1/09/2010

Абе… А де!


През 2005 година премиерът Борисов, тогава главен секретар на МВР, беше попитан „На четири очи”:
- Упрекват ви, че не познавате добре конституцията.
- Да, не я познавам конституцията добре и... Ще намеря време да се запозная по-добре, за тяхно успокоение.
Жалко, явно не е намерил време. Ама то от толкова работи за запознаване, кое по-напред… „Бездни от наука”, както казва Волтер. Ако човек е чел Волтер, поне би се замислил върху „великото правило: по-добре е да рискуваш да остане ненаказан един виновен, отколкото да осъдиш един невинен.” Опа, размечтах се…
Нашият премиер не е Задиг и подозирам, че никога няма да стане… Но, ако поне беше прелистил конституцията, без да иска щеше да се натъкне на чл. Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.” А също и на Чл. 34. (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.”
И нямаше да иска промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС!), които съдържат реална заплаха от нарушаването на конституционно закрепените ни права.
Убеждават ни, че ни отнемат малко от свободата, за да ни върнат изгубения ред и законност. Трудно ми е да преценя дали това е лицемерие, или неграмотност. Юристката Цецка Цачева нямала нищо против да се наруши свободата й на кореспонденция, ако това щяло да даде сигурност на нейното семейство. Да пази Господ от такива демагогски неостроумия! „Този, който е готов да смени част от свободата си срещу сигурност, не заслужава да има нито свобода, нито сигурност.” Не помня кой го беше казал. Възможно е и аз да съм го казал и да съм забравил…
Опечален съм, но не съм изненадан. Винаги го очаквам от случайно случили се политици. А те у нас са все такива… Иво Беров имаше някакъв израз за ваксинираната кокошка, но и него съм забравил… Между другото чел съм, че кокошката можела да живее дълго време без глава. Една изкарала шест месеца. В древността са гадаели по вътрешностите на кокошките, а в наше време по външностите, но не винаги… Изобщо чак се учудвам колко работи знам за кокошките…
Но съм чел и някои некокоши работи: „Ако всички последствия от едно действие падаха върху автора му, нашето обучение щеше да бъде много кратко. Но това не е така.” (Фредерик Бастия, „Държавата”)
Затова ние се учим толкова бързо, а политиците никога не се научават! Разгеле таман споменахме Бастия. В друг свой труд, Законът, той пише: „Навсякъде, където ограбването изисква по-малко усилия от труда, то преобладава и никаква религия или морал не е в състояние да го спре. Кога спира ограбването? Когато се окаже по-скъпо и опасно от труда.”
Има достатъчно доказателства, че българската правоохранителна система прави каквото може да стане ограбването по-скъпо, но не и по-опасно. Полицаи-бизнесмени информират и охраняват престъпните групи. Прокурори-хотелиери обвиняват, съдии-рекетьори раздават правосъдие, бизнесмени с ланци кадруват… О.з. генерали пушат пури по 3000 лв. и пазаруват в скъпите столични бутици… Това са обобщения, не просто отделни примери. Как ще бъдат наказани магистратите, контактували с Крьсьо Черния? Няма да получат премии!
Не несъвършенството на закона е пречката за борбата с престъпността, а липсата на воля за приложението му и повсеместната корупция.
Щяло да има строг контрол кой кога и защо има достъп до кореспонденцията ни. Да, да! Лисицата, като влезе в кокошарник, и избира само неваксинираните кокошки… Никой не може да ме убеди, че безконтролното надничане в тайните на нашата кореспонденция няма да се превърне в доходоносен бизнес за някои полицаи, а защо не и съдии! Никой не е в състояние да ме убеди, че офертите на всеки бизнесмен не могат да бъдат прочетени и продадени на конкуренцията. Претекст винаги ще се намери. Журналистите ще продължат да имат право да пазят в тайна своите източници, но ще си пазят това право като сувенир, като спомен… Адвокатската тайна? Лекарската тайна? Тайните ни на обикновени, тоест грешни люде? Всеки заинтересован може да ги научи. Вярвам, че вие сте много по-порядъчни, по-честни, по-безгрешни от мен. Но имате поне една, поне едничка тайна, от която мъничко се срамувате. Е, вече няма да я имате…
И ако при въздесъщата ДС казвахме „Не е за по телефона”, сега ще стане като в най-краткия соцвиц:
-Абе..
-А де!
На 14 януари граждански организации свикват пред НС митинг протест срещу промените в ЗЕС. Ще отида на този митинг, макар, че не съм ходил на такова мероприятие от времето, когато някакви малоумници крещяха по мегафона: „Кой не скача е червен!”. Пък други ме гледаха лошо, даже искаха да ме бият. А мен просто ме мързеше… Но този път ще отида и, ако кажат, ще скачам. Защото като журналист имам източници за пазене, а и като човек имам своите малки тайни, които искам да си останат такива…
Граждани, бъдете граждани, жертвайте една от безплатните си минути и звъннете на депутат от ГЕРБ и Атака и им кажете само пет думи: „Не на промените в ЗЕС!” А ако не искате да говорите с тях, което е разбираемо, пратете им го като SMS. Мобилни телефони на депутатите от ГЕРБ и атака можете да намерите на тук. Звънете им, не ги жалете! Звънете вие, за да не ви звъни Народната милиция после!
Сега е моментът! Цецко започна да дава заден! Тази власт има едно достойнство, само едно! Страхува се от общественото мнение. Когато го научи, разбира се! Сведете мислите си до нейното знание.
А пък вие, о, възвишени и народолюбиви законодатели, бъдете любезни от време навреме да поглеждате в огледалото за задно виждане. Това ще ви помогне да запомните пътя, по който сте дошли, защото ще ви се наложи по него да се връщате по родните си села и паланки…

19 comments:

Anonymous said...

“They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.”
— Benjamin Franklin

А един по-свободен превод гласи: "Който заменя свобода за сигурност накрая губи и двете."

Anonymous said...

Като са на власт и държат апарата за подслушване всички имат голямо доверие в почтеността и надеждността на милицията. Обаче като минат в опозиция запяват друга песен. Та и Цецка ще я питам след 3-4 години дали иска да и ровят из пощите и да и подслушват телефоните.

Anonymous said...

Еееех, хубаво е да не те подслушват и да не ти надничат зад рамото, когато пишеш! Толкова е хубаво, че никога няма да стане. Да дойда бе докторе, да дойда на площада и да викам и да скачам... то аслъ докато скачаме...а някои не скачааат. Ама наистина ли си мислите, че сега не ни подслушват и не ни четат написаното през рамото? А стига бе, тоя живот дето съм го изживял до сега, все с това усещане съм го живял и си ми е спокойно. Против промените съм, естествено, против съм да се легализира това, което се върши нелегално. А иначе, какво, до сега това, което се слухтеше не можеше да се използва в съда, а сега ще може. Ама не съм сигурен. Абе, имам право, стига да имам право да имам право.Ама нямам. Да сега, искам да ме питат. И само за това ще съм на площада, да кажа, че не съм съгласен.

Иван Бедров said...

Удоволствието беше изцяло мое. Мога само да разпространя този текст, за да го прочетат повече хора.

Мери said...

Мойте уважения и почитания, Д-р, блестящ текст и смел. Не съм била права, като често пискам, че българските мъже са страхливи (не че помвечето не са). Най-много се чудя на онези проценти отпреди 5 месеца. Ми то си беше ясно. Поздрави!

Anonymous said...

ИМАТЕ И МОЯ ГЛАС,ВЪПРЕКИ ЧЕ СЪМ СИГУРНА ,ЧЕ ПОДСЛУШВАНЕТО НЕ Е СПИРАЛО. Мари

Anonymous said...

Отлично!
Всички на митинга!
"Те" и сега ни подслушват, но незаконно...

Anonymous said...

Докторе, преди 2 седмици когато бях във Франция разбрах че само 18 човека имат право да разрешават подобни действия на полицията и те са висши магистрати. Целта на нашите е това да става безконтролно. Повярвайте няма по жалка картина от човек който 25 години е слухтял, чиято изповед съм изслушвал. Човекът вървеше из целия град и режеше наред телефонни кабели, защото го подслушвали...

