6/23/2010

"451 градуса по Фаренхайт"

ГДБОП проведе поредната си ювелирна акция. Ударили сайта "chitanka.info" и арестували банда от шестима престъпници!
Веднага ще се определя, за да няма недоразумения: Ако разпространението на човешки ценности е престъпление, то аз съм за това престъпление… Защото тези пичове съвсем доброволно и само от любов към четенето качвали на този сайт книги, които пък хиляди хора, които нямат по 10-15 лева излишни да си купят, си изтеглят и четат.
Всичко Мара втасала, само не се вчесала… Изловихме крадците, убийците, педофилите и изнасилвачите на бабички и ни останаха само пиратите на книги!
Както справедливо отбелязва един гражданин във форума на „Новинар”, „Ако поп Стойко Владиславов живееше в 2010 г., неминуемо щеше да бъде арестуван за нарушаване на авторските права на йеромонах Паисий.” Така де, не е ли така? И хич немаше да го спаси това, че има кетап за светец! Щото има веществени доказателства. Един препис се пази в НБКМ, друг в румънската БАН. И никой не знае колко тираж е избичил. Добре, че не е имал съвременните средства, направо е щял да залее страната с пиратска продукция. Пък ако се вземе предвид и колко хора е подучил да преписват историята на Паисий, направо могат да го подведат под некой състав за организирана престъпна група.
Винаги сме казвали, че от всички видове кражби, има две, които заслужават снизхождение – кражбата на книги и кражбата на лопати. Според нас, когато започнат да се крадат масово тия работи, тогава ще се оправим. Но първо трябва да се накрадат много книги, защото според нас е много опасно да се разработим, докато още сме прости. Както е отбелязал още Айнщан, да пази Господ от човек прост и работлив… Но щом с книгите се е заела организирана престъпна група, значи тоя проблем вече е решен. Сега бдете, братя, и веднага ми съобщете, ако някъде из родината се открадне мотика, лопата или друг шанцов инструмент. За да съобщим вече официално на населението, че преходът е свършил.
В тези виртуални библиотеки влизат главно млади хора – четат, споделят, коментират. И изрично подчертавам, че това е библиотека, не книжарница. Всеки може да чете и копира напълно безплатно, на сайта няма никаква реклама, ни един банер. Едни хора го правят напълно безкористно, за да могат много други хора да прочетат и да не са прости и бълбуци… Изобщо тези инкриминирани книжовни средища много ми напомнят на хората-книги на Бредбъри. Хора, избягали от гостната с четири телевизионни стени… Защото „Някой някъде отново трябваше да започне да спасява човешките ценности, да ги спасява и да ги съхранява — в книги, грамофонни плочи, в главите на хората…”
Но вижте, братя и сестри четящи българи, аз не съм учуден.
Как си представяте - премиерът ще е чел само „Оцеола” и Читанката, вие ще ми четете хиляди книги?! Няма да стане тая. И не забравяйте, че премиерът все пак е пожарникар. Което веднага трябва да ви отведе в света на „451 градуса по Фаренхайт”…
Нека ви напомня с няколко цитата какво мисли премиерът за книгите:
„Книги има много, но поезията на Ботев е нещо, което за мене е актуално всеки ден. Не го казвам като поза. За мен наистина е така. И ще бъде актуална всеки ден - и вчера, и днес, и утре.”
Много са книгите, верно е, даже са прекалено много. И тук ми се иска да ви кажа за „Библиотеката на Умберто Еко”, за книгите, които сме прочели, и за книгите, които не сме, но имаме в библиотеката. Но много ще се отклоним.
„-Коя е книгата, която последно успяхте да разлистите?
- "Пиратът папа".
- За папа Йоан-Павел Втори ли?
- Много интересна книга.”

„-Коя е книгата, която най-много ви харесва?
- Читанката, защото там е описан животът.
- Как?
- Ами как агънцето пие вода под вълка и му мъти водата. Имайте предвид, че в ония години така е било възпитавано обществото - че винаги вълкът има право и че агнето ще бъде изядено.
- Каква друга поука сте извлякъл от читанката?
- Че какъвто сам си направи живота човек, такъв ще бъде той. Така е направил чичо Пейо, като казал "Дий!" на кобилката. Тя тръгнала и той паднал.”


„- Какво четете?
- Разни книжки.”

