10/03/2009

Огънче на единия край и глупак на другия

Вицепремиерът Дянков намислил акцизът за цигарите да скочи от 52 евро (за 1000 къса) на 76 евро. Нищо, че от ЕС ни искат само 64. Така Дянков се надявал да вкара в бюджета допълнително 226 млн. лв. – със 130 повече, отколкото ако спазим ангажимента към ЕС. И тези 130 млн. щели да идат в здравеопазването. Министърът на икономиката Трайчо обаче му се опъна - акцизът трябва да е 64 евро - този вариант отчитал балансирано интересите на производители и вносители. (За потребителите не става дума. Във вариант Дянков цигарите поскъпват с 38%, във вариант Трайков – 20%) „За мен най-същественото не е как ще се отрази тази мярка на "Булгартабак" и на вносителите на цигари, а как ще повлияе на здравеопазването”, рекъл Дянков и цитирал статистика, че сме трети в света по тютюнопушене. (Популизмът е заразен!)
Да, бе, майната им на производителите. Нищо, че внасяли по 2 млрд. лв. в хазната. Важното е да влязат още 130 млн. в здравеопазването. Ама няма да влязат. Щото ще влязат в черната икономика, а тя, както е известно, не прави отчисления за социални дейности. (При всяко повишаване на акциза, по изчисления на червените, 10% от белите пари ставали черни. А на червените може да им се вярва, те ги разбират тия работи.) Декларирам, че до момента не съм купил една контрабандна кутия цигари. Ако Дянков надделее, обещавам никога повече да не видя цигари с бандерол. Така сменяйки Булгартабак 1 (българските цигари с най-ниско съдържание на катран и въглероден оксид, които ще станат 5 лв.), с некоя евтинджок куче марка от Женския пазар, ще застраша още повече личното си здраве. Щото съм заклет пушач и ще ги откажа вероятно при баба на могилата. (В наше село се копаме на високо.) Но това не е важно, важно е общественото здраве. Ако пък по някакъв невероятен начин правителството, тоест Бойко, успее да запуши контрабандата, ще мина на коноп. Така де, проф. Дайнов смърка от 70-те години на миналия век, пък какво му е!?
В моя личен случай, който едва ли ще е толкова личен, след като половината българи пушат, мерките на правителството ще са толкова здравно ефективни, колкото един голям билборд на гробищата: „Здравното министерство ви предупреждаваше.”
Всичко казано до тук е в случай, че цигарите наистина вредят на здравето. Защото изследвания показват, че няма нито едно доказателство за вредата от пушенето. Освен, че си издухваш парите, но това си е личен избор.
Ще цитирам доказан авторитет по всички въпроси - Андрей Лайчев. Лани той писа за цигарите: "Доказано не водят до рак. Няма доказателства, че вредят и на сърцето. Статистиката издиша дори по въпроса дали вредят на самите бели дробове. За тия 10-15 г., откак забраниха пушенето в Щатите, заболяванията от рак на белия дроб са намалели с 0.0%!”
Ако пък по някаква неразбираема за мен причина не сте склонни да се доверите на Андрей Лайчев, то ето ви компетентно лекарско мнение. Проф. Иван Миланов каза лани: „Като идеш на доктор и ти кажат: „От утре край с пушенето, с месото, със секса!”, ти остава само да се обесиш. Може би хората затова не обичат да ходят на лекар.” (Именно! Рядко някой обича да се беси.)
Та д-р Миланов вика: „Пушенето има негативно влияние, но предпазва от алцхаймер и паркинсон.... От личните ми наблюдения върху паркинсоници нито един не е бил пушач при заболяването. Да, за инсулт и инфаркт има определен негативен ефект. От друга страна пък пушачите не умират лесно при инфаркт, защото са развили колатерални кръвоностни съдове...”
Е, какво ще кажете? Пушачите даянят на инфаркт и не хващат паркинсон и други такива шибани болести, от които така ти треперят ръцете, че свършваш при всяко пишкане. И още по-лошо – разливаш си чашата.
Разбирам, ако докторът ми гарантира, че ако спра да пия, пуша…, тия трите работи, ще живея дълго, да се откажа. А той вика, че не може да каже, че ще живея дълго, сигурен бил само, че ще ми се види много дълго.
Ще се оправи здравеопазването на мук! Оня ден Пламен Цеков, заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване, депутат от ГЕРБ, явно незапознат с хуманитарните помисли на Дянков, каза: "Може да се наложи да плащаме кеш в болниците."
Коренна промяна, като се има предвид, че сега плащаме в пари или на ръка. Докторите, естествено, първи разбраха, че болен се такова на легло. В една клиника още през 1994 г. видях лозунг по темата: „Плащането става в брой и веднага или никога.” Мина онова време, когато при доктора се ходеше с една китка и кутия „Черноморец”, а докторът после припкаше по цветарници и сладкарници да ги кешира с огромен дискаунт.
Добре де, защо пък тютюнът да е по-голям враг от алкохола? Да сте видели некой пушач да се качва на тротоара и да гази мирните граждани?! Или да изпуши една цигара и да вади пищова и да пуца из тотално демилитаризираната ни родина?!
Ама така е, светът като пръдне и ние... Извинявам се, ама е така. Както съм казвал и друг път, с такива насилствени мерки българинът нито ще пие, нито ще пуши по-малко. Просто децата му ще ядат по-рядко. А здравеопазването ще цъфне и ще върже.
Абе, какво стана с мъжа на Долорес Арсенова, който продаваше на онкоболните лекарства на цени три пъти по-високи от международните? Не ми отговаряйте, не съм толкова наивен. Само се правя.
Така че братя, това, което се готви да направи Дянков, е вредно и глупаво. То е грабеж под благовиден претекст. Протестирам и ви призовавам и вие да протестирате. В крайна сметка ние тоя живот го живеем само в субективните си усещания. И сега искат и тях да ни отнемат.
Протестирайте! Защото днес ще ни вземат цигарите, утре ще ни вземат ракията, а други ден като нищо ще въведат акциз и на жените. Да, да! Не правете невярващи муцуни. Това вече го е имало. Император Калигула наложил данък на женените мъже за правото да спят с жените си.

1 comment:

Anonymous said...

Честито завръщане, Докторе!
Явно че през дългата почивка често си острил перото.
Да илядиш!
Heller