9/10/2008

10 септември 2008 г.

Ало, пенсиите, както ви написах вчера, морето се отлага за догодина. Cras, cras et semper cras et sic dilabitur aet. Демек, утре, утре, винаги утре и така минава животът, викали древните римляни. Но здраве да е. Щото същите римляни задължително почвали писмата си със: "Si vale bene est, ego valeo. (s.v.b.e.e.v.) - Ако си здрав е добре, аз съм здрав." Тъй де, здраве да е, другото са дреболии. Щото нали щастието е в доброто здраве и лошата памет. А доколкото знам, вие от памет не се оплаквате. Чел съм, че на гроба на един философ в Пер ла Шез, даже му знаех и името, ама сега не ми се напъва, имало епитафия: "Да ви имам проблемите!" Само умрял се не връща, иначе всичко е поправимо...
Нали ви казах вчера, че Бодрияр нарича тарикатлъците на червените симулакруми. Сега само ще добавя, че философът Томас Карлайл, който всъщност е баща на този термин, е обозначавал с него шарлатаните.
Абе, я им...
Затова не мога да се съглася с Мартин Карбовски, дето пише в "Стандарт": "Патим си от глупост, не от съдбата." Щото философски погледнато, нещата са преплетени. Сама по себе си глупостта често е съдба. Какъвто е нашият случай.
Глупостта и късата памет. Защото както съм казвал и друг път, при народите с къса памет преходите са много дълги. В анкета на "Стандарт" "Какво знаете за 9 септември" трима от пет не знаят нищо. Повече от половината.
Между другото, президентът на Украйна Юшченко обвинил премиера Юлия Тимошенко в държавна измяна, щото се била продала на Русия. Вчера я викали на разпит в Главна прокуратура.
Споменавам го само така, на вниманието на другаря Станишев. Да знае, че ако има желание да тури Параванката на мястото му, има начин. И да не го осъдят, стига му да го разкарват по разпити при Велчев. Но нямам голяма надежда, че в очите на Дмитриевич това е укоримо поведение. Все пак на нас Русия може да ни е каквато си ще, но на него му е родина...
Румен Петков рече вчера по телевизора: "Имаме една доста импотентна и непродуктивна опозиция." Той явно визира Сидеров, който по цял ден се дере пред президентството. Но Бойко, който се приема в момента като таткото на опозицията, веднага реагира: "Мисля, че опозицията поне на него му показа, че е много потентна. Той я усети на гърба си."
Що на гърба си бе, кмете? Тия работи не се ли усещаха на... А, всъщност да, почваш отдалече...
Пък в сайта "Всеки ден" поканили сексолога Бостанджиев да коментира изобилстващата от сексуални образи и метафори лексика на Петков. Та вика: "Примитивизъм и липса на елементарно възпитание и добър тон. Това е въпрос на култура, която очевидно хора, израснали по села и паланки, няма откъде да придобият. За съжаление от позицията, от която сега се намират, те могат да налагат това като стил на обществото. И това е много жалко."
Е, от думата импотентен чак пък такива обобщения. Ами и проф. Пантев коментира по същия начин в "Труд": "безпомощност и импотентност". И на него ли да кажем примитив?
Ами тогава какво да кажем за езика на Бойко. В книгата "Кеворк проговаря" Кеворкян пише: "Един "олигарх" мърмори пред Бойко, че Симеон е взел прекалено много имоти. "Той е цар, а ти си свинар - казва Бойко. - Едно мъдо да искаш да махнеш на коча, трябва да питаш ветеринарния доктор..." (цит. по Afera.bg)
Олигарх-свинар се сещам само за един. Гергов, известен в националистическите среди като "Свинаря на Гоце".
Абе, Кево, верно ли така му е казал? И Гергов к’во?
545 хил. лв. дал парламентът за нова система за гласуване, но тя, разбира се, не може да спре гласуването с чужди карти... Тоест, парите са дадени бадева. Ама к’во да се чудим. Както писа "Телеграф", те са дали обществена поръчка за 180 хил. лв. за тоалетна хартия. Седем вида! За всяка парламентарна група. Само за ДСБ не била предвидена, щото те напоследък си таковат един на друг в устата. Като в оня стар виц за адвокатите. А също и за отцепниците от БНД не била предвидена. Щото те нямало да имат време и възможност да се насерат... Пардон.
Седем вида! Сакън да не хване некой маясъл от неподходяща хартия. Ама прав е Бостанджиев. От села и паланки... Довчера повечето са били на мачкан вестник... Но добър е Господ! Повечето ще се върнат...

No comments: