8/06/2008

6 август 2008 г.

Във велинградското село Нова махала хванали 25-годишен водач с 8.15 промила. Което е най-доброто постижение от началото на годината. Иначе републиканският рекорд вече трета година се държи от 67-годишния бай Петър Х., заловен на 4.01.2005 г. в Пловдив с 9.14 промила. Този бай Петър счупи дотогавашния рекорд от 7.4 на един пич от Кричим. За бай Пешо писаха над 100 медии от Ванкувър до Владивосток. И с основание, защото на него не му стигна само една ракия, за да бие и световния рекорд (9.8 промила на 63-годишния поляк Ян К.) Но добър е Господ, опитите продължават. Все пак младежът от Ново село е само на 25, бъдещето е пред него.
За бай Петър тогава докторите казаха, че количеството алкохол, измерено на пенсията, било несъвместимо с живота. Което сигурно е така. Но то и самото понятие пенсионер е несъвместимо с живота, ама на, има ги! И се увеличават, напук на природните закони и Здравната каца, което дава големи надежди на Станишев... Ама и той им дава големи надежди. И те стават все по-витални. Гледах репортаж от Бузлуджа, една баба Гицка питаше: "Къде ще е хаос партията?" Няма да се учудя, ако след младежкия сайт на "Red" се появи и пенсионерски - "Red - Dead"...
Абе, пенсиите, да ви питам: имате ли нещо общо с кризата за столевки, за която "Стандарт" вчера писа? Не може да нямате!
Като споменах "Стандарт". Колегите пишат с учудване, че и тази година най-желана в университетите била публичната администрация. В СУ-то по десет се биели за място.
Няма нищо за учудване. Младите искат да станат чиновници.
Парите не са много, но тя и работата е толкова. Обаче си има и предимства. Чиновникът в нашата традиция е по-висше същество от просителя - същество, което има право да гледа отвисоко и безнаказано да причаква в края на коридора себеподобните си и да ги наказва по свои собствени закони... Не знам за вас, но при мен винаги става нещо странно при среща с чиновник. Само като застана пред него и ме обхваща някакво вътрешно чувство, че съм ужасно недостоен да говоря на човека от другата страна на гишето.
Абе, какво стана? Никито Василев още лани се похвали: "Вече пишете заявления до властта, не молби!" Понятието "молба" отпаднало от нормативната уредба. Е, от нормативната уредба може да е отпаднало, но от живота още не е. Опитай се да идеш и да заявиш нещо на чиновник, па да видим как ще те помолят да вървиш на...
Като се сетя какво ли не се направи за тях! Та на уроци по английски ги пращахме, по компютри, на жестомимични курсове бяха. И пак си останаха същите дебили. Даже Доган вика, че 350 некадърни чиновници са ни закопали пред ЕК. И според него нямало значение коя партия ще е на власт, щото който и да дойде, ще му се наложи да работи с тях.
Доган вика още: "Изследвах в детайли доклада на ЕК, опитах се да направя семантично сканиране, за да разбера къде сбъркахме. Проблемът не е само в липсващия административен капацитет, а и в непознаване на технократския език на ЕК. Принципът на верификацията е основен за този език."
Между другото Доган казва за Костов: "Откакто е в опозиция, Костов се стресна, получи някакъв особен дълбинен психологически морален стрес, който му обърна кофражното скеле."
Ето това "кофражно скеле" ме накара да се усъмня и в "семантичното сканиране". Щото от семантика не разбирам, но с кофражите съм наясно. Няма такова нещо като кофражно скеле. Кофражът се прави с бичмета, платна, разпънки (фиксатори)... А вече има и почти готови кофражи, само ги връзваш. Ама той и Даган май работи с готов. А добрият кофраж поема всичко - и "темпоритъма на интеграцията", и "вертикалната асиметрия", и "семантичното сканиране"...
Сега се сещам, че проф. Никола Георгиев нарича тоя начин на говорене "малапропизъм" (от г-жа Малапроп от комедията «Скъперници» на Р. Шеридън) - неуместна употреба на висок стил с цел говорещият да се препоръча пред слушателите си за по-начетен. Така говори и мистър Бъмбъл от "Оливър Туист" на Дикенс. В българската класика така се изразява Иванчо Йотата: "Вчера ми дадоха маслини от важна степен и с твърде способна цена."
Но това, което ме учуди, е, че Доган признава: "За пръв път в рамките на този мандат аз не съм спокоен, на моменти изпитвам дори тревожност."
Донт съ уори бе, ефенди! И в опозиция се живее. Е, не е някой луксозен живот, но се ядва...

No comments: