10/16/2009

На бюреКадата

В Пазарджишкото село Сарая, току до родното на д-р Филипов Ивайло, някакъв англичанин, който работел в тамошна ферма, се обесил. Най-вълнуващо е разказано в „Стандарт”: „Драмата се разиграла в сряда. Тимоти първо опитал да отрови рибата, залял всичко с бензин и се запалил. С Библия на шията, той се качил на една от ветроинсталациите. Завързал сезал около врата си и както си горял, се обесил.”
Както си горял се обесил! А може би докато се бесил се запалил?
Ама нищо де, читателят не е прост, разбира. Дори авторът да не разбира какво е казал, читателят пак разбира.
Пък „24 часа” със заглавна иновация:
Красьо взел имот от
военни мнооого тънко

Да ви обясня: понякога, за да се изпълни заглавието, се слага и някоя излишна буква или дума. Например “плешив по главата”, въпреки че е невъзможно да е плешив по задника, ама като остане въздух, е грозно. Всъщност, това с провлачването не е ново за тях. Когато преди време, написаха подобно заглавие
Мно-о-го
политика
край
“Булгартабак”
колегите от „Сега” предположиха, че са се прозяли в заглавието. Възможно е.
Ако трябва да сме справедливи, само „24 часа” и „Стандарт” се опитват да избягат от стереотипните заглавия. Например: „Търчим при Зевс за прах за пране”. („Стандарт”) Същото ли е, ако кажем: „Купуваме прах за пране от Гърция”? Друг път е същото.
“Дете се дави, мост пада, коли плуват – лошо време”. (“24 часа”) Направо екшън на бързи обороти.
Такива заглавия се помнят за цял живот. Аз ги събирам тези образци и в свободното време си ги препрочитам.
Зам.-председателят на СДС Любен Петров поставя под съмнение споразумението в Синята коалиция: „Първо дали изобщо трябва да го има, как да бъде направено, защо е необходимо да се случи и с какви цели.”
Как какви цели? Ако ми позволите малко морбиден хумор, целта е както си горите, да се обесите. Костов е приготвил столчето.
Румен Петков вика пред “Стандарт”: " Сергей ни е нужен жив, но не като лидер." (Малко като в стихосбирката “Априлски сърца”, където поетът Керим пееше: “Другарю Живков, нужен сте ни жив!” Гаче ли оня бе тръгнал да рита камбаната през 1981 г.) Чудя се защо сега Петков акцентира на това „жив”? Да не би да има и друга опция? А, сетих се, дава рамо на другия Румен: „Станишев, иди си с мир!” Именно. Както навярно помните от другарката по история, Хан Крум предложил на Никифор да си иде с мир, но оня отказал. Тогава Крум рекъл: „Като не щеш мира – на ти секира”. И му рязнал тиквата.
Пък по повод писмото, което Бай Цвятко разнасяше нагоре-надолу и връчи и на Станишев, Петков вика: „ Там имаше израз: "Не е важно какво пише в справката, важно е да се провери". Това е престъпен морал - да оклеветим някого. Като тръгнем да проверяваме клеветата, да я легитимираме под определена форма. И като минат 6 месеца или година, след като човекът е съсипан морално и психически, някъде да се каже: "Абе, май нямаше нищо.”
Прав е Петков, много е разпространен тоя прийом.
Бойко Борисов също често се оплаква от него. Например пред сп. „Плейбой” го обясни през Достоевски: „В Братя Карамазови” е казано: "Най-добрият начин да унищожиш един човек, е да си послужиш с добре подбрани истини за него". Или пак от тази моя любима книга: "Неговата шуба ли бяха откраднали или той беше откраднал шуба?! Имаше нещо около този човек!"
А когато повтори тази мисъл в нов аранжимент при Бареков, последният се прекръсти: „Доживях политик да цитира Достоевски!”
Аз обаче имам известни съмнения. Два пъти съм чел „Братя Карамазови”, но нямам спомен такова нещо да се казва там. Много ви моля, ако някой си спомня от къде е, да ми обади. Защото без да искам, в мен се пораждат някакви необосновани съмнения по отношение на премиера, а това не е хубаво. Не за друго, ами щото си имам достатъчно обосновани.
Като казах Бареков… От сабале е с жълто на гащите. Взел интервю с Берлускони! Браво! И после прави кратък коментар в студиото. И съвсем между другото: „При мои предишни разговори със Силвио…”
Брей-й-й… Това момче определено стана незаобиколим фактор в политиката. Ако беше малко по-интелигентен, щеше да стане направо страшно…
"Не случайно аз съм основен персонаж заедно с още един двама известни българи в жълтите вестници. Те може би са Бойко Борисов и премиерът Станишев... Приемам, че съм един от водещите представители на т. нар. четвърта власт. И съм интересна личност."
Интересен е, интересен. И като личност, но особено като мислител. Ето кратки подпури от негови текстове и изказвания: “Изборите в София се затегнаха като дамоклиев възел и интересно как ще бъде разразян той…” (Вероятно с Гордиев меч? – бел. Т.Ф.) “Борисов, като един Голиат победи червения Давид.” (Евреите твърдят, че е обратно! – бел. Т.Ф.) „… Меракът на чичо Генчо”( Де Генчо, там и Денчо! – бел. Т.Ф.), „Светицата Мина” (Те светиите и без това нямат ясно изразена сексуалност. – бел. Т.Ф.)…
Карай, майна, да ни ти пука!
Когато написах, че сред почитателките му се говори, че по време на оргазъм викал собственото си име, се чудех дали пък не пресилвам малко. Вече не се чудя.
И понеже този е от най-близките медийни съветници на Бойко, та затова ми се засилват съмненията и за „Братя Карамазови” и за други работи.
Абе, майна, да те питам. Верно ли, че правиш сайт Bnews.bg? Говори се, че Пеевски те финансирал. Верно ли? Не питам от любопитство, а щото нали си търся работа.
P.S. Поздрави за Димитър Димитров, US, Santa Clara. Той си знае защо.

10 comments:

Anonymous said...

Назаем от най-най-пресния български вестник, пълен с истини и правди, българския "Сън":

"Попитали Цецо Цветанов:

- Абе, г-н Цветанов, колко често мастурбира Бойко Борисов?

Цецо се изопнал целият и погледнал умно:

- Че аз откъде мога да знам?!

- Ами нали сте дясната му ръка!"

Димитър Димитров said...

Докторе, удоволствието е изцяло мое.

Martin said...

Браво, докторе!

Anonymous said...

БРАВО БРАВО БРАВО!!! НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ ДА ВЛЯЗА В БЛОГА ЗА ДА ВИ ЧЕТА,ПРИ ТОВА С ГОЛЯМО УДОВОЛСТВИЕ. ИЗВИНЕТЕ ЛЮБОПИТСТВОТО МИ,НО МОЖЕ ЛИ ДА ПОМЕСТИТЕ ВАША СНИМКА? СЪРДЕЧНИ ПОЗДРАВИ - МАРИ.

Anonymous said...

Сполай ти, докторе!
Отново си получих поредната порция добро настроение!
Жив и здрав бъди!

Anonymous said...

Уважаема Мари,

Докторот е щастливо оженен. Но може би, заради или въпреки този факт, ще се смили за една консултация. Тет-а-тет...

Поискайте си я, Вие я заслужавате!

Ваш предан д-р Свиркофф

Anonymous said...

Дофтуре, пише се "поТпури," майна. Иначе е добро, както обикновено.

Anonymous said...

ОК,ДОКТОРЕ! ЩЕ СИ Я ПОИСКАМ!!! ЗА БОГА,не се вклинявам във Вашия ЩАСТЛИВ брак!!! РАДВАМ СЕ ЧЕ Е ТАКЪВ! ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО ПОИСКАХ СНИМКА? ИМАМ СВОЯ ИЗГРАДЕНА ПРЕДСТАВА ЗА ВАС В РЕЗУЛТАТ НА ПРОЧЕТЕНОТО,ТОЛКОВА Е КОЛОРИТЕН И НЕПОДРАЖАЕМ ЕЗИКА ВИ, ЧЕ СЕ ПИТАМ...КАК ЛИ ИЗГЛЕЖДАТЕ? ИЗВИНЕТЕ АКО Е ПРОЗВУЧАЛО МНОГО ЛИЧНО,НЕ Е ЖЕНСКО ЛЮБОПИТСТВО.НАЛИ ЗНАЕТЕ,нищо не е случайно-нито името,нито лицето на човек.СЪРДЕЧНИ ПОЗДРАВИ,Мари

Anonymous said...

Д-р Свиркофф, какво искате да кажете! Че ние, останалите, не заслужаваме ли!?

Anonymous said...

еййй, много се радвам, че най-после се намери някой, та било то и дофтор ;) да сподели интелигентно мнение за големия мен на Барикадата! дано да помогне с намирането на работа... че наиситна мн му се е вдигнал рейтинга покрай световни и транскосмически величия! П