4/18/2008

18 април 2008 г.

Инспекторатът към ВСС представил доклад от проверка в Търново, който бъкал от правописни грешки. Членът на съвета Иван Колев рекъл, че е недопустимо да не се знае кога се пише пълен член и къде се слага запетая.
За члена не съм единодушен. Мисля, че трябва изобщо да се премахне. Както съм писал, една от причините англосаксонците да не могат да ни разберат, е че те си слагат члена отпред, а ние си го слагаме отзад.
Но за запетаята наистина е непростимо. Например, като отишъл Александър Македонски при делфийския оракул да му гледа, оракулът казал: “Ще идеш, ще се върнеш не, ще умреш във войната!” А Александър чул: “Ще идеш, ще се върнеш, не ще умреш във войната!” И отишъл. Обаче умрял.
В по-ново време президентът Труман казва: “Отговорността на великите държави е да служат, не да доминират над света.” Ама после някой тайно преместил запетайката след “не”-то и се променила цялата концепция.
Или пък вчера, дето съдът оправда Пилето. Ами ако някой от неграмотност е объркал запетайката? Пък и само Пилето ли е?! При едно reductio ad absurdum, може да излезе, че българските съдии не толкова са корумпирани, колкото са неграмотни. Не, че едното изключва другото де…
Пък в Бургас лично кметът от ГЕРБ Николов предлага за псувни да се глобява 5000 лв.
Да ме прощава Николов, ама приложението на тези промени върху неформалния език не неформалния лидер на ГЕРБ, ще принуди последния до живот да работи само за глобите. И само Бойко ли? „Господари на ефира” излъчи запис, как деликатният ни и образован премиер тегли една от най-добрите, познати в наше село, на опозицията. Ако не сте го видели още, вижте в блога на д-р Филипов.
Освен това стотици книги са написани, че псуването е социален отдушник и важен демоскопски индикатор. Всеки управляващ е длъжен да знае притчата за везира, дето колкото повече псувал народът, толкова повече вдигал данъците. Чак когато народът спрял да псува, везирът се стреснал и заповядал да се свалят данъците.
Когато предишното парламентарно мнозинство промени закона за спортното хулиганство и строго инкриминира псуването, наша милост ги нарече идиоти, без да смятаме, че сме преувеличили. И им обяснихме, че има българи (много българи), които не могат да не псуват, като дадохме пример с нашия приятел Краси Райдовски: „На другите хора първата им дума е била “мама”, на него – “мама ти”. Той на това „мама ти” и във фразата „Добър ден” му намира мястото.”
Като казах Райдовски, та се сетих какво пишат вестниците: „Гергов смени Гергов в борда на туризма.” Стария Гергов е тоя, дето жена му се похвали преди време, че бързала да се прибира, да прави баница, „щото ще идва Гецата (Първанов – Т.Ф.) да кадруваме.” А новият Гергов се представя за кадрови разузнавач. Та Райдовски беше принуден да опровергае: „Може да е бил селски детектив, но никога не е бил разузнавач. Той работеше в УБО, отговаряше за сигурността на една отсечка на ул. "Аксаков", когато оттам минаваше партийното и държавно ръководство за манифестациите…”
Райдовски няма що да лъже, те били големи приятели с Гергов…
Питат вчера Георги Юруков ще стане ли министър на МВР, той вика: "На обран бостан пъдар не се става."
Мисля си каква метаморфоза изживя Румен Петков, доскоро най-силният човек в БСП, само за две седмици. Първо стана част от проблема, после стана част от решението, сега е на път да стане част от пейзажа…
Шефката на асоциацията на месарите рекла, че за Гергьовден агнешкото щяло да стане 14 лв. Глупости. Аз смятам, че агнешкото няма да мине 13.50, най-много 13.60.
„Медведев можел да стои на главата си”, съобщиха световните медии. Може бе, ако Путин му каже, ще стои ако трябва и на...
Отишли Путин и Медведев на ресторант. Путин си поръчал пържола. Келнерът попитал: „А гарнитура?” Путин: „И гарнитурата ще яде пържола.”
Ако Станишев и Първанов така се разбираха, столетницата щеше да управлява поне 10 г. Ама Станишев се има за голяма работа и не ще да е гарнитура…
„24 часа” пише: „Симеон с 270 000 евро заплата, ако оглави ЕС.”
Ако, ама надали... Що правите на човека скомина, бе?!

No comments: