1/08/2009

8 януари 2009 г.

Да, стана доста напечено. А иначе е бая студено. Най-неочаквано казаците спряха газа. Не би трябвало за всички да е неочаквано, ама така се получи. Отнесохме го въпреки свирките, които направихме на Путин. Първанов де, то нас кой ни гледа. И сега нервно си гризем ноктите… Между другото, това е болест, от която страдат 600 млн. души по света. Е, от оня ден са 608 млн.
Грънчарова вика, че „ситуацията може да бъде определена като "енергиен тероризъм".
Не, не! По-скоро енергополитика. А това, дето изглежда като тероризъм е щото тя руската политика поначало така си изглежда. Да напомням ли камшика на Каулбарс и думите на дедо Цанков: „Не ви ща меда, не ви ща газта…”
Пък Паси, той нали за всички въпроси от 90-та г. има един стереотипен отговор, вика: „Сигурността на страната ни е застрашена и въпросът трябва да бъде решаван в НАТО.”
Този въпрос специално може да се реши само в рамките на СИВ и Варшавския договор… Ни Русия е в НАТО, ни Украйна. Украинците яко се натискат и уж все им обещават, а не ги приемат. Даже един украинец, отчаян от неприемането, подаде молба за индивидуално членство. Което е първият и единствен случай в историята на пакта.
Интересен народ са украинците. Приличат на нас. По-лани там забраниха на политиците да ходят на баня, щото в градската баня си редели далаверите. Пък Юлия Тимошенко, нали я помните, дето си носеше косата като погача, забрани тамошната КАТ, щото се криели по храстите, досущ като нашите. И много обичат сланина украинците. Един колега ми разправяше, че ходил на прием в украинското посолство и шведската маса се състояла от 7 вида сланина. Пък Павката от „Монитор” ми обясни, че даже със сланина проверявали тамошните пари дали са истински. Парче сланина, увито в найлон, се прокарва по банкнотата. И ако изобразеното на нея лице следва с очи движението на сланината, значи банкнотата е истинска. А найлонът се слагал, за да не ближе изобразеното лице. Не знам дали е верно…
Каква ирония! Първата родина на премиера Станишев краде газ, за което страда втората му родина, която не краде газ, но пък краде фондове…
Пък „Новинар” подемат дискусия „Cunete ni gaz-a!” „В цялата си история, пишат колегите, сме били необикновено силни и обединени, когато е трябвало да кажем на света „cunete ni gaz-a”. Сега имаме чудесна възможност да го направим.”
„Който го е яд, да ме цуне отзад - отговори възпитано господин Паливец…” Та се сещам, че в творчеството на Хашек има добри идеи в тази посока. Ако помните, имаше един вечен студент по медицина Фридрих Велфер, който избягваше да завърши, защото стипендията от чичо му надвишаваше евентуалната лекарска заплата. Обаче като идва войната властта решава набързо да го дипломира и да го прати на фронта. Нещо, което той горещо не желаеше. Поради което на всички въпроси в конспекта отговори “стереотипно”: “Lecken Sie mir Arsch!” Демек, “Цунете ми гъза!” Но се оказа, че въпреки това Велфер е взел изпита и замина на фронта.
Та искам да кажа, че можем да призовем и руснаците, и украинците към въпросното свещенодействие, но трябва да сме наясно какво целим и най-вече имаме ли гъз, в смисъл стиска ли ни. Щото помня, че през 1996 г. Виденов, покрай битката за Топенерджи, се опита да се прави на мъж на Газпром. И когато дойде Рем Вяхирев, на летището се спря пред посрещащия го Жан Виденов и му каза: “Мога да мина през теб, но мога и да те заобиколя…”
И Виденов се наака.
Пък Петър Димитров вика да сме икономисвали енергия…
Ей, пенсиите, това се отнася главно за вас. Чел съм, че ако намалите температурата с 1 градус, от 20 на 19, ще спестите 6% от енергията. Следите ли ми мисълта? Ако намалите с 10, ще спестите 60%! Много е важно да знаете, че ако въздухът е овлажнен до подходяща степен, “дори и ниските температури се възприемат като нормални”. Тъй че моят съвет е да поддържате плюс 4 градуса (което на практика ще ви икономисва всички разходи) и да пръскате непрекъснато с пулверизатор из стаята…
Другото не е ваша работа, а на патоанатомите… Пък не вярвам и тях много да ги интересува дали е бронхопневмония или воден плеврит…
Не знам, братя. Помолете се на Бойко. „Труд” пише, че той ако иска, може да дигне температура и да стопли София, че дори и цялата страна...
И нещо културно, извън газа. На 7 януари 1979 е първото предаване “Всяка неделя”. Честито на Кеворкян. Имам само една бележка. Малко се хипертрофира ролята на туй предаване в нашия политически и културен живот. Като чета и слушам Кево, светът ми изглежда малко Кеворкоцентричен. Едва ли не Вселената е възникнала във „Всяка неделя”, а Кеворк е направил телевизионен мост със Създателя… Което е малко пресилено.

