11/05/2009

„Любимец 13”

В нова енциклопедия македонските историчари обявили Иван Козарев за първия македонски шумкар. И проф. Марков, шеф на института по история на БАН вика, че няма да останем безучастни, дето пак крадат и фалшифицират история ни. Така е! Ако ги оставим, те ще посегнат и на Митко Палаузов, не дай, Боже, и на Янко! Не, той Янко, както знаете, беше полупартизанин. В смисъл, че се е крил, но не са го гонили…
Ама така е, македонските историчари работят, не си бъркат в носа като нашите и затова откриват разни работи. Разчетоха един камък, Розетския камък, който иначе е разчетен от Шампилион още през 1822 г. Но те откъде да знаят? И го разчетоха за втори път. И откриха, че древните македонци са имали писменост. После откриха, че прародината на човека не е Африка, прачовекът се е появил в Делчево. Откриха също, че Орфей е македонец. Итар Пейо (Хитър Петър) от Градешница, Битолско. Клеопатра също беше открита за македонската история. Тя била "последната македонска царица”, виждало се от "характерния дълъг македонски нос".
Изобщо, тръгнал кос с дълъг нос, из историята гол и бос...
Както съм казвал, но пак ще повторя, според мен и Клио, музата на историята, е македонка, което обяснява що сред музите тя е най-голямата курва с извинение.
А колкото до партизаните, викам да им ги дадемне ли? Те са двайсетина души. Няма да обеднее българската история!
Ей, казвал ли съм ви оня готин виц? И да съм, позволено е вицове да се повтарят, доде ги запомните. То не е виц, а действителен случай. Един нашенец си татуирал на оназ работа името на гаджето си – Tатяна. Художникът го предупредил, че в спокойно състояние ще се чете само първата и последната буква - ТА. Отишъл нашият по бизнес в Скопие и както се освобождава на писоара, гледа до него на един македонец също му пише ТА. “И твоето гадже ли е Таня?”, попитал със свойствената за региона непосредственост. “Не, бе. Аз съм си написал: “The former jugoslav republic of Macedonia”.
Фукари! Като се размножат още малко шиптърите и ще си пишат само the former republic...
Пък в „Новинар” чета: „Премиерът Бойко Борисов се оказа любимецът на цяла Европа според проучване на американския изследователски център „Пю". Министър-председателят е най-харесваният политик сред европейските лидери в 13 страни. Той изпревари по популярност президента на Франция Никола Саркози и италианския премиер Силвио Берлускони.”
Стига, бе! Верно! „Любимец 13”? Да не сте се объркали?!
Объркали сте се, объркали! Наистина е най-харесваният от лидерите на 13 страни, но в друго изследване. В персонално допитване на Бойко Борисов му задали въпроса кой от лидерите на страните от ЕС харесва най-много. Той казал: „Мен си!” Засега е само сред 13 лидери, щото другите не им знае имената, но се очаква догодина, като ги научи, да бъде най-харесвания сред всички 27 лидери…
Бареков пак се подмокрил в блога си: „За първи път една нова власт започва да разследва далаверите на предишните на най-високо ниво -премиерско. В резултат двамата последни бивши министър-председатели Станишев и Симеон отиват на съд за своите провинения.”
Чакай, чакай малко! Само следствие има, за съд ще чакаме, ега дочакаме. А на Симо му съдят горите, не него! Пък Станишев ще го разследват не за изпразнената и окрадена хазна - Бойко вика, че не можело да се докаже – а ще го осъдим за някакъв парцалив доклад, който не става да си избришеш задника с него!
„Каква новина само! Нямаме съден бивш премиер от времето на процеса срещу „бащата на прехода” Андрей Луканов. Забележете, на Бойко не му мигна окото, че беше бодигард на Царя и че тъкмо този му даде път в голямата игра…”
Нека му на царя! Но всъщност, той си бил разбрал грешката. И в поздравителния си адрес до новия премиер, разправят, написал: „Притиснат от прекалената отговорност и дълбокия контрол по упражняването на властта, аз ви подцених!”
Еми…
„Точно в това е новото, каканиже Бареков. - Падна съмнението в нас за задкулисните договорки в българската политика. Досега гарван гарвану око не вадеше. … Картите са хвърлени открито на масата. Това означава, че поне тази власт не се готви да краде така яко, както предишните…”
Обърнете внимание, „да краде така яко”. Което ме кара да мисля, че ще краде умерено, в рамките на закона.
Пък в съседен текст Бареков казва: „Промяната е видима, макар и само на ниво думи и говорене.”
„макар само на ниво говорене”! Бъзикаш ли го бе, Бареков?!
Що го търпи Бойко тоя глупак? Вероятно не вижда, че е глупак. Да, точно така. „Ако ни похвали глупак, той вече не ни изглежда толкова глупав.”
Давай Бареков, давай, помпай очакванията на хората, па след година това ще му се върне на Бойко право в челото… Дърпайте, дърпайте котката за опашката. Така ще научите неща, които не бихте могли да научите по никой друг начин…
А Костов? А Доган? Давайте наред де, що прескачате! Не може да разследваме корупцията и да прескачаме оня с Разбойническата приватизация, нито другия, дето е раздавал порциите! Или бъркам?!
Но чудесата, които е видял Бареков, не свършват до тук. Щото има и международни чудеса: „Само за два дни нашият човек постави на място чешкия президент Вацлав Клаус и изказа на глас това, което възпитаните европейски лидери не смееха да кажат.”
Тука е прав! Бойко направо му го премести в другия крачол на Клаус. Е, судетските немци ще си видят имотите на мук, ама какво от това?
Ако трябва да персонифицираме падението на българската журналистика, мисля, че няма що да се двоумим.
Затова ми прозвучаха малко странно думите на члена на УС на СБЖ Любомир Пеевски на церемонията по връчване на годишните награди на СБЖ: „Целият свят е в криза, но българската журналистика не е.”
Не, не е в криза. Кризата е временно състояние!
Пък в сайта на СБЖ чета, че Петьо Блъсков щял да се кандидатира за поста председател на СБЖ. Ще му го продадат, няма проблем. Но и това няма да е криза. Кризата ще настъпи, когато Дилян Пеевски смени Любомир Пеевски в СБЖ. Ама криза да видиш!!! Майка й на българската журналистика!
Дилян купил сайта „Всеки ден”. Боршуш, досегашният собственик, получил предложение, „на което не могъл да устои”. Той, забелязал съм, трудно устоява на предложенията на Пеевски. Те и затова го натириха от „Новинар”. Щото не беше устоял на едно предложение на Пеевски да купи „Новинар” зад гърба на Антоан и Любчо Дилов.
Пеевски вече се разперил в сайта, качвал, свалял… Всъщност, само свалял. Всичко, в което може да се прозре критика към Бойко. Разработка за кръга „Котараците” била свалена час след качването й. Пък друга за Симеон Дянков и кръга „Капитал” хич даже и не била качвана. Журналята квичат: „Занимаваме се само със свинския грип!” Ами с него ще се занимавате, ми! Народът от това се вълнува! Народът, както казах оня ден, СПИН на крак кара, но от грипа се вълнува. Метофоричен СПИН, не реален. И се притеснявали дали ще си получат заплатите за октомври. Не се притеснявайте! Няма да си ги получите! Но пък ще си получите заповедите. Питайте в „Експрес”, „Монитор” и „Политика”, ако не вярвате. Колко чакат преди вас!
Няма криза в журналистиката, няма! Има бедствие, но то е друго!
Пък в „Галерия” Бареков рекъл, че различията му с Кеворкян били „поколенчески”. Той бил представител на новото поколение! А Кеворк имал вече деменция и бил изкукал. Речи му, че има старчески сатириазис и седи чакай във вторник…
Ако е такова новото поколение в журналистиката, по-добре би било да е хвърлено „на двор” семето, както викат братята македонци, нежели в такова поколение!
Ей, майна, надявам се, че, ако живееш достатъчно дълго, един ден ще разбереш, че дори един журналист не трябва непременно да бъде ибрикчия… Освен ако не му иде от вътре.
Като споменах в. „Галерия”. Написали едни работи за Люба Кулезич, не ви е работа… Наричат я Клозетич, Курвалезич. Колеги, Криси, не е хубаво така да се бъзикате с името на жената. Всяко име дава възможност де се подбъзикнеш. Той Петьо Блъсков така веднъж ме бъзикаше, но като му намекнах, че и неговото име дава възможности (едно „е” да направим на „у” и готово!), се отказа от този подход.
Патрашкова, ами ако тя рече да ти отвърне по същия начин и ти каже Путкарашкова или Паткотрошкова, хубаво ли ще ти е?
Аз мисля, че мъж й, Иво е помагал за Куралезич. Когато „Експрес” водеше словестни битки с „Монитор” и оня клоун Жоро Неделчев ни викаше „некадърници”, Иво се намеси откъде нас. И кръсти Жоро Недоделчев. Заспа му. Как ли не се мъчехме да го уязвим, той само с Недоделчев го размаза.
Но по принцип не бива така! Кажете нещо за нея. Използвайте аrgumentum ad hominem. Както казваше Уили Старк от „Цялото кралско…”, „Ако избереш подходящ argumentum , винаги можеш да натопиш hominem така, както най-малко е очаквал.” Кажете, например, че се чука с Кеворкян. Тя това изобщо не го очаква. За него да не говорим! Ако кажете, че го е правила с Костов няма да хване декиш. Първо, той е вегетарианец и, второ, там любовта беше само орална, в смисъл само на думи. Но така с аrgumentum in nomine е несериозно някак!
Е, не съм напълно съгласен с всичко което написах. Щото от една възраст нататък, човек е отговорен за името, с което се е сдобил. И за физиономията също. Не мога да отрека, че Курлезич се държа много грозно с Мира Добрева. Но това, което сте написали е грозно.
Дачков, интелектуалецо! Как допусна тази грозна статия?!
Ей, ако тя е Курва-лезич, не мислиш ли, че и ти излизаш малко от леките мъже?
Няма, няма криза в българската журналистика! Не може да има криза в нещо, което го няма!

Важно съобщение:
Понеже текстът се получи по-дълъг, разделете си го на две, да има и за утре. Утре обявявам „Ден на отворените врати”. Ще отговарям на ваши въпроси от всякакво естество. Който няма въпроси, да ми прати снимката си. Като го видя как изглежда, ще му кажа какъв му е въпросът, че и отговорът дори.

35 comments:

Unknown said...

док, има ли шанс да имаме някога нещо близко до нормална публицистика в жуналистиката в БГ? Ясно ми е, че и тя е "отражение" наше, ама ми писна накъдето и да се обърна все откъм задника да се отразяваме.

От името на всички читатели said...

Къде ще е препитването - в блога или по мейла?

Д-р Иванов said...

Колега,
1. Какво, според Вас, иска да постигне Бойко Борисов:
- силна България?
- силен Бойко в слаба България?
- отстраняване на всичките си конкуренти и оставане на власт "до живот"?
- полувоенно положение?
- нещо друго? Какво?

2. Пишеш срещу Бареков, с което му вдигаш реномето на станалия известен с дудука си журналист. Защо?

3. Защо Бойко не смее да каже нищо срещу Доган?

4. Как мислиш, докторе, защо западните ни партньори не заявиха ясно отношението си към Бойко, както го направиха по отношение на австриеца Йорг Хайдер?

5. Мислиш ли, че Бойко е скрит или латентен гей?

Anonymous said...

Доктор ли си доцент ли си, ама като се правиш на умен научи, че Росетския камък го е разчел Шамполион, не некакви шампоани, които пишеш.
А БоршОш се пише О.
Нищо лично, принцпино ти харесвам писанията, ама не може да не знаеш как се пише името на човека, чийто гъз си лизал толкова усърдно.
П.С. Като говорим за гъзове, дето(къде успешно- къде не) си ги лизал, на мама мочето се казва Делян( с "Е"). Не, че е голям грях, де. Ама прави лошо впечатление...

