10/26/2009

„Четвърти километър” – на всеки километър

Стига вече с тоя доклад на ДАНС, бе! Дайте нещо да поработим. За тия 4 месеца в НС се внесе един проект само – да се удължи срока за отстрел на глигани с две седмици. И то въпреки, че „Труд” написа с ей толчави букви, че според китайския хороскоп, премиерът е глиган. От петък само с тоя доклад ни занимават. С простия си акъл аз така разсъждавам: Станишев може да си направи копия, да ги раздаде на който трябва. Що да крие оригинала? Даже, ако иска, и нотариално заверени копия може да си направи! Да е докладът в един екземпляр, само до него, да го скрие, ама не е. И журналистите като папагали - доклада, та доклада… Милиционерски работи!
И Костов и той: “Очевидно е, че Сергей Станишев е извършил грубо нарушение на Закона за класифицираната информация. Би трябвало да му се потърси наказателна отговорност за това”.
Иване, ти да мълчиш! Да не напомня за един доклад, направен от Атанас Атанасов, който Пешето Стоянов някак си беше забравил да върне. И го размаха в студиото срещу Бого Бого. И му изяде главата… На Пешето, Богомил си е добре.
Не че не искам да видя Станишко в райе в Пазарджишкия… Абитуриентският ми беше в райе и оттогава имам слабост. Той ми е срещу дома, ще му ида и на свиждане. Директорът е от махалата, няма да ми откаже. Даже ще му занеса и марксистка литература, да си завърши „Защото сме социалисти”. В дотук написаното я нема фабулата. Аз временно я държа марксистката литература в Пз в мазето…
Както и да е. Искам да кажа, че не може настоящият мандат да се занимава само с миналия. Трябва да се направят и едно две неща градивни, щото откраднатото нема да се върне, а народът трябва да яде…
Знам какво ще ми кажете, ама знаете ли аз какво ще ви кажа?! Вчера чета, че според плановете на финландското правителство, догодина телекомуникационните компании са задължени да предоставят на всеки от 5.2 млн. жители интернет връзка със скорост поне 1 мегабайт в секунда, а до 2015 – 100 мегабайта. А дано ние дотогава поне разберем кой е откраднал доклада...
И за да ме разберете още по-добре, ще ви цитирам как започва първата ми книга: "Мрачно. Студено. Подтискащо направо. Цялата държава се юрнала след някакъв протокол за някакъв договор с някакви агенти на английската корона..."
Датата е 25 март 2002 г. Днес сме 27 октомври 2009 г. Седем години и два кабинета по-късно. Но по нищо не личи...
Честно ви казвам, само с простотии се занимават.
Премиерът се разпоредил вече никакви представителни разходи в МС. Който му се пие кафе, да се бръкне. „Моето разбиране е, че като идва гост - отиваш и плащаш едно кафе. Както и аз си плащам моето кафе. Купувам си кафето или си го правя на машината. Ако някой ми е много скъп и драг, го черпя. Ако не ми е - не го черпя.”
Така е, така е… И в общината си го плащаше, ама го беше направил 10 ст., та пенсиите от цяла София ходеха там да пият…
Вашето разбиране, господин премиер, да ме прощавате, ама е малко селско с оглед на поста ви.
Представете си, че на премиера му идва на гости в МС друг премиер. И той вика: „Миче (примерно), иди мойто момиче вземи две кафета и две минерални „Банкя”!” И вади два лева и ги дава на Мичето. Пък ако Мичето има по-важна работа, премиерът казва на госта: „Чакай да ида да пусна по едно кафе.” Ако му е драг госта, де. Иначе пуска една вода. А може и котлонче с джезве да си тури в кабинета. Щото Бойко го предпочита турско… И после ходят гостите по света и разправят какъв кафеджия е нашият премиер…
Това вече не е популизъм, не е демагогия, това е нещо друго. Не съм единодушен какво е, но мисля, че е много по-опасно. Щото Байчо на село, дето гледа на едно кафе като на голяма инвестиция, сигурно ще се впечатли…
"Май Демокрит бе казал, че ако воловете имат богове, боговете им ще бъдат волове." Това го е написал Мирон Иванов. Но и аз си го мисля.
Вероятно ще има и няколко човека, които ще кажат, че приоритет за капиталистически мислещия човек е да се изкарат пет лева, а не да икономисат пет лева, но няма кой да ги чуе.
„Капитан Бакърджиев седеше на мостика и, обърнал гръб на брега, гледаше към вечното море, а си мислеше за капризите на човешката душа, тази многопластова като кромид лук човешка душа, която винаги крие под себе си нови пластове, и всичките ужасно много си приличат, както прочее си приличат и люспите на лука. И когато обелиш последната люспа, виждаш, че си стигнал до една стара пословица.”
Икономията е майка на мизерията…
Иначе дето е забранил цветята, не сам против. И доктора да питате, и попа, и даскала, от цветя хаир никой не е видял…
Вестниците са много притеснени, че поради финансови причини, имало голяма опасност да пуснат лудите на свобода. Ужас! И тогава вече изчезва и малката разлика между “Четвърти километър” и останалите километри. И дето ми писаха от офиса на Верчето: „Четвърти километър” – на всеки километър!” То не че сега не е така, де…
Вие няма откъде да знаете, но и при лудите си има мода. Последно като се видях с д-р Иванов, една седмица след изборите, на „Четвърти километър” вече имаше двама, които твърдяха, и не без основание, че са Бойко. Единият знаеше „Братя Карамазови” наизуст и по цял ден цитираше откъси… Направо като ония човеци-книги на Бредбъри. А другият, с помощта на две капачки от лимонада и станиол от марципан си беше пригодил на халата пагони на генерал-лейтенант. И Цецка имаше, и Цецко. Цецка е скромна. Каквото и да я попиташ, вика: „Питай Фидосова!” А Цецко ходи по коридорите и вика: „Да си изчистим къщичката!” Има и един скулптор. Той седи на една табуретка в коридора и като мине някой край него, му вика: „Келнер, малка водка!” И си бърка в носа и… Не, това няма да го довърша… По царско имахме трима царя, две Никита, един Олимпи и т.н. Искам да кажа, че светът на лудите е огледален на нашия. А може да е и точно обратно.
Президентът, въпреки протестите на демократите, отпътува за Корея. Ще посети известната пещера Соккурам, будисткия храм Пулгукса, музея Кьонгджу, ще му връчат почетната титла "доктор хонорис кауза" на университета "Ханкук”… Той, не знам дали знаете, но е доктор хонорис кауза и на Ереванския университет. Но не затова полъгва, а по рождение и отчасти по професия…
Дето се вика, айде тая година доктор хонорис кауза, пък догодина и доктор хонорис кауза пердута…

6 comments:

Anonymous said...

Dnes pochakahme dosta,no si struvashe.Bravo doktore

Anonymous said...

Чудесно започвам седмицата с Вас! Как Ви идват на ум тези БИСЕРИ? ДОБРЕ ЧЕ ВИ ИМА!!!!!!!!!

Anonymous said...

Грешка, първи! Днес ОТНОВО почакахме доста, но много си струваше! Браво, Докторе, утре пак така, и вдругиден, и по вдругиден, и така до края на света!

Нина Симеонова said...

Много добре, докторе!Така се смях, че домашните ме взеха за луда. И за малко да ме пратят и мен на 4-ти километър. Едвам де отървах сега, ама докога не знам?

Ангел Грънчаров said...

http://aig-humanus.blogspot.com/2009/10/blog-post_6879.html

Инфо порталът на ело Баня said...

Ей страхотен купон е тук :))) Добре, че има и такива хора, та да си разнообразяваме и без това тъпото ежедневие. Най-лошото е, че такива статии, не ги четат онези, дето искат да ни наврят в миша дупка. Вижте негово величество Бойко Борисов на посещение в Разлог и Баня.