1/17/2010

Лингвистични върхове, покорени от българи


Много върхове покорихме през годините. Като се почне от моя уважаван съгражданин Стоян Ганев, който за дългата си и проведена на два етапа кариера успя да не ми даде нито един повод за гордост. Та той отиде в ООН въоръжен единствено с фразата „That is the reality”. За него се говореше, че камериерките в хотела си предавали една на друга превода на иначе късото му съобщение за room service: „Когато се обади оня българин и каже „Ту-ти-ту-ту-ту”, да занесете два чая в 222 стая.” После Тодор Колев и неговата далеч по изобретателна фраза: „Send me a fax”. Която, разбира се, звучи малко неловко, когато ти кажат “Good morning”. Едвин Сугарев, който обяснявал как, когато той бил на 32, а жена му Пенка била на 30 станало нам кво си: “When my wife was dirty and I was dirty too…” Разбира се, не бих си позволил да поставям Румяна Желева в този контекст. Защото при нея проблемът е по-особен. Тя беше изградила защитата си на изслушването по формулата на Волтер: „Това, което не разбираме никак, трябва да се цитира на езика, който разбираме най-слабо.
И другите българи помагаха в лингвистичните подвизи. Не мога да не спомена Валентина Хасан, създателката на Bulgarian Turkish English. Сега към тази плеяда се присъединява и Христо Стоичков, по чието интервю DJ Vann е направил песен…

7 comments:

Anonymous said...

Докторе, хубав ти е блога, чете се!
Ама защо се занимаваш и с тези глупости?

Anonymous said...

Декларации на Желева за 2007 и 2008:
http://register.bulnao.government.bg/2008y/49709151-05F6-46D6-8F95-42D7E6A72A3017977.xml

Странно, 2008 година - нищичко:

http://register.bulnao.government.bg/2009y/49709151-05F6-46D6-8F95-42D7E6A72A3024170.xml

Наистина странно.

http://lado.blog.bg/ said...

Да не забравяме руския и английския на Слави Трифонов!

Мери said...

Достоверно на 100%: Знам от източници, влачили задниците си дълги години в МВнР, че речите на Стоян Ганев на английски били написани с български букви, за да може да ги прочете, когато е необходимо, напр.: "Ай ем бългериан мен ху лайкс демокраси!" И все в този дух. Не че информаторите ми са по-свестни, де.

Joro711 said...

В раздел Банкови влогове /депозити/ Румяна Желева нещо послъгва.Нито 12500 Euro са 25000 лв.,нито 73000 Euro са 146000 лв.Справка,Закона за БНБ.Където 1 Euro e фиксирано на 1.95583 лв.

Anonymous said...

Както е добре известно, ние сме франкофонска нация - поне демократичната част на обществото.

Следователно, английския не ни е силата.

"Либерте, Егалите, Фратерните..."

Българино, поради что се срамиш да се наречеш франкофон?

Anonymous said...

NJNJ19

HAYDE, SLED KATO 6TE SME VAV FRANKOFONIYATA - MALKO BG SPOMENI OT HEKSAGONA

PI6E VI EDIN BG SKO4IL OT SAMOSVALA PREDI 20 GODINI I USTANOVIL SE V EDNA PREKRASNA STRANA (DOSTA ZASRANA OT 14 GOD UPRAVLENIE NA MITTERRAND I KOMPANIYA).
RABOTYA V EDNA UNIVERSITETSKA BOLNITZA I SLED 2007 KOGATO BG DIPLOMI STANAHA VALIDNI VAV FRANCE, KOLEGI OT OTDELENIYATA V KOITO TRUDNO SE NAMIRAT LEKARI (NEPRIVLEKATELNITE SPETZIALNOSTI KATO GYNEKOLGIYA, RADIOLOGIYA, ANESTEZIOLOGIYA I T.N.) ME POMOLIHA DA NAMERIYA BG KOLEGI ZA DA ZAPALNYAT NUJDITE IM. SETIH SE ZA EDIN STAR POZNAT OT FRENSKATA GIMNAZIYA RENTGENOLOG(RADIOLOG) I MU SE OBADIH. KAZAH MU « AKO VLADEE6 NA EDNO DOBRO NIVO NORMALNATA RENTGENOLOGIYA (SNIMKITE), EHOGRAFIYATA (DOPLERA VKLY4ITELNO), SCENNERA I YADRENOMAGNITNIYA REZONANS IDVAY TUKA I TI GARANTIRAM, TCHE 6TE ZABRAVI6 DA SE VARNE6. LIPSVA LI TI NYAKOYA OT IZBROENITE OBLASTI OT RENTGENOLOGIYATA 6TE SE RAZHODI6 ZA MALKO I S TOVA 6TE SI OSTANE6. » OTGOVORA MU BE6E – VLADEYA GI VSI4KITE. OK 6TE DOYDA DA TE POSRE6TNA NA LETI6TETO.
POSRE6TANE – PREDSTAVYANE NA ADMINISTRATZIYATA I V RENTGEN OTDELENIETO I OTIDOH DA RABOTYA V MOYTO SI OTDELENIE. BYAH DEJUREN 24H, SLED KOETO PO4IVAH 2 DNI. NA VTORIYA DEN (BE6E PETAK SLED OBED), OTIDOH DO RENTGENA DA GO VZEMA I DA SE RAZHODIM I MU POKAJA ZABELEJITELNOSTITE . VLIZAM V LEKARSKATA STAYA I CHEFA NA OTDELENIETO ME POGLEDNA S BEZUMEN POGLED I S FRAZATA « OT KADE NI DOKARA TAZI KATASTROFA » ISKAH DA SE PREVARNA V NYAKOYA OT HIMIKALKITE DETO BYAHA RAZHVARLYANI NA MASATA. OKAZA SE, 4E VAPROSNIYA RADIOLOG BE6E VIJDAL SKENNER, NO NE ZNAE6E DA RABOTI I INTERPRETIRA OBRAZITE, A ZA YADRENOMAGNITEN REZONANS BIL 4UVAL I VIJDAL NA IZLOJBA V SOFIA I SMYATAL DA SE NAU4I NA MYASTO.
NAPOMNYA LI VI TOZI SEPTEMRIYSKI EPIZOD 2007 EDIN PO-SKORO6EN.