9/01/2009

1.10.2009 г.

Бащата на Делян Пеевски : Делян и Кръстева не са самостоятелни играчи. Те са подставени лица.

Ако Делян има някакви притеснения от Алексей Петров това би значело, че самият Доган има притеснения от Петров. Защото в последните години Делян е действал заедно с Доган. Ако Алексей им някакви уличаващи материали за Доган, които да се свръзани с Пеевски – това да.



Славчо Кънчев коментира новите медийни сделки и придобивки на сина си – скандалният депутат от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Слачво Кънчев е председател на управителния съвет на Асоциацията за борба против корупцията в България. Работил е като журналист, има 1 000 журналистически публикации в различни средства за масова информация, владее няколко езика. Казва, че хобитата му са – физика и бридж. За широката публика г-н Кънчев, който не ползва фамилията си Пеевски, е известен като бащата на депутата от ДПС Делян Пеевски и ексъпруг на медийното цунами Ирена Кръстева. В медииното пространство стана известна войната на фамилията. От години Кънчев, Кръстева и Пеевски кръстосват шпаги в съда. Според г-н Кънчев синът му Делян само за година и половина купил парцел и жилищна сграда в местността Киноцентъра, апартамент в центъра на София, мезонет от 200 кв.м. и два гаража в кв. “Павлово”. Кръстева за три месеца се сдобила с мезонет от 173 кв.м в “Павлово” и апартамент от 108 кв.м. на ул. “Хайдушка поляна”. Славчо Кънчев е посветил живота си на борбата с корупцията в България. През 2003 г. дори призовава бившата си cъпруга и сина си да се откажат от държавните си постове. Те обаче пускат жалба срещу него в съда за рекет. Обвинили го, че ги рекетира с 10 хил.лв. седмично. “Това показва единствено с какви суми са свикнали да боравят”, отсича бащата на депутата, който като дете му казал : Татко на 25 години ще бъда милионер.

- Здравейте г-н Кънчев. Как сте, какво правите?

- Абе, Мария… сега чета твоите интервюта във вестник “Шоу”. Защо сте ги сложили тези Ирена Кръстева и Делян Пеевски на стрелбището и ги стреляте право в десетката…\смее се\. Има по-важни теми за раследване от Делян Пеевски.

- Защо? Не смятате ли, че ако се разплетат сделките на Ирена Кръстева и Делян Пеевски ще изкочат доста нелицеприятни за държавата ни неща?!

- В момента за България е важно да се знае дали при Бойко Борисов има назначения, които са станали вследствие на финансиране на партията му. Това е много по-важно. Защото онези \Делян и Кръстева\ са в медии и не разполагат с милиардите на България. Те не ръководят това дали ще има АЕЦ Белене или не. Да те са в така наречената четвърта власт, но в България тя не е толкова силна.

- Ами щом не е толкова силна, значи написанато за сина ви няма да му навреди. Щом четете “Шоу” сигурно сте видял, че Ива Николова нарече Делян Пеевски - дете чудо!

- Какво дете чудо е той ? Остави тези неща. Той е плод на една действителност. Дете чудо е някой, който създава друга действителност, друга реалност. Моцард е бил дете чудо защото е композирал гениални неща още малък. Делян не композира в смисъл не композира никаква нова реалност. Той е манипулатор отвъд закона. Онзи който е отвъд закона не създава нищо. Делян участва в процес на преразпределение на определени неща. Никой няма да каже за Ал Капоне, че е бил гений. Той е бил добър в престъпния свят, един умел човек в ънърграунда. Геният е нещо друго . Делян е добър манипулатор, има някакъв усет, има лични данни – това е безспорно. Когато човек е на определено ниво чувства сили в себе си да се надсочи и се ориентира към това да създава. Ето, ти например пишеш, правиш интервюта, срещаш се с хора, разговаряте. Това което правиш е нещо реално. Човек който чувства, че има сили в себе си иска да прави нещо той създава. Делян не чувства, че има в себе си достатъчно сили. Сега всъщност той разрешава един проблем – да осигури себе си. Това е на ниво животно. Казват – най-силното животно е лъва. Но лъвът няма да направи мост над една река, нали?! На това ниво -животно са много хора, Делян не е единственият. Повечето от хората са такива. Те си решават проблема за оцеляванаето. Голяма част от тях са готови да престъпят закона и между тях има по-надарени в тези си умения.

- Ама вижте сега как вашия Делян започва да играе високо – казват, че се готви да купи ВАЦ?!

- Каква височина е това, калко високо играят те Пеевски-Кръстева? Кой играе високо в България днес. Дори на Бойко Борисов не му стиска да играе високо. В момента трябва да се изтегли около 5 до 7 милиарда дългострочен заем и да се започне цялостна рекострукция на нашата промишленост. Затова и Дянков признава, че не сме конкурентно способни защото харчим повече енергия за нашата продукия и тя е по-скъпа. И докато България стой така тя ще бъде изоставаща. България не се нуждае от Ботев и Левски, за да ни освобождават от турско управление, а тя се нужда от един човек който може да каже да няма корупция, за да няма изтичане на пари. За да можем да играем при равен страт, защото в момента сме назад, произвеждаме нещо, което е скъпо. Е как да го продаваш навън лесно?! Как оценявам Дянков?Той е изпратен тук от Световната банка. Те действат по една схема, която не е най-добрата. Не случайно оценката на бизнесредите е, че не виждат много стимули за икономиката.

- Като говорим за бизнес не забелязвате ли, че вече се налага името на Делян Пеевски, името на Ирена Кръстева остава на заден план?

- На мен ми казаха, че Делян сега преглеждал, цензурирал журналистическите материалите в “Родина”. Да, той замества Кръстева. Тя вече не ходила в “Родина”. Така ми казаха. Аз не знам какво се е случило с нея – дали е в България, дали съвсем се е пропила, дали е нещо болна? Не знам. Аз не ги следя отблизо. Те не са част от моя живот. Аз ти казах и миналия път, че ако бяха само те двамата да си ги сложим в един музей, да ходим са ги гледаме и да си ги отглеждаме. Проблемът е, че има доста хора като тях. Вие малко повече концентрирате вниманието си върху тях, понеже те влязоха в журналистическите среди. Но те не се точно най-, най-, най-…

-Е, кои според вас са най-, най-, най-…?

- \Смее се\… Като се видим, ще ти кажа. Имам подозрения, че телефона ми се подслушва.

- Като най- най… сега се спряга да е Бойко Борисов. И той като умен човек, какъвто би трябвало да е, вероятно му прави впечатление прекаленото клякане на вестниците на Пеевски-Кръстева пред него. Това е грозно…

- Той Бойко си има подобна психика. Той самият си е полягал някога пред хората на които е бил охрана на Тодор Живков и царя. Той е в йерархична структура, на него неща не му правят толкова силно впечатление. Да – той си е бил охрана на Тодор Живков. И като такъв да не мислиш, че си е говорил като равен с Тодор Живков?! Бойко е бил винаги в йерхична структура, бил е назначен, назначаван. Аз съм бил винаги свободен. Нямал съм началник, за мен портиера и руския президет са равни, аз съм равен на тях и ги третирам като равни. За хора които дълги години са били в йерархията народа е казал - като върят нагоре лижат, а надолу плюят. Така че на него не му прави такова впечателние . Той е четял някога вестници за Тодор Живков как се е пишело за него. Аз и не съм сигурен, че толкова много му се слагат. Ето в твоите интервюта, в “Шоу” също има критика срещу Борисов. Така, че не всички му лягат. Иначе “Труд” и “24 часа” традиционно са се разбирали с властта. Никой не помни Тошо Тошев да е бил в опозиция, той винаги е търсил добри контакти.

- Днес търсих Делян по телефона, той си го беше изключил…И защо ли?

- Не знам, не зная… Ние с него ще се срещнем в един друг свят.

- Е, защо така? Все пак той ви е син?!

