4/11/2008

11 април 2008 г.

Софийски градски съд осъдил Болен Лидеров заради дискриминационни изказвания. Присъдата е Лидеров да се въздържа в бъдеще от подобни изказвания.
Правилно, така трябва. Не може „циганите на сапун”. Ако сме европейци, трябва да обърнем нещата: „сапун на циганите”. Не може в 21-ви век да се разсъждава така ретроградно. Вчера прочетох един виц: който не различава цветовете бил далтонист, пък който ги различава бил расист. В живия живот обаче трябва да се гледа много по-нюансирано… Щото казано е: хората се различават по еднаквите си права. Даваш му правата и той да си се различава като иска. Чета, че заммин на образованието Виткова рекла, че много циганета напускали училище между пети и осми клас, щото предпочитали да се женят. Еми, щом предпочитат… То не че българите, като прилагат обратната стратегия – две дипломи и едно дете, са видели некой хаир…
Пък и турците. Верно, робство, имало това-онова, но не може сега ние пък 500 г. да си връщаме. Както се научавам, че станало на международен път E80. Спрял катаджия (етнически българин) един турчин и без тая-оная, дай 20 евро! Ама защо?! Как защо бе, пет века робство! Ама това е било отдавна! А-а-а, не знам, аз вчера разбрах…
Утре друг ще разбере, други ден трети… Все изтича от някъде информация, че не е било баш присъствие… Не може да си гоним карез още няколко века… Ами вземете французите и италианците. Цезар е изтрепал къде един милион гали, пленил Венсенжеторикс и подло го удушил в затвора, а днес двата народа живеят в разбирателство… Ами французи и германци с техните вековни битки за Елзас и Лотарингия?! Ето какво пише французинът Бегбеде: „…Попаднах на Ана-Мария, млада германка, братовчедка на Хабсбургите… Последвах я във френския парк, а когато се върнахме, за моята родина беше отмъстено.” Така си отмъщават културните народи. А у нас какво? Един Румен Петков, такъв-онакъв, ама само той се сети да отмъсти по тоя цивилизован начин. Ако е верно това за Етем де…
А ако се гледат делата на оня патологичен убиец и садист Санде Македонски, Македония никога не трябва да влезе в Европа…
Посланик Байърли рекъл: „Българите преживяват доста тежък период в момента, а моралът им не е много висок.” Според него вината била на политиците, те имали задължения да осигурят този морал.
Така си е. В „Краткото царуване на Пипин IV” Стайнбек казва: „Хората са добри… поне докато могат. Всеки иска да бъде добър. Ето защо ми е толкова неприятно, когато за тях става трудно или невъзможно да бъдат добри.”
Не ни създават условията да сме добри, това е истината. Е, някои като Монтескьо смятат, че „предразсъдъците на управляващите водят началото си от предразсъдъците на народа”… Като цяло не съм единодушен. Нещата са и вако и тако. Четох някъде, че на една сбирка на СДС в началото на 90-те години седесарите почнали да се оплакват масово, че областните им управители по места крадели кой колкото може да носи. Покойният вече Лучников слушал, слушал и накрая им разказал следната притча: „Дядо владика събрал енорияшите и ги питал, как са поповете по места. И енорияшите почнали да се оплакват: един поп пиел, друг блажел през постите, трети гонел булките… Слушал Дядо владика, слушал и накрая казал: “Чеда мои, всичко което го казвате е право. Това е лошо и аз за това дълго се молих на Бог да ми прати нужните хора за тая работа. Молих се, молих се и понеже той не ми ги прати, аз ги назначих измежду вас.”
А на нас даже не са ни назначени, ами сами си ги избираме…
Понеже казахме Стайнбек… Пишем в нашия вестник оня ден, че банките си правели каквото си искат с кредитополучателите. Понеже няма как да набримчат лихвите колкото им се ще, та тихомълком дигали таксите и яко оскъпявали кредитите. Та ето какъв акъл ни дава Стайнбек в „Улица Консервна”: „Док измисли как, ако иска човек, може да си отмъсти на някоя банка: наемаш в банката сейф, депозираш в него цяла прясна лакерда (и със скумрия може, но да не е чистена – Т.Ф.) и шест месеца те няма никакъв.”
А може и с яйца. Нали помните какви магии правеше Башмайстора с яйца?

4 comments:

Anonymous said...

Докторе, докторе, как няма да те коря заради плювките само към БСП, като не сме запознати с втората книга от жълтия ти период! А пък е изчерпана, де да четем? Пък може и да си станал напоследък пристрастен към нашата партия... така се чува. А НДСВ-то заслужава концентрирано внимание сега, щото скоро ще е само исторически факт (освен ако не влезе в Червената книга на защитените видове).
P.S. Ааа, доктор Тони, честит ти професионален празник днес!
червена бабичка с мобифон

d-r Filipov said...
This comment has been removed by a blog administrator.
d-r Filipov said...

Аз пристрастен към вашата партия?! Стига, бе! Като изключим първата година след Десети, когато бях мъничко залитнал по СДС,(берекет версин на Стоенчо Ганев, Тодор Колев, Едвин Сугарен - с тях имах контакт тогава, които ме отрезвиха набързо) никога не съм имал пристрастия към никоя партия.
А колкото до вашата, късно ми е. Хората казват, че който не е социалист на 20, няма сърце. А който е социалист на 40 - няма акъл.
Нямам и не мисля, че ще имам скоро политически пристрастия. Това е смърт за един автор. Много колеги си мислят, че могат да измамят читателя и да му пробутат това-онова. Но не може! Не знам много за читателя, но това, което съм разбрал за годините, прекарани по вестниците е, че читателят винаги усеща фалша...

Anonymous said...

Уе-уее, каква пламенна деклараця! Аз, бабиното, съм учила в Първа девическа и поназнайвам някои нещица, пък и сленга на внука съм усвоила първостепенно, да разбирам детето и такива като теб. Ти с това яростно отрицание - звучи като оправдание. По мое време - гузен негонен бега. Пред кого? Бе встрастен имах в-на-под-пред-вид, маниакално, като да си чоплиш коричката на главата (по набора ми Карлин). Ясно, не си отбелязал 12-и - Деня за борба с шизофренията. Пак си пил някъде!