6/03/2010

Оптимистът е зле информиран песимист

„Стандарт” съобщава, как Цецко рецитирал със сълзи на очи „Тоз, който падне…” Колегите са преценили, че е много важно да уточнят, че Цецко не е чел: „Без да чете текст, Цветанов подчерта, че трябва да се гордеем с българи като Ботев и Левски, които са ни оставили една чиста и свята република. Нека България да бъде по-силна, каквато всички ние желаем за бъдещето на нашите деца"…
Искрено се надявам, че това „без да чете текст”, като се има предвид баналността на казаното, не е опит на колегите да се подиграват с Цецко. Защото когато на един политик му се разклатят краката, вестниците са първите, дето почват да се подпич… подбъзикват с него. А облаците около Цецко се сгъстяват. Изследване на НЦИОМ потвърди, че той води по рейтинг на Бойко с цели 4%! И при това на Бойко му пада, а на Цецко му се дига…
Изследването на НЦИОМ показва също, че за два месеца оптимистите се увеличили с 10% - от 34% на 44%. Ако обаче се опитате да примирите нарастването на оптимистите с онези 63% реалисти, които отчитат, че през последната година са по-зле материално, ще ви бъде доста трудно. Може да ви помогне само това, че, пак според НЦИОМ, 50% от българите не познавали антикризисните мерки на правителството. Демек, стигаме до отдавна направения извод, че оптимистите са зле информирани песимисти.
Но, според мен, „парадигмата” е друга. Ако сега толкова се дискутира натискани ли са частните медии, какво пък да си помислим за НЦИОМ, който е на ведомост при Тетка Цачева? Ще произвежда оптимизъм, щото иначе ще произвежда безработица… Пък самата Тетка я гледам на снимка в „Стандарт” - плете дантела в Калофер. Страшно й отива, сякаш е родена да плете дантела. Във всеки случай много повече, отколкото в президиума на НС.
В интервю за „24 часа” Румен Петков вика, че обществото „днес се нуждае от силна левица, а ние не удовлетворяваме тази потребност.” Така си е. БСП днес прилича на преяла боа. "Змиите боа поглъщат плячката си цяла, без да я дъвчат. След това не могат да се движат и спят шест месеца, докато храната им се смели." Като боата на Екзюпери, глътнала слон. Но възрастните не разбират. Под възрастните разбирам моите приятели, пенсиите… „Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.” (Затова на децата понякога се налага да им крият личната карта.) Те не разбират колко огромна разлика има между една шапка и боа, глътнала слон. „Живял съм много при възрастните. Виждал съм ги съвсем отблизо. Това не подобри особено мнението ми за тях.”
Съжалявам, братя, но Екзюпери е прав. Време е вече да погледнете боата, пардон, истината в очите.
А за Гоце Петков вика: „…силен човек, който е показал, че в най-трудните мигове може да изведе партията от окопа… Убеден съм, че той е най-успешният политик в новата история и е нужен днес и утре на България.”
Ако направя една съвсем произволна връзка между големият ловец Гоце, (който може и да не е убил архар, но е стрелял по него) и шапката от „Малкия принц”, мога да стигна до Тартарен от малкия градец Тараскон, където любимият спорт е стрелбата по каскети… Това обаче е една друга история, която ще ви разкажа, но някой друг път…

7 comments:

lazaraza said...

"които са ни оставили една чиста и свята република."
уви, на това разчитат повечето българи, че са им оставили нещо наготово и си мислят: като е чиста и свята има къде да се се?е... и д?искат на воля. Ама не е така, оставили са ни пожелание за чиста и свята република, ама за да Я НАПРАВИМ такава, някой трябва да нахлузи гумените ботуши и...

GadMrusna said...

Кагота бяха на годините за четене на Тартарен тарасконски ми се виждаше ... абе уеко тъпа ми се виждаше книжката. А и не съм я виждал оттогава из къщи да я видя 30тина години по късно ...
Иначе докторе за боята и слона. Страшна хрумка. Малко е грозна гледката ама е 100% истина. Скоро гледах един питон глътнал дивя свиня. Тогава и сега с боята се почудих. Защо в такъв момент когато животното е най уязвимо самата гледка те шокира и кара да избягаш от дествителноста. В случай с прасето един индус го утрепа с некво дърво де. Ама в случая с БСП, че и ДПС .... сега му е майката да викаме "Удри по бечората!" То май минаха повечко месеци и се видя, че и сопа няма и боята попосмля това онова, а най-паче другата и глава раззина пак.
А то какво ... само пушилка от "тракторската оран" и сълзи на 2-ри юни. Не че е лошо, ама пък и ... най-малкото е странно.

Anonymous said...

Без да се афиширам като член на ДПС, примерно, какъвто не съм, но Левски и Ботев са ни оставили една хубава Османска империя и... бе, тоя Цецо, уж за даскал е учило, ама малко е скарано с историята, галеба, иначе да "наследи" 6 апартамента му стига пипето, ама и това е друга песен. Като седя и си мисля, как такива галоши стават премиери ми иде да рева на гроба (кой го знай къде е, той Цецо с багера ще го намери някой ден, нали копае)на Левский и Ботева.

Anonymous said...

Защо изтрихте последния коментар?

Anonymous said...

Цела България требе да ревем на гроба на революционерите.Щото като не можем да бъдем революционери,като не умеем да гласуваме така да ревнем,че да ни чуе господ.Ама дали ще ни чуе?Нали е казал поета:-"И господ сърдит си затваря окото..."

Anonymous said...

"И мойта молитва се губи кат дим,
и господ сърдит си затуля ухото
на светата дева и херувикото."

Разбрал го е Левски,че не става с молитва.
Щом като не става со кротце, со блого
/с гласуване/треба да е со повече кьотек-пред народното събрание и да се върнем в първобитнообщинния строй за втори опит.

Aaron Stone said...

Good readiing