7/20/2009

Из делниците на един луд



Идеен проект за нов герб на републиката. Автор е моят приятел художникът Бранимир Делчев - Бръмбо. Той твърди, че в герба ни трябва да намери изява националната ни страст да си ги мерим. Има резон, не ли?



Понеделник, 13 юли
„Лайв сайънс” съобщава, че сексът се е появил в еволюцията като защита от паразитите. Първоначално размножаването ставало чрез просто делене. Но така новият организъм получавал 100% ДНК-то на стария. И некой паразит като намери слабото място, целият вид дава фира. Затова се наложило размножаването с два разнополови индивида, при което гените се омешват.
Сигурно е така. Даже съм чел, че в университета в Нюкасъл открили начин да се размножават хора и от три индивида. Помня, че тогава обърнах внимание на тройната коалиция. Щото така се избягвали различните наследствени заболявания. Например наследствената глухота. Ако двамата родители имат рецесивни алели на гените d и e, тогава и рожбата ще е глуха. Но ако се добави трети генотип с двата доминантни алела D и E, наследствената глухота не е задължителна.
Ако ме бяха чули, от тройната коалиция, може би щяха да родят нещо, което да не носи в себе си нито поредицата рецесивни гени на столетницата и Кобургите, нито пък алелите на генотипа на ДПС...
Ей, чакайте, бе! Забравих да ви се представя. Д-р Филипов, демек аз, е роден точно в „Монитор”. И се надявам поне част от читателите да ни помнят с добро, или с нещо друго. Все пак от 2002 до 2007 г. сме ви информирали за всички простотии в държавата именно от страниците на този лист. И дето пишело на входа на едно богоугодно заведение, „Ходиш къде ходиш, пак тук ще дойдеш”… Е, дойдохме.
Какво друго да ви кажа. Не съм луд по рождение. По-късно се получи, с демокрацията. Хем подскачах, не е като хич да не съм. Обаче пък е много удобно да си луд. Е оня ден, мисля в Добрич. Тръгнал си един за село, ама немало рейс. И лудото копеле видяло един отворен рейс, метнало се на волана и дома. И какво? Нищо. А пък за журналист колко е наръчно да е луд. Ама наистина луд, щото в колегията се навъдиха много, дето се правят на луди.
Както и да е, живот и здраве ще се опознаем с времето.
В „Труд” лично Анна Заркова написала две страници за бъдещия вътрешен министър Цецко. За семейството, за съпругата, децата, за класната дори. Две страници, пропити с неочаквана симпатия, като се има предвид, че този вестник редовно правеше сечено на Бойко. Нали помните как написаха с големи букви за болестта ГЕРБ, от която боледувал всеки трети българин. Обаче какво се оказва? Оказва се, че ГЕРБ всъщност е гастроезофагеалната рефлуксна болест, по-позната като стомашни киселини.
Какво исках да кажа, че си забравих мисълта… Както и да е.
Като се представях може би трябваше да спомена, че пенсиите са нашата най-голяма слабост. По всеки повод, а понякога и съвсем без, ние мислим за тях. И по тая причина многократно сме влизали в разрез с прогресивните идеи на Института за пазарна икономика (ИПИ). Щото пазар и пенсии некакси… Е, случва се некой път да ги почешем и там дето не ги сърби, но рядко.
Ей, пенсиите, в столицата е индийското йога Свами Дев Мурти, юноша на 108 г. (Родил се е 10 г. след лозето на Габровски.) Вика: „4 минути йога на ден = 200 г. живот”. Ей, братя от последната възраст, за тия 200 г. ще можете поне още два пъти да докарате партията любима на власт. (Това ми е почесването, никога по-злобно.)
Разбира се, г-н Свами казва и некои работи, дето… Например, вика: "Човекът е това, което яде." Така погледнато, пенсиите, сещате ли се вие какво сте?! Погледнете си в хладилника, де! Вие сте лапад, коприва, боб и мляко, от което хранителните частици са били извлечени до една, преди да се тури в кофичката. Така излиза според йогата, но аз съм напротив. Щото съм ви виждал в градския транспорт. Не изглеждате така. Не, че изглеждате по-добре, но точно така не изглеждате.
Учени от университета в Кийл установили, че псувните намалявали болката. Направили експеримент с хора, които си държали ръката в ледена вода и псували през цялото време, а контролната група не псувала. Псувачите издържали на студа с 40 сек. повече от въздържателите. И понеже нали, няма вечно да е лято… Пенсиите, ако ме питате, сега е моментът да си съставите един изискан репертоар, с който да можете да изкарате зимата на 14 градуса. Не че Бойко ще ви направи нещо повече от Станишев, но сме в криза, затова…
Като казахме Станишев, та се сещаме за един пасаж от „Краткото царуване на Пипин IV”: „Групата на комунистите напусна балната зала и се събра в президентската баня. Там обаче възникна протоколна безизходица. В банята имаше всичко на всичко две места за сядане. Партиен секретар беше господин Дупие, но по общо мнение културномасовикът Дьоклош управляваше партията. При това положение възникна въпросът кой от двамата има право пръв да избере къде да седне – на тоалетната чиния, или на бидето…”
Подобна протоколна безизходица ми се струва, че е налице в БСП. Щото да избираш между бидето и чинията не е голям избор. Не ли?
Боже, като си помисля, че Сергей си е загубил и шофьорската книжка и сега ще трябва да маа пак с градския транспорт. Като падне човек от власт, всичко му се обърква…
Много е велик тоя Стайнбек. „Самата власт не корумпира – отвърна кралят. – Корумпира страхът, или по-скоро страхът от загубата на властта.” Помислете за това. Или пък: „Баща ми е сноб. Той е човек, който сам се е издигнал, а по-големи сноби от тях няма. Казват, че такива хора уважават само своя Създател.”
Евентуално и Богородичка.
Така плавно, смея да се лаская, стигаме до героя на деня.
Бойко пред „24 часа”: „Аз моята история съм я написал, та написал. Не могат да ме уязвят с нищо. От мен зависи да направя председател на парламента, премиер. Под нулата съм тръгнал. Това никой не може да ми го вземе. Гледах днес от балкона на парламента и отчетох, че самичък съм направил толкова много. Самичък. Цяла партия. Апарат огромен. Дано съумея да го управлявам добре и да измъкна държавата от кризата...”
Абсолютно законна гордост. Ако за някого може да се каже, че е self-made man, то е за Бойко. Сам се направи. С помощта само на медиите и напълно безплатно. Е, може да е подал нещичко на некой главен редактор, но то е нищо с оглед на ежедневното присъствие в медиите.
Оня ден като отиде да открива детската градина „Шарена дъга” във Враждебна, каза: „Тук на сянка мога да си ровичкам в пясъка и да си правя замъчета…” Чувал съм, че е имал бедно детство. То такива беха тогава годините. Но неговото било толкова бедно, че ако не бил момченце, нямало да има изобщо с какво да си играе… Но никога не е късно. Пък и както беше рекъл некой, повечето мъже си остават деца цял живот, а тези, които порастват, не стават за нищо.
Ама той и Саркози бил имал трудно детство. Даже повтарял 6-ти клас. Баща му си призна преди време, че Никола е бил най-глупавият от всички Саркози…

