1/15/2010

А да видим дали сме пълно тенеке-сурат

БНТ оповести писмото отговор на председателя на ЕК Барозу до председателя на Европейския парламент Йежи Бузек. В него има ясно послание, но то е различно от тълкуванието, което направиха водещите на новините. Според тях Барозу мята горещия картоф на Бузек. Едва ли. Консенсусът трябва да бъде постигнат и ще бъде постигнат преди да се стигне до гласуване на комисията в парламентарна зала. Обратното е хазарт, който е забранен в голямата политика. Затова посланието на Барозу към Румяна Желева и управляващите у нас, макар и написано в стил на куртуазната подкрепа, всъщност я приканва да оттегли кандидатурата си.
По отношение на обвинението в конфликт на интереси, Барозу каза, че той разчита на личните й уверения, че декларацията й за конфликт на интереси отговоря на всички изисквания. Тоест, приемаме го на нейна отговорност. По отношение на компетентността Барозу обяснява, че според българския кабинет тя има необходимото ниво на компетентност. Тоест, Барозу каза, че според Желева и според Бойко... Не според него. Просто си изми ръцете. Между другото, съвременни психологически изследвания показват, че измиването на ръцете наистина помага за успокоението на съвестта. Пилат не случайно си ги е измил....
Оттеглянето на кандидатурата на Желева е единственото решение, което би могло да върне малко от пропиляното лековато достойнство и към страната ни, а и към самата кандидатка. И да извади ЕНП от киреча, от сложната констелация, (казано по народному), в която Бойко я набута, като успя да наложи Желева за зам.-председател. Това, нека го признаем, беше добър ход, но за съжаление кандидатът не се оказа на ниво.
Всяко упорство от тук нататък ще е балкански инат и няма да има нищо общо с приказките на съпруга й, че била борец. Инат, който може да ни (й) излезе солено.
Та искам да кажа, че няма що да се пожарникарчим повече, хората пишат, че стоката ни вече е увредена.
Страхувам се, че Човекът, който трябва да й подскаже, а ако трябва и наложи оттеглянето, по чисто биографични причини, не е подготвен да разбере посланието на шефа на ЕК. И по-конкретно факта, че там има няколко вида "да" и още толкова вида "не". И разликата между едно тяхно "не" и друго "не" е по-голяма, отколкото между нашите "да" и "не". Едва ли не...

11 comments:

Anonymous said...

Свалям ти шапка, Докторе.
Бъди здрав!

М.

basile said...

Стой си там,на "Четвърти километър"

Anonymous said...

Подкрепете блога * sms / paypal / ePay

Какво продаваш? От горната статия не става напълно ясно, моля изяснете.

Anonymous said...

Бойко трябваше да я накара да подаде оставка, след като цяла Европа видя, че българската министърка на външните работи не знае къде е Аденския залив.
Барозу му го казва в прав текст, даже доста недипломатично.
Ама то човек като е тъп, това е задълго...

sherry said...

Има и капка полза - чух нова дума - "проактивност". Какво означава тя, Докторе?Питам без ирония, наистина искам да знам.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Предвид на това, че в средите на нашите читатели навлязоха много нови и не съвсем ориентирани хора, д-р Филипов е упълномощен да предупреди:
1. Моля ви, не пренасяйте език и обности от другите форуми. Може да не сте съгласни с написаното, но си има културни и аргументирани начини да го изразите. Между другото и авторът не винаги е съгласен с написаното.
2. Нека новодошлите първо да се поориентират малко в обстановката и тогава да изказват предположения какво продаваме, кой ни плаща да го правим и т.н. Не, че сиромах като нас не би взел некой лев оттук, или от там, но истината е, че никой не желае да ни плаща. Не знам защо така се получи.
Та искам да кажа, че ще е далеч по-близо до истината да допуснете, че грешим от глупост, от недостатъчна образованост по някои теми. Известна характеропатия също може да допуснете, а също и недоубити рефлекси по месторождение. Но не споменавайте за пари, щото ми правите скомина. Като гледам как работят некои хора и се чудим аз защо работим...

Joro711 said...

Докторе,в голямата политика не е нужно човек да е голям като физика и да има много мускули.Но някой си мислят точно обратното.Както и да е.А за анонимните писатели в коментарите към форума,моля,освобождавай ни навреме от присъствието им.Че и ние получаваме скомина от такива.А относно подкрепата за блога,мисля,че тя ще си дойде с времето.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Не, не става. Този блог съществува почти две години и до този момент нито едно мнение не е редактирано, или изтрито. Така ще бъде и занапред. Смисълът е да имаш пълна свобода и сам да преценяваш къде е онази граница, отвъд която свободата се изражда в слободия.

Anonymous said...

Браво, Докторе! Чудесна статия, както винаги!

Anonymous said...

За сведение на Joro711 дали името е "Анонимус" или "Жоро" е едно и също. Някои не можем да си позволим да излезем от мъглявината заради българските порядки и реалности. И дали се наричам Червена бабичка или Синя реститутка е без значение.

Мери said...

Напълно те подкрепям,Д-р, само ще добавя, че докато упоритостта и амбицията са положителни качества (в случай на синхрон с възможностите на индивида), то балканският (разбирай магарешки) инат и белег за голяма простотия.
Поздрави!