7 comments:

Anonymous said...

Говорете ми, говорете ми... мисля, че вашите статии-откровения развиват наркотична зависимост у потиснатите от нечовешката реалност или човешката нереалност сърца и възпалени от безплодна мисъл умове. Визирам естествено моята непремирима руса глава!
Като Ви чета, все едно чета себе си(имам предвид стила, то идеята всеки я има... или почти всеки)
Както обичам да казвам за мен и колегите демократични мечтатели, е че няма вятърни мелници има само вятърни глави, които се правят, че всичко е наред. "Да, ама не!" беше казал някой... Само ме притеснява, че голяма част от инициативните колеги, вероятно бъдещи политици още от сега се катерят по "Приказката за стълбата", а за тези, които благото на страната е светъл идеал(като мен и шепа хора)остава да... се опитват да бутват от време на време стълбата, да я поразклащат, че то не може така... не трябва да им е толкова лесно!
Преди малко провокирах и успях да изоблича в социалистически пристрастия един колега, който не знайно защо не си признаваше! Явно следва хитростта на Дявола(нали така беше-най-голямата му лъжа е, че не съществува)Щом вече соц парчетата не смеят да си признават какви са, то значи ги е срам от това, което са... може би обществото се демократизира, доколкото е възможно тук и сега да се говори за понятието "общество"... хммм, абе не е като да няма смисъл цялата работа...
Задава се 14 януари 2009Г.
Дано не се окаже много напечено, въпреки студа... абе имам нужда да си стопля чувството за онеправданост, че наистина е студено, когато се къпеш с ледникова вода, няма парно, а понеже си включил печката, си и на тъмно... има нещо, нещо... абе едно чувство на непримиримост!
лоша работа...
Абе всяко зло-за добро е казал народът! Ха дано! Че като пуснат някоя атомна бомба, зимата след това, може да се окаже още по-студена, кой знае, ами ако нямаме ток, тогава съвсем ще сме я закъсали, само дето тогава няма как да го знаем!

Поздрави докторе,
С.Стоянова-една студентка културоложка, от люлката на 4-ти км =)

Anonymous said...

Да "изобличите ли", госпожице Стоянова?!... Откога "социализъм" е мръсна дума? Ерго (според Вас) "капитализъм" трябва да е похвала или най-малкото комплимент. И ако обичате, да разясните точно и ясно срещу какво точно ще протестирате на 14-и, таз сакрална дата! - защото сега само "срещу" го правите, никога не се е случвало "за".

P.S. Може да сте много културна, но ви куца здраво граматиката.

Бабичка с опит и образование, ама много добро социалистическо образование

Anonymous said...

То, аслъ, -ложките ни като културата! Пък и туй "говорете ми, говорете ми...", а-а, още малкоq и "аз притварям очи и те слушам"...и

SStoyanova said...

Социализъм. По-скоро нефункционална дума. Изпразнено от съдържание понятие.

