5/15/2008

15 май 2008 г.

На Третата национална школа на младите изследователи ст.н.с. Антоанета Христова съобщила, че 76% от хората между 16 и 20 г. не знаели защо живеят и как ще продължат живота си по-нататък. (То не че другите знаят, ама те само тия са изследвали). И почти всички, които се самоопределяли като българи, не се чувствали щастливи от този факт. Та за да се подобряло емоционалното ни състояние, младите учени препоръчали всички родни филми да завършват с щастлив финал и това да се запише в нормативен акт.
Има резон, да ви кажа. Някои социолози успешно ползват този подход. Те го наричат "Теоремата на Томас": "Ако хората определят ситуациите като реални, те са реални в своите последици". Тоест, ако кажеш, че животът е хубав, ти ще го живееш като хубав, независимо от правителството. Ама явно и правителството е научило отнякъде за теоремата на Томас, щото сега тръгвали по села и паланки да обясняват "социалния вектор" от "Катарино спа".
Г-жа Христова казала още, че общият брой на учените у нас намалява, а науката все повече се феминизира. Дето се феминизира, не знам дали е добре. Може да се прецени по журналистиката. Но дето намаляват, със сигурност е добре. Андрей Райчев каза преди време: "За да имаш един истински учен, трябва да храниш и десет боклука. Понякога се налага да храниш сто. Такива са природните условия за производство на интелект." Тоест шансът да се съкрати някой учен е от 1 до 10% най-много. Освен ако боклуците не се обединят и изгонят точно учения, както най-често става в природата...
Царят и кака му са на път да си върнат и двореца "Кричим". Пловдивският съд отменил отказа на областния управител Тодор Петков и той сега щял да обжалва пред ВАС. И точно тук става ясно защо царят направи Косьо Пенчев шев на ВАС. Не е било бадева.
А иначе вика: "Жалки фантазии и обидни твърдения са тези, че лични съображения като имотите ме притискат да бъда в коалицията, защото съм живял 55 г. без тези имоти."
Верно е, ама то не беше някой луксозен живот, даже по едно време му се наложи да продаде на дедо си ордените...
Абе голям шахматист е, няма какво да се убеждаваме. Ей, ама знаете ли, че и Параванката е шахматист, даже бил добър. Разправяли са ми, че като аспирант в Института по история на БКП, отдел "БКП в условията на капитализма" (вижте колко прозорливо се е ориентирал, сякаш е знаел, че ще му се наложи да води партията в капиталистическо обкръжение), редовно се е криел по стаите да играе шах, вместо да си гледа науките... Ама ето, сега шахът му влезе в работа даже повече и от науките...
Червеният електорат да не се безпокои. Обещаното от Стефан Данаилов преди изборите, че като вземат властта, ще ревизират имотите на Величеството, още е в сила. Просто досега не са почнали ревизията, щото чакат да му ги върнат всичките и тогава да ги ревизират, а не на парче един по един...
Всичко ще си вземе царят! Той името си взе от партията, та имотите ще остави...
"Стандарт": "Кол вдигна сватба на легло". Бившият германски канцлер Хелмут Кол, на 78 г., който понастоящем лежи в болница, се оженил за 43-годишната си приятелка Майке Рихтер. Когато преди години Андреас Папандреу се залюби с Димитра Лиани, беше на 68 и гръцката преса писа, че измислил нова поза от Кама Сутра: секс с единия крак в гроба. Това на Кол сигурно е "с двата крака...", Господ здраве да му дава. И виагра...
Обаче Буш не ще да прави любов, иска пак война. Вождът на свободния свят рекъл: "За мен иранският режим е най-голямата заплаха за Близкия изток заради неговата ядрена програма и за подкрепата му за Хизбула". (Си Би Ес: Пентагонът подготвя нападение срещу Иран.)
Като казах свободния свят, та се сетих как Джордж Карлин ("Кога Исус ще донесе свинските пържоли") предупреждава американците да внимават, когато им говорят за "свободния свят" и цялата тази "глупава помия": "Ето още няколко жаргонни вариации, за които трябва да внимавате: Най-великата нация в световната история и най-могъщата нация на лицето на Земята. Последната фраза се добавя преди да бомбардираме група кафяви хора. Което става през няколко години."
Та мисля, че е време вече. Даже се забавиха.

No comments: