5/26/2008

26 май 2008 г.

24 май? Какво да ви кажа, пак го обърнахме на обикновен ден - ракийки, салатки, такива работи. Ама нищо, де...Както съм казвал и друг път, в нормално положение човешката глава тежи около 5.4 кг. Три ракийки са най-лесният начин да й придадем допълнителна тежест. То комай друг начин не остана.
По повод на празника в Пловдив - чествали 50 г. от създаването на английската гимназия. Само Виденов да ни беше отгледала тая гимназия, пак стига. Английските гимназии за демокрацията са нещо като Роберт колеж за времето след Освобождението. Първа властта пое Софийската, в лицето на Филип Димитров. После дойде Пловдивската. Англоезичните майнички имат традиция да се събират всеки месец в една кръчма в София. Та помня като взе да пада Виденов, на сбирката им се появил и колегата Огнян Минчев, възпитаник на Варненската английска. Те го изгледали учудено. Пък колегата им рекъл: "Не ме гледайте, господа, дошъл съм за мандата..."
Ама добър е Господ, не можа да се тури леке на Варненската поне...
Пък Светослав Малинов от ДСБ, възпитаник на Бургаската, вика: "Скептичен съм към тезата за стария и новия политически елит. Аз съм част от новия, но сам виждам, че той по никакъв начин не може да бъде смятан изначално за по-добър."
Да, всички виждаме. Че нали и Станишев, възпитаник на руска гимназия в София, е от новия. Той е от новите българи даже, щото е с българско гражданство от 1996 г. едва.
А македонците, дето се изтрипат за българско гражданство, даже бившият им премиер от Люпчо от Скопие стана Любчо от Благоевград, продължават да експроприират българската история. "Утрински вестник" пише, че в Прилеп щели да правят площад и паметник на Итар Пейо (Хитар Петар), щото бил герой от македонските приказки, от Градешница, Битолско.
Що така се получава? Македонците вървят към България, българската история в обратната посока - към Македония? Да беше само Хитър Петър, ама те ги сакат всите бугари от Орфей насам. (Лани същият вестник писа: "Орфей бара Еуридика у адот"...)
Както коментира един читател във форума на "Новинар", нови изследвания показали, че и Шекспир бил македонец, некой си Шекер Спиро, но понеже Македония ражда "жито као дренки", та емигрирал в мрачния Албион...
И не мога на този най-светъл български празник да не се сетя за възпитаника на Габровската математическа гимназия, лицето Стефан Иванов Влахов-Мицов, първия ръководител на Културно-информационния център на Македония в София. Наша милост добре го познава, щото сме работили в едно звено в СУ-то къде 15 г. Доколкото за човек, който се явява само в ден за заплата, може да се каже, че работи, де. Той докато се водеше, че работи в политологично звено, стана литературен критик...
Туй, дето не ходеше на работа, можем да му го простим. Сашо Каракачанов например се води на работа в НЦИОМ, пък се явява веднъж на три месеца... Мицов обаче се представя за "проф., доктор на науките". В регистъра на ВАК за лицето се споменава само, че през 1986 г. е добило кандидатска степен. И толкова. "Няма хабилитирани лица с търсените данни!"
Но и това ще да му простим. То к.ф.н. Ахмед Доган се пише "доцент, доктор на науките", та... (Виж в сайта на ВАК за Меди Доганов).
Като изгониха Мицов от СУ-то, той намрази цялата родина и се писа "македонист". Даже наскоро стана скандал, че като служител на македонското посолство бил избран за зам.-председател на ОМО - Илинден -"Пирин". Та Калфин направи сценка на македонците...
В Скопие сега е много популярна книгата на Влахов-Мицов "Философският ключ за македонската идентичност". Там пише: "Думата "българин" в западния свят повече означава медицинска диагноза, а не етническа принадлежност." А в интервю за вестник "Вечер" авторът коментира: "Македонецът е човек отворен, толерантен... За разлика от него българинът изпитва страх, той е патологичен случай. Оттук идва и неговият шовинизъм към всичко, което не е българско (особено македонското)..."
В тази книга Мицов, без да иска, е доказал историческата теза, че македонец може да се направи само от българин...Та затова ми се струва, че не е опасно да признаем, че Кирил и Методий са видни македонски лингвисти...
Абе не можеш да държиш една гимназия отговорна за това какво ще се пръкне от нея...

No comments: