10/12/2010

Из делниците на един луд 4 – 8 октомври

Понеделник, 4 октомври
Стефан Константинов, гинеколог от Кюстендил, е новият здравен министър. Чудесно! Лично ние имаме голямо доверие в гинеколозите, кадърни хора. Чували ли сте за онзи, дето се преквалифицирал в автомонтьор? Разглобил двигател през ауспуха.
Новият министър тръгва от по-добри позиции. С назначението вървят и малко пари, с които да се затворят устата на докторите на първо време. Но по-важното е, че Мая Манолова рекла: "Константинов е готин, той ми е съученик, ще трябва да съм по-пестелива в критиките."
Да не те облайва Мая Манолова никак не е малко…
Но най-важното е, че е гинеколог. Може би си спомняте, че когато назначиха гинеколожката д-р Нешева за шеф на здравната каца, ви писахме за един майор, който поискал от президента Стоянов гинеколог за военен министър, „защото в армията всички са п….” И допуснахме, че е много възможно да се окаже, че се нуждаем и от премиер-гинеколог. Вече сме убедени, че е така.
Изобщо, братя, думите ни граничат с ясновидство. Не, че се хвалим, ама ако чакаме на вас… Сред вас има едни, дето… Сега да кажа „Костов” и гледайте какво става… Ама не ща. Между другото, космонавтът Георги Иванов каза наскоро, че Герман Титов му рекъл: “Георги, запомни от мен, че най-краткият път към забравата е скромността.” И си е баш така. Струваш плюс-минус колкото се самооцениш. Та, из ония дни, по повод оставката на шефката на НСИ написахме: „Шеф на статистиката е втората по важност позиция в държавата. Всичко, което не може да постигне един кабинет, статистиката го постига с едно чукане по клавишите. Може да овладее инфлацията, да предизвика дефлация, да съживи икономическия растеж…”
И НСИ побърза да оправдае доверието ни - 0.5% ръст на БВП. Гоце вика: „Не виждаме промяна в икономиката. Кризата продължава.” И обяснява тия 0.5% със смяната на методиката.
К’во лошо, че са сменили методиката? След като една методика дава непрекъснато спад на БВП, най-нормалното нещо е да се смени. Не ли?
И народът вика по форумите „Ура!” и „Да живей!”… Но така е то. Както казваше Съмърсет Моъм, „Когато критерий е чувството, можеш да се изплезиш на логиката…”
Но стига политика. Да погледнем на нещата, които ни засягат. Не, че тя не ни засяга, де…
„Стандарт” съобщава, че КАТ купува нови камери, които ще снимат и водача, а не само колата. И вече не можеш да излъжеш, че тъща ти е карала колата, та на нея да вземат лиценза. Любка Маринова обяснила, че на снимката „ясно ще личи полът на заснетия нарушител.”
Стига, бе! Полът не може да бъде определен категорично нито по мустаците (много госпожи не си скубят мустаките), нито по грима, за косата да не говорим. Някои младежи така се носят, че могат да те вкарат в содомитски грях, ако и да си подходил с най-чисти хетеросексуални помисли… Полът се доказва само на едно място. Но как ще го заснемат, не мога да ви обясня.
Пък „Труд” цитира чуждоземско изследване, в което, според жените, за да бъде един мъж джентълмен, вече не е достатъчно да целува ръка до лакътя, да отваря вратата и да дърпа стола. Трябвало да се грижи за жената, когато е болна или махмурлива, да й прави чай, да готви, да проявява разбиране, когато тя страда от предменструален синдром…
Да, да… На подобни джентълмени на село викат на галено „Мухльо”. Пък в Самоков, град със запазени патриархални нрави, и до днес, ако видят некой мъж да цепи дърва, го питат: Жена ти да не умряла, че ти цепиш дърва?
Изобщо там една жена се смята за болна само когато представи смъртен акт…
Ей, ама вижте какво, преди 100-150 години и англичаните са били така. Понеже цитирах горе Моъм. В „Души в окови” той разказва за викария на Блекстейбъл мистър Кери: „Палеха голямата черна печка в дневната само когато времето беше много лошо или когато мистър Кери се беше простудил. Простудеше ли се жена му – не я палеха.”
И с какво толкова се различава викарият от героят на Каравелов?
“Хаджи Генчо никога не дозволява на жената си да участвува на неговата трапеза; тя яде отделно и яде ръжен хляб и сухо бито сирене, из което маслото, или хранителните частици, са били извадени още тогава, преди то да захване да се нарича сирене.”
„За да се получи един джентълмен, трябва да минат три поколение… Преди всичко джентълменът е син на джентълмен, бил е в колеж и е следвал в Оксфорд или Кембридж…”

Вторник, 5 октомври
„Харвард влезе в Алма матер”, радва се „Стандарт”.
Оня ден прокуратурата влезе, сега Харвард…
Да не се отплесвам, обаче ми споменаха, че в Алма Матер лепели теракота върху 100-годишната мозайка! Ако е верно, прокуратурата да види дали не може да ги „подведе под углавна отговорност по онзи член, който наказва за тъпота с взлом”.
Та студентите от Стопанския факултет вече щели да вземат магистърски тапии с печат „Харвард”. Лекции ще четат Майкъл Портър и нобеловият лауреат Джоузеф Щиглиц. Щиглиц дори обещал да работи с наши експерти върху варианти за излизане от кризата.
Тоа па! Ние излязохме от кризата бе, льольо! Още оня ден излязохме. Даже по-оня ден, ама стискаха добрата новина, за да я съобщи лично премиерът на сборището на статистиците.
Между другото, знаете ли, че почти всички нобелови лауреати са мъже? Само 3% са жени. Което не е учудващо, защото учени от Единбург доказаха, че сред двата процента най-умни хора на планетата, мъжете са два пъти повече. Но, за да сме честни, и сред двата процента най-прости, мъжете пак са два пъти повече. Та и при нобелите е същото. И антинобеловите лауреати също са главно мъже. Оня ден ги съобщиха, има много интересни открития. Екип учени открил, че ако зимъска си обуеш чорапи върху обувките, няма да се стушкаш. Да ви таковам на откритието! Още през 2007 г. във Видин си инсталираха дамски превръзки с крилца върху обувките. Не само, че те превръщат във верижна машина, но е и топло, а и не пропуска течности... Всъщност, аз повечето открития съм ви ги съобщавал своевременно. И за прилепите, дето обичали орален секс, и за това, че псуването облекчава болката. Не съм ви писал само, че доказали математически теорията, че организациите стават по-ефективни, ако шефовете им се избират на случаен принцип.
Това ми дава известна надежда за държавата. Щото държавата е една голяма организация. И както си ги избираме абсолютно случайни, некой път може и да се оправим…
Мариус Куркински обяснява защо е решил да постави “Балкански синдром” на Станислав Стратиев: „Аз се плаша от това, колко е актуален Стратиев и настоявам да се види колко нищо не се е променило.”
Абсолютно е прав! От където и да погледнеш творчеството на Стратиев, все едно е писано за днес, а некои работи са направо за утре!
„Българска участ е да се родиш в България. При толкова други държави. Оттук нататък вече нищо не може да се направи. Миналото винаги ще е черно, настоящето - историческо, а бъдещето - светло.”
Какво каза оня ден Той пред студентите (разбира се, след като обясни какво черно минало са му оставили от тройната коалиция)? „Потрайте още три-четири месеца и всичко ще се оправи.” Което накара ректора на СУ да контрира: "Политици обещават светло бъдеще, ако потърпите и стиснете зъби. Това светло бъдеще аз съм го живял цял живот. Не ми харесва."
Има места при Стратиев, например в „Българският модел”, които са писани гаче ли направо за Него. „Ивайло не трябваше да става цар. С това даде много лош пример.”
„Той е прав, дори когато е легнал. Любимото му изкуство е бойното… В предизборната си програма той обещава да превърне дори плачещите върби в смеещи се… ”
И това е писано още по времето, когато Той мечтаеше скромно да стане полицай!
„Българската участ е силата да прави съединението, а не съединението - силата.”
Малко ще се отклоня. В речта си за Съединението Параванката, рече: „Да не забравяме, че съединението прави силата, но силата не прави съединението.” Плагиат! При това некадърен!

Сряда, 6 октомври
„Турският премиер Реджеп Ердоган не пожела да се види с лидера на ДПС Ахмед Доган”, пише „Стандарт”. Вместо с Доган, той разговарял близо час с Касим Дал. Ужка, че Касим бил шеф на дружеството за приятелство с Турция. Да, бе! Виж къде ме клъвна петелът! Касимчо в момента е господин никой в ДПС, защото агата нарита старите муцуни. Това, чини ми се, е нишан, който означава, че агата яко е настъпил мотиката. Иначе немаше що да му бият такъв публичен шамар.
Представете си, че дойде господарят от Вашингтон и се види с Цецко, а откаже на Бойко. Няма ли да си помислите, че отговорните фактори в САЩ са сънували Цецко като бъдещият първи човек у нас? Щото некъде май точно такива сънища сънуват. И ги внушават на Цецко. И на Цецко нали му е толкова акълът… Между другото, учените са доказали, че при по-неразвитите мозъци се наблюдава ясно изразена хипертрофия на центъра за самооценка, който се намира… Забравих къде се намира, но то не и важно… Оня ден, когато Цецко беше в Брюксел, фондация „Ханс Зайдел” организирала конференция, на която той представил подробен отчет за постиженията на правителството в борбата с организираната престъпност, но нито веднъж не споменал името Господне… Това го отбеляза не кой да е, а „Всеки ден”, сайтът на Дилян Пеевски. А както е известно, в изданията на Пеевски и до тоалената се ходи, само след дълъг размисъл дали Бойко няма да го изтълкува погрешно…
Абе, сега като наритат Доган, дали Пеевски ще стане Плачевски, метафорично казано?
Sic transit gloria mundi, казват турците. Дано не избързвам, но може би е време да кажем довиждане на „непотопяемия” Ахмед Доган, на незаобиколимия фактор, вечния балансьор… Без него атмосферата в българската политика ще бъде малко по-чиста.
Да се не надяваш…
Но нека погледнем на някои по-жизнеутвърждаващи, така да се каже, теми. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи поискали да се плаща най-малко милион за загинал при ПТП. Стига, бе! Нема толко скъп живот у нас! Наскоро „24 часа”, ползвайки методиките, разработени в книгата „Колко струвам” на немския журналист Йорн Кларе, изчисли, че животът на българина струва 10 000 евро. На толкова се оценявал и самият българин. Щото нали, не можеш да плащаш годишно по 600-700 лева за застраховка живот, пък да искаш да гушнеш милиони. Не ти, де, ти си гушнал босилека, близките… Според колегите от „24 часа” Дженифър Лопес си била застраховала само дупето за 425 млн. евро. Аз пък съм чел, че Миг Джагър си е застраховал оная работа за 1.7 млрд. евро. Ще кажеш, че с нея си вади парите, не с гласа…
Пенсиите, знаете ли на колко е Миг Джагър? На 68! И си застраховал таковата! А?!
А у нас цял българин струва 10 000 евро. Колкото да се погребе с нужното уважение… Ама то е логично за цял българин да се плаща толкова малко. Не ли?
Не знам, можете да го приемете като морбиден хумор, но моят съвет е да опитате да се лансирате на части. Чел съм в научното списание “Уайърд”, че човешкото тяло, като сбор от органи, струва 45 млн. долара. Даже и амортизационните начисления да се сложат пак са много пари.
Ей, пенсиите, помислете си на каква скъпа биосистема сте собственици! И вместо да се грижите за нея по достойнство, вие я поддържате с по 100 лв. месечно. Срамота! И я блъскате ежедневно с алкохолни напитки и тлъсти меса!
Поне бозата откажете, бе!

Четвъртък, 7 октомври

Покрай визитата на Ердоган, освен Доган, още един беше нашамярен яко.
„Стандарт”: „Борисов обяви категорична подкрепа за европейския път на Анкара, с което даде да се разбере, че няма да се съобрази с антитурските прокламации на крайните националисти от ВМРО и "Атака".
С ВМРО не е и длъжен, но с „Атака”…
„Основното лого на „Атака” ще бъде „Не на Турция в ЕС", заяви Сидеров преди изборите за ЕП през 2009 г. И, ако помните, поиска 50 млрд. евро за геноцида към българския народ по време на робството. А през декември поиска референдум за новините на турски и Бойко аха да му уйдиса на акъла…
Логично беше да очакваме Сидеров да вие като флекс след тези думи на премиера…
Понеже стана дума за програми. Нещо не разбрах. Премиерът каза: “С парите за здраве тихомълком се плащат пенсии, защото намалиха пенсионните вноски. Повече не желая да бъда съучастник на нещо, което съм заварил, а понасям ударите за него.” От това изречение получих когнитивен дисонанс. „Намалиха”, демек „те”… Доколкото си спомням, поне на две места в предизборната програма на ГЕРБ пише: „Намаляване на осигурителната тежест с до 5% с цел оставяне на повече средства в ръцете на работодатели и работници…” И още си спомням, че Тренчев ревеше като шотландско пони по повод намеренията на Дянков да намали пенсионните вноски…
Гражданите тогава още не подозираха, че намаляването с 1% на общественото осигуряване води до намаляване на приходите с 220 млн. лв., а в здравното – с 300 млн. и обещаваха нашироко. И стана малко, както вика Димитър Манолов, като да бутнеш баба си по стълбите и да я питаш що тича…
Както и да е. Колегите от „Стандарт”напомнят как турците са ни подкрепили за НАТО и е наш ред да им върнем жеста. „Друг е въпросът, викат, че в Европа се надига мощна ислямофобска и в частност туркофобска вълна. Крайно десните партии по целия континент играят със страховете на населението спрямо забрадките и минаретата.”
Надига се и има защо. Вчера ми казаха виц: „2030 г. Берлин. Комисарите от полицията Ахмед и Юсуф се натъкват на труп в близост до Александър плац. Ахмед преглежда документите на жертвата и възкликва: „Юсуф, виж какво странно име –Мюлер…”
Азь разбира се, го знаех, но за комисарите Асан и Трайчо, които намерили труп със странното име Иван Иванов в близост до пл. „Александър Батенберг”…
Пак в „Стандарт”, в увода към една статия, посветена на благотворителността, колегите между другото обясняват и предназначението на днешните вестници: „Муха, политик, банка - само замахваш с вестника и ги оставяш на място. Вестникът става и за друго. С него можеш да лъснеш прозорците до блясък. Да си обелиш картофите отгоре. Или пък да го ползваш за спешни нужди във WC.”
Пък аз съм чувал, не съм го виждал лично, че ставал и за четене. Някои българи чели вестници още през Възраждането… Но може би не всеки вестник да става. Абе, не знам… Знам само, че ще станем европейска държава, когато се откажем от мачкания вестник.

Петък, 8 октомври
„24 часа” пише, че бюджетът за снегопочистване за 2011 г. щял да е три пъти по-малък от този за 2007 г. Обаче Плевнелиев уверил, че и с тези пари щели да се справят. Щото била въведена система, която стриктно да следи какво се върши, отчита и плаща…
Дано сработи тая система. Щото и от снегопочистването се краде безобразно. Помня как през 2005 г. вестниците писаха, че кметица на Перник Антоанета Георгиева плащала на приятелски фирми по 7 лв. за изтръскан от снега клон! Тогава звъннах по приятели в Перник, да ме вредят и мен за некой заснежен участък. Енергичен човек, какъвто сме, може да изтръска 2-3 хиляди клона на ден. Което си са 10 бона чисти, без да се налага да пием морен вода. За такива пари така ще тръскаме, че няма да допуснем снежинка да падне върху скъпоценните пернишки главички... Но за мен нема, Георгиева верно всичко беше раздала на приятели…
А при Бойко няма приятелства. Разбира се тези, които следят латино сериала с участието на Калина Илиева, могат да възразят, че тя е дъщеря на шефа на Софийска пожарна и по тази линия невръстна се оказа шеф на ДФ „Земеделие”. И сигурно ще са прави, но това, че шефът на Софийска пожарна е приятел на Бойко е изключение, което доказва правилото, че Бойко няма приятели. Разбирате ли?
И аз не…
Голямо леке тури тая мома на ГЕРБ. Голям конфуз. Министърът обяснява по радиото, че Калина е тежко болна, представила е болничен… И в тоя момент се обажда баща й и казва, че хич не била болна, а просто не била празна. Значи е представяла фалшиви болнични на министъра, та да си взема пълната заплатка…
„Българите са гениални крадци и мошеници”, пише Франс прес в обширна статия, подготвена преди да стане известна историята с болната Калинка…
Чета във вестника: „Бирата пази от инфаркт”. Казал го проф. Валентин Бъчваров. Според него, до 2 л на ден били полезни.
Два литра на ден е най-високата доза, която съм чувал доктор да ни отпуска. Повечето доктори се държат гаче ли те ни го плащат и най-често съветват да пием с напръстник, с пипетка едва ли не…
Проф. Бъчваров изрежда толкова болести, за превенцията на които бирата помага, че ако ги запомните и ги кажете на жена си, тя сама ще припка да ви купува. Общата смъртност сред пиещите бира била с 10-20% по-ниска, сърдечносъдовите заболявания намалявали с 40 до 60%...
Абсолютно сме съгласни с професора. Не случайно англичаните казват: fourteen beers a day keep the doctor away… Щото и докторите ги е страх от пияните. Напоследък взеха доста да ги побийват…
Ало, пенсиите, бирата пазела от атеросклероза, а също и от остеопороза. Японски учени доказали, че се отразявала положително дори на интелекта, но това мисля, не ви касае… И сега най-интересното: влияела много положително на Алцхаймер и Паркинсон. Но според мен е по-добре да се пие бира преди да се хване Паркинсон. Щото след като се хване излиза доста скъпо. Колкото изпишеш, два пъти повече разлееш…
По-паметливите сигурно сега ще ни обвинят в противоречие. Защото многократно сме цитирали мъдрите думи, приписвани на големия художник Генко Генков: „Да пиеш бира, това значи да си пикаеш на парите!" Но противоречие няма. И днес така смятаме. Да пиеш бира е все едно да си пикаеш на парите, отделени за пиене. И в никакъв случай не ви съветвам да размествате средствата по това перо от ракия към бира. След като бирата е толкова полезна за здравето, можете да отделите от парите за здраве, за да пийвате по 3-4 бири на ден, отделно от другите работи… И ще си пиете ракия за кеф и бира за здраве. Всъщност, обратно, здравето на първо място. Проф. Пантев учи, че добрият любовник почва със свирка, добрият пияч – с бира.

To be continued… некой друг път

5 comments:

Anonymous said...

Много дълго, бе докторе... човек требе да е пенсионер за да има време да го прочете докрая... иначе е убаво както винаги... жив и здрав да си ни... а костов не го щади изобщо щот без плюнки по него липсва пиперец на секи юбав текст...

lemmy said...

Ne e dqlgo! No e hubavo.

Депресия said...

Добро си е, докторе! Верно, можеше да го разбиеш на няколко текста.

Anonymous said...

Гарван гарвану око не вади.

Врана врани очи не вади

garan4e said...

Д-р Филипов - министър на здравеопазването! Е, не сте гинеколог, но никой не е идеален:)))