4/03/2009

3 април 2009 г.

Получих по мейла покана от г-жа Леа Коен да се присъединя към подписката за присъждане на доктор хонорис кауза на СУ на съветския дисидент Вл. Буковски. Подписката е като контра на намеренията на "рубладжиите" от ВТУ да направят Путин почетен на техния университет. Между другото тия във ВТУ нещо не са съвсем в центъра. Вчера се натъкнах на странно дело в сайта на Комисията по дискриминация. Доц. Вихрен Бузов, декан на ФФ на ВТУ, се жали срещу гл. асистент Мария Няголова за тормоз по признаците "лично и обществено положение". Обаче госпожата пък му била завела дело за "множествена дискриминация"...
Подписах, макар и с известни резерви, щото не ме кефи наследствената демокрация на Путин и Медведев. Според закона на Паркинсън наследственият принцип с нищо не е по-лош от изборния. При първия идиотизмът на наследника е генетическа случайност, докато при втория - историческа необходимост. Въпросът е, че в Русия наследственият принцип е следствие на изборния.
За Буковски наборчетата помнят сигурно, че през 1976 г. руснаците го замениха за генсека на ЧКП Луис Корвалан. А народът съчини частушка:
"Поменяли хулигана
на Луиса Корвалана,
где б нам взять такую блядь
что б на Брежнева сменять?"

През 2007 г., когато Медведев и Путин си сменяха местата, той се кандидатира за президент, но милицията го арестува на ул. "Комсомол" за неправилно пресичане. А народът, който си обича батюшка Путин, обърна частушката:
"Поменяли хулигана
на Луиса Корвалана,
и тепер на ету блядь
будем Путина менят..."

За разлика от некои хора, които току ни връзват за некакви тръби, аз, на базата на българския исторически опит и на скромните ми напъни да си обясня човешкото развитие изобщо, съм си изработил възгледа, че трябва да се откачим от бялата мечка. Историята е ясна. Казано накратко с думите на Страшимиров, "Ние сме под тежкия ботуш на географията". Ясна е и историческата роля на Русия в тая география. Еле па на Съветския съюз.
Въпросът обаче е в друго. В книгата си "Пушки, вируси, стомана" Джаред Даймънд обяснява, че технологичният и всякакъв друг прогрес върви по оста Изток-Запад, защото тя е на една географска ширина (еднакъв климат). А по оста Север-Юг нищо не върви, щото това, което може да се гледа в Сибир (то кво ли може да се гледа там), не може да се гледа в Андалусия. Така де, да сте чули в Андалусия да отглеждат мъх и северни елени?! Т.е. прогресът се предава по паралелите и зацикля по меридианите. А на нас руснаците ни го пращат вече 130 години през меридианите.
Между другото тоя Джаред е много интересен мислител. Има една монография - "Етнически различия: Вариация в големината на човешките тестиси", в която твърди, че на негрите им били много по-големи от на белите.
Понеже се е вкоренило погрешното мнение, че размерът няма значение. Има, обаче за приносителя! Учени от Сиракузкия университет изследваха прилепите и доказаха, че "безмозъчните екземпляри са с по-големи тестиси".
При прилепите тестисите стигат до 8.5% от теглото им. Което, ако беше при хората, трябваше да се тътрят с по 7-8 кг тикви в гащите. Нещо, с което дори онази пазарджишка фурия, известна като Лейди Лаптоп, не би могла да се справи. (Странно, казах тиква и не си помислих за Бойко?!) Та учените установили, че женските се подлъгвали по прилепите с по-големи топки. И за да не се превърнат точно те в доминиращ вид, природата ги лишила от част от мозъчното им вещество. В момента учените изследват дали има такава връзка при хората. В смисъл дали Господ като дава долу, взема горе. Не може да няма.
Боже, как се отплеснах... Нерде Буковски, нерде на прилепите тестисите!
Като стана дума за подписка, та се сещам и друго. 30 000 души са се подписали до организаторите на "Мис Свят" с искане Антония Петрова да върне короната на "Мис България", защото по тялото й имало хирургическа намеса. Доктор Буренаков викаше, че в широкия смисъл и самият акт на дефлорация можел да мине за хирургическа намеса, което би ни оставило завинаги без участници. Но на друго искам да обърна внимание. 30 000! Разбирате ли?! Изглежда се заражда гражданското общество! Е, малко се занимава с глупости, но то е нормално, когато и властта се занимава с глупости. Като гледам как цял народ бодро си пори в килватера на управляващата ни глупост и никой не се замисля... За опозицията да не говорим.
Но може би пък така да се ражда гражданското общество. С подписки в защита на братя Галеви (13 000 подписа), с почини като на иконографската школа в с. Семчиново, Пазарджишко (изографисали Джамов като светия)...

4 comments:

Anonymous said...

Аферим д-ре, след тъмните първоаприлки петна пак имаш просветления.
Ей да не си оставил пиенето ?
Ефекта от подобно безумие се появява със закъснение, не рискувай
ТТ

Дама Купа said...

Док, Господ ти е дал много, много горе. Това означава ли... А не, не ща и да си помисля!

Anonymous said...

Аз не бих се хвалил, че точно Леа Коен ме е поканила, демек ми е приятелка. Знае се с кои фелац..., пардон, качества стана най-известна при демокрацията, за да може да описва личните си преживявания като "сложни интимни отношения в условията на болезнена съвременна действителност". И каква "болезнена съвременност"! Та тя почти целия преход го премина преспокойно в Швейцарията!

Дама Купа said...

Доколкото ми е известно, "д-р хонорис кауза" се присъжда с решение на академичния съвет на вуза, а не с подписки, инициирани от разни презадоволени лелки.