- Какво значи син?! Ти чела ли си от разказът “Корсеканецът” от Проспер Мерие? Прочети го. Сюжетът се развива по времето, когато Корсика възстава при управлението на Наполеон. Едни от възстаниците се скриват в къща. Френски войници начело с един офицер ги преследват. Отиват в къщата. Там виждат едно хлапе. Питат го къде е “онзи беглец”? Хлапето каза че не знае. Тогава офицерът изважда един часовник с ланец и казва, че ще му го даде, ако издаде човека. Детето казва че не знае къде е, но с очи посочва купата сено. Така изваждат от там корсеканецът и го разстрелват. Бащата разбра за предателството на сина си. Извежда го от дома си и го гръмна с една пушка.

- Бащата убива сина си? Това не е ли жестоко?!

- Има си правила. Ще ти кажа нещо важно - помисли – цивилизацията отслабва. По-малко правила има и по-лесно живеят хората, но това ги прави по-слаби. Колцина сега биха се качили в онези черупки на Магелан и на Колумб и да тръгнат да откриват нови светове? Колко ще тръгнат ако знаят, че може да потънат, че няма да имат лекарска помощ, че няма да имат храна. Колко хора ще тръгнат да търсят тези нови светове?

- Много философски сте настроен тази вечер….

- Ами ти непрекъснато питаш! И затова ти казвам цивилизацията става по-силна, но отделният индивид става по-слаб, защото минава през по-малко трудности. Спестяват ни се много изпитания и човекът става по-слаб…

- Силен е човекът, който има приятели. Хора като Делян Пеевски и Ирена Кръстева имат ли приятели?

- Аз познавам приятел на Делян. Какаво момче е той?! Ами същия като него. \Смее се\. Не е по-различен. Момчето беше известно. А защо сега не е? Защото там където работеше…., абе, доста нашумя фирмата му, нещата пропаднаха…Но с Делян си бяха приятелчета. Не, не е в затвора момчето. Сега си харчи парите, които направи навремето. Това момче беше митничар. Но Делян не го е ползвал като митничар. Той беше митничар преди 1989г, когато Делян е бил много малък. Този приятел на Делян е много по-голям, 14 години им е разликата, но това не им пречи да се приятели.

- Ива Николова каза пред “Шоу”, че не гъркът Сократис, както казате вие, е направил шеф на тотото Ирена Кръстева. Тя казва, че ексминистъра Лучано е направил Ирена шеф на тото.

- Аааааааа, Лучано?! Нещата не стават така. Ирена е позната с Лучано до токлкова доколкото и двамата бяха билзки до Симен Саксгобурготски. Съобрази следното, значи Лучано никога не бил могъл да има такава власт сам по себе си да определи кой да е шеф на тотото в България. Просто шеф на тотото може да се определи от някой на много високо управленско ниво от накой кръгове, които имат стигат до някакъв консенсус. Не може един министър като Лучано да каже кой да стане шеф на тотото. Това са реалните неща. Лучано е казал Ирена да стане шеф на тото, толкова колкото Бойко Борисов е решил самостоятелно кой да стане министър на нещо…. Ти мислиш, че Бойко решава самостоятелно?!

- Какво мисля аз няма значение. Запознати казват, че Делян Пеевски се страхува от Алексей Петров. Защо е този страх у Делян?

- Не смятам, че това е точно така. Ако Делян има някакви притеснения от Алексей Петров това би значело, че самият Доган има притеснения от Петров. Защото в последните години Делян е действал заедно с Доган. Ако Алексей им някакви уличаващи материали за Доган, които да се свързани с Пеевски – това да. В миналия ни разговор ти казах, че Делян и Кръстева не са самостоятелни играчи. Те са подставени лица. Петров не може да има само информация за Делян, защото той не е самостоятелен играч. А след като Делян е при Доган и той го лансира за депутат, значи той е под крилото на Доган. За да може да създаде някой проблеми на Певески, значи първо този човек трябва да създаде проблеми на Доган. Или пък Делян да е правил нещо тайно от Доган, да е действал самостоятелно - това същестува теоретично като възможност. Но Делян не би се решил на такова нещо, аз го познавам. Защо не би се решил?! Защото няма самочувствието на самостоятелен играч. Ковачки се опита донякъде да бъде самостоятелен играч и виждаш какво стана – машината веднага се задвижи. Той може да е правил всики тези неща, може! Но съм сигурен, че още 20 души са ги правили, но толкова бързо не се пусна механизма. И Гамизов се отива да е самостоятелен и сега също започват да го удрят… Хората, които се опитват самостоятелно да навлизат в някаква схема – веднага ги “обезглавяват”. Навремето англичаните се казали, че са всеки срещу всеки, но всички заедно срещу чужденците. Така че тук партиите в един момент елиминарат самостоятлените играчи и после си разпределят параметрите. Защото ако се позволи появата на прецедента “самостоятелен играч” след 5 години могат да бъдат изтласкани партиите. Ще почнат отделни хора да играят самостоятелно. И ще някои като като Левски да си събира съмишленици.

Така че, възможно е Ковачки да ги е правил тези неща. Но цялата бързина с която реагира прокуратурата спярмо него е несвойствена за българската прокуратура. Съдът тук толкова бързо не действа. Това е нетипичен подход и за него трябва да има причина. Ковачки не е най-богатия българин, има и по-богати от него. Той се опита да участва на изборите не като финансира другите партии, а самостоятелно. Той искаше директно да си защити интересите. Това го отричава от другите. И веднага посене удари. Много демонстрация има по случая Ковачки.

- Дилян не е самосотятелен играч, както казвате, но още от малък сте го научили на доста неща?

- Той сам са научи, никой не го е учил. Щъкаше насам-натам и се учеше в подходяща среда. Както е казал поета – отиде в затвора, попадна на хора и стана човек. Делян е завършил университета на живота. Ти знаеш ли темата на доктората на Делян Певски?! Не, нали? Само един човек в България има така тема и това е Делян Пеевски. Темата е :” Държавно управление на новоприети страни в Европейския съюз”. Ето, България е новоприета в ЕС и той Дилян вече знае най-добре как се управлява такава стана.

- Евала, много амбициозно момче…

- Да, единственият. Най-подготвеният за управлението на страната ще е той. Разбира ли?! Няма друг работил по тази тема.

- Ясно – Делян гледа в перспектива. Жалко, че аз още не съм се запознала с него.

- Няма да се възтрогнеш от общуването с него. Той няма да те очарова. Защо?! Защото се държи брутално. Аз знам, затова ти казвам. Той се държи изключително брутално – но не разбирай брутално в елементарния смисъл на думата – груб глас или нещо от този род. Не! При него има едно фина надменност, едно незачитане на другите хора.

- Това вероятно е признак на самочувствие…

-Когато едно самочувствие не е подплатено с реални качества – това е вече бруталност, а не самочувствие. Според източната философия силата се изразява винаги в спокойно поведение, тя не се демонстира. Щом той демонстира сила, значи е неуверен човек. Щом показва, че е някъде горе, значи е неуверен. Аз видах как Делян се държа по време не делото срещу мен. Той се държа така, че предизвика съдията и той каза : извинете г-н Пеевски, но в тази зала аз съм съдията. Защото Делян започва да му казва кои въпроси имали нещо общо с делото и кой нямали. Делян казва – този въпрос няма нищо общо с делото. Съдията каза – аз съм съдията в тази зала и аз определям какво е важно и какво не.

- Делян Пеевски още ли демонстира разкош, лукс?

- Как да ти кажа… Има доста неща като недвижима собственост…Но аз ти казах и преди, един човек не може да се движи едновремено с четири коли. След това толкова много апартаменти за какво са му? Разбирам да имаш някаква извънградска къща да ходиш да си почиваш и един апартамент в града. Другото за какво ти е? Аз не бих желал да им нищодруго, защото то ще ми отнеме време – дори само да ходя да плащам данъците на тази имоти, или да следя дали някой не ги е разбил и ограбил. Значи това го не искам. Бих отишъл на пътешествие, бих си купил каритна.. Но да имаше само недвижими имоти и коли…това е първично ниво на демонстрация на богатство. Сега той си е на първо ниво, аз съм на друго, защо да общува мен.

Едно интервю на Мария Друмева

В.“Шоу”

1 comment:

lazaraza said...

Тъжно шоу, направо с библейски кънтеж...