10/01/2008

1 октомври 2008 г.

Бойко верно нарекъл моите приятели пенсиите "дърти вампири". Ама между нас казано, не е като да не е прав. Щото искаше да направи детска градина в "Красно село", пък разни лишени от демографски ентусиазъм бабетки го замеряха с яйца. И той с основание им каза: "Айде, като много знаете, нема детска градина!"
Идентичен случай в ЦСКА. Стратегът от Мировяне събрал футболистите преди един мач и им рекъл: "Момчета, днес ще играем по схемата 4:4:3". И един отворко се обадил: "Ама, Пена, станаха 12, бе!" "Айде тогава, ти като много знаеш, няма да играеш."
Така се прави...
Ало, пенсиите, на днешния ден ви е ден, да знаете. 1 октомври е международен ден на третата и всички по-сетнешни възрасти. По тоя повод Червеният кръст в Шумен раздал на 4571 пенсии по 8 шоколада, подарък от "Нестле България". Повтарям - по 8! Но има една подробност. Срокът на годност изтичал на 30 септември. Шефът на БЧК-Шумен Петров рекъл: "Надявам се, че хората ще изконсумират шоколадите до края на утрешния ден".
Петров, доктор ли си, бе? Medice, cura te ipsum! (Лекарю, лекувай себе си!) Ако не си, пак се лекувай...
Макар че 800 гр. шоколад не е чак пък мисия невъзможна. Като се има предвид "алчността на преклонната възраст", дето викаше Елиас Канети...
Пенсиите, ето това се казва грижа за народа. Като нема леб, на ви шоколад. Точно както бе рекла кралицата. Ама не Мария Антоанета, както е широко разпространено в некои журналистически кръгове, а Мари Терез, съпругата на Луи XIV. Антоанета била съпруга на Луи чак XVI, тоя, дето след детронацията се оказал с една глава по-къс, отколкото на интронизацията. Но да не се отплесваме.
Шоколадът е много полезен - за сърцето, срещу кашлица, стрес, хронична умора, дисменорея... (Това последното знание е особено полезно за колективи, ръководени от жени). Не случайно кардинал Ришельо се е лекувал основно с шоколад.
Изобщо ми е трудно да изредя всичките му полезни приложения, които учените, по молба на производителите, са открили... А що се касае до вашия таргет, особено полезен е срещу старческото оглупяване. Проф. Надка Бояджиева препоръча преди време по 2-3 шоколадови бонбона на ден. Увеличавали серотонина - хормона на щастието. От други автори пък съм се информирал, че шоколадът повишавал също съдържанието на фенилталамин в мозъка, вещество, което стимулира усещанията, подобни на тези при влюбване. (Дето се вика, на дърт гъз, зелен бъз, но това само в скоби.)
Всъщност, проф. Бояджиева препоръчваше срещу оглупяването още и четене на вестници. Не съм единодушен, обаче имам известни подозрения, че четенето на вестници неутрализира серотонина... Щото те само гадости пишат... ("Внук изнасили баба си"...) Пък и като съдя по мен си, от четенето на вестници гаче ли по-скоро се оглупява. Но да не си ритам хляба.
Една американка откри рецепта, която гарантира на госпожите оргазъм на всеки 30 сек. Черен шоколад, рибено масло и повече витамини. Не възразявам да я пробвате, ако още ви влекат смешните движения, но все пак имайте предвид, че д-р Филипов препоръчва да се опита първо по старомодния начин - с мъж.
Братя, знам, че от деца още са ви се насложили много предразсъдъци срещу прекаляването с благо. Но е време вече да ги израснете. Щото при вас, мисля, няма опасност от кариеси, кастанетите не хващат такива работи. Остава известен риск само от констипация, но мисля, че е пренебрежимо малък.
"Наша Маша заболела..." Окончателно. Сега госпожата измислила напълно да забрани пушенето на обществени места. То обществени места не останаха. Откраднаха ги. И в службата също. Което значи, че ще трябва да работим средно по 3 ч. повече. Знаете мнението ми за цигарите, което не се отличава от това на Вонегът: "Огънче на единия край - глупак на другия". Но, от друга страна, мразя да ме насилват. От МЗ викат, че били поели ангажимент към СЗО. Майки! Като бяхме поели към ЕС ангажименти, надлежно описани в договор от 87.5 кг (с камион го докараха във Външно!), та к’во? Хората вече ни опознаха и няма да се впечатлят от такава дребна работа...
Ей, вампирите... Пардон, пенсиите, за малко да забравя, в Токио Мацукиан, фирма специализирана в "отводнителни съоръжения", представила колекция от 170 вида памперси, гащи и аксесоари, предназначени за хора, които се изпускат. Не твърдя, че вие сте сред тях. Но какво значение има какво твърдя аз. Вие нали си знаете... Аз го съобщавам само да сте информирани.

No comments: