4/05/2008

5 април 2008 г.

„Новинар”: „Безработни роми стават земеделци.” Дано, макар, че и преди са правени опити. Чел съм, че през 2002 г. във Франция една евангелистка организация дала на група румънски цигани прасета и техника за свиневъдство. Изяли прасетата и се оттеглили. Същото направили и 15 века по-рано, когато персийският шах Бахрам Гур им дал мулета, за да станат скотовъдци. И тях изяли…
Та обичат циганите земеделие почти колкото шопа… Дето го питали обича ли домати, пък той рекъл: „Да ги ям да, иначе не…”
Има и скептици, разбира се. Те твърдят, че това, че индобългарите ходят по кърищата и берат хорската продукция, още не значи, че са готови за земеделци. Но то така погледнато… Бисмарк е викал на българите „конекрадците от Долния Дунав”. Затова после Георги Димитров им го върнал: „Моят народ е имал своя писменост и култура, когато Карл Велики е говорел на немски само с конете си." Но това не променило мнението на германците. Потомците на Бисмарк ни намират за крадци на еврофондове… Та не знам дали народите се променят… Но във всеки случай трябва да се почне от някъде. В крайна сметка и генетиката води началото си от това, че чехът Грегор Мевдел в продължение на 7 години кръстосвал 22 вида грах и наблюдавал какво става. А къде е днес генетиката?! Вчера чета, че кръстосали човек и крава…
Д-р Филипов имаше залитания да мисли, че циганин с мотика е толкова невъзможна гледка, колкото и негър с мотика… Но това го израснахме. Едно под влияние на етичния кодекс на BBC и, второ, щото си спомнихме, че при социализма индобългарите, дали по икономическа или по некоя друга принуда, но масово работеха в ТКЗС-то.
Но да погледнем сега на истински циганските работи, които стават в държавата. Владо Каролев от НДСВ вика: „Първо да изяснят ситуацията в МВР сега, после ако искат да пишат доклади и за 100 г. назад.”
Не знам дали Каролев така случайно казва „100 г. назад”. Но знам, че точно преди 100 г. полицията се е занимавала с разкриването на убийството на министър-председателя Димитър Петков. И до днес не се знае има ли пръст на царя дедо му…
Пък Петър-Емил Митев (той за разлика от Петър-Феим си е двуименник по паспорт) вика: „При Овчаров жертвата е „един за всички”, при Петков – „всички за един”.
Аз да ви кажа за мускетарите си бях запазил едни романтични спомени, докато не прочетох какво каза Карл Луис, легендарният лекоатлет (дълго преди Станишко да издигне мускетарския девиз): “На Буш, Чейни и Ръмсфелд им казвам “тримата мускетари”, защото само създават проблеми и интриги, но досега не са спечелили нито един дуел.» И наистина, като прочетох пак, тия верно са се занимавали само с интриги, скандали и пиянство… Което в края на краищата свело девиза им до „всички за никъде”… Щото Мазарини ги разгонил…
Пък некои анализатори викат, че Бойко подозрително си мълчал. Правилно си мълчи. Когато и власт, и опозиция работят за теб, що да им пречиш. Дето беше рекъл Наполеон, не прекъсвай врага си когато греши. Бисмарк, човекът, който е измислил социалната държава (щото тя не е измислена от Първанов), през 1850 г., докато чакал да му дойде времето, рекъл: "Колкото по-зле, толкова по-добре."
Е, все пак Бойко не е чак такова перде като Бисмарк. Като го обвиниха некои анализатори, че се държи индиферентно, накара Цецо да направи изявление и Цецо рече, че Румен Петков отдавна е трябвало да напусне поста си.
Според мен в ГЕРБ малко объркват публично мнение с публикувано мнение. Щото не винаги това дето пишат вестниците и това, дето го мисли народа е едно и също. Не че вестниците нарочно нещо, просто понякога не се получава.
Спортната журналистка Елиана Василева рекла: “Няма репортерка, която да не е била с футболист. Това си е част от занаята.”
Ебати занаята! Ми то така погледнато политическите репортерки трябва да са били поне с по един политик, икономическите – с банкер… Ако е така и Първанов се е облажил...
Пък знам ли. Вчера по Битивито кореспондентката им от Хасково вика: „Ако днес бъдат разпитани останалите свидетели, то до 5 часа има опасност Куйович да бъде осъден”! Ей туй „има опасност” ме смути.
Ама и сред нас всекакви, какво да правиш...

No comments: