2/19/2009

19 февруари 2009 г.

Пием с колегата на обяд по едно винце и си говорим за онези малоумници от МЗ, дето решили да ни ограничават алкохола. Вместо да се запитат какво е алкохолът за българина и защо той пие. Още Еврипид го е казал: "Без вино няма Афродита, няма никаква друга утеха за хората." Кат покажат Станишев по телевизора и инстинктивно посягам да се утеша... А при Сидеров съм направо безутешен...
Между другото, извинявам се, подвел съм ви вчера. МЗ позволява не по 60 г ракия, както ви написах, а по 62. Което е различно. То добре че тия от МЗ не четат, та не знаят, че видният руски физиолог Сеченов определя полезната доза на 50 грама.
Кажете бавно "МЗ". Така. В зависимост от диалекта, на който сте възпитани, ще се получи вариация на "мезе". Е това не отчитат тия в МЗ. А има огромна разлика...
Та пием с колегата по едно винце, а то кръщавано, покръствано, възраждано... То бива-бива "винохулство", ама чак пък толкова... Та се сетих за Дионисиевата клетва, която абитуриентите от гимназията по селско стопанство в Н. Загора положили: "Заклевам се, че ще правя вино само от грозде и няма да го разреждам с вода... Ако престъпя клетвата си, да не ми узрява гроздето. Да ми се разсъхнат бъчвите".
Ръцете да им изсъхнат на водочерпците, дано! Само Христос е направил вино от вода. Даже направил страшно вино. "Настойникът на угощението повика младоженика и му каза: Всеки човек слага първо доброто вино и по-долното, след като се понапият, а ти си задържал доброто вино досега."
Така погледнато, тоя пич, дето ни сипа червената вода, е подходил направо като Христос. С тая разлика, че и втората каничка не беше по-добра... И аз го иронизирам: "Абе, Исусе, това вино ти ли го прави?!" А той ми вика: "Не съм Исус, а Христоско. Таш... Пардон.
Абе, що така на евреите им се получава, а на нас, българите - не?
Традицията по нашите земи още от траките повелява виното да се пие чисто. Докато гърците го разреждали с вода едно към три, пет, седем или друго нечетно число. Само пияниците го пиели 1:1. (И според мен именно затова гърците са се изхомили, а при траките педерастликът не е бил познат.)
Ако не знае тази подробност, човек може да се подведе, че гърците са били голяма работа. Плутарх разказва как когато умрял индийският мъдрец Калан, приятел на Александър, гърчолята решили да си устроят състезание по надпиване. Победил некой си Промах, който изпил три хоя вино (един хуй е 3,282 л). И след три дена умрял. И още 41 умрели... Ама те не умрели от виното, а от простуда. Щото в Суза било зимъска и те като се натряскали, заспали кой където паднал... 10 л вода в студено време си е воден плеврит отвсякъде...
Александър обаче не пил. Легнал си почти трезвен. По това време той си лягал с евнуха Багоас. (Рено, "Персийското момче"). Това го казвам само за братята македонци, да си знаят традициите... Освен това Санде бил едва на 16 г., когато заколил тейко си Филип...
Знаете ли как са им били направени чашите на траките? С изместен център на тежестта и като се поизпразнели, климали. И виночерпците разбирали къде да се налее, къде да се долее... А не като сега, идеш на гости, чашата ти седи празна по 5 минути и домакинът уж не видял...
Според "Стандарт" съвременният българин пиел малко вина. Най-много сме пиели водка, на второ място ракия.
Тоже не плоха. Щото и водката е напитка с древна история. Всъщност тя е открита от монаси като лекарство, но понеже много помагала, та русите почнали да я пият профилактично. Я си представете руснаците в техния студ да пиеха разредено вино! Щяха да стават направо като пилетата, дето ни ги продават замразени и пълни с лед...
Между другото, Радосвет Радев каза преди време, че водката трябвало да влезе като самостоятелен елемент в Менделеевата таблица. Той вероятно не знае, че лично Менделеев е работил по усъвършенстването на водката. В края на XIX в. Александър III рекъл на тогавашния Орешарски, граф Вите: "Мъчно ми е за руския народ, че така се пропива!". И графът въвел монопол и акциз. ДДС е нямало тогава. И бил един от най-добрите министри на Александър. Щото освен това възложил на Менделеев да поработи върху качеството. Дмитрий установил по емпиричен път, че най-добрата пропорция е от 40 градуса. При 41 или 39 физиологичното въздействие на водката върху организма рязко се влошава. Представям си колко водка е изпил, за да стигне до тия научни изводи. Пак по емпиричен път Менделеев установил, че като смесиш 500 грама вода и 500 грама спирт, се получава 941 грама водка. Тоест, нов елемент. Можел е да я включи според мен в таблицата...
А пък ракията каква наука е... Ама немам място да се разпростирам... Само едно нещо ще ви напомня: медиците като искат да запазят некой орган за дълго, във вода ли го слагат, или в спирт?

2 comments:

LOTOS said...

А ,бе човек!
На формалин ли ни препоръчваш да минем?

Anonymous said...

Няма да останеш без работа, ако решиш да напуснеш журналистическото поприще. Я сомелиер, я дегустатор...