Вторник, 14 юли
Успехът има много бащи, неуспехът е копеле. Медиите рязко промениха отношението си към Станишев. Падналият нема приятели… журналисти. Всички вече обичат Бойко. Един от шокиращите вестници пише как главният редактор на голям вестник, („един от онези граждани, които признаха съветската власт малко по-късно от Англия и малко по-рано от Гърция”!), едва изчакал да свърши пресконференцията на Бойко в изборната нощ, пресрещнал го, хвърлил му се на врата и го разцелувал „по мъжки”. Тази целувка не би била възможна преди няколко месеца.
Пропуснах да кажа, че гореспоменатото йога съветва да се пълзи по 1 минута на ден. Много било полезно. Полезно е, какво да се убеждаваме.
Засега само отделни журналисти се цепят от колектива. И понеже стана дума за играчките по-горе... Кеворкян редовно се заяжда с Бойко, като не пропуска да го нарече „моят приятел”. Според мен приятелите не постъпват така. Например оня ден писа: „Една застаряваща медийна влъхва (този път мисля, че не става дума за Кулезич – Т.Ф.) навремето подлога на Костов (макар, че не съм сигурен – Т.Ф.) отива на интервю при Б.Б. Свършват работата и той погалва коляното й. Оная врясва и изчезва. Сетне Б.Б. й казва: „Трябваше да опитам, защото иначе можеше да се обидиш.” Не, наистина, приятелите не постъпват така.
Всъщност, той и Бойко вика за френския президент „моят приятел Никола Саркози”, но според мен Саркози не знае…

Сряда, 15.07.2009
Александър Филипов, заммин от квотата на НДСВ, който беше скепцан да купува гласове за царската партия, май ще се окаже илитерат. Разследващите подозират, че господинът е учил само до 8-ми клас. Браво! Между другото се оказало, че г-н Филипов бил и крупен комисионер. Лобирал за проекти, които после се възлагали на циганския барон Бако Стоянов. Г-н Бако пък умеел да бъде благодарен. Което ме кара да мисля, че при възможност циганите крадат не само бакър и джилязо, ами барат наедро, досущ като българи.

