12/15/2009

Широко затворени очи

„Стандарт” се фукат, че победили отбора на „Телеграф” с 2:0. Браво, но на ваше място бих го пазил в тайна. Щото Батков, както се е видял в чудо с „Левски”, да не се окажете по къси гащи на терена в тоя студ, а Сърмов и Рабех да седнат на топло да списват вестника! Човек като се види на зор, всичко пробва.
Майтапа настрана, някои такива размени могат да се окажат с голям потенциал. Забелязал съм, че Бойко Борисов вкарва по два гола на мач и отделно поне две асистенции. От друга страна пък Бербатов не вкарва чак толкова, но пък мисли и е сред най-интелигентните футболисти. Може би да има потенциал в една такава размяна, в смисъл да е полезна и за Манчестър, и за София.
Само в скоба, не обръщайте внимание на дописката в „Труд”: „Мама Бербатова с дяволче на д...то”. Верно е, но то нищо не значи. Тя отишла жената да раздава подаръци на дечица в Дружеството на трансплантираните, тия се заврели да й снимат д…то. Ама и аз какво се учудвам, те се завряха и снимаха от гинекелогична близост на Елена Йончева… да кажем прашките, та…
Но сега говорим за „Стандарт”. Наистина някои от дописките на колегите са на запалянковско равнище. Например дописката „Опашка в Бургас за масонски роман”. И още от първия ред се блъскаш челно в забранената от премиера думичка „ще”. Опашки „ще се извият днес…” Ей, колеги, чакайте ги да се извият първо и тогава ги отразявайте, бе! Всичко става, ще се извие некой ашъм и опашката току се развие! Оня ден как се провали пленумът на БСП? Албенке, ти като специалист по ранното оповестяване, що не предупреди колегите, че може да стане беля. Да завали дъжд и концертът на Джипси Кингс да се провали?
Ама то не е само тая дописка. Друг пример: „Бойко иска открития от учените”. Некоректна и поставя премиера в лоша светлина. Защото той като милиционер не е длъжен да знае как се правят научните открития. Така де, все пак откритията в милицията са от съвсем друг характер. В милицията можеш да откриеш нещо само със широко затворени очи. А в науката със затворени очи не стана. Не че много учени не продължават да опитват, де... То е като да се опитваш да си вадиш хляба с пиене. Може би само сомелиерите, но и те главно жабурят. Има и изключения разбира се. Чета, че през 2001 г. Хю Грант се запил и на пияна глава купил портрет на Лиз Тейлър, рисуван от Анди Уорхол, за $4 млн., а през 2007 го продал за 26 млн. Тоя, да ви кажа, е голямо леке. Оня ден хвана Сара Джесика Паркър за г… на публично място. Чудя се нашта Росарио точно с него ли намери…
Отплеснах се. Исках да кажа, че журналистите трябва да знаят, че в науката не е да си навиеш на пръста, че ще откриеш еди какво си и готово… Ровичкаш за едно, намираш друго… Колумб е търсел Индия, открил Америка. Кешки да не беше я откривал, но това е отделно… Флеминг забравил една проба, която мухлясала и той открил пеницилина. Некои си търсели лекарство за високо кръвно, открили виаграта. Чарлз Таунс се забавлявал да разлага светлинния лъч и без да иска открил лазера, но хал хабер си нямал за чий му е. А Нютон? Тоя е бил алхимик - в буквалния смисъл. Икономистът Джон Кейнс му разшифровал записките и останал учуден с какви глупости се е занимавал „великият учен”. От 1668 до 1693-та търсел философския камък, с който да превръща металите в злато. И май е имал по-особени отношения със секретаря си Джон Уикинс. Щото 20 г. са живели в една стая. Но аз друго исках да кажа. Мислите ли, че е седнал и е чакал съзнателно ябълката да го удари по чутурата? Да, бе!
Но най-важното е, че и нищо да не откриеш е също толкова полезно за науката, колкото и да откриеш. Както казва моят приятел Талеб, нищонеоткриването е част от научния процес. То ви показва, а и на другите, къде да не търсите повече.
Пенсиите, вие ще ме разберете най-добре. Ако бръкнете в единия джоб и петтях лева ги няма, това означава, че сте добили познанието, че те са в друг джоб. После бъркате в другия джоб и петтях лева и там ги няма, но вие вече сте с удвоено познание. После в задния и т.н. И в колкото повече джобове не откриете петтях лева, толкова по богати сте на познание. Отделен въпрос е, че петтях лева може отдавна да са заминали нанякъде, но това може да се установи чак когато бръкнете и в последния джоб.
Знам, че е много трудно, но трябва да се намери начин всички тия неща да се обяснят на премиера. И на Дянков да му се обясни, че учените от БАН само да съобщават на другите учени какво и къде не са открили и да ги предпазват от грешни ходове, ще дадат много на световната наука. Честно ви казвам, Дянков да им даде пари да издават списание "Тука нема"(примерно), от абонаментите ще живеят царски.
Иначе похвалявам колегите от „Стандарт” за добрата практика редовно да дават и по нещо за четене с вестника – книжка, спровочник...
Внучката на Пикасо е тук. Гледам я по сутрешния блок на бТВ. Между другото, сутрешният блок не е същият без Бареков. По-хубав е. То е въпрос на вкус, де. Аз лично много мразя някой да ми се лензи рано сабале. Но да не се отплесвам. Исках да кажа, че Пикасо е художникът, който е най-близо до българската душевност. Той обичал да казва: "Когато нямам повече синьо, слагам червено." Ние не правехме ли така през последните години? Синьо – червено, червено – синьо. Докато и двата цвята ни свършиха. И сега картината е безцветна…
Той всъщност Пикасо е тук по покана на червения олигарх Краси Гергов, който направил на приятелката си Деничка галерия за модерно изкуство… Така погледнато червеното не е съвсем свършило…
И накрая граждани, искам да ви призова да участвате в инициативата
“Обади се на депутат - спри тоталното и безконтролното подслушване!”, която се организира срещу внесените поправки в Закона за електронните съобщения. Ченгетата искат ей така, „от гъз”, дето се вика, да хващат бандитите. Та идеята е да се обадите на депутатите от вашия район и да им съобщите, че вие не сте съгласни с този закон. Може да им го съобщите в сексуално ангажиран контекст, може и в социално ангажиран, както си решите. Щото тези промени дават възможност да се събират данни за всеки, който малко нещо е пикал накриво, както казваха едно време в Пазарджик. Те може и още да казват така... В Пазарджик нещата се променят даже и още по-бавно от тука. Какво правите бе, палавниците ми?
По-надолу ви давам телефоните на някои от отговорните фактори сред управляващите, за да ви улесня.
Ей, да не се объркате, че казах граждани?! Имах предвид граждани на републиката, а иначе и селяните могат да им звънят. Щото селяните, колкото и да ви е странно, също се явяват граждани, погледнато републикански.
Звънете им, не ги жалете!

Цецка Цачева - 988-36-09, 981-41-58
Лъчезар Иванов - 980-36-43, 987-96-90
Искра Фидосова - 981-69-31, 987-76-24, 988-21-58
Красимир Велчев - 981-69-31, 988-21-58, 987-94-25
Менда Стоянова - 986-16-15
Павел Шопов 988-29-87
Волен Сидеров - 987-80-81
Екатерина Михайлова - 986-26-69, 988-44-92
Иван Костов - 988-17-34, 981-01-65, 988-33-47
Мартин Димитров - 988-17-34, 987-90-34, 988-33-47

P.S. Дето писал чукчата на брат си, щях да ти пратя малко пари, но вече запечатах плика. Та и аз така. Щях да ви казвам за поредното отличие, дадено на управляващото семейство, но вече пуснах текста. Цветелина Бориславова е избрана за „Модна икона” на 2009 г. Та се сетих да кажа на заинтересованите лица, че Бойко има сестра и леля. Дядо няма. Дядо му е убит от комунистите, което много му е пречило на премиера преди 10 ноември и особено след това…

7 comments:

freedom said...

Ей тука много ме уплаши, докторе :) Защото се събидух с мантрата "Широко отворени очи":) Не, не става дума за плагиат :) Как би могло :) Обаче.. аз отказах "коледната шапка", а пък зад нея... стоеше... знам ли. Толкова отдавна не съм сънувала, че чак ми е като Коледен бонус :) Обаче аз пак вярва: като БСП.ец в невъзможното, като ДСБ.уц - в маркетинговото лицеприятното, и както НДСВ-ец - в невъзможната любов:)
Разбира се надсмиавам се над всичките, ама и ти се вземи в ръце:) Щото ми се виждаш нефелен.. А пък те ти се надсимват (и над мене, де:)
Както и да е! Понякога антракта е какъвто го е замислил Коко Азарян. Лек му път! ААва на нас? (Кулиситке се смеят :)

frog and roll said...

Някои хора са започнали от раничко... :Р

Anonymous said...

ПГ ГЕРБ 939 35 53
939 23 61
939 20 06
939 23 60
939 23 50
ПГ Атака 939 23 84
939 23 11

DENI said...

Тони,дай мобилните на тия красавц:) Те нямат работни места:) Иначе,ако звъня,все едно да чакам среща с убит партизанин:)

frog and roll said...

Малко мобилни

Anonymous said...

Тони, пасивното следене в мрежата е измислено от хора с пасивен манталитет. Не че имам нещо против тях, но като се сетя кои са...
Явно в милиционерските училища не са чели "1984" на Оруел или пък са решили да го използуват като наръчник за управление на държавата

Anonymous said...

Много си талантлив, човеко. Пиши и си знай цената. Аз съм пенсия, но ако нещо си притеснен - обаждай се. С каквото можем, ще ти помагаме.
Да си здрав и да е щастлива за теб и близките ти, пък и за останалия народ, цялата 2010 и всички след нея.
Добре е, че има такива като теб.