7/12/2010

Задушница или Костов като жив

Вчера „Стандарт”, повлияни от прогнозите на октопода Паул, направили експеримент със слоницата Артайда, доайен на Софийския зоопарк. Занесли й кило златно-червени ябълки и кило моркови. И слоницата предпочела морковите. От което колегите заключаваха, че Холандия ще е новият световен шампион.
Аз не бих се доверил само на слоницата. Най-възрастен не значи най-прозорлив. Извинявайте, пенсиите, но е така… Обаче един пич от Русе ми писа, че като прочел за експеримента на „Стандарт”, го повторил с подръчни средства. Съблякъл се гол на плажа, за да види къде ще го захапе първо комар. И комарът също избрал моркова… Чиста случайност. По Дунава е пълно с комари и всеки дава различни прогнози. В интерес на истината повечето предпочитат Испания.
Да, по Дунава наистина е пълно с комари, но само БСП се интересуват от проблемите, които тая напаст създава на населението. Павел Шопов от Атака обаче обвини БСП, че използват насекомите, за да се върнат отново на власт. Той имал информация, че кметът на Руси нарочно бездействал, за да излезе, че Дянков е виновен, дето населението е изпоядено.
„24 часа” писа, че при социализъма сме внасяли от Русия водни кончета, които се хранят с комарите и техните личинки. Много мъдро! Всеки вредител си има естествен враг и най-ефикасната борба е в това да се намери той. Чел съм, че когато в края на 50-те години на миналия век се решило да се строи курортът Златни пясъци, от цялата страна събирали и пращали вагони с таралежи. Щото тогава местността била едно гигантско змийско гнездо. И таралежите го прочистили.
Та искам да кажа, че ако БСП решат да се завърнат, яхнали комарите, Бойко ще противодейства. Той точно навреме си оправи недоразуменията с Путин и не вярвам руснаците да откажат няколко партиди водни кончета в добавка към „Южен поток” и Белене. Още повече, че точно гьолът в Белене е един гигантски развъдник.
Ало, Руси, докато чакате Бойко да внесе водни кончета, можете да заимствате опита на немските туристи. Тия, вместо да дават по 8-9 лева за „Аутан”, вземат опаковка витамин В1 за левче и изкарват курорта. В1 съдържа вещества, които се разтварят в кръвта и й придават специфичен мирис и вкус, от които комарите бегат.
А сега от Руси да прескочим в друг център на българската просвета и култура - Пазарджик! Абе, градски, знае ли някой Ванката от Чиксалън къде е! Всъщност, то в ПЗ Ванки много. Става дума за оня пич, дето през 2002 г. го хванаха, че краде бельо от хорските простори с помощта на обучена котка. Хвърля я на простора и тя слиза с “Триумф”, “Ъндербра”... Само маркови избираше. Питам, щото британският ежедневник „Метро” съобщава, че Питър и Бриджит Вайсментел от Саутхемптън лани намерили един котарак и го прибрали. Обаче се оказал клептоман и то точно на бельо. Оня ден го предали на полицията от страх съседите да не ги вземат за долни фетишисти. Щото всеки ден им носел от съседите я дамско бельо, я чорапи… Според мен напълно е възможно това да е котката на Ванката. Не може да има втора такава котка. Когато го хванаха, той я обяви на търг с начална цена $1000. Те никога нямаше да го хванат, но котката веднъж нещо се беше разсеяла по чифт чорапи с дъх на луканка. Според мен некой индобългарин от Токайто я е купил, а после е отишъл на гурбет в Англия. От полицията в Саутхемптън твърдят, че Оскар е на видима възраст 12 г., което също съвпада.
Ей, голяма работа сме в Пз, да знаете!
Но сега нещо малко по-сериозно. Във връзка с бъдещите президентски избори Иван Костов дал заявка, че би станал кандидат на десницата, ако му предложат. Рекъл, че хората трябва да престанат да се икономисват, в момент, когато се търсят отговорни личности за отговорни позиции.
Ало, пенсиите, вие икономисвате ли се? И защо? Допускате, че е възможно да си потрябвате? Ей, Костов е съвсем друго нещо! Той може да си позволи да се икономисва. Отделен въпрос е дали ще ни потрябва.
Мисля, че някой трябва да събере кураж и да съобщи на Иван Костов, че в следващите 100 г. нема сценарий, според който той да стане президент или премиер. Като казвам това, пледирам да ме разберете правилно. Моето твърдение е аксеологически неутрално. Демек не се изказвам за достойнствата и недостатъците на Костов, а само за търпимостта на обществото спрямо неговата личност…
В живота човек като умре, му се прави погребение и всички разбират, че е умрял. Трябва и в политиката да стане така. Щото често някой умира политически, но понеже няма съответната церемония, не го разбира. И продължава да се държи като жив. Което превръща политическия живот в нещо като Задушница…
„Галерия” написала: „Любен Гоцев изчезна заради Маргина”. Обаче Гоцев се обади по радиото, не бил изчезнал. Вика: „Галерия” пише измишльотини”. Сефте. Дето викаше Блъсков, вестникът е да се купува, не да му се вярва.
Та „Галерия” си измислила, че Гоцев се е скрил в миша дупка, щото нали съдът оправда Маргините, понеже не намери доказателства, че са поръчали убийството на ген. Гоцев, Доктора и Никола Дамянов. От думите на Гоцев обаче разбираме, че крушката си има и опашка: „Ако е имало нещо вярно, то е било много отдавна, сега вече нещата са повече или по-малко изяснени.”
Имаше, имаше. Помня, че през 2006 г., когато гръмнаха Доктора, генерал Гоцев „излезе на дюшек”, както казват италианските мафиоти. В смисъл известно време не си спа дома. После си отиде и финансистът Никола Дамянов. Той пък доброволно, от инсулт. Всъщност, не се кълна, че е било доброволно. И както и да го гледаш, хем му беше ред, хем му се падаше на Гоцев…
Както и да е, една мистерия е разсеяна вече. Маргините май наистина са били поръчали Гоцев, но той вече им е простил…
Пък „Стандарт” повдига завесата над друга мистерия – кой изруси Тетка Цачева до степен да прилича на японския блондин Кейсуке Хонда. Атанас Рошлев, ученик на стилист Капанов.
Не мислите ли, че да ти се казва фризьорът Рошлев е голямо предизвикателство? Една колежка лани отиде на профилактичен преглед при мамолог и вика, представяш ли си, докторът се казваше Бучков. Е, викам й, пак добре, че не се е казвал Рачков… Стават такива иронии…
Както и да е. Тетка ходила на откриването на конференция "Математиката в индустрията". И рекла: „Математиката беше първата моя любов, аз й изневерих в по-късните си години, но съм дълбоко благодарна за онова, което ми е дала като ценностна система.”
Боже, дали е възможно Тетка да е чела Насим Талеб? Математиката й изградила ценностната система! Почти както Талеб казва, в „Надхитрени от случайността”: „Математиката е средство за мислене, не за смятане.”
Между другото, още веднъж ви го препоръчвам този автор. „Глупаците късметлии, казва той, не хранят и най-малкото подозрение, че може да са глупаци късметлии…”
С това нямам предвид Тетка. Не би било джентълменско. Бих могъл да имам предвид премиера, ако бих посмял. Но май не бих…
Навсякъде из Добричко църквите се огласяли от горещи молитви дъждът да спре и слънцето да изгрее, щото иначе ще погуби хляба, разказал пред "Стандарт" Стилиян Стоянов - председател на зърнопроизводителите.
Триадата управляваше на принципа след нас и потоп. И потопът дойде естествено. (За този извод ползвам данните, изнасяни периодично от премиера Борисов!) Добре, че, сме плуралистична политическа система и имаме някаква демокрация, та да ги сменяме. Не, че нещо Бог знае какво се променя… Той затова и Кародърс нарича подобни на нашата системи „безпомощен плурализъм”. Но поне сме предпазени от крайностите, до които стигна Зимбабве, където социалистите се задържаха на власт. Инфлацията им станала 213 милиона процента! Няма грешка! Очаква се да стигне и милиард. Ходят за хляб с един камион пари. Затова сега пускат банкнота от 50 000.
Понеже на няколко пъти споменахме „Стандарт”… Колегите съобщават още: „Медиите се стягат за “Черноризец Храбър”.
„Стандарт” редовно обират наградите и вероятно пак се надяват. Още първата година, когато се даваха тия награди, (които неясно защо обществеността прекръсти на „Гъзолизец Храбър”) „Стандарт” спечели в една от най-важните категории -„Разследване”. Но нека за автентичност да го припомним така, както е записано в бележките от това време на доктора:
„Я, Майкъл Чорни взел журналистическата наградата “Черноризец Храбър” за разследване. За парлама я дали на г-жа Бозукова, ама всички знаят кой е истинският автор.”
Славчето бе отличена тогава за серия публикации срещу "Тобако кепитъл партнерс", с които показа на правителството на царя, че тия са пълни мошеници и не трябва да се допускат до приватизацията на "Булгартабак". Наистина, те влизаха тогава в конкуренция с Майкъл Чорни, тогавашния (а вероятно и сегашен) собственик на „Стандарт”, но това не променя истината, че са били мошеници. Ако са били, де...
Пък наградата за „цялостно творчество през годината” тогава получи Малария Велева. Помня, че като й я връчваше, Тошо Тошев каза: "Това е мило доказателство, че има Бог". (Тук с един прост силогизъм – Барбара, Дарий, Ферио… - можем да научим и името на Бога!) Малария се състезаваше тогава с Дмитрий Иванов, предложен от „Сега”. Което не беше точно състезание. Щото по наша скромна оценка Дмитрий има поне една кофа акъл повече от нея.
Една работа като почне на криво, така си върви до края. Много ми е интересно само Тошев до кого ще седне на тържеството. Досега винаги седеше до Параванката на първия ред. Но дали, ако пак седне там, Бойко няма да си помисли, че Съюзът на издателите и неговият доживотен председател са се определили неправилно?
Като споменахме Параванов, та се сетих, че британска кралица Елизабет II ходи да нагледа канадските си поданици. Обаче наблюдателни журналисти забелязали, че на официалния банкет хотел "Роял Йорк" в Торонто бабет се появила със същата бяла рокля, с която ходила в Тринидат и Тобаго, само апликациите били променени. Мисля, че когато и кралицата почне да икономисва, работата е отишла в киреча. Макар че некои викат, че при нея било вече старческо изкривяване. Щото тя и преди кризата пестеше. Помня как отиде в Любляна с рокля, ушита от плат, подарен й преди 20 г. Да се чудиш как не са го изяли молците. А мъж й, херцогът на Единбург Филип, носеше панталони, които си шил преди 51 г. Пенсиите, виждате ли колко е важно да се слага нафталин?!
Ей, това Австралия и Канада са много щастливи държави. Представяте ли си Параванката да ни идва по един-два пъти в годината. Сигурно и ние ще му даваме банкет. Не знам, но ми се струва, че е възможно просперитетът им да се дължи на това, че държавната глава не се бърка много-много в работите на държавата.
Знаете ли какво съм чел за Канада. Даже съм го писал, но съм сигурен, че сте забравили. В много големи фирми в Канада откривали паралелни забавачници за децата и родителите на служителите си. Тръгва канадецът сутрин на работа, натоварва в буса децата, майка си, баща си, тъщата, ако я има, Господ здраве да й дава, и ги разхвърля по забавачниците. И после цял ден си гледа работата на спокойствие И вечер като си я прибере, тя се е наиграла и не му досажда с неудачни опити за общуване.
А у нас какво е! Отиваш на работа и цял ден мислиш дали тъщата няма да забрави котлона включен и да подпали къщата, да ти причини наводнение или друго природно бедствие, за което да работиш следващите години. Или пък да се сбие с някой и после да плащаш репарации и контрибуции доде си жив. И какво ли още не ти минава през акъла, защото безбрежна е фантазията на една скучаеща пенсия…

14 comments:

Anonymous said...

Браво докторе!Пак ми вдигна настроението и ме изкефи яко!
Бъди жив и здрав!

Ангел Грънчаров said...

О, кошмар: луд доктор предрече, че злодеят Костов, вече вампирясал, щял след 100 години да стане президент на България!

Anonymous said...

Докторе, скоро четох един коментар, който не мога да се въздържа да не споделя'
"Опасността за Америка не е Барак Обама, а гражданството, което е в състояние да повери президенството на човек като него. Ще бъде далеч по лесно да се поправят вредите от президенството на Обама, отколкото да се възстанови здравия разум и трезвата преценка у лишеният от добри условия на живот електорат, пожелал да има такъв човек за президент. Проблемът е много по дълбок и далеч по-сериозен от г-н Обама, който е просто симптом за това което мъчи Америка. Да се вини принцът на глупаците не бива да заблуждава никого за наличието на широка конфедерациа на глупаци, които са го направили свой принц. Републиката може да прживее един Барак Обама, който в края на краищата е един глупак. Тя, обаче, надали ще преживее мнозинството от глупаци, които са го направили свой президент"
Както се казва всяка прилика с действителни лица и събитя в други страни и народи е случайна

Мери Катлийн О'Луни said...

„безпомощен плурализъм” - а безпомощен популизъм?

Anonymous said...

@Господин Грънчаров - Д-р Филипов умее да пише с хумор без Омраза и това го отличава от мнозинството. Вие ми преподавахте в Университета през 1989- много ми се искаше да чета блога и страницата ви, но Омразата ме отблъсна.

Diane Lane said...

Е, хайде сега, Докторе, знаеш, че Костов не се е предложил сам. Просто е отговорил провокативно на провокативен въпрос. Не е проявил лицемерна скромност:"ма, моля ви се, вие пък...". Проявил е загриженост. Защото наистина е крайно време качествените хора да спрат да се икономисват. Така де, че то иначе какъв избор да направиш между Гоце и Боце?

Diane Lane said...

E, хайде сега Докторе, знаеш че Костов не се е предложил сам. Отговорил е провокативни на провокативен въпрос, без да проявява лицемерна скромност:"ама, моля ви се, вие пък..". Проявил е загриженост. Защото наистина е крайно време качествените хора да престанат да се икономисват (хубав израз). Защото то какъв избор да направиш между Гоце и Боце?
А за Костов наистина жалко, но той е достатъчно интелигентен (с една кофа повече от Дмитрий) да не участва в битки с предизвестен край.

Diane Lane said...

Извинете ме за повторението, но системата ме преметна:)

Н.Никифоров said...

прав си докторе, за всичко си прав, а за Костов два пъти повече ;)

Anonymous said...

Докторе, т.н., защо си спрял по средата, а не си обяснил на природонаселението дали и колко е "живо" - за да пуска бюлетина за Параванката и подобните й ли?

Anonymous said...

Атанас Василев:

Има един сигурен начин да те дисквалифицират или поне да ти падне рейтинга: Тошо Т. да те предложи за "Черноризец Храбър".
Но нема да го направят - не им стига акъла за тая работа.

Бъди жив и здрав!

ЧБ said...

Даян Лейн да харесва Костов!?? Абсурд! Самозванка!

Anonymous said...

Докторе, да си жив и здрав и да ти е яко перото.
чу ли, че попитали Радио Ереван дали знае колко хора работят в т.нар. екип на Бойко Борисов.
"Според най-оптимистични оценки - половината, но може и по малко" - отговорили от Радио Ереван.

Публикува се а първи път.

user said...

Хе-хох, дори тъщата да е била на морето, ако 20 години ти е била вдъхновение, ще бъде и в 21-та. Лекичко и по-свежичко малко