3/13/2011

Из делниците на един луд 7 – 11 март

Понеделник, 7 март
„Осигуряват ни презервативи на работното място”, пише „Новинар”. За превенция на СПИН. Щото ние на работното място правим всичко друго, освен да работим. Или казано в стилистиката на крайните квартали, ебаваме се с работата. Да, да! Изобщо не преувеличавам. Знаете ли, че изяждаме по 200 т. семки на ден? Като махнем пеленачетата и част от пенсиите, които с годините са загубили част от дъвкателните си умения, на един българин в трудоспособна възраст се падат по 100 гр. семки на ден. И естествено това се отразява на трудовите ни успехи. Мислех си, че като влезем в ЕС поне от семките ще се отучим, ама не би. Даже наобратно. Комисар Сесилия Малстрьом, като беше тука, видяла на бюрото на Бойко слънчоглед, опитала го и помолила да и купят, та да си носи…
Малария Велева я понижили от шеф на отдел „Анализи” във в. „Труд” до наблюдател. Според нас само двете страници животоописание на специалиста по крем карамела (Цветан Василев, шеф на ТКБ) стигат, за да бъде понижена, ако ли не и направо уволнена. Сигурно ще ви прозвучи грозно, дето злорадстваме за колега журналист. Но ние не смятаме „Мадам В.” за журналист. Журналистите не носят баница на властта. Велева с баница и Бареков с букет гербери са най-грозните сцени от историята на новата българска журналистика. Обаче Доган малко пресили работата с това „Мадам В.” „Мадам” стига, ако ме разбирате. Щото от анализатори като Велева професията заприлича на хавра… Които ни четат от по-преди знаят, че ние пишем думата „аналлизатор” с две „л”. За всеки случай. По-точно за такива случаи.
Като споменахме букетоносенето… Бойко вика, че сега Синята коалиция постъпвала нечестно спрямо него. Когато, вика, ме оперираха, ”Костов пръв дойде при мен с букет”. Даже Цветанов изпреварил. Е, да, мъж, дето поднася букет на друг мъж, не му е чиста работата. Ние никога на мъж не сме поднасяли букет. То и на жена избягваме. Щото независимо от високото ви мнение за нас, д-р Филипов в някои отношения си остана селянин. А на село, както знаете, цветя се носят само на погребение. Както и да е. Това го казваме предвид, че утре е 8-ми март и да не би некой напразно да се надява…
Свидетел по делото срещу Масларова разправял, че през 2008 г. четири пъти й носил пари пачки по 20 и 50 лв., а тя го чакала с една голяма торба на задната седалка на луксозен автомобил. Три пъти занесъл по 60 пачки, а четвъртия, за ЧНГ, 120. Значи само тоя пич е предал на г-жа Масларова между 600 хил. и 1.5 млн. лева. Ние се надявахме, че госпожата ще ни напълни кошницата, а тя си пълнела торбата.
Ей, ама нали не мислите, че който взема, взема от едно място само? Не правете тая грешка! Човек, кога реши да си слага главата в торбата, си вика баре да има защо…
Ало, пенсиите, утре като се зададат избори, спомнете си за потребителската торба на Масларова и изобщо за управлението на тройната коалиция. И пак да си ги изберете! Е, няма да е утре, но ми се чини, че до края на годината ще има и парламентарни избори. Колкото и да е силна политическата воля на Бойко, само с воля не става. Требе си и пари, и акъл. Парите свършиха, а акъл не знам дали изобщо е имало…
Честно да ви кажа, досега толкова просто нещо на толкова видно място досега не сме имали!

Вторник, 8 март
„Тютюнът за пушене скочи с 24%”, пише „Новинар”. Щото му дигнаха акциза. И догодина още щели да го вдигат. Давайте, давайте! Като им стане скъпо да пушат рязан тютюн, ще се върнат към цигарите. Контрабандните. И да не се бърза да се забранява пушенето на обществени места, щото ще падне оборотът… Изобщо от всякъде е измислено.
Във връзка с похвалите на Държавния департамент на САЩ за борбата с наркотиците, Тихомир Безлов от ЦИД вика: „Българският интерес е бързото намаляване на загубите от акциза. Дори корупцията не е толкова приоритетна цел. Ако не се инвестира веднага в борбата с контрабандата, последиците ще са непредвидими.”
Ба, непредвидими! 1.2-1.5 млрд. годишно от цигарите. 5-6 милиарда за мандата. Какво му е непредвидимото?! И то е предвидено. Щото контрабанда в такъв мащаб никога не може да бъде самодейна. Ние не бяхме фенове на „Агентите на короната”, но сега си мислим, че неподновяването на договора им не беше случайно. Нито пък турянето начело на митниците на един милиционер, който и най-умният да беше, макар, че не беше, пак е неподготвен за тая длъжност. Според някои контрабандата на цигари гони 40%, а според други ги е стигнала. Пък по изчисления на в. „Капитал” от цялата контрабанда през 2010 г. са заловени едва 3.5%. Тъй че българският интерес е многолик. На един едно му е в интереса, на друг друго.
В Хърватия 10 хил. искали оставката на премиера Косор с плакати: "Вие откраднахте достатъчно, вървете си!" Да де, ама ние откъде да знаем колко е достатъчно?! Идат избори. Тия от ВМРО-НИЕ викат, че с парите от контрабандата щели да се купуват цигански гласове. Глупости на търкалета. Д-р Алексей Пампоров от Института по социология на БАН вика, че преброяването щяло да покаже, че циганите са 420-450 хиляди, което значи че „другарю Асан” са къде 300 хил. По 20 лв. на индобългарин, нека са по 50, пак не са повече от 15 млн. Пари от едно вдигане на бариерата. Не, не, другаде отива голямата пара!
А народът нема пари за четка за зъби. Шефът на зъболекарите д-р Шарков вика, че едва 33% купували четка, а 36% купували паста. Което обяснявало защо сме начело по зъбните и венечни болести. Обяснява дръжки! Това, че не припкаме всеки месец за нова четка изобщо не означава, че не си мием зъбите. Горните 450 хил. например нямат потребност да си ги мият, щото те, подобно на ескимосите и памирското племе хунзу не хващат кариес. Да сте видели циганин да ходи на зъболекар? Една част от българите пък не си купуват четка, щото си църкат паста на пръста и така се мият. И освен това, доказан факт е, че много български семейства се обслужват с една четка. Даже аз познавам едни от Пазарджик, дето четиримата ползват една четка, отделно в неделя домакинята търка с нея фугите на банята. Честно, не ви лъжа. Но основната причина да не се харчат четките е, че в повечето семейства по един само има зъби. А като ти опадат зъбите, си продаваш четката, не си купуваш нова, не ли?!
И един друг факт не се отчита. Че някои от нас си имат хубави четки за зъби от преди демокрацията, когато ги правеха от свинска четина. И как да я хвърлиш и да купиш някой изкуствен боклук. Аз имам една от 1972 г. И войниклъка ми изкара и следването. И що блажна боя съм свалил с нея…
А колкото до развалените зъби, те могат да се дължат и на съвсем друго нещо. Чел съм, например, че един руски учен твърди, че развалените зъби издавали онаниста. Не твърдя, че е така. Само го споменавам като възможност. Пък всеки да си съпостави едното с другото и да си прецени.

Сряда, 9 март
Книгата "За какво мислят мъжете, освен за секс" на британеца Шеридан Симов станала бестселър. В нея нема ни една дума, 200 празни страници. Демек, мъжете не мислят за друго. И тъпите британци купували празен тефтер за 7.6 паунда.
Мъжете верно мислят за секс, но в свободното от пиене време. Защото жените, пенсиите, вие ме разбирате, са временно хоби. Казано по народному, жените до време, пиенето до гроб. Тук се сещам какво обича да казва културният министър Рашидов: „Най-обичам да е.., по обичам да пия!” Лично ни е споделял тези си приоритети на няколко пъти в кръчмата на Блъсков…
Като споменах Веждито, та малко ще се отклоня. Рекъл вчера по телевизора: „Няма премиер като Борисов, който да е ходил 7 пъти на театър.” Стига бе, верно 7? И кога, бе? Нали пресата ужка следи? Официално е известно, че посети „Хъшове” и „Големанов”. Значи или ходи тайно, или Вежди му е сметнал за през целия живот. Което не е малко, като се има предвид, че преди е бил в област твърде далечна от изкуството…
Но да се върнем на Шеридан. Идеята за тази книга е открадната от нас. Не нас българите, а нас пазарджиклиите! Още през 2005 г. Александър Йотов и Георги К. Спасов издадоха роман-епопея „Натам”, в който, освен три страници предговор, няма нито ред. 200 празни страници! Тоя роман беше посветен на Партията, която ни водеше тогава „натам”… Накъдето, всъщност, винаги ни е водила. И сега някакъв келеш гепил идеята на нашите момчета и дипли пачките!
Пък от село, където не са баш фанатици на тема културен живот, ми обаждат, че някакъв вагабонтин отмъкнал от мазето на комшиите 80 буркана с туршия и 50 л. ракия. Ами, да! Те да му сложат и луканките, виното, кацата със зеле, та като влезе, всичко да му е на куп… Как ще държиш консерви в мазето, бе! Там се държат само инертни материали – чакъл, пясък, вар (негасена), стари тенекии от сирене, кирки и лопати. Можете и книгите, ако нема влага. Те също не се крадат. Аз си държа 48 тома на Маркс и Енгелс и ни един не ми е изчезнал.
За малко да забравя. Дами, днес е 8-ми март. Честито! Да сте живи и здрави и красиви. В чест на празника ръководството на Минска област в Беларус ще подари на всички аграрни мениджърки в областта по един… трактор. Представяте ли си? Седите си дома и изведнъж пред вратата ви паркират един чисто нов „Беларус” с едно ремарке прикачен инвентар!
Еха…
Пък у нас пуснали много интересен подарък. Бобено зърно, което, като поникне има лист с надпис „I love you”. Верно, има го на снимка в „Новинар”. Растението се посаждало в специална кутия и дава резултати след обилно поливане. Освен, ако не даде. И струвало само 17 лева! Даваш 17 лева и поливаш, поливаш… и после гониш продавача да го питаш що на твоя боб не му се появява надпис! Ебаси далаверата! Едно кило боб е 2.50. А в него има от 2800 до 5000 зърна, в зависимост от сорта. Щото ако е „Добруджански ран” са 2850, докато, ако е „Абритус”, са около 5 000. Знам, щото съм ги броил. Така сметнах на тъщата кой сорт й е по на далавера. Но то зависи и дали няма да го удари бактериалния пригор, де. Както и да е. 3 000 зърна по 17 лв. прави 51 000 лева! Нема такава печалба! Изобщо, ако сте забелязали, най-много се печели от хорската глупост.
Пък в София продават розите по 4 лв. Очаквах го и затова предупредих булката. И тя отиде да си купи още на 7-ми от разсадника. Взе ги 1.15 лв., с което ми икономиса поне 10 лв.