Това, което ще се случи на 14.01., независимо от резултата, е нещо естестествено. И има, и няма смисъл. Но смисъла на подобно събитие не е от голямо значение за историята, то просто се случва. Все едно да се питаме защо се празнува Нова година, свършва месеца, почва друг. То може и всеки друг месец края му да се празнува, но не е важно кога. Важно е началото на нещо ново(дори и често позабравено старо).
Пък "срещу" и "за" могат да си прехвърлят топката като бюрократично гюлле. "Срещу" неефективното, посрамващо нацията управление и "за" по-доброто бъдеще на България. Но тук ме притеснява нещо. Този път "за"-то е по-неясно от всякога. След тези, едва ли следващите ще са гениални. Но кои ще са следващите? Май протестиращите на 14.01. няма да са много наясно с желанията си. Все някой трябва да я управлява тая страна. Има една неориентираност, пак овцете търсят овчар. Херберт Маркузе е казал: "Смяната на господарите не премахват нито, робите, нито господарите." и докато продължаваме да разсъждаваме за себе си като роби, така ще е. И 100 години след нас.
14.01. не е от голямо значение. За мен просто е една еуфория от предстоящото ново. Kато да гледам красиви обувки в магазина, да ги купя, да ги нося с гордост и в края на деня да усетя недостатъците им и да реша, че определено ми трябват нови.

България е държава на абсурдите, не ми казвайте, че одобрявате случващото се в нейното управление.
Всеки трябва да получи това, което заслужава, според възможностите и образованието си.
Реално в България никога не е имало истинска демокрация, тук демокрацията не се разбира като свобода, а като свободия. Всеки да си прави каквото иска без поемане на каквато и да е отговорност.
Това е. Мизерия. Всеки да се оправа както може.

ПС: На първата лекция по Практическо културознание, доц. Попов половин час ни убеждаваше, че да учиш културология не означава, задължително да си културен. Пък и хората са плодове на различни култури. Вие сте един плод на социализма, а аз на някакъв хипотетичен преход, който едва ли има намерение да свършва. Предното ми мнение не го писах, а го мислех. Не смятам, че ми е нужна особена граматика докато мисля.

Дъщеря на неоправдан учител на социализма, ама наистина неоправдан

SStoyanova said...

PPS:Извинявам се за неправилно поставената запетайка непосредствено след първото "нито" в цитата на Маркузе, както и за запетайката преди "задължително" в послеписа, както и за причинените неудобства на нанабитото Ви граматически око, а вероятно и другото. Все пак да не го забравяме!

Anonymous said...

Мила девойко, ако смятате, че само две запетаи Ви делят от правилното писане, се заблуждавате. А когато човек публикува като постинг цели трактати, е нормално да отбележиш и тези грешки. А пък мислителят на хилядолетието (кой ли пък е тоя?!) е казал, че възпитателят сам трябва да бъде възпитан.
От друга страна, е хубаво, че Ви вълнува нормалността на политическия ни живот. И все пак, явно изостанала от съвремието, не разбрах какво представлява "подобното събитие" и какво му е новото и обединителното. И бас слагам, че ще се проведе пред НС независимо от целта и съдържанието му.

P.S. И да, за да съм в този блог, значи, че и аз не се възторгвам от управлението

Пенсия с архаични идеали

SStoyanova said...

Няма ново, няма обединително.
Ще се случи, ще се проведе независимо от целта му. Но важното е, че има цел. И аз съм критична към някои неуредици именно свързани с постигането на определените цели. Все пак като си поставиш цел не може само да кряскаш и да я завираш в лицето на някой. Трябва да имаш и идея как да я осъществиш. Има си недостатъци инициативата, но важното е да се случва нещо.
Аз вярвам, обичам и имам надежда! Пазя детското в себе си. Т.е. чистотата на необремененото сърце от разочарованията. Българите не могат да бъдат единни. Дори, когато един харесва друг и го насърчава в това, което прави, другият решава да му покаже колко е крив.

Едно дете болно от оптимизъм ще продължава да Ви чете!
Успех Ви желая!