Четвъртък, 16 юли 2009 г.
„Телеграф”: „Автомобили ще се задвижват с урина.” Американски учени разработили метод за извличане на водородно гориво от урината. До 6 м. щял да се произведе и прототип на автомобил, на който му пикаеш, с извинение, в резервоара и тръгваш. Ей, пенсиите, а? Предполагам, че ще се изкупуват количествата от гражданите, които не могат лично да ги оползотворят. И всяка сутрин с бурканчето вместо към поликлиниката, направо на бензиностанцията. Всяка пенсия петролен кладенец!
Ебати кефа! Пийнеш неколко бири и след половин час почнеш да си връщаш парите с печалба...
Когато това стане, знаете ли как ще изглеждат рафинериите? Халета, с големи маси с бели покривки, на които седят добре облечени граждани (може и пенсии), с наредени пред тях халби с бира и един катетър с водомер на...
И съм сигурен, че тогава никой няма да ходи да пикае по фонтаните и кюшетата, а ще си стиска до колата.
Колегите пишат, че една кола ще може да измине 150 км. с 4 литра урина. Една крава ще захранва с топло 19 къщи, а от един кокошарник ще се задоволяват всички къщни нужди от енергия. Аз доколкото знам, кокошките не ходят по малка нужда, но може и да не знам достатъчно…
„Стандарт”: „Галеви по-известни от Кирил и Методий.” Става на въпрос за изпита по журналистика, дето се падна темата „Братя”. И съвсем в традициите на българската журналистика, малките келеши се сетили за Братя Галеви и хич не се сетили за Кирил и Методий.
Журналистиката тая година била третата най-желана специалност. Не знам що. Един колега, виден политолог, вика, че милиони се раздали по изборите на медии и отделни видни журналисти. Но не мога да коментирам, щото се случих в отпуск точно по изборите… Да се таковам в каръка! Все ме нема кога нещо се раздава. И през 90-те години стана така…
Ало, Пазарджик! Изследване на ИПИ показва, че сте на първо място по корупция. За тия, дето не знаят, д-р Филипов се е родил по невнимание точно в тоя град. И това изследване е поредният случай, който ни кара да се червим на тема родно място. Как може от цяла България най-големите корумпета да са в ПЗ! То аз не съм точно от града де, но това между нас.

Петък, 17 юли
Сините, както нямаше да искат постове във властта, така и яко се закучиха на меморандума, дето им го поиска Бойко. И Янето не е съгласен да стои отстрани и да подкрепя. Само Сидеров щял да подпира безкористно. Като познавач на творчеството и в частност на поезията на Сидеров, искам да предупредя Бойко много да внимава. Сидеров има ясна цел:
"Дайте ми лост,
тоест власт
и опорна точка
и ще превърна цялото човечество
в лост дженерейшън…”
Така ще се загубим, че нема да се намерим…
Д-р Н. Михайлов, дето говори като Марлон Брандо, ако си спомняте, и се изказваше за Костов като за четвъртата ипостаса, сега е дал воля на разочарованието си от драгалевския мизантроп. Вика: „ГЕРБ спечели, но то прилича на пирова победа. Костов и Яне не са надежди коалиционни партньори…”
Ако някой не знае какво е пирова победа, макар, че съм обяснявал… Пирова победа е… Абе, една булка се прибрала вечерта и рекла: „Вярно е, твоят е най-голям в целия блок.”
Но аз за друго се сетих за доктора. Покрай Костов е намразил цялата политическа класа. Направил ги е на трътки всичките. За Станишев вика, че говорел „гладко и леко невменяемо”. Споделям напълно, без „леко” само. Но най-добре го е казал за Волен: „Сидеров е лицемерно разядосан опортюнист, обкръжен от углавно бездарни люде… Най-трудна за понасяне в 40-я парламент беше неговата група. Имаше хора с физиологично мислене...”
За това „углавно бездарни” направо се скъсвам от завист. Това е онази „тъпота с взлом”, за която Илф ли, Петров ли, пишеше, че трябва да се вкара в наказателния кодекс…
To be continued next Monday

5 comments:

Владо Влайков said...

Сидеров има ясна цел:

"Дайте ми лост,
тоест власт
и опорна точка
и ще превърна цялото човечество
в лост дженерейшън…”

Оказа се, че има още доста като него - способни да го превърнат не само в "лост", но и в "ласт" дженерейшън...

С най-добри пожелания за д-р Филипов!

Anonymous said...

Eваларка д-р Т., велцоме бацк, както някога казвахме у мунитурския форум...

Anonymous said...

Че то 13-17 юли колкото една цяла колона в Експрес. И само веднъж седмично! Искаме по-дълги коментари.

mr.mister said...

Абе и аз искам, ама човека си е прав - повече пари за по-малко работа.
Тук пък като за нас и без пари дори.
Така че дерзай, Док - колкото-толкова!

Anonymous said...

Въх, мари майко, и Петкан е от ПЗ-то!