Четвъртък, 10 март
Питат Цецко по телевизора удачно ли е като шеф на МВР да оглавява и предизборния щаб. „Значи, вика, не го разглеждайте като шеф на МВР. Разглеждайте го като зам.-председател на ГЕРБ и като човек, който познава много добре структурите.”
Ние дори и да искаме, не можем да го разглеждаме като шеф на МВР. Просто няма каяфет за шеф на МВР. Ако забелязахте, дори Танов не му вика министър, а му вика „туй”. Макар че то па проф. Петканов като имаше каяфет, та голяма файда, както почваше да се черпи от сутринта. Или пък министър Петков. Него не го знам как е почвал, но лично сме виждали как свършва – на тарга. Изобщо питайте Миков как е извозил амбалажа от два мандата… Цецко поне не пие. Но пък е имал по-малко късмет в генетичната лотария...
Споменаването на Петков и Петканов ни кара да погледнем с дълбоко подозрение на съобщението на СЗО, че България е чак на 30-о място в Европа по пиене. По 12 л на човек годишно. Британците по 13 л. А 33% от нас били пълни въздържатели! Над детската градина да са кръжали изследователите, пак не могат доби такива резултати! Ние по 12 л ползваме само срещу зъбобол бе, алоу!
СДС искат главата на министър Мирослав Найденов, щото бил проинфлационен фактор: „Колкото пъти Найденов коментира някоя хранителна стока, тя веднага покачва цената си."
Ами помолете го да млъкне! Но, дето викаше един пич, нещата не само че не са така прости, те просто не са така. Четете, господа другари! В „Страхът и надеждата”, издадена наскоро у нас, проф. Джулио Тремонти пише: „Китайците през 1985 г. консумираха по 20 кг. месо годишно, а днес консумацията им достига 50 кг. Една маса от приблизително един милиард души… започват да живеят, работят и консумират като нас…” С една дума проф. Тремонти потвърждава изказаната от нас още през 2005 г. хипотеза, че ще стане страшно, когато китайците открият, че досега са яли само гарнитурата…
Отделно арабите. Икономистите очаквали още до 15% увеличение на хранителните стоки заради скока на петрола. „В цяла Европа поскъпва”, обясняват от офиса на монополиста "Лукойл". Но пропускат да обяснят, че тяхната (бившата наша) рафинерия работи само с петрол от Русия, където няма революция. Там още се карат за мумията на Ленин… И как ще обясните бе, господа, че през 2008 г. при $150 за барел бензинът беше 1.45 лв., а сега барелът е $110-115 и бензинът чупи републиканския рекорд?! Ако не знаех, че Валентин Златев и Бойко са такива големи приятели, щях направо да си помисля, че Златев го прави максус, за да го клати.
Но явно и Бойко не го приема така. Щото, вместо да се притеснява за горивата, се загрижил за тричането на кучетата из Стражджа. Даже се обадил на Велчев да се заеме със случая, щото и Европа протестира.
Да ви кажа хич ми не дреме за тричането на кучета. По ми дреме, че и аз, като се замисля, точно като тричан се чувствам последните 20 г. А наляво, а надясно… И га погледнеш, все на едно място... Но Европа за хуманитарно тричане не би се възбудила, освен ако не тричаме циганите, де…
И на фона на глобалното поскъпване на съестните продукти не мога да разбера с какъв акъл горецитираният д-р Шарков реве, че били орязани безплатни зъбни протези на пенсиите. Едни 200 млн. лева трябвали, за да могат да се инсталират кастанети на всички пенсии. Да, да, 200 друг път! Нали като им се турят протези те ще искат и да ядат, или бъркам? И ще стане лев да се хванеш, пет да се пуснеш...
„Стандарт”: „Часове преди протеста: Железничар се обеси”. Вероятно поуката, която трябва да си извадим подсъзнателно от действията на 58-годишния спирач от Дупница е, че такава е съдбата на този, който протестира срещу правителството. Няма как иначе да обясним изнамирането на причинно-следствена връзка между протестите и бесенето. Все пак е Дупница, не е Батак или Перущица!
Ало, колеги! В Русе един скочил от петия етаж. Вижте и него. Ако не е железничар, много е възможно да е поне пътник.