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Каква огромна грешка! Какво непростимо невежество! Объркал съм името на големият философ, хуманист и журналист Боршош! И на Делян Пеевски. А защо, госпожо съм длъжен да ги знам тези двамата изобщо? И двамата не ги познавам лично! Боршош се появи в „Новинар” години след като аз напуснах. Същото се случи и с Пеевски.
Та кога, драга клевтничке, съм им лизал гъзовете? Самонаблюдението ли ви доведе до този извод?! Не можете да повярвате, че някой може и да не е ибрикчия?!
Няма човек, който може да се похвали, че съм свещенодействал в негова полза! Няма! Няма човек, който да е чул от мен думата „Моля”. Труден характер съм, но ценя това в себе си повече, отколкото скромния Божи дар да пиша.
Всичко, което съм написал през живота си е публично. Сигурно съм грешал понякога в оценките си за някои лица, но никога не съм бъркал лице и задник!
Когато завърших социология, през соца, избрах да пиша дисертация върху българската история. И осем години рових из архивите. Но в нея има само един цитат на Маркс: „На една нация, както и на една жена, не се прощава минутата слабост, когото всеки срещнат авантюрист може да я похити.” А с цитати на класиците, Бащицата и научния ръководител, се защитаваше за 2-3 години. Като Бойко.
Беше безкрайно лесно да ударя едно темане на дебелото момче, Дилян или Делян, дреме ми, и да остана в „Монитор”, да си получавам заплатката и да чеша на Бойко рейтинга… Вместо това, днес съм журналист на свободна практика.
Но защо ли изобщо ви отговарям… Самият факт, че се криете зад анонимността, е достатъчно показателен, че не сме от една порода.
По- късно ще отговоря и на Мария, и на д-р Иванов, и на други, ако се появят. Просто се вбесих от грубата манипулация в четвъртия постинг.

Tania said...

Оооооо, началство, на кого му пука дали e ДИлян или ДЕлян. Да не хабим редове. Ще има ли сериозен закон за печата и дали е възможно да се приложи на територията България? Радвам се, че децата ми не докосват вестници...

Anonymous said...

DOC не им се връзвай на разни недоклатени /с извинение или без - както го предпочитате/!
DOC голям пич си или идиот! Ама това последното го казвам с добра умисъл. Нали знаете как приятелски си казваме - Абе голям идиот си бе! Ама изречено с любов и обич и с признание, че си по- и най-!!!
Хайде със здраве или наздраве!
Атанас Василев

Червена бабичка - автентична said...

Неясно защо си решил, че този с "БоршОш" е жена. Не е честно. Във всеки случай аз отхвърлям подобно обвинение за авторство. И това лесно може да се провери по IP адреса.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Танче, хубаво е, че децата ти не четат вестници. Джеферсън казва, че човек, който не чете нищо, е по-интелигентен от човек, който чете само вестници. Но пък, от друга страна, мисля, че трябва да им се хвърля по едно око. От тях човек може да научи много далавери. Точно това имаше предвид Остап Бендер, когато набиваше канчетата на бандата си: "Хора, които не четат вестници, трябва да бъдат убивани морално на място."
А, че не трябва да им се вярва, е отделно.
Един Закон за печата нищо няма да промени. И кой ли закон нещо е променил! Законът има смисъл, ако е юридически израз на съществуващите нрави. Нравите в българската журналистика са такива, че по-добре да не се узаконяват в този им вид. Кой може да промени нравите? Читателят! Онзи читател, в който има искрица гражданско чувство, което ще го накара да откаже да купува вестниците на Дилян Пеевски. И тук всички можем да бъдем активни борци. Но ако си спомним, че парцал, като "Телеграф", се бори за първо място по тираж сред ежедневниците, а "вагиналните" е "пенисиални" седмичници продават по 200-300 хил. копия и тази надежда рухва. Навремето Иван Славков каза по повод критиките към телевизията: "Каквато ви е държавата, такава ви е и телевизията"! Тъжно е, но ще се измъкваме от блатото бавно и всички заедно.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Червена бабке, написах го в женски род не защото съм сигурен, че анонимникът е жена по пол, а защото съм сигурен че е такъв по характер. А това, че си се разпознала... Приеми отчасти този отговор и като отговор на твоя мейл. Този блог не си е поставил за цел да казва граматическите истини. А едни други истини, които някак си не намират място във вестниците и по телевизора.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Тодор Върбанов пита на мейла защо не споменавам родния му Кюстендил.
Тодоре, снимката ти не получих, но и така мога да ти кажа: имаш голям проблем! Написан ти е в графа месторождение. Това е прокоба за цял живот. Не по-малко от прокобата Пазарджик.
Та какво да пиша за Кюстендил... Чакай да се сетя. Да, "Чифте баня", Кузов там си вземаше... вана. Иво Атанасов, убиецът на "Еврофутбол".. Пчеличката Мая и неяната синя любов, моят закъснял приятел Антон Сираков, измислил "Естествена монархическа партия".
Тодоре, какво стана с оня общински съветник от Кюстендил, дето го хванаха във „Фантастико” да краде крем „Нивея”? Минаха ли му обривите?
А какво стана с къщичката на Баба Яга в "Хисарлъка", дето министър Арсенова ви даде 90 000 лв.? Поломихте я, нали?
Както и да е. Искам да кажа, че всеки трябва да си носи кръста достойно. Аз как си нося пазарджишкото потекло?! Макар че, между нас да си остане, не си представям да бех пък от Кюстендил...

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Мария, мисля, че в това, което написах на Таня, отговорих и на теб. Ще имаме нормална журналистика и публицистика, когато заимаме нормални читатели. Преди това няма да може. Правенето на медии е бизнес, като всеки друг. Когато читателят престане да си дава стотинките за перверзни простотии, тогава и журналистите ще се замислят или ще умрат от глад.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Д-р Иванов,
Благодаря за "колега". Трогвете ме, но аз съм само хомеопат, а може и друг пат да съм, както намеква Наско.
Бойко е изтъкан от амбиция, която вече надмина личния му ресурс многократно. Но Бойко едва ли е само проект на самия себе си. Все повече се убеждавам, че пак ни (ви) хванаха на бастуна с кривото. Никога не съм се притеснявал толкова за това, което чака държавата ни, колкото сега. И никога толкова малко не съм искал да съм прав.
Това донякъде е отговор и на въпроса за ДПС: кукловодите така искат. На какъвто и да се прави Бойко, тое също е аркашка. Прочетете книгата на Григор Лилов "Тайният проект Бойко Борисов". Тя на места е леко налудна, но има много верни неща за нашия фалшив герой.
Да, сигурно всички, които споменаваме Бареков, същевременно му правим реклама. Но нали е казано, че злото побеждава, защото доброто е пасивно. Бареков е олицетворение на мизерията на българската журналистика и аз ще продължа да го казвам. За съжаление не е единствен.
Западните партньори... За западните партньори Бойко е това, което за Бойко е Бареков. Те не са и мечтали за такава шестица, каквато им се падна с Бойко. Пък и защо предполагате, че на западните партньори им дреме за нас? Погледнете традиционната американска политика! Колко диктаторски режими са подкрепяли САЩ през годините, на колко военни хунти са помогнали да вземат властта... Всичко са интереси в две форми - власт и пари. За съжаление, отзад е бялата мечка...
Дали е латентен хомосексуалист героят не знам. Знам, че във всеки от нас са заложени и двете начала - и мъжкото, и женското... Но вие като лекар сигурно по-добре от мен познавате симптоматиката. Не вярвам да питате ей така, едно към гьотере.

Anonymous said...

Док, привет от Пловдив и мерси за поредната отлична статия и откровена позиция. Този път явно те провокираха с коментарите си в блога, но това дето пишеш, че хич не изскаш да излезе вярно това което прогнозираш - е това вече звучи страшно.
Защото сигурно ще излезеш прав. Пак!!!
Иначе, мерси отново за мисълта и перото ти!
Дерзай!
И хайде,кажи най-накрая докъде я докарахме с партията, че ББ виж докъде стигна!В Пловдив имаш съмишлениц и бъдещи съпартийци - да знаеш! Само казвай!
Т3 - Пловдив

Anonymous said...

