10/04/2008

4 октомври 2008 г.

Във връзка с аферата по подслушването на журналисти Гоце Маца вика: "Много шум за нищо"... И да ви кажа честно, като историк е прав. Щото историците знаят работи, за които ние, обикновените хора, и не подозираме. Като например, че по времето на Бисмарк, създателят на социалната държава, разработката на журналистите не е носела благозвучното име "Галерия", а се казвала "Влечуго". Канцлерът създал даже специален фонд с цел да се запушват устата на журналистите с пари, т. е. да се нахранят. Изобщо Бисмарк много мразел журналистите. Повече от тях мразел само социалистите. А пък Наполеон направо затварял вестниците, които си позволявали волности. От 73 затворил 60.
В нашата история само Надежда Михайлова се издигна до висотата на Бисмарк. Докато Костов тормозеше вестниците (може да питате Андрей Райчев как данъчните му гледали и кръщелното, щото Костов подозирал, че Андрей е от тия, за които народът казва "платил на майка си да го роди в петък"), Надето вдигна лозунга: "Нахранете журналистите". Затова сега Сарколеоне ще й даде Ордена на Почетния легион, а пък на Костов нъц... Щото тя е европейка, а той балкански сатрап.
Като стана дума за Костов, та се сещам. Славчо Христов купил в. "Седем". Ами да, щом свинарят на Гоце може да си купи телевизия, що кръчмарят на Костов да не си вземе вестник. Само се чудя какво ще прави онзи морален чистофайник Иво Беров, като почне Славчо Хаирсъзинът да му пише антрефилетата...
Джевдет Чакъров отказал да продължи разрешителното на една фирма, която въди риба в язовир Доспат. И между другото става известно, че тая фирма през 1999 г. получила от министър Манева безлихвен кредит от 1.5 млн. лв. с 2 г. гратисен период, който тайно и полека минал в графата "Непотърсени". Нормално е да се дадат в Доспат, alias Костовград... (Говореше се за една госпожица, някоя си Мина Иванова Костова, и за едно предприятие "Нитекс"... Но да не напомняме, тамън вече се позабрави...) Но аз мисля, че Костов и Манева ги свързваше по-скоро вегетарианството...
Между другото, чел съм, че имало и ловци вегетарианци. Това го казвам без връзка с горното, а само за да мина на следващата тема. "Стандарт" съобщава, че научили отнякъде, че до края на месеца жертва на ДАНС щял да падне и Стоян Проданов, най-прочутият ловец в парламента, ученик лично на Пенчо Кубадински. Бракониерствал из пътния фонд.
Е, ще се наложи и некой свой, не може само жълти. Притеснявам се да не го отнесе и Дончева. Сред червените все повече се оформяло мнението, че тя е в основата на скандала с ДАНС. Ей, да ви кажа, мрачна фигура е тая! Още навремето, когато научих, че свири на цигулка, и нещо ми светна. И Гьобелс е свирил на цигулка! А Румен Петков, такъв-онакъв, ама свири на гъдулка. Историята не помни гъдулар да си е изцапал ръцете...
Между другото, разбрахте ли, че в конкурса "Мъж на годината" имало номинирана и жена? Е, Дончева била. Лично Петков я предложил в знак на помирение.
"24 часа": "Газът удря по хляб, ракия и зеленчуци". Според мен газът удря и по много други работи. А където случайно той не удря, удря петролът. Например вчера отидох да се подстрижа. И коафьорката ми вика: Ще прощаваш, ама във връзка с котировките на Средиземноморската петролна борса имаме корекция в цената по посока нагоре. Как нагоре, бе, викам, преди да дойда гледах котировките, падат. (Лъжа, разбира се.) Не гледай, вика, котировките! Трендът е важен...
Може и да е права. Въпреки невижданото увеличение на заплати и пенсии, МВФ прогнозира, че нова вълна на бедност ни залива догодина.
"Новинар": "Бедни пенсионери на ски в Пампорово". Цели 398 (доколкото за тях може да се каже, че са цели, де) щели да отдъхват в зимните курорти. По тоя повод Масларова доуточни: "Тези, които не успеем да качим на ските, ще ги качим на шейната."
Нямам основание да не й вярвам.
Обаче и тия са едни неблагодарници... Верно вампири! Чета вчера в "Труд" анкета. Питат ги при кой социален министър са живели най-добре. Първа пенсия: "При нито един!" Втора: "Огорчен съм от всички!" Трета, всъщност третата я прескачаме, щото тя от 27 г. виждала летящи чинии... Четвърта: "Не помня при някой да съм живяла добре!" Пета: "Нито един не помисли за нас." Шеста: "При чичо Тошо не беше лошо..."
Е, той чичо Тошо ви предупреди: "Надсмиват ни се, че сме обещавали "светло бъдеще", а то все не идвало... Сега ни обещават капиталистическо бъдеще... Само че не казват какъв процент от народа ще се възползва от неговите "щедри" плодове.... А това не е съвсем без значение, нали?"
Нали? Още не казват...

No comments: