3/25/2009

25 март 2009 г.

"Под игото" спечели в "Голямото четене". Не съм изненадан. Защото "Анушка вече е купила олиото и не само го е купила, но и го е разляла", ако ми позволите така метафорично да изразя мнението си за обществената ни система в цялост и за образователната в частност.
Всъщност имам две хипотези. Първата е, че в този роман се разглежда обществено-политическа ситуация, която напомня днешната. В подкрепа на това говори и второто място за "Време разделно". Нямам предвид само "присъствието". А и чорбаджиите, и Русия... Само царят май е малко в повече... А замисляли ли сте се как се казва главният положителен герой в "Под игото"? Бойчо! И много малко фантазия се иска, за да се свърже фамилията му с днешния Бойчо. Щото името Огнянов накъде ни насочва? Огън, пожар, пожарникар... Не настоявам на това, но допускам, че е възможно някои българи да правят и такива асоциации...
Като почна "Голямото четене", попитах студентите коя им е любимата книга. И те също ми отговориха със задължителната литература от средното училище. Само че ги попитах и още нещо: чели ли са Илф и Петров, "Майстора и Маргарита", Екзюпери... Не бяха. Та втората ми хипотеза е, че "Голямото четене" показва голямото нечетене на българина. Масата от българите са чели какво са чели в училище.
Доколкото съм информиран, само двама души в българската история яростно са отричали Дедо Вазов. Поетът Кирил Христов. Той даже се пренесъл да живее точно срещу Вазов и всяка сутрин, докато Дедо си правел фитнеса на балкона, младият поет, скрит зад пердето, му викал: "Бездарник! Бездарник!"
В по-ново време и Андрей Райчев се опълчи срещу тоя фосилизиращ българската култура автор. Аз нали обичам винаги да кажа и по нещо добро за хората, та ще му призная смелостта да се изправи сам срещу псевдопатриотите и да каже, че Вазов е "скучен, внушава на децата погрешно чувство за родината като към нещо старомодно, свързано непременно с хорото". А колът, с който се бори Баба Илийца, се превръщал в централен за нашата култура...
Райчев обаче предлагаше да се смени Вазов с Виктор Пасков. Понеже съм писал за това през 2006 г. и понеже много добре съм го написал, та ще го повторя:
"Аз съм съгласен, но само "ранният" Пасков. Късният Пасков може също да се учи, но в други часове. Щото има едни думи в "Аутопсия на една любов", дето... Не че съм някакъв задръстен пуритан. Напротив... Но все пак има някакви граници, нали? Сега ще цитирам само мъничко от Пасков, тъй че пуританите да се смятат предупредени и да прескачат нататък:
"Не помня да съм имал такава ерекция. Членът ми - мокър, зачервен, набъбнал и на възли, стърчеше под лъжичката ми.
- Къде искаш да вкараш това чудовище? Отпред? Отзад? В устата ми? Между гърдите? - тя се наведе и го погъделичка с език.
- Навсякъде..."
Не съм единодушен, че е подходящо за деца до 5-и клас.
А Вазов е друго. Вазов никога не си е възпявал... Макар че е бил изключително надарен. Даже имало лаф тогава - Дядо Вазов излиза от басейна, оная му работа още не излиза... Тогава нали са ходели на градската баня и е нямало тайни. Но Вазов не го е направил литературен факт."
Многократно съм казвал, че за да има патриотична синергия, класиците трябва да се коалират със съвременността. Един англичанин, Мартин Бауам, преправи Шекспир на рап и така успя да го вкара в главите на тамошните келешчета: К’во стаа в шибаната Дания? Шъ мъ бъде или нема а мъ бъде, копелуе? И прекръсти Хамлет на Амлет, гаче е от Кулата...
Пък в Китай, чета вчера, правят мюзикъл по "Капиталът" на Маркс. А Нашите комунисти ги е страх да си признаят дори, че са го чели.
Но да се върнем на темата. Да вземем например "Тлака в Алтъново" от "Под Игото". Бедрок, тежък Бедрок!
"По-смелите девойки се шегуваха с ергените, подзимаха ги лукаво и се заливаха с весел смях. Тям отговаряха гръмогласни кикотения от мъжка страна..."
Бълбукат се като в детската градина... Едно поколение, което се "отпечатва" средно на 15 г., никога нема да разбере такъв инфантилизъм.
Никъде в описанието на тлаката нема дума за R&B (ракия и бира), няма амфетки, нема волумето на мах... Погледнете героите! Например оня дивак Боримечката, дето лае като овчарско куче, та да сарджва Стайка, щото тя му се прави на хард ту гет. Shit man, какъв борец е тоя! Няма ланец, няма тату, няма обеца на ухото, даже i-Phone няма... Днес сме 2 и 9-а, не сме XIX в.!
Айде стига вече с тия простотии!

2 comments:

Пешо said...

"Ех, защо не бях и Вазов
вярата си да възпея
че ще стане вълк овцата
а пък ние - като нея!"
а иначе давай, д-ре, докато те има тебе, ще знам горе долу какво става, а става все същото...

Пешо said...

Как можах пък баш в цитата да истърва запетайка! Мамка му и клавиатура.