4/16/2009

16 април 2009 г.

Оня ден "Сън" съобщи, че 60% от английските мъже мислят повече за футбол, отколкото за секс. Например феновете на "Челси" мислели по 90 пъти на ден за футбол, а на "Ливърпул" - по 104 пъти. И като гледах оная вечер мача на "Челси" и "Ливърпул" (4:4), напълно ги оправдавам. Имат футбол - мислят! Ние какво да мислим с тоя измислен футбол?! Няма по-голямо удоволствие от английския футбол, което можеш да си доставиш облечен. Пък и гол. Гол, гол, гол... 8 гола... 90 минути, а не някакви си 30 секунди, последвани от дълъг и досаден разбор...
Възможно е, разбира се, и от мъглата нещо да им става на мъжете в Мрачния Албион. Чел съм, че те не получавали нощна ерекция, а им изтръпвал палецът на десния крак. Затова може да се каже, че хората на континента имат сексуален живот, англичаните имат футбол.
Пък примата на руската естрада Алла Пугачова навърши вчера 60 г. Спирала вече да пее: "Здравето ми е поразклатено, сърцето ми е болно, а след няколко операции и гласът ми вече не е същият".
Тая па! На 60 г. и спира. Глезотии. Ние имаме една на 70 и още не мисли да се оттегля.
Алла вика: "Единственото, от което се страхувам, е да остарея". Ми не остарявай! Ама то се мисли от рано. Чувал съм, че нашата имала много повече от 10 години между 30-ата и 40-ата си година. Двойно повече. Десет години била на 30 и още 10 - на 35. Освен това се родила две години по-късно, отколкото се е родила. И сега изглежда на 45, преко сили 46. И се е зарекла да пее до "последния си земен час". Как се постига това, е казал още Марк Твен: "Можеш да бъдеш вечно млад, ако живееш порядъчно, ядеш бавно, работиш умерено, спиш достатъчно и ... криеш възрастта си". Лили просто спазва рецептата дословно.
Някъде по същото време, когато Лили Иванова пее "Тъжната песен на мексиканеца" ("Камино") на покрива на хотел "Родопи", в самоковското село Долни Окол Данчо Димитров спечелва първия си мандат като кмет. И на 14 април празнува 50 години творческа дейност. Мисля, че Долни Окол е единственото село в България, което никога не се е отклонявало от директивите на Априлската линия.
Днес бай Данчо е на 76 г. и в телеграмата, дето му бил, Станишев му пожелал: "Искрено вярвам, че ще запазите доверието на хората, като продължите всеотдайно и с неугасваща енергия да работите в техен интерес".
И ще продължи, помнете ми думата. Колкото до интереса на хората... Мога да ви кажа и кои са хората. Една от големите заслуги на бай Димитров е, че засели брега на яз. "Искър". През 1993 г. казал на туземците, че край язовира ще се построи "зона на артистите" и дал едно парцелче на Никола Гюзелев, колко за парлама. И после раздал и на други артисти: на първия мъж на Людмила Живкова (баща на червената депутатка Жени Живкова), на кумичката на Пенчо Кубадински, на бивши партизани, членове на ЦК на БКП, генерали от запаса. "Грижата за хората - първа грижа на партията!" А както се казва, те, хората, пак са тука...
Като споменах премиера. Рекъл вчера, че вдигането на бариерата за коалиции от 4 на 8% е "битка, която не е на БСП". "По-скоро това отразява процесите в дясното политическо пространство".
"Пилат, като видя, че нищо не помага, а се усилва смутнята, взе вода, та уми ръце пред народа и рече: невинен съм за кръвта на Тоя Праведник; вие му мислете." (Евангелие от Матея, 27:24)
В превод към деня: "Нека кръвта на евангелиста Мартин и мъченика Иван от Драгалевци тегне върху върху Яне и потомството му..."
Чел съм Библията и знам какво ще стане с Янето: "И като захвърли сребърниците в храма, излезе и отиде, та се обеси." (Евангелие от Матея, 27:5) А с Пилат какво ще стане? Не знам. Историята никога не се повтаря дословно...
Както и да е. Абе, да ви питам нещо съвсем странично. Забелязали ли сте, че Милен Цветков напоследък води с тиранти? И много прилича на Лари Кинг. Като млад. Щото сега Лари е на 76, като бай Данчо. Между другото Лари има Гинес за най-висока средна възраст на събеседниците, измерена при разговора му с китариста на "Ролинг Стоунс" Кийт Ричардс. Обаче вчера Милен беше без тиранти, а Лора беше с тиранти. Сигурно имат само едни тиранти и който иде пръв, ги слага. А в гардероба си в Си Не Не Лари има къде 200 броя. Учуден съм, че Кеворкян досега не е взел отношение по тази прилика на "Здравей България" с "Larry King Live". За секунди някъде да покажат "Старата госпожа" (Люба Кулезич), той я забелязва и веднага взема отношение, а за тирантите на Милен не взема. И аз сега не знам какво да мисля.
Как мислите, какво да мисля? Да си помисля ли, че Кево пази ролята на Лари за себе си?

3 comments:

Anonymous said...

Здравейте.
знам че много хора посещават блога ви и много хора ви четат.
следователно може би много от тях четат коментарите.
най-безсрамно ви експлоатирам с цел изява.
благодаря.


ПИСМО ДО МОИТЕ РОДИТЕЛИ
/писмо на гръцки ученик/

Скъпи родители,

Знам, че ви дължа много. Вие ме родихте, дадохте ми да пия, нахранихте ме, отгледахте ме. Дори ме обичахте. Така поне казвате. Тъй като нещата стоят малко по-различно.
Вие ме доведохте тук, в свят, в който сте принудени да ме изоставяте всеки ден и да бягате по своите дела. Доведохте ме тук и започнахте да търсите къде да ме оставите. Продължихте да ме взимате от училище и, понеже това не беше достатъчно, вие продължихте да ме водите на куп частни уроци, плюс това, че ме уплашихте с опасенията за моето бъдеще. След като моето бъдеще се очаква да бъде толкова несигурно, тъй като вие направихте дори живота на земята опасен, защо ме доведохте тук? Какво е моят живот? Тези два часа телевизия и видео игри всеки ден?
Искам да видя света, да разперя моите крила и да летя всеки един момент. Искам да изляза навън, да се срещна с други хора, да играя, да се забавлявам, да чувствам радост и да не се притеснявам от факта, че утре ще отида на училище без да съм си подготвил уроците. Искам да мечтая за свят, в който хората няма да търсят къде да ме зарежат, в който те няма вечно да имат някаква работа за вършене, в който няма да е опасно да се срещам с други хора, в който бъдещето няма да ме плаши, в който няма да има господари и няма да има роби.
Виждам вашето затруднено положение, но аз не го приемам и въобще не искам да го приема. Няма да се подчинявам, само защото вие го правите. Не искам да ставам нечий роб или господар, искам да бъда оставен на мира.
Тези униформени кучета не могат да ме уплашат. Вие виждате в тяхно лице някакъв ред и сигурност. Аз съм единственият измамен, тъй като идеално виждам, че този ред е лицемерие, а що се отнася до сигурността, то по-голяма опасност от тях няма.
Те са символ на властта. Вашата власт, властта на учителите, на политиците, на възрастните, които приемат да живеят при този ред. Вие ме учехте как да живея по същия начин, но аз отказвам да го направя. Ако те искат да се занимават с мен, толкова по-зле за тях. Те са безнадеждни и нека това се запечати в техните умове: аз съм гневен и опасен и има още много като мен момичета и момчета, ние сме навсякъде, дори в домовете на убийците. Те не могат да се скрият от нас, независимо от това къде се намират. По един или друг начин, ние ще останем прави, а те – не.
Не ми се сърдете, правя това, което ме учихте да правя. Вие ми казвахте, че бунтът значи хаос и разруха. Сега аз се бунтувам и вие получавате хаос и разруха.
Обичам ви. По мой собствен начин, но ви обичам.
Но аз трябва да създам своя собствен свят, в който да живея свободно и аз правя това, за да премахна вашия свят. Това е най-важното за мен. Преведено на вашия език: това е мое задължение.

***

ПИСМО НА УЧЕНИЧКА ЗА АЛЕКСИС

За Алексис

Нима живеем в общество, в което, когато те убият един от нас, ние продължаваме да живеем все едно нищо не се е случило??? Що за несправедливо отнет живот? Ще ги оставим ли да продължат, при положение, че всеки един от нас можеше да е на неговото място???

Минута мълчание не е достатъчна
Но може би яростта до живот е
Заради откраднатия живот
Заради кървящата демокрация
За да запушим завинаги дулото на пистолета
Което уби един невинен ученик
Празни училища, претъпкани улици
Несправедливостта не се спира със счупена палка
Нито пък с наказателна присъда
За този, който управлява страната
Време е за промяна.
НЕ, вие няма да ни убивате всеки миг!
НЕ, вие няма да ни водите към гибел!
НЕ, ние все още имаме глас!
НЕ, ние няма да ядем бързо приготвената ви храна!
НЕ, нещата отидоха твърде далеч!
НЕ, гневът се разля навсякъде!

Напразно е да се чувствате тъжни за смъртта на един, който никога няма да възкръсне. Но да се чувствате тъжни за останалите живи, които ще умрат несправедливо заради държавата, имаща 28 милиарда за банките и само един куршум за народа, е най-смисленото нещо на света.

***

ПИСМО ОТ ПРИЯТЕЛИТЕ НА АЛЕКСИС

ИСКАМЕ ПО-ДОБЪР СВЯТ!
ПОМОГНЕТЕ НИ...
Ние не сме терористи, хулигани, „известните неизвестни”
НИЕ СМЕ ВАШИТЕ ДЕЦА
Тези известни неизвестни...
Ние имаме мечти – не ги убивайте!
Ние имаме порив – не го спирайте,
ЗАПОМНЕТЕ
Вие също някога сте били млади.
Сега вие правите пари, интересува ви
само вашият престиж, станахте охранени и нагли.
ВИЕ НИ ЗАБРАВИХТЕ!

Ние очаквахме да ни подкрепите,
ние очаквахме някакъв интерес,
за да може поне веднъж да се гордеем с вас.
НАПРАЗНО!
Вие живеете фалшив живот, преклонили сте глава,
стоите със свалени гащи и чакате
денят, когато ще умрете.
Загубихте способността да мечтаете, да се влюбвате,
да творите!
Само продавате и купувате.
МАТЕРИАЛИЗЪМ НАВСЯКЪДЕ
ЛЮБОВ – НИКЪДЕ, ИСТИНА – НИКЪДЕ
Къде отидоха родителите? Къде са хората на изкуството?
Защо те не излязат на улицата да ни защитят?
УБИВАТ НИ!
ПОМОГНЕТЕ НИ

ВАШИТЕ ДЕЦА

П.С. Спрете да хвърляте сълзотворен газ срещу нас, НИЕ плачем и без него.

Anonymous said...

Малко сте се оляли с дължината като за дебютант.

Anonymous said...

Ами това е то, ДЕМОКРАЦИЯ. Като видя малко дете напоследък и интересно, но само едно ми идва на ум - "оле боже, какъв ужасен, напрегнат, стресов живот го чака ..." Интересно, но преди 10-15 години изпитвах други чувства при вида на малко дете.