5/17/2010

„Хи шуд аполоджайз”

Дянков се вбеси на критиките на Параванката и му се озъби: „Кой за каквото е учил, с това да се занимава! Аз имам докторат по икономика в един от най-добрите университети в света. А Първанов какво е учил? История на комунизма."
Дянков, кой у нас се занимава с това, дето е учил, бе! Премиерът ли работи пожарникар, Цецко ли като даскал по физическо… И изобщо дай да не отваряме тая тема кой къде е завършил, щото ще стигнем до Магнаурската школа в Симеоново и ще стане малко сложно… За теб, де. „Характерът, учи премиерът Борисов, е по-важен от образованието”.
Абе, Дянков, верно ли бъркаш цифри и числа, както пише гражданинът Гълъбов в „Афера”? Да знаеш, че това не отива на възпитаник на престижен университет! Гълъбов вика, че у нас „дори и тези, които са изучавали “история на комунизма” правят разлика между “Число” и “Цифра”.
Според мен те и между числа и числа правят разлика!
Иначе Параванов верно е специалист единствено по история на комунизма. Още като студент имал пълни шестици по „История на БКП”, „История на КПСС” и „Научен комунизъм”. Само по „История на България” имал четворка, обаче животът показа, че правилно не го е интересувала историята на България, докато познаването на историята на БКП се оказа много полезно. Да напомням ли и колко още познавачи на историята на БКП станаха после превъзходни демократи?! Само проф. Евгени Дайнов да беше родил Институтът по история на БКП, пак стигаше. А той ни даде и Параванов… И, ако трябва да сме честни, Параванов е един от малкото, които се занимават с това, което е учил. Така де, не е ли така?! Или някой смята, че БСП е различно от БКП? Напразно смята така.
Между другото, спомням си, че в учебника по история на БКП, след като се описваше жестоката експлоатация на пролетариата, се даваше пример какво може да си купи един пролетарий с надницата си в предвоенната 1939 г.: кило сирене, кило кашкавал, 1 хляб, кило агнешко, пакет “Джебел" и още едно-две неща, ама съм ги забравил. Та господин социалният президент, ако и той ги помни тия цифри, има реални критерии да прецени къде се намира в момента икономиката на родината и какво е благосъстоянието на народа.
То не че и ние не го усещаме благосъстоянието, но все си е друго да ти го кажат учените. Според експертите на Уникредит Булбанк потребителските разходи на домакинствата ще достигнат предкризисните нива през 2015 г. А през 2008 г. бяхме почти стигнали нивото от 1939 г.
Затова изобщо подминах без внимание съобщението на големия физик и нобелов лауреат Стивън Хокинг, че човек може да пътува във времето. Щото вика, че можело само в бъдещето, докато миналото било затворено за нас. А аз, като гледам, ние само из миналото си пътуваме… Някак си все не успяваме да се случим на едно място с бъдещето. Все ни казват, че бъдещето аха да настъпи и все нещо се обърква. На мен вече не ми е и любопитно какво представлява това бъдеще… Прав е Хашек, има само един път нататък: „Чрез светло пиво - към светло бъдеще!”
Машина на времето… Глупости на търкалета. Представете си, че летите назад в миналото. И някъде над 1956 г. срещате един пролетарий, който пътува от 1939 г. към 2010. Ще имате ли мъжеството да го погледнете в очите?
Не мисля!
Като цяло на мен ми се струва, че в икономическата политика на възпитаника на престижните университети цари известен волунтаризъм. И се чудя как да го направим известен и на Дянков.
Пък госпожа Лиляна Филипова ми пише, че в сайта на Външно информацията за това как се получава българска виза била само на български. „Повечето желаещи да получат такава информация едва ли владеят нашия език.”
Ами да го научат бе, госпожа. За къде са тръгнали без български? Нали помните извода на оня милиционер, дето едни чужденци го питали на пет езика за пътя, а накрая той заключил: „Кел файда като знаят толкова езици! Да не би да се оправиха!” А сега времената са малко милиционерски. Премиерът е бивш милиционер и монолингвист. Ако трябва да сме честни, той смята, че знаенето на английски е важно и учи. Наскоро в интервю по телевизора даде доказателства, че напредва. Освен „конгратюлейшън”, показа, че е научил и една цяла реплика: „хи шуд аполоджайз”. Бих могъл да поразсъждавам защо не е научил първо той да се извинява на английски, но ще отнеме много място…
Докато сме още на милиционерщините. От едно интервю на ген. Румен Миланов, съветник на Бойко, оставам с впечатление, че рейтингът започва да си отмъщава. Щото никой не си слага пръста между две добре зацепени зъбни колела, не ли? Ген. Миланов вика: „Смущава ме начинът, по който беше задържан бившият министър Цонев. Противно на моите разбирания той беше наречен от Роман Василев “престъпник”, преди да се е произнесъл съдът… Задържаният трябва да носи своята отговорност - да, но той е и гражданин и има права.”
Закон №1: „Никога не засенчвай вишестоящите!”
Малко преди парламентарните избори във Великобритания "Гардиън" и "Таймс", сред най-авторитетните на острова, обявиха, че оттеглят подкрепата си за Гордън Браун и минават на страната на консерваторите и либералите. Точно както направиха вестниците на Делян Пеевски на парламентарните избори лани. Или не беше така?
Сетих се затова, защото по телевизора премиерът ме убеждава от Виена, където е срещата на българските вестници, че „Медиите в България са 100% частни и независими от държавата.”
На книга, демек по конституция, е точно така. В живота обаче става малко по-иначе. Какво мислите ще стане, ако тъй както „Монитор”, „Телеграф” и другите вестници на Пеевски са независими от държавата, тази държава изведнъж реши и извади от Корпоративна търговска банката на Цветан Василев 408 млн., които големите български предприятия държат там? Това са почти половината от парите на 18-те най-големи наши предприятия. Ами ще стане каквото стана. Пеевски ще се завърти толкова бързо, че ще си целуне задника. И от вдъхновен поддръжник на тройната коалиция, за една нощ ще се превърне в най-верен поддръжник на „Боко Тиквата”. Гардиан ли? А бой? На един премиер е много лесно да обясни на един банкер как може да престане да му върви. И по моя информация това обяснение се е състояло. Разправяше ми човек как Бойко пред него се е заканвал в изборната нощ: „Е сега ще им е… майката”. Но това свещенодействие някак остана неизпълнено. Нещо повече, от декември 2009 г. до края на март 2010 г. държавните пари в КТБ са се увеличили с 20 млн.
Защото, дето беше рекъл някой, дошло е време да те бият с морков и да ядеш тояга. Ако някой не го е разбрал, ще го разбере.
Но стига с тая политика. Във връзка с наближаващия празник 24 май, Денят на книжнината, в Белослав се провело традиционното рали с картончета, пардон, трабантчета. Но по-интересното е, че в едно трабантче се качили 19 човека, с което счупили досегашния рекорд (17 човека и куче). В трабантче, представяте ли си?! Аз не съм карал трабантче и не знам дали наистина е толкова тясно, колкото разправят. Но съдя по едно дело, което се гледаше навремето в Пазардшишкия окръжен съд. Една мома съдеше един, че я изнасилил. И съдията пита момата: „Добре де, а вие не се ли опитахте да избягате?” Пък тя му вика: „Другарю съдия, вас е…. ли са ви в трабантче, да видите как се бяга?!”
Ало, пенсиите, за малко да забравя да ви почеша и днес. „Стандарт” предупреждава: „Не е време за купуване на долари”. Така си е! Сега е време да продавате доларите и да минете на дълга позиция в евра. Е, дълга, дълга, колкото позволява клиничната ви пътека.
Ей, ама дори и да се надцените, нема страшно! Ще остане за унуките. Ще ви благославят, да не повярваш…

22 comments:

Anonymous said...

Еми завършил е в престижен университет и е познат сред научните среди. Сега трябва да го крие ли ? Може да сте прав за критиките, но тези подмятания @престижен@ са доста завистливи... :(.

Anonymous said...

Много хубаво, че е завършил престижен университет човека. И не е нужно да го крие, а само да покрие претенцията си за добро образование с действията си като фин. министър. За момента пируетите между "в ЕРМ 2 сме лятото" и "ЕС моля накажи ни, че бюджетния дефицит дето ги го отчетохме преди 2 месеца е 2 пъти по-голям" с нищо не показват ползата от доброто му образование. Ако продължи да го споменава под път и над път, ще вземе да си наверди на университета накрая.

Смелият анонимко said...

Докторе, докторе, откривам някаква ехидност в писането ти, че рейтинга започва да си отмъщава. Виждам съзираш някаква вътрешни злобливи отношения между баща и син! Ама нещата може да са много по-ясни, възвишени и красиви. Недей търсиш само гротескното и грозното. Възможно е случката с генералът Миланов да е съвсем различна. Чуй какво може да е станало:

Генералът, станал вече генерал и съветник, може най-сетне да е намерил време за самообразоване (така както и премиерът-генерал намери време да учи английски едва когато стана премиер). Защото докато си по-млад и драпаш на горе време за учене няма докторе. Докато учиш и някой вече те изпреварил. И изведнъж усетиш се остарял и учен и си кажеш: "Бах и това учене, взе ми живота, а сега трябва да бачкам!" Та затова ти викам докторе, учи се едва накрая не в началото. Като станеш премиер вече време за учене колкото щеш. Пък и смееш ли да скъсаш премиера на изпит!? Нали ще ти скъса главата и акредитация на университета ще видиш през крив макарон!

Но отплеснах се, да продължа позитивно и по същество. Мисля Генералът Миланов, станал вече генерал-съветник и освободил време за себе си и личното си израстване, най-сетне да е намерил време да чете практика на Европейския съд за правата на човека. Може да си е казал: "Абе, к'ъв е тоа Страсбург дето ‘се говорят. Я да го видим като е толкова умен къде са му парите!" И докато е чел и е търсил парите на Страсбург да е прочел следното изречение от делото Резов срещу България:

Чл. 6 § 2 от Конвенцията гласи, както следва:
“Βсяко лице, обвинено в извършване на престъпление, се смята за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона.”
63. Съдът подчертава, че презумпцията за невиновност, уредена в чл. 6 § 2 от Конвенцията, е един от елементите на справедливия наказателен процес, гарантиран от първата алинея на тази разпоредба. Презумпцията за невиновност би била нарушена, ако твърдение на длъжностно лице относно лице, обвинено в извършване на престъпление, съдържа мнение, че лицето е виновно, преди вината му да бъде доказана в съответствие със закона. Достатъчно е, даже в отсъствието на каквато и да било официална констатация, да има някакво основание да се мисли, че длъжностното лице третира обвиняемия като виновен. Нещо повече, презумпцията за невиновност може да бъде нарушена не само от съдия или от съд, но и от други публични власти, включително прокуратурата (вж. решенията по делата Daktaras v. Lithuania, no. 42095/98, §§ 41-42, ECHR 2000 X и Falkovych v. Ukraine (dec.), no. 64200/00, 29 June 2004)



И като е прочел това Генерала Миланов може да си е рекъл: "Майчице, ми че ние всичките ги обявяваме преди това за виновни, а па то трябвало да бъде обратното! Ей, хубаво е човек да попрочете малко, че иначе прост ще си остане, ако и съветник на премиера!"

И така докторе, от добро може да го е казал това генерала Миланов, не от зло! Само плаша се, да не вземе да се окаже тоз съветник много умен, че това да си по-умен от този дето го съветваш може да изглежда нормално само на съветника, а не и на съветвания. На съветвания може да му заприлича на нарушение на първия от 48-те закона, а знаем си ние, че този премиер е непримирим към нарушителите на закона.

Хайде че много нещо се разпуснах.
Сполай ви и на добър път.

Anonymous said...

Докторе, за по-простите (като мен например) може ли да кажеш в прав текст и конкретно какво точно те дразни в Дянков? Вярно, че теорията и практиката се разминават, а той е повече по теоретичната част. Ама пък тези дето бяха добри в практиката, не се ли оказаха прекалено практични някак си?

mar said...

Не му казвайте на този преди мене! Произведенията Ви са като шоколадови бонбони, при това асорти.Който не знае да се наслади - да си ги гълта цели, а който иска - да си ги хапва бавно и да се наслаждава на обвивката, на плънката и на канапенцето; на прекрасния език, на уважението към граматиката и на завидното остроумие. Който е на диета пък - хич да не посяга!

Anonymous said...

Докторе, за по-простите (като мен например) може ли да кажеш в прав текст и конкретно какво точно те дразни в Дянков?
Re:Аз ще ти кажа,10 месеца ни убеждава как се е крало,а има резерв8милиарда,от които 2 изхарчи,сега още 2,и реве че 2008 са изхарчени 4милиарда излишък?Все едно днес шефа да ни каже,що си харчихте 2008 г 13 заплата дето Ви я дадох....За езика му..каза на президента кой за квото е учил да работи?Кой работи като премиер,министри,президенти,КЪДЕ се учи за тези длъжности ,та и аз да се запиша?И Белене беше езеро за шарани до вчера...ма вече се хвалим в Австрия...

Последен анонимен, засега said...

Елементарен пример - този гребе от резерва - вярно, скромничко, по 1-2 млрд. - и чак после си признава, чак когато го разкрият.
Още. Дайновия също е завършил Оксфорд и кво от това?! И Никито Василев, и Миленчо изкласиха в западняшки школи - и кво от това?!!!

Anonymous said...

евала човече, просто не мога да го разбера този псевдоикономист и министър, те и грузинците не го разбраха...

Anonymous said...

Абе досторе, има в блаога един анонимен молец и немога да разбера що се вре тука.Все нещо не му харесва!Ами да си чете Коритаров,Дянков и който си иска друг!!!!
Който не може да оцени таланта на доктора да си трае и да не разваля "добронамерената атмосвера".

Anonymous said...

В западняшките школи изглежда се получава такова образование което е полезно само за тебе си.Като на Миленчо ,Никито Василев.Че нали докато бяха министри уредиха собственото си положение, а ние както обича да се изразява нашия доктор си останахме от "страната на булката".

Anonymous said...

Евалла Докторе!Отново си на ниво!Явно музата ти се е върнала. Бъди жив и здрав!

DENI said...

Много ли ви е хубаво с Дянков,бе:) доктора е не само прозорлив,макар че му се реве,се опитва да ни даде кураж:) Да,всички мерки са похвални,но....не може нещастията да ни се изсипват като тежкотоварен самосвал върху главите! Г-да управляващи и най-вече М-р Дянков, от началото на годината се опитвате да експериментирате на гърба ни какви ли не безумия.НЕ знаете ли колко е вече НЕофициалната безработица,НЕ знаете ли колко хора "отлетяха" на Юг,на Запад, на Оня свят...бягайки за спасение от мизерията,която налагате върху целия народ?! Туршиите свършиха,зеленчуците къде скъпи,къде отровни,а от праззния ни джоб искате да плащаме: Гражданска отговорност,повишени данъци за къщи,винетки,смяна на лични документи,безумията на енергоразпределителите,безуията на ВиК....ОТКЪДЕ? И това в рамките на няколко месеца! Давате ли си сметка как ще плащаме,защото НЯМА с какво да преживеем дори седмица!? Вие обричате народа на гибел! Защото ако ср.раб.заплата според вас е 350 лв.,изчислете колко месеца ще живеем без храана,ако всички тези "мерки" успеят! Вземете сметалото и молива и смятайте...колко ще останем,за да не ви тежим!

Anonymous said...

Знам как се прави наука и как се организират научни институти. Аз съм учен от световна величина, похвали се финансовият министър Симеон Дянков.


Но комент!!!!

Anonymous said...

Ейй, Докторе, т'ва в пазарджишко сте голяма работа! Виж какво пише в novinite.com:

Child Prostitution Ring Run by Parents from Bulgaria Busted in France

http://novinite.com/view_news.php?id=116421

Anonymous said...

Относно твърдението:
"в учебника по история на БКП, след като се описваше жестоката експлоатация на пролетариата, се даваше пример какво може да си купи един пролетарий с надницата си в предвоенната 1939 г.: кило сирене, кило кашкавал, 1 хляб, кило агнешко, пакет “Джебел" и още едно-две неща..."

Не знам от кой учебник сте взели този пример. Учил съм МЕИ от 1969 г.
Освен това, никога от 1944 до 1990 една надница не е стигала за тези неща. Кой би поставил такъв очевидно неизгоден пример в учебник по история на БКП?
Нека да пресметнем: заплатата ми беше 100 лв. дълги години. т.е. 3лв/ден.
Един хляб (750 г) беше 14 ст (типов), но заедно с кило сирене, кило кашкавал и кило агнешко ставе доста над 3 лв.
Така че едва ли е имало такъв пример в учебника по история на БКП.

Anonymous said...

http://www.vbox7.com/play:2b308760
Е, Пацо ще ни оправи .... без да се извинява

Anonymous said...

Днес е ден на биологичното разнообразие! Защо ли съвпада със задушница?

Anonymous said...

Световната новина за днес: Първанов е в швейцарска клиника да сменя пола си, искал да стане мъж!

Anonymous said...

До колегата-читател малко по-нагоре: баси, човече, чети внимателно! Примерът се отнася за 1939 година! Впрочем и тогава не мисля, че е било реалност това, но в случая за мен е много лесно - ще питам баба, тя 1939 е била на 25.

Sibo Kitesurfer said...

Много добре написано!

Anonymous said...

Чстит празник на писмената и културата на всички мислещи българи! Специално на Д-ра, разбира се, искам да кажа, на лидера! Да живее ПЧК!!!

Anonymous said...

До колегата-читател, дето ми каза да чета по-внимателно:
Изглежда не съм се изказал достатъчно ясно:
Примерът е за 1939, но той е бил цитиран в учебник по история на БКП, т.е. след 1945 г.
Та съмнението ми беше, че не може да има такъв пример в учебник, издаден по соц. време, поради явно неизгодното сравнение - никога по соц. време не са били постигани такива пролетарски доходи.
Освен ако всички са били глупаци или саботьори: авторът, коректорите, редакторът, цензорът...
Така че, бих искал да го видя този учебник.

Както и да е. Честит ви празник 24 Май!