Петък, 11 март
В НС се изпокараха дали е имало турски геноцид над българите. Сидеров доказа с числа, че ако турците не ни били коляли масово, сега сме щели да сме 50-60 млн. Което не знам дали би било в наша полза. Щото всичко щеше да е по десет, включително и простотията ни…
Пък проф. Андрей Пантев му опонира: "Вашият патриотизъм е газиран. Не е извършен геноцид. Робство може би е имало, но то е съвсем различно…"
„Може би”, а може би само присъствие…
Според Надя Панкова от „Стандарт” професорът рекъл: ”Тук е като в Студената война - някои дръндят оръжие, други дръндят пари."
Понеже много ме впечатли, а не знам какво е това „дръндя”, та порових из Гуглето. В сайта за нови думи „Неолог” пише: „Дръндя - правя секс. Пример: Днес ще дръндя жената.”
Браво, Пантев, браво! И това в парламента!
Но като се замислих, доколкото ми е възможно, нещо не се връзва. Как ще дръндиш оръжие, нали ще си издръндиш… Явно Надето се е объркала. Имаше за Студената война, но беше нещо с дрънкане, не с дръндене. Карай, дрънкаш, дръндиш, все тая… В Пазарджик например използват дрънкам, когато дръндиш сам. Пък и журналистическо е да се греши. В сайта на „Труд” четвърти ден седи заглавие „Килията на Пайсий може да е музей…”
Доде не се тури дрегер в редакциите, няма да се оправи работата. 12 л. годишно! Да, бе…

To be continued next Saturday

17 comments:

ЧБ said...

Правилно, Докторе, проф. Пантев каза "дрънкат". Панкова да си промие ушите или да смени информатора.
Цв.Цачева

Anonymous said...

Докторе, и на Мухобойко (според олен Лидеров), и на Златевия Вальо, а най вече на финансовия Брат Пит" им се ще галонът (особено американския) да е $110, зер акцизът е върху цената. Е, тогава да видиш ти, що е то келепир, но за съжаление не галонът, а барелът струва толкова.

Unknown said...

Анонимния, що за съжаление?
Ти на кого си приятел? Кола не караш ли?
Но си прав за мерките:
1)американски галон за течности (liquid U.S. gallon), равен на 3,785 411 784 литра.
2)1 нефтен барел (US) = 42 галона (US)

служба по трудова медицина said...

така е, съгласен съм!

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Извинавям се за грешката. Не е от невежество, а от изкривено подсъзнание. Щото уискито го караме на галони и затова... Поправено е.Благодарско на бдителните читатели.

Anonymous said...

Ама къде ми е периода 26 февруари - 6 март. Не е честнооо!!!!

Anonymous said...

ivo_isa, Карам и аз кола, братко. Не става дума за мое съжаление, а очевидно за съжаление на цитираните от мен мошеници и крадци.

Anonymous said...

Докторе, да не би банката на Цецо Kарамела да са я преименували от Ц(ентрална) К(ооперативна на Т(яхна) К(ооперативна). Ти се сещаш на кого. 'щото Т(рудово) К(ооперативна) хич не ми се вързва.

trichocephalus said...

Цялата работа е като онази, дето отишла при гинеколог и му казала :"Докторе, бременна съм, ама не знам кой е бащата.Докторът попитал : Е, не помниш ли кога го прави това бебе ? А тя - Е, по Коледа беше, ама в къщи дойдоха група коледари ". ...Тъй и с нашето правителство.

Смелият анонимко said...

Проверих си зъбите и мисля, че връзката с онанизма е пресилена

Борис said...

Докторе, сигурно ли е тва за петрола, цените дето си дал, че ми е важно, а не мога намеря за сега в нета??

Жив да си, ако ми кажеш, пак жив да си щото си пич. само по леко с нихилизма

Anonymous said...

Абе необичам да лаеш по Сидеров,ама си добър иначе...

Anonymous said...

Закълнисе,ама като Цецо се закълни,че си бройл бобчетата...!(може и като Цецо Кънчев)

стикери за стена said...

Отново ме зарадва с чудесна публикация!

Ivan Hristov said...

Да сме благодарни, че китайците все още ядат с клечки, а представяте ли си ако почнат с лъжици?!...

SID said...

Поздравления, докторе! Отново сте на висота.
За жалост не помня от кого беше, но се сетих за "Едни дрънкат пари, други дрънкат оръжие, а някои само дрънкат." Спомних си го по повод изказването на Пантев, но го цитирам просто заради находчивостта на автора. Не бих могъл да го отнеса към професора, още по-малко пък към доктора. ;)

Здраве & Вино said...

Страхотна статия, докторе! Поздравления! Жив и здрав!