12/17/2008

17 декември 2008 г.

Кметът на Москва Юрий Лужков получил черен колан (пети дан) по карате. Я, като наш Бойко. Така като гледам, на пръв поглед кметовете на европейските столици се делят главно на каратисти и хомосексуалисти (Париж, Лондон, Берлин...) Много интересно, трябва да го обмисля. Макар че едва ли ще излезе някаква зависимост. Щото например Голфът е любимата кола и на перничани, и на хомосексуалистите. Но от това дали можем да изведем някаква корелация, като например, че гейовете са перничани, или пък че перничани са гейове? Не, нали? (Ангеле, ти какво мислиш, бе?) Ако тръгнем по тази лъжелогика, ще стигнем чак до президента (рождений в Перник) и тогава ще се види грешката. Между другото това за трипера и ученичката било лъжа, но за певицата Мариана Попова било верно. Много ми е проверен източникът.
В "24 часа" в едно Богу угодно интервю питат дедо Николай Пловдивски: "От няколко месеца някои упорито насочват публичното внимание към автомобилите, с които се движите. Стана дума и за скъп часовник, който уж някой бил видял на ръката ви?"
Преди да дам думата на дедо поп, ще обърна внимание на колегите, че не е чак толкоз преизказно като "някой уж бил видял". Щото този някой беше кореспондентът ни в Пловдив и не го е видял, а го е снимал и пуснахме снимката.
"В Светото писание се казва, вика Светиня му, че за чистия човек всичко е чисто, а за нечистия всичко е нечисто. Затова гледната точка на тези душици, които забелязват само автомобила и часовника в служенето на един митрополит, не ме учудва."
Дедо попе, да не си цитираме Светото писание, щото там е казано също: "Ако имаш два джипа, дай единия на ближния си..."
Колкото до часовника, проучването на наш’то майна показа, че става дума за "Вашерон Константен", втората най-скъпа марка след "Патек Филип". У нас, освен у дедо Николай, такъв часовник е забелязан и на кунката на ректора на Духовната семинария. Средният клас се харчи между 10 и 30 хил. евро.
Между другото прочетох, че оня "Сантос Дюмон" ("Картие") за 18 000 лв. на Станишко, за който питам от известно време, щото според мен изглеждаше неаргументиран в приходната част на бюджета на премиера, се оказва менте, което можело да се вземе и за $40 от сергиите в Рим. Което пък вече е пълен позор!
Що така некои, да не кажа всички, Божии слуги по нашите земи имат нетленна страст към тленните неща. Ще помисли човек, че са се спазарили с Господ и той им е обещал да си ги вземат после с тях. Лично аз, като една от тези дребни душици, за които споменава дедо поп, си помислих колко сираци могат да се нахранят с парите от тоя "Вашерон..." И също си помислих какво друго прави църквата ни, освен да си брои парите и да си описва имотите? Но... Не гледай какво прави дедо поп, а го слушай какво говори...
Пък и времената се менят. Какво значи днес "Не пожелавай жената на ближния си, нито осела му..." Колко по-разбираемо е "Не пожелавай манекенката на ближния си, нито мерджана му ..." Оселът, за който не знае, е нещо като тунинговано магаре.
Едно време разбойниците са висели на кръста, сега кръстът виси на разбойниците. (З. Стоянов) Казано по-съвременно, "Дяволът носи "Прада"... И Бенедикт носи "Прада"... И изобщо къде е разликата...
Господи, прости ми дързостта да ти говоря лично, и то с думите на оня безбожник Волтер, не че не вярвам в Теб, но понякога имам нужда от по-сериозни доказателства. Раблезианският шик на дедо Николай не ми е достатъчен...
Де да знам... Един мой литературен приятел вика, че на Господ изобщо не му пукало дали вярваме в него или не. Стигало му да му следваме законите.
Но да се върнем на земята. Кметът, попът и даскалът. Да не забравим даскала, третата опора на Българското възраждане. Чета вчера, че водачът във временното класиране за лидер на СДС Мартин Димитров обещал: "СДС ще стане силна партия, когато решава проблемите на активните хора - лекари, учители, на малкия и средния бизнес. Тези хора наистина имат сериозни проблеми, а няма кой да ги защитава."
Така си е. Първанов се грижи за богатите, Господ се грижи за бедните. Само за средната няма кой. Ама то и каква средна класа е даскалка с два-триста лева заплата... Че тя е само номинално жива... Не без грижата на СДС. Дето вика Георги Марков: "Много от тези, които дойдоха по маратонки и хавлиени чорапи, днес живеят в дворци и сараи".
30 часа броили бюлетините. Ще речеш, че са милиони, даже десетки хиляди...
Есенният трансферен прозорец в НС се затваря. Софиянски, Борислав Българинов и Румен Ангелов ще играят за ОДС през новия полусезон, докато Любен Дилов и Ася Михайлова ще се състезават за БНС, преименувана на НАПРЕД. Трансферните суми, естествено, се пазят в тайна.

No comments: