10/23/2009

През-ден-та

Чета в сайта “Всеки ден”: „Сините призоваха Първанов да не ходи в Нова Зенландия”. Ей, колегите, такваз държава - ЗеНландия - нема, бе! Нито Нова, нито Стара. Да нямате предвид Зеландия?
Но да не се заяждаме на дребно пред големия проблем, който сините поставят.
Та сините, в лицето на Агов, викат, че Параванката нямало що да ходи в Австралия и Зеландия, щото търговията ни с тях се ограничавала само до няколко кила сирене и малко извара. А сме щели да похарчим 500 хил. лв.
Верно, че президента през ден пътува някъде. Може би трябва да направим елизия на това „и”, излишно е някак си – прездента. Оня ден беше в Перник, сега отива в Зеландия. От презденството уточняват, че преди това щял да посети и Корея. Ама не казват коя Корея. Щото те са две за разлика от Зенландия. Логично е да иде в Северна. Така мисля де, не знам.
Агов се прави на отворко: „Озадачава ни и обстоятелството, че държавният глава на Австралия и Нова Зеландия - английската кралица, живее в Лондон…” Прав е, не мога да си кривя душата. Американският президент като има някакъв проблем да решава с Канада и ходи до Лондон да се види с бабето.
И Костов веднага подхваща исото на Агов по телевизора. Сега трябвало да се правят икономии и държавната глава трябвало да даде пример как се правят икономии.
И той е прав, да му се не види! От опит знае какви икономии могат да се направят от командировки. В декларацията си за 1999 г. Ванчо записа, че от заплати е взел 14 737.87 лв., а от командировки е икономисал 11 000 лв. и 15 280 долара! Да отбележа само, че по това време изследване на общественото мнение показа, че хората смятат Ванчо за най-богатия българин. Но той въпреки това продължи да икономисва. И после, през 2003 г., с тия пари и с парите от още командировки си купи български и турски държавни ценни книжа за $150 594 долара.Изобщо с икономии от командировъчни чудеса се правят. И затова сега, като гледа как прездента през ден обикаля многодневни и скъпи дестинации, му е скомина. То тая работа е като да гледаш някой как яде лимон. Без да искаш и на теб ти тръгват лигите…
Администрацията на прездента контрира: По „изричното нареждане на президента” разходите на институцията са намалени с 31.76%. „Щатът на президентството е 170 служители, но от тях са заети 153” места. Щеха да са 152-ма, ама нали Иво Атанасов изпадна от вагона с оркестъра... Те шопите от Мраката, Граово, Знеполе… се поддържат… Колкото и да изкарва от Еврофутбол, все пак някъде трябва да му текат осигуровките…
Абе, хубаво е да си президент, даже и с орязан бюджет. Във всеки случай много по-добре, отколкото да работиш нещо. Мисля, че прездентът много ще страда когато му се свърши мандатът. Дали не можем нещо да му измислим, някакъв трети полумандат, та да преходи по-плавно, без стрес, към дестинацията София-Перник-Сирищник?
Да ходи доде може. Но все пак да има някаква файда. Щото ми казаха, че се бил зарекъл до края на мандата да посети и Обама. Което вече са пари на вятъра направо. Оня ден в блога си големият аналлизатор Николай Бареков отбеляза: „В САЩ феноменът Обама започна да издиша като балон. Американците бързо разбраха, че всекидневните обамови речи по телевизията няма да им напълнят обратно хладилниците и да изплатят ипотеките.”
Немаме работа при един фалирал президент!
„Новинар” посветили цяла страница на тиквата: какви вещества съдържа, за какво помага, как се съхранява по-дълго, как да я сготвим с говеждо, с мляко, как да извъртим тиквеник… Ужка, че дошло есен и затова се сетили за тиквата! Ама лани на есен не писаха за тиква!
Вестникарите са много подли! Навремето в един вестник, по Виденово, даже да не беше и същия, не ми позволяваха много-много да хуля властта. Чорбаджията четеше наред, даже и карето. И аз к’во? Викнах Лещански и му казах: „Скивай сега, пич! Искам така да наредиш звездите, че на Виденов само карък да му излиза.” И Лещански мръдна там нещо си с няколко градуса и Виденов попадна в сферата на трайните неблагополучия… Не че си приписвам някакви заслуги, само искам да дам пример колко подли могат да бъдат вестникарите, когато се налага.
Господин премиерът, доколкото знам, вярва само на хороскопите на Лещански, които излизат в „Стандарт”. Та да има едно наум. И тоя вестник си има някои традиции, които трябва да се знаят. От 1997 до 2001 г. „Стандарт”, под ръководството на колегата Москов, беше син, та син. „Демокрация”, Бог да я прости, не можеше да се вреди да похвали властта от него. Обаче в нощта на изборите, Ленчето Костова вижда колегата в НДК как я заобикаля от далече и почва да му вика: „Юлий, Юлий, не ме ли познаваш..? Не я познавал. Царя познавал вече. После се запозна и с други…

8 comments:

Anonymous said...

Doktore,tova,koeto pishesh,ot godini e nai-dobroto,koeto az lichno namiram iz BG presata.Znaesh li kakvo stana s Uliana Oncheva mai beshe?Za nej si spomnjm,kak plueshe po zarj,predi da im stane poznat,kakto kazvash.Tolkova mnogo prilichashe na porachano vsichko,koeto pisheshe tazi jena.A i tj,kato,che li se prestaravashe dopalnitelno,za da j haresat shefovete.

Anonymous said...

Браво,Докторе!

Бабка с червена шапчица said...

Док, спокойно можеш да прекръстиш блога на "Из вечерниците на един луд" предвид часа на обнародването.

Joro711 said...

Докторе,това "аналлизатор" за Бюреков правописна грешка ли е?Питам само,нищо лично :)

Anonymous said...

Отличен блог! След този за "премиера" Бойко Борисов, този е вторият ми любим блог!

Anonymous said...

Честно казано,много се затруднявам да степенувам кое е най-доброто от публикуваното до сега.Но в някои случаи направо надскачате себе си!!! Докторе, а в събота да Ви чакаме ли?

Anonymous said...

Жоро711, върни лентата назад, почети малко от блога - няма случайни думи при Доктора. Тя си е негово собствено творение.

Anonymous said...

Браво, докторе! "Аналлизатора" е върха! Между другото в последния брой на "Сега" има нещо, което ми напомни Вашия стил. Да не сте "прописал" там?