2/02/2010

Мартинус и костинус

„24 часа”: „Топъл въздух, валеж, студена земя = поледица”.
„Математиката, казва един мой приятел, е средство за мислене, не за смятане”. Затова похвалявам колегите, че учат хората да мислят. Това не е първият им опит. Преди време вдигнаха друго подобно заглавие: ”От 2+1 страни удари срещу Царя.” Така трябва! Ние ги разглезихме читателите да им дробим като на малки прасенца. Я и те да си нагънат мозъците! Стига са мислили за ядене и пиене! Трябва да се учат. Ти правиш всичко за читателя, да е информиран, да е предпазен от клопките на живота, а после като му идеш на тоя читател в канцеларията, в лекарския кабинет, в банковото му гише… той те прави на маймуна! А сега, ако искат да знаят ще има ли поледица, да се напънат и да си решат формулата сами.
В математическото моделиране на обществените процеси има много евристика. Кадровите кадрили на Бойко например могат да се представят така: Бойко + Михов+ Парамов = Бойко-Михов-Парамов. Ако се реши вярно формулата, ще остане логичният резултат, че Бойко=Бойко. И се надявам, че никой няма да оспори, че пожарникарят Бойко = на премиера Бойко. Радко постоянен в същността си човек. Направо е като тефлон, нищо не лепи… По същият начин, но с малко по-сложна формула, може да се представи и законодателната политика на кабинета - +ЗЕС, -ЗЕС; + ГМО, -ГМО и т.н. Политиката в здравеопазването може да се представи като вадене на корен квадратен, който, както знаете се вади много по-трудно от кръглия. Подкрепата на Мартин и Костов за кабинета може да се извлече като мартинус и костинус, пардон, синус и косинус и т.н.
„Кой клати властта? Сини, червени или “Монтерей” искат да скроят шапката на кабинета?”, питат се колегите от „Всеки ден”.
Я да видим как стоят нещата. БСП? Не вярвам. Те са заети да се взаимопроникват. Кога, ако не на Петльовден… Овчаров си оттегли оставката, остава шеф на Софийското БСП и се изрепчи на Станишев. Дълго и напоително са се обиждали, но ако трябва да сведем разговора до основното, Овчаров го изкарал некадърник, който съсипва партията в полза тесен кръг… Станишев пък рекъл тоя да не ми се прави на много морален… Изобщо казали си един друг много обидни неща, които явно смятат за остроумни… Та казвам, че те са толкова заети със себе си, че не им е до това да клатят Бойко..
Кръга „Монтерей”? Не е изключено. Ген. Любен обясни през 2005 г., като го питаха що Бойко няма добро отношение към него: „Преди изборите Бойко Борисов ме помоли да лобирам по един въпрос, нещо, което го интересуваше лично, но аз не успях. Може би това е охладило отношението му към мен…"
Това „лично” нещо, нямам съмнение, е било ген. Гоцев да лобира Бойко да стане вътрешен министър. Че тая севда го люлееше по онова време, той и сам си призна: “Молих го със сълзи на очи, но те избраха Румен Петков, а не мен.”
Но това показва, че Бойко може да гони карез на Гоцев, но не доказва защо Гоцев да клати Бойко. Ама те понякога ченгетата го правят и само, за да се забавляват.
Под най-сериозно подозрение обаче са сините и тъмносините. Костов никога няма да преглътне Бойко. Нали помня как викаше, когато Бойко се кандидатира за кмет: „Той не може да е кандидат на демократичните софиянци. Той е пожарникар.” Макар, че ако тръгнем по това кой какво казал… Капиталчетата тогава го иронизираха, че трябва да стане папа, защото това е единствената длъжност, дето началникът му няма да му пречи. Щото нали е ковнат с неколко пирона…
А може би той сам си се клати? Какво казваше Уилям Голдинг, в "Повелителят на мухите? "Може и да има звяр, може би самите ние..."
„Бяхме ли ние готови за управление? Аз ви казах и го повтарям: не! Някои казваха тогава, че сме се качили на властта. Аз ви казвам, че не ние се качихме на властта, а тя се качи на нас. (Изказване на Бойко пред III конгрес на ГЕРБ)
Колкото до сините, ще кажа, че не намирам това, дето подтикват Бойко да обърне малко повече внимание на Доган, за клатене. На Бойко явно му е неудобно, щото му дължи хич да не е дватрийсе депутати… Пък и медийната защита на пресгрупа „Доган хабер” е една от най-всеотдайните. Оня ден, когато се гласуваха промените в кабинета, колегите цитираха с мазохистичен плам думите на премиера: „Бившият премиер Станишев да обясни защо е сменил министрите в своя кабинет. Защо смени Румен Овчаров, Корнелия Нинова?”
Написаха го това, въпреки, че всички знаят, че ако Сергей тръгне да обяснява, неизбежно трябва да обясни и за Пеевски. Шефът на БТ тогава обвини Пеевски, че го натискал да даде ремонтите на негови строителни фирми и да назначи човек на ДПС в „София БТ”. И въпреки, че ДПС не подкрепи промените (значи и Дилян Пеевски не ги подкрепя), вестниците му ги подкрепиха и написаха, че промените били направени при „непозната досега в практиката на новата ни демокрация прозрачност”.
Ако колегите от пресгрупа „Доган хабер” продължават с такава скорост да се еманципират от собственика, няма да се изненадам ако обявят въстание срещу турското робство. През април най-вероятно.
Не знам. Има една неяснота в Бойко, едно непостоянство, едно криволичене дори. Ту така, ту така… Като се размислих на какво може да се дължи, стигнах до извода, че идва от съветниците му. Според мен цялата тази работа се дължи на генерал-майор, доцент, доктор-инженер Румен Миланов. (Брей, тоя има повече титли от Бойко!) Ген. Миланов има десетки публикации, сред които особено изпъкват “Влияние на криволиченето на пътя върху безопасността на движението” и “Изследване скоростта на свободно пътуващите автомобили по криволичещите участъци на двулентови пътища”.
Не настоявам, просто се опитвам да намеря някакво обяснение.
Извинявайте, объркал съм се. Това дето го цитирах горе не е на Бойко, а на лидера на селското правителство Стамболийски пред ХVІ конгрес 1921 г. Обаче съм сигурен, че ако не бях ви казал, нямаше да познаете.

14 comments:

Anonymous said...

Поздрави,ирония и сатира поднесени така,че радват душата...

Anonymous said...

Нито дума Докторе за днешния сакрален ден, освен на едно място между другото споменаваш за Петльовден.А меките китки сигурно са се надявали да ги уважиш.Нас пенсиите пак си ни прескочил и сега няма какво да доведа дознанието на наборите.Въобще днешното писание си го писал маѝ още под влиянието на последиците от Трифонзарезан, та не се е получило баш как требва ама неѝсе.Жив и здрав!

Anonymous said...

Докторе, браво! Много свежо! А от математическа гледна точка, освен Бойко=Бойко, има и още едно много важно следствие: Михов + Парамов = 0. От това пък следва, че или и двамата са "кръгли нули", или единя е пълно отрицание на другия :) Интересно нещо е математиката, нали?

п.п. В математиката, покрай другите интересни неща, има и един важен принцип, с който следва да се съобразяваш и да внимаваш - чрез неверни съждения може да се достигне както до верни, така и до неверни изводи (резултати).

Anonymous said...

Решението на формулата ви е:
Бойко + 2 х Михов + 2 х Прамов = Бойко
т.е. 2 х (Михов + Прамов)= 0

Shrek said...

Решението на формулата ви е:
Бойко + 2 х Михов + 2 х Прамов = Бойко
т.е. 2 х (Михов + Прамов)= 0

т.е. с Бойко и без Бойко все е тая :)

v.r. said...

Д-р Филипов,
като чета написаното и като изхождам от личен опит в сходни ситуации, стигам до тъжния извод, че още дълго ще се самоосигурявате. А това е много неприятно.
Иначе направихте маса форумци математици.
Аз отново Ви благодаря за удоволствието, което от друга страна излиза адски скъпо, поради същността на анализираните въпроси.

НАДо said...

Ауеуе мауе!?Било много неприятно да се самоосигуряваш?!?Като тъжен извод даже!?

Д-ре, бъди сигурен, че това е съществен елемент от Свободата!!?И дано даже така да го развиеш, че никога, нито ти, нито поколентието ти, да не изпадате дотам, че робска държавоимитация да ви пунтира с осигуряване!!?

Anonymous said...

Когато се съвъкупли социологията с аритметиката се получава нова наука - нещо като катър или муле.
В случая това явление е прието да се нарича "Компютърна социология".
Д-ра ни е дал някои уроци по дисциплината.
Трябва само да припомним, че катърите и мулетата са по правило безплодни.

Шопара

P.S. Незнаещ, що се укриваш по нов ник?

Joro711 said...

Докторе,сложи в блога едно бутонче за Facebook.

Симеон-интереси said...

Обзор-бисер.Тава е журналист от висока класа.Ама защо пак Костов и Мартин са в негативна светлина,бре човеко божи?

Симеон-интереси said...

Стамболийски е голям държавник,но и на него му е простено да казва някои истини,както това прави и Б.Борисов понякога даже.

Червена бабичка said...

Господине simeon234 (разбирай и А. Грънчаров и подобни), тук не ви е Алея на славата, та да искате всички да са "изографисани" и с нимб!
Не мога да разбера - защо всеки иска Доктора да е на неговото мнение и житейски позиции! Ми няма! Има си собствено мнение!!! И не се страхува да го изрази.

Червена бабичка said...

Пази, Боже!

НАДо said...
This comment has been removed by a blog administrator.