1/04/2010

За тойотизма и идиотизма

За едни сватба, за други брадва. Докато мирното население хвърляше фишеци по небето, в Кричим неизвестни трудещи се изсекли 100 ябълки само за няколко часа на връх Нова година.
С голяма доза сигурност мога да предположа, че сечта е дело на индобългари, на които изненадващо им е станало студено. Ще се изтълкувам. Индобългарите, според мен, са интуитивни привърженици на системата, известна като „тойотизъм”. Много от основните елементи на „тойотизма” могат да бъдат забелязани и в организацията на труда на индобългарите. Например системата за доставки „кан-бан” (навременна), с която се ликвидират складовите разходи за поддържане на наличности от огромната номенклатура, необходима за бита. Ефикасността на тойотисткия модел се обяснява с допускането за „петте нули”, повечето от които можем да открием и при индобългарите. „Нулева бумащина” ( Има ли бумащина в дейността на индобългарите?) „Нулево просрочване” - на 31 през нощта потрябвали дърва и веднага се доставят, нема празник-делник, ден-нощ… Още много прилики могат да се изброят – споделянето на знания в самия процес, кооперативен модел на работа в екип при непрекъснато подновяващ се консенсус, голямата самостоятелност при вземане на решения на ниско ниво, плоска управленска йерархия и т.н. (Вж. Мануел Кастелс, „Мрежовото общество”)
Идеята за индобългарския тойотизъм ми дойде лятото. Минаваха две „тойоти” с каруца. И викат: „Бате, имаш ли джилязо?” Викам им, че джилязо немам, но мога да им дам един голям дънер. „Не щем дърва, викат, къде ще ги складираме до зимата. Дай джилязо, пък за дървата ша додем като падне сняг.”
Честен кръст! Дето вика премиерът, „Да пукна, ако ви лъжа!”
Практиката на „тойотизма” тепърва ще се разширява в България. Казвам го предвид на това, че виждам символика във факта, че бебето на 2010 г. е родено във Варна от майка на 14 ненавършени. Освен това е недоносено и допускам, че и самото раждане е било по системата „кан-бан”.
„Труд”, позовавайки се на о.з. шефа на АБЧ, пише: „Извън страната живеят 4 млн. българи.” Съмнявам се. Много ми се виждат. А иначе може и да живеят. Докато в страната от 7 и нещо, поне 4 не живеят. Чакат. Нещо чакат…
Но нищо, през 2060 г. населението ще е 5 166 000. Колко от тях ще са тойотисти, сами се сетете.
Добре поне, че от катастрофи по пътищата тая година сме направили икономия от къде 300 българи… За пътуващите само да съобщя, че пътищата са проходими при български условия. На едни места вали дъжд, на други сняг, на трети направо камъни. Ако това ви смущава, можете да изберете влаците, но „24 часа” предупреждава, че условията в шинкансенът Бургас-София са също български: „Прави от Бургас до София, Ленче, бе!”
Вънка ветърът вие като валдхорната на Берковската духова музика, „Новинар” решили да ни просветят на тема полезна ли е бирата и направили цяла страница интервю с диетоложката проф. Донка Байкова и направо откриват топлата… бира. Те си знаят защо. Една вавилонска плочка от 6000 г. пр. н.е. разказва за производството и полезността на бирата. Е, научих некои работи от професорката, които може и да ги има в плочката, ама аз нали лично не съм я чел, та не ги знаех. Например, че ако прекаляваш с бира, можеш да си образуваш гинекомастия (да ти порастат цици). Не да прекалявам, ми нема да я кусна повече! Само ракийка. От нея даже на жените покарват мустаки. На някои жени…
Пък в сайта „Всеки ден” чета, че българските хотелиери и туроператори най-после открили формулата за привличане на българския клиент – намаляване на цените и увеличаване на качеството. И, о, изненада! Получило се! Българите масово предпочели българските курорти. Ето това откритие имам предвид във втората част на заглавието. Но не само.
В градинката пред “Александър Невски” продавали матрьошки с лика на премиера Борисов, специално изработени в Русия. Първо си помислих, че като отвориш главната матрьошка, ще се покаже Цецко, после Цецка, Румяна… Фидоска не би могла да се покаже… Обаче хората го измислили още по-умно. Като се отвори Бойко и се показва Симеон Сакскобургготски, после Тодор Живков, после Георги Димитров. Браво, ще взема да си взема. Струва си за 40 лв. да имаш нагледно помагало за етимологията на героя, така да се каже. Знам, че е по-правилно да се каже генеалогия, но ние сме повлиян от Камю и смятаме, и сме ви го споделяли, че Бойко притежава простотата на понятие и лингвистичният терминологичен апарат е по-подходящ.
Исках да ви пиша и за едни около 3 млрд. лв., които Според социолога Цветозар Томов Дянков е скрил в бюджета и вероятно ще ги видим след Великден, а може и никога да не ги видим, но сега ме мързи. Освен това в момента при мен е 8 вечерта и е крайно време да се погрижа за мустаките си…

4 comments:

Завиждащ н.с. ІІ ст. said...

"Извън страната живеят 4 млн. българи.” Съмнявам се". И с право! Сигурно Зампредседателят я подвежда госпожата. Иженарицаемият историк, малък доктор Данчо Янев, отдавна е свикнал да лъже. Точно както "погрешка" си е записал, че е работел в И-та за социална история, а не в И-та по история на БКП. Добре се е ориентирал той - че днес е срамно да тръбиш че си се издигал заедно с Парванката.

A said...

Ne moga poveche !!! mnogo smiah prez novata godina

prebroitel said...

Винаги си супер!

Anonymous said...

За много години Докторе!Явно коледните и новогодишни празници не са те омаламощили много.Пак си свеж и оригинален и ни зареждаш с поредните порции смях.Бъди жив и здрав!
П.С.На мен пък от бирата ми порасна коремът, но професорката не казва нищо по този въпрос.