11/27/2008

27 ноември 2008 г.

Заместникът на Чучулов вика, че енергото щяло да ни връща неоснователно надвзетите пари за разните допълнителни услуги като пускане на спрян ток, замерване на електромер... Щото въпреки че се въведоха пределни цени за тези услуги, ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН продължават да ни събират колкото си искат.
Та добре е поне да ни ги връщат. Но тук се сещам за един голям измамник, граф Виктор Лустиг (същият, дето продал на два пъти Айфеловата кула). През 1926 г. граф Лустиг отишъл при Ал Капоне и му поискал $50 хил., като обещал, че за два месеца ще му ги удвои. И Капоне му дал. Лустиг взел парата и я турил в банката. След два месеца я изтеглил и се явил при мафиозо: "Моля да ме извините, г-н Капоне, но нещата се объркаха, не можах да удвоя парите, но ви връщам вашите 50 хил. Направих всичко възможно, защото и на мен ми трябваха пари, страшно съм го закъсал, но нещата се объркаха..."
Капоне много се изненадал: "Вие явно сте честен човек и щом толкова сте закъсал, ето ви 5 хил. долара..."
И графът си тръгнал с тия 5 хил., отделно лихвата за два месеца. Тоя граф обичал да казва: "Не ги разбирам честните хора - те водят отчайващо постен и скучен живот." Та и ние като Капонето, ако си видим парите обратно, хич няма и да ни хрумне да питаме къде и за кого са работили те, докато не са били у нас.
Аделина Делийска реве в "Новинар", че се излели тонове помия срещу Коритаров: "Прозвуча доста карикатурно, когато най-тежките обиди и квалификации срещу Жоро взеха, че дойдоха от собствената ни т. нар. гилдия, и то от някакви кьосета, които може би са написали по няколко материала, които обаче никой не помни, ако изобщо ги е прочел."
Тази кака, като я гледам на снимката, не изглежда кьосе, пък не помня нещо да съм чел от нея. Но нищо, важното е, че е права. Именно кьосетата, те може би ще ни умият очите. Като гледам старата гвардия, без да ща, се кръстя в младите. И го вярвам, и затова ще го повторя, че държавата ни (а с нея и журналистиката) ще се оправи, когато от активен живот и изобщо от живот се оттегли и последният свидетел на Априлския пленум. "Защото сме социалисти"! И тия, дето не сме социалисти, пак сме социалисти. А младите са друго. И затова му е мъка на Станишев и споделя в книгата си: "Социализмът априори е прогресивна идея. ( А опостеори?) Тя най-напред заразява сърцата на младите... В България обаче не е така..."
Г-жа Мила Маринова, програмен директор на един институт за някакви социални дейности, отчела, че всяка четвърта жена у нас била жертва на насилие. Което не е малко, но трябва все пак да се гледа на нещата исторически - откъде сме тръгнали. Помните ли как Пена от разказа на Елин Пелин тичаше при дедо поп (единствения социален институт по него време) и му ревеше, че мъжът й я пребива. А дедо поп я успокояваше: "Ами, Пено, мъж ти е. Сайбия ти е. Като иска, ша та бий."
Обаче г-жа Маринова вика, че се появили и нови форми на терор, които в миналото не били забелязвани: психическо насилие, лишаване от пари, а дори от отопление. Не съм съгласен, че са нови. Имало си ги е. Например в "Души в окови" на Моъм можете да прочетете как викарият пали печка само в собствената си спалня, а госпожата дзъндзъника за икономия. А у нас: "Хаджи Генчо никога не дозволява на жената си да участвува на неговата трапеза; тя яде отделно и яде ръжен хляб и сухо бито сирене, из което маслото, или хранителните частици, са били извадени още преди то да захване да се нарича сирене."
Тъй че нищо ново. Нито пък българско. Помните ли как наскоро, като дойде у нас, директорът на ОЛАФ Брюнер успокои Станишев: "Вашата корупция не е изключение." И Станишев се успокои. Колко му трябва на човек в такава ситуация... Та искам и аз да ви успокоя, че не само ние си побийваме жените. Наскоро френската преса разкри, че и Саркози биел Сесилия, даже полиция идвала. Казвах ви и как Маккейн викал на жена си "пу...". И Никол Кидман се оплака, че мъж й я размятал: "Понеже членът на Том Круз е доста малък, той изпитва нужда да се доказва като мъж... Наричаше ме "измет" и "парцалива вагина".
Но да не си помислите, че оправдавам насилието?! Не! Никога, ама никога не съм си бил жената. Понякога си мисля, че поне малко е трябвало... Но вече е късно.
Искам обаче веднага да кажа, че въпреки че ви успокоявам, вие не се успокоявайте. Щото верно, че корупцията ни не е изключение, но по изключение Оли Рен ни спря парите по ФАР. Никога досега не се било случвало. Но на, случи се...

5 comments:

Anonymous said...

Хайде бе, докторе, пиши по бързо, че два пъти пердаших жената докато ти чакам следващия материал. Ми така де, няма кой да ми оправи настроението. Айде, пущам ти една лимонада :-)
Маринов

Anonymous said...

Ей сега, г-н Маринов, припкам до службата и първата работа да пусна. Вие през това време кликайте на лимонадата. Мерси.

Anonymous said...

Д-р Филипов, след Вашата забележка към нас читателите Ви за това, че не кликаме достатъчно на лимонадата, поне споделете, имаше ли резултат?
Мисля, че успяхте да ни амбицирате за повече лимонади, поне мен.
Т3 - Пловдив

Anonymous said...

Има голям ефект. Да, наистина. Имам една идея за тия лимонади, но искам да видя дали от Гуглето наистина плащат и ще ви я кажа. Можем да направим нещо малко, но много хубаво с тия "лимонади".

Anonymous said...

Да не би учредителното събрание на "Четвърти километър" да бъде гарнирано с лимонада?!? Срамота! Няма да участвам тогава, оставам си безнадзорен луд. Не се наемам и шишетата да връщам.