Г-н Филипов,защо Ви учудва толкова Бареков.Спомнете си 90-те години,когато СДС дойдоха на власт той беше на работа в телевизия Европа.Ами нали тогава стана"звезда" с интервютата,които взимаше всяка неделя от Петър Стоянов и Иван Костов и се държеше по абсолютно същия начин.Той винаги е вървял с властта.Срамувам се заради него,тъй като ми е съгражданин,ама само той да е.Такива "МЕГА ЗВЕЗДИ" от Пловдив/червени,сини та даже и розови/ ,които дадохме на съвременна България са изненеда и за самите пловдивчани.

Unknown said...

док, вестникарството (и медиите изобщо) не е бизнес като всеки друг (например търговията или производството на дрехи), както образованието и здравеопазването на са услуги като всички останали (например обущарството или телекомуникациите). но да - всъщност си ми отговорил - докато медийният бизнес се приема от граждани и институции като неразличен от квартална бакалница - няма да имаме читава публицистика. т.е. няма да доживея.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Така е, докторе, дадохте. Само Пешето Стоянов, седесарчето, да бехте дали на историята, пак е доста, за да ви тури в страниците си... И браточка му, евродепутат от ГЕРБ!
И ний дадохме - Стоян Ганев, Кошлуков, Каката... Раждала е Златна Тракия, раждала е, ражда и сега такива чеда...
Абе, докторе, да те питам. Що така казвате: "От Пловдив ли си, майна, или от провинцията?" Като млад в Пз това много ме потискаше...

Нина Симеонова said...

Много правдини има в статията ви.Но с едно не се съгласих. С това, че Блъсков иска да става председател на СБЖ. Каква далавера ще има от това?След като няма вече журналистика, а ние вече се убeдихме в това, та каква ще е ползата от това мероприятие. За Блъсков,де?На какво ще е председател? На писанията на някои жалкописци ли? Втората ми бележка е относно анонимните писачи във вашия (и не само тук)блог.Значи тия хора не са достигнали нивото на свободното изказване и 20г след 10-ти ноември не могат да се подписват със собственото си име.Страхът още ги владее, щом не могат поне с едното си име да се покажат. Жалко!Въобще като чета по блоговете и по форумите много анонимност, много. Май сме нация от анонимни?

Червена бабичка said...

Док, знаеш, че не си прав, че най-големите злодеи в историята са от твоя пол, както и че не всичко гадно е в женски род. Може би несполучливо като теб се опитах да защитя цялото женско воинство. Точно мен не можеш да обвиниш в публични плювки към особата ти.
Що се отнася до "граматическите истини", разбира се, можеш да минеш като тинейджърите и на метаезик, а може и на чиста латиница да пускаш цялата колонка. И тогава съвсем ще се лишиш от правото да критикуваш други за подобни граматически отклонения.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Не сте права, Нина. В БДЖ има далавера - имоти: в Банкя, във Варна... Не ги знам всички. Блъсков ги е взел под наем, затова ги залъгва сенилните старци в СБЖ, издавайки "Поглед". Но да си наемател не е като да си собственик. Та той ще се опита през СБЖ да ги купи за без пари. Както купи седеметажната сграда на кюшето на Драган Цанков и Г.М.Димитров (сега централа на ПИБ) за дребни стотинки и я продаде за милиони. Както купи част от ИПК за цена, която беше по-малко от цената на наличната в складовете хартия, и я продаде на Кръстева... Защо мислиш се слага на Бойко? Блъсков не прави нищо бадева. Знам колко усилия хвърли, за да направи дружество на СБЖ в "Монитор", чрез което да влезе в УС на СБЖ и да вземе имотите. Отиде чак до там, че се примири с вечния си враг "Тошко Тошев", за да не му пречи.

д-р Иванов said...

Колега,
благодаря за подробния отговор.

Може ли да отговорите и на въпроса какво толкова ви плаши Бойко? Не е престъпник, не е мутра, не е националист. Говори това, което хората искат да чуят. Не е известно да се е занимавал с рисуване като млад, нито пък да е отхвърлян от някоя жена.

Диктатор не може да стане, защото с журналисти като Бареков това е излишно.

Не се ли плашите, колега, че в България стана така, че добрите журналисти са на свободна практика? А от това, че добрите читатели не четат вестниците?

joasia said...

Уважаеми, г-н Филипов.След като ни е ясно ,че журналистиката е по-специална професия как стана така,че се позволи на хора не доучени,без лична култура,без морал,без характер,без познания в нито една област ,да я упражняват.Колкото до нашия премиер-министър,мисля,че си е ,освен всичко друго, е и един успешен медиен проект-от онези,с които можеш да кандидатстваш за субсидия от ЕС.
Жалка картина сме като народ след като си избираме да ни управляват ниско диференцирани личности,но пък това говори и за нашите изискания към политиците.За съжаление и медиите имат вина за изграждането /или липсата/ на критерии за политици и държавници.
Не съм убедена ,че е добра идеята да създадете партия.Да не забравяме, "пътят към ада е застлан с добри намерения". У нас има нужда не от нова партия,а от промяна на системата за допускане до властта.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Мила Joasia, вие явно сте от скоро в земите на д-р Филипов и не сте наясно с идеята за партия. Партията е по предложение на читателите и ще се казва "Четвърти километър". Даже имам обещание от председателя на "Бирената партия" г-н Георги Гълов да ни даде устава, да попрепишем основните членове. Изпратете ми мейла си и ще ви дам да попълните въпросника за членство в ППЧК. Тогава ще ви се изясни цялата идея.

Anonymous said...

Е,така си е .Както знаеш бяхме много ощетени ,така че не случайно си имаме самосъзнание на столичани.А бе,Пловдив е град с аромат и атмосфера и затова ни е толкова срам от "мега звездите",но аз им го връщам като Ви чета-дребна радост,но радост.

dr.tonyfilipov@abv.bg said...

Прав сте, докторе, така е. И добрите читатели вече бягат от вестниците. Но пропорцията добри-лоши е като при журналистите и липсата не се усеща, освен ако човек няма специален интерес към тази група читатели.
За Бойко. Дали е престъпник, не мога да кажа. Но мутра е бил доста дълго. Да говориш това, което хората искат, означава да си добър популист. Това умение е много добро като средство да вземеш властта, но не върши работа, когато трябва да се управлява държавата. С кого ще управлява, с Цецко? Вярвате ли? Не виждате ли налудния поглед на Дянков? Безличието на Цецка, селската напористост на Фидосова?
И е рисувал като млад. Всъщност, бил е и още е добър копист.

Михаил Минчев said...

Докторе, сполай ти за хубавите текстове - всеки ден ги чакам, че даже и майка ми се закачи и сега взаимно се информираме като си пуснал нов текст:)

Конкретен въпрос нямам - аз от 8-9г. не живея в Бг (преместих се в Стокхолм и не съжаляавам) и само отстрани тихо наблюдавам (залудо както се оказа). Е като трябва да се гласува - гласувам тъмно синьо, понеже по-добър избор лично аз не виждам.
Тъй като преди работих в AII (на Прокопиев) за продукт на Reuters - оттогава си ми остана професионалното изкривяване да поглъщам всички новини за деня за нула време, напоследък намирам все по-малко стойностни български текстове от каквото и да е естество. Трудно, дори невъзможно е понякога да се намери нещо свестно като новина или коментар от БГ. Теб те открих сравнително скоро през Kafene.net. Като няма какво друго да чета и ти минавам архивите, доколкото мога хронологично. Много съм впечатлен от стила ти!

Та по тази линия споделям болката ти за споминалата се българска журналистика и искрено се надявам в близко бъдеще да станем свидетели на един неочакван катарзис, въпреки че не виждам откъде ще дойде... Тенденцията е, уви, стремглаво надолу и само надолу!

За пожарникарчето гойко няма какво да се коментира - тези, които си избраха дементния старчо преди 8г. сега си избраха супер-гойко... Кофти, но факт... Вече се чудя дали изобщо има някаква разлика между него и триглавата ламя - от самото начало като си направи герб, си казах, че това е поредния червен проект и май не съм далеч от истината.


