всичко, нарамил кашона с книгите да го носи на гръб и се изсипал, та по спешност го оперираха. Но срещу избраните "посланици на българската литература" съм длъжен да възразя: Бизнесмена Ковачки. Всъщност него не го познавам, може и да е умен човек. Щото, дето вика Юрий Мороз в "Бизнес. Пособие за малоумни": "У кого самые модные часы, тот и самый умный. Люди не меняются, меняются вещи." Но останалите интелектуалци? Пчеличката Мая - "Румен Петков, маскиран като блондинка". Таня Карабелова! Като сега ми е пред очите как протестираше през 2003 г. пред посолството на САЩ срещу войната в Ирак. Голичка, наметната само с националното знаме (тогава още нямаше "Атака" да каже, че това е кощунство) и едното й зрънце се подава изпод пряпореца, настръхнало срещу агресията, или от студа... Галка Каризмата нема нужда от обяснение, а също и членестоногото (футболистът)... Посланието е ясно. Няма нужда от послание...

1 comment:

Пешо said...

Не е така, докторе... Остап Бендер е автор на сценарий за филм, не помня заглавието, ама едвам го продаде, защото нямото кино замираше, а озвученото кино още не беше се появило. И всички търчаха нанякъде... А вие - телеграми