Нина Симеонова said...

Браво Докторе! Всички трябва да се изсипем на жълтите павета.Аман от полицейщина.

Ангел Грънчаров said...

Докторът Филипов пак е написал фейлетонец, в което на едно място, сред верните неща, е подхврърлил уж мимоходом една доста злобна реплика срещу демократите, с която съгрешава спрямо истината - явно с оглед да подведе по-младите си и неориентирани читатели. Наложи ми се да реагирам, ето какво написах там:

Докторе, всичко е ОК, ама на едно място пак те излових в прегрешение спрямо истината: абе, човече, що си така надъхан спрямо демократите, та ги обвиняваш в грехове, които просто няма как да се случат?

Ето, твърдиш следното, цитирам точно, за да не кажеш после това-онова, тинтири-минтири; нещата стават сериозни когато някой земе да се мъчи да клевети други хора, в туй число и мен самия; (Прочети ДО КРАЯ щото е длъжко и не се побира тука.)

Anonymous said...

Докторе,
Искали са да те бият, защото са разбрали, че си на мероприятие , а не на митинг. Явно и тогава е лъщял червеният ти косъм.

хроникьор от Политбюро said...

"...демократите...съвсем не сме страшни хора! Напротив, ний сме най-човечни, усмихнати, ведри и толерантни хора, обичащи най-много от всичко на света свободата".
ШЕ ДОБАВИМ: Костов е слънцето, най-усумихнатият, най-ведрият, най-човечният, даряващ всички ни топлина и непосредственост! Абе човек от народа, с една дума, паднал в жертва и останал неразбран от същия този прост народ.

Anonymous said...

На някои Костов все им е в задника.

Anonymous said...

Какъв е тоя Костов? Трябва да бъде официално осъден за разбиването на истинската десница в България. Успешно изпълни заръката на Партията-майка и негова хрантутница. Професионален провокатор, обградил се с ченгета и успял да разкара един по един всички истински, но наивни демократи от СДС. Мечтата му беше България да се превърне в огромна ченгенджийница. Не успя, но сегашните са на път да успеят.

Anonymous said...

Вярно, тоя Костов наистина разкара много демократи от СДС. Като почнеш от Бисеров, Йордан Цонев, Бакърджиев, Богомил Бонев, Пл. Орешарски и т. подобни.Сега е на път да изгони Сотиров, Бориславов, Цанев

Anonymous said...

Докторе, ще си губиш времето на митинга - и послушването, като ГМО,като пушенето, е решение на ЕС. България няма къде да ходи - ще приема

Anonymous said...

д-ре, не мога да разбера защо все искаш да изкараш някакъв конфликт на интереси при Фидоскова и Цветелина. Хем четеш английски вестници...
Ами мъжа на министърката Теса Джоуел(Tessa Jowell) в ЮК беше получил некви 600 000 лири от Берлускони(италианския съд го търси). Оказа се, че жена му не знае нищо за това и си остана министър.
Мъжът пък на члена на Парламента Джаки Смит(Jacqui Smith) гледал порно и го плащал със служебната държавна кредит карта на жена си. Е, оказа се, че и тя не знаела нищо.
Сега пък 60 годишната жена на Министър-председателя на Парламента на Северна Ирландия Робинсън (Peter Robinson) дала 50 000 лири на 19-годишния си любовник(дай Боже всекиму)дь се отвори кръчма. Е, и той не знаел нищо за транзакцията.
Ами що се чудиш, че Фидосова не знае коя фирма ремонтира Народното Събрание? Ами фирмата е на мъжа и - щом в Европа може да не знае, ясно, че и в България може да не знае.

ивайло said...

da da da
---
вокално инструментална група ТРИО от братската ФРГ

axisspj said...

Снощи гледах "Обществен враг" за 3-ти път,неможах да превключа.Това е истината,винаги ще има едни нищо неподозиращи подслушвани и други много нагли подслушвачи.