Още веднъж мерси безкрайно много за текстовете ти - те са едни от малкото, които ме топлят в тъмнината и студа тук!
И само така и за напред! Ти си знаеш най-добре :)

Anonymous said...

Поп Грую:
Дофтуре, да говориш това, което хората искат значи да си добър демагог. С добра демагогия държавата може да се управлява до откат. Налудния поглед на Дянков и гласчето на пидираст са налице и у Майкъл Чертофф. Случайно съвпадение.
Не се прави на тапа, твърде интелигентен си. За ликвидацията на българите не е необходим рисуващ копист, просто трябват още десетина години относително спокойствие.

Anonymous said...

Поп Грую:
Дофтуре (това с уважение),
Особено се радвам, че са те намерили през Kafene.net.
Не за друго, коренът ми е пазарджиклийски, та бежански, по който повод обичам дьонметата, младотурската революция и мразим антисемитите.
ПП - ку та притеснява анонимността, да ти пиша през две проксита с пцевдоним тая спасителката с гулемите пластмасови цици и джуки, дип че одъртя и никой вече не я ебава за слива, та се преквалифицира в природозащитничка?

И.И. said...

"Сигурно съм грешал понякога в оценките си за някои лица..." А извинил ли си им се по същия начин, по който си ги оценил?

Мери said...

Катактрофата в българската журналистика се дължи не само на непрестанното и унизително връткане на "хурналистите", а и на факта, че в българските медии - вестници и електроника, работи изключително голяма част прости, с ниска обща култура и образование хора, които няма какво да кажат на обществото и мястото им категорично не е там. Вредата, която тези хора нанесоха на българското население, най-вече на младите, е необратима и непоправима. Не се преборихме с това, скъпи Д-р, всички сме виновни. А пък какви главни редактори съм виждала, но ти сигурно си виждал повече такива. Поздрави!

Мери said...

"...Катастрофата в българската журналистика..." Извинявам се за грешката.

Kamelia said...

Наскоро попаднах на блога ти, докторе, ама вече съм ти сериозна фенка и почти всеки ден те "проверявам". От доста години се мъча да си отговоря на един въпрос и не мога, та ми се ще да чуя от твойта умна глава отговора: Голямата част от българския народ не може или не желае да мисли? То верно, че, както казва същия тоя народ, мисленето не е за всеки, ама все пак ...

Anonymous said...

ЗДРАВЕЙТЕ СЪМИШЛЕНИЦИ, ДНЕС КЪДЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДИСКУСИЯТА С ДОКТОРА? НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ??? МОЛЯ ВИ ДАЙТЕ ИНФОРМАЦИЯ

academil said...

ББ е очевидно политически продукт. Но сега световната история не се прави на Берлински конгреси, както по времето на Бисмарк Вероятно резултатите за БГ ще са подобни.

Поздравления , докторе ! Академик.

valentin said...

Уважаеми Докторе,
Рядко съм 4ел автор, с който да съм съгласен по4ти със вси4ките му тези. Да не говорим за прекрасния Ви стил-смея се сам и се опасявам,4е и аз съм за 4-ти километър.
Имам книгата на Григор Лилов. Вярно е,4е има доста налудни4ави тези, както и откровено неверни. Напр. на стр.27-28 по повод,4е едва ли не е ползвал привилегии за да служи само 1 година, истината е по-разли4на-вси4ки донаборници,приети в школата в Симеоново от 1976г. нататък служеха задългително в НШЗО Хр.Ботев, втора мотострелкова рота(нари4аха я симеонвската рота) и срокът на службата по закон беше 1 година. Просто Гр.Лилов не си е проверил информацията. Между другото аз съм в на4алото на книгата и дано не срещна пове4е такива неистини, защото дават основание на Пробойковците да разгромяват и верните му тези. Ина4е аз ли4но не вярвам на не4етящи хора(с исклю4ение на Кръстникът и то като книгата,която стои на нощното му шкав4е). Ина4е има теми, по които може някой друг път да се поинтересувам от Вашето мнение. Желая успехи и пращам SMS,съзнаваьки малозна4ителността на проявата ми.