Всъщност, в хилядите интервюта на господин премиера само няколко пъти става дума за книги и евентуално за четене. Освен горецитираните, имаше случай, когато се похвали, че „Братя Карамазови” му е любима книга, дори цитира от нея, но изследване на д-р Филипов недвусмислено потвърди, че въпросният цитат е руски израз, виц и не фигурира в творчеството на Достоевски.
Дори не е нужно да си от подветрената страна, за да подушиш, че тук имаме среща с формен илитерат. А за Цецко дори не ми се мисли какво е чел…
Но има и лъч надежда. Ако си спомняте, в „451 градуса по Фаренхайт” накрая един пожарникар, Монтег, се освества и сам става човек-книга. И именно той спасява „Еклесиаст…”
Наша милост, без да сме некой сетен сиромах, но като минем по „Славейков” и ни хваща скомина – парите малко, а книгите тъй много… И благославяме на глас хората, като тези от Читанка, които се трудят, за да ни улеснят в четенето.
Издателите били загубили милиони левове от пиратските копия, щото тия пичове качвали по 600 нови книги на месец. Абе, тия ченгета пак ни ловят на бастуна с правото! Гаче никога не сме чували как става сканирането и обработката на книга. Могат да качват 6, преко сили 16 книги на месец, но 600! Тия веднага ще ги вземат да сканират Конгресната библиотека, бе, алоууу…
А колкото до издателите, нищо не са ги изгубили, щото никога не са ги печелили и няма да ги спечелят тия милиони. Но друго да питам: какво получават авторите? Щото не всички са Лили Иванова (Карбовски)… Да ви кажа ли – кукиш… Знаят ли авторите в какъв тираж им издават книгите? Знаят грънци…
От благодарностите, които се леят в „Труд” разбирам, че ИК „Труд” е в основата на историята. Те по-лани бяха емнали една такава виртуална библиотека, създадена да е в помощ на слепите! Тази работа с книгите в интернет е малко като с вестниците и електронните им сайтове. ВАЦ-овете още се стискат да си качат всички новини на сайта, като си мислят, че така хората ще се принудят да си купят хартиения вестник. Ама само си го мислят. Това са различни аудитории и все по-различни ще стават…
Тия, които четат вестници на хартия, ще стават все по-малко.
Анджак стана въпрос за тях.
Ало, пенсиите, „Стандарт” пише: „Лекуват ни с камбанен звън”. Звънарският състав "Светолитие" от Каменское край Москва ще демонстрира за пръв път във Велико Търново как се провежда това лечение. Лично ние много вярваме на лечението с камбани. От опит сме забележили, че за който са били камбаните, все се е излекувал – окончателно и завинаги. Той селският клисар все така се шегуваше: „Иване, тая твоя кашлица само аз мога да я излекувам”…
Дали поради скъпите лекарства, но алопатичното лечение все повече отстъпва на хомеопатичното. Търсят се и се изнамират какви ли не нови средства за лечение. Тука се сещам за един ходжа, дето лекувал разстройство с червен фенер. Отишъл един при него. Ходжата го накарал да се надупи и почнах да маха с червения фенер в околностите му. Оня попитал: „Дедо ходжа, това ще ми спре ли разстройството?” „Ще го спре, ще го спре. Това влак спира, та едно разстройство…”
Биенето на камбаните може на некой да изглежда и проста работа, ама не е. Иска си мурафет. Баба ми например винаги, когато чуеше камбаните, разбираше мъж ли се е излекувал или жена…
Тия дни в София ще се проведе годишният гейпарад. Двайсет и няколко обществени организация се обявиха против. Вчера се присъединил и Светият синод със специално писмо до медиите: „Властимащите да забранят провеждането на това содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази мерзост".
Дедо попе, напразно призоваваш властта. Тя няма да откликне. Защото, според някои изчисления, обратните са къде 10%, много повече от набожните у нас. Никоя власт, особено пък тази, нема да се лиши от толкова избиратели. Освен това, по информация от „Джемини”, в предишното НС имало около 10% хомосексуалисти, вероятно са толкова и в сегашното. Което ги прави една от най-големите организирани сили в НС след ГЕРБ. Доколкото ГЕРБ е организирана сила, де. Знаете ми отношението към всички леви идеи и не вярвам да ме заподозрете в пристрастие към хомосексуалистите. Но и от попското лицемерие вече ми стана кафа! Папата основно се занимава сега да обикаля света и да се извинява за педофилските скандали с попове. Да не мислите, че нашите са по-стока?! Преди няколко години, когато уволниха отец Стефан от храма на Централни гробища, той сподели, че 80% от владиците ни се били изхомили (ползвам този евфемизъм от Северозападна България, щото все пак съм православен христиенин и не ми иде някак да кажа на дедо владика педал...)
Вероятно отец Стефан е преувеличил в яда си. Туй число ми се види пресилено. Според нас владиците ни са разпределени по равно между различните грехове. Както и обикновените миряни, между впрочем…
Не ми се ще да вземам отношение по този гейпарад. Ще ви кажа само едно: пийте с мярка, човек не бива да прекалява до степен да си забрави сексуалната ориентация. Щото и това го има…
Пък в „Новинар” една мома защитава гейовете: „Ако погледнем традиционния тип българска фамилия, май е по-добре да пратим подрастващите на гей парада. Твърде за предпочитане е пред образа на жената в кухнята, която бърка манджа под звуците някое чалга творение, и таткото, който се налива с ракия и бира пред телевизора.”
Тая мома явно не разбира, че както сред гейовете има художници и обикновени бояджии, така и сред хетеросексуалните има простаци и културни хора.
Същата пише, че в сайта на БНС на Боян Расате националисти изказвали дълбокото си притеснение, че в англоезичните речници bulgarian било синоним на педераст.”
Пълна простотия! В подкрепа на една такава теза има само един аргумент, но той е езиков. Англоговорящите не могат да разберат защо на всички народи членът им е отпред, а на нас отзад. Те викат the article, ние викаме членът. Изглежда, за тях в тази конструкция има нещо пейоративно, някаква полисемия, за която те нямат перцепция. Но член и език все пак са различни неща. Макар и понякога да се ползват синонимно, така да се каже…
Иначе за един период от четири години настъпи известно объркване между термините хомосексуалист и хомосоциалист. Но мисля, че това се изживя. А колкото до Bulgarian (бългериън) той се бърка от англоезичните с barbarian (барбериън). Някак си българин и варварин им звучат по един и същи начин на англичаните…
Отдавна сме ги обяснили тия неща, ама кой да чете…

P.S. И все пак читанката е жива. Можете да я намерите на адреса на ГДБОП: http://chitanka.gdbop.com/

35 comments:

Anonymous said...

м дааа, днеска си жесток ... тъи требе.
мина времето кога се крадеше гаечни ключове, чукове, мотики, четки и боя. Сега никои не му се работи. Едно време и книги се крадяха, вземаха се назаем и не се връщаха. сега кои ще ти открадне книгата ? те не могат да четат вече, направо израстват изпълнителни директори и мениджъри, за кво им е да четат.

Anonymous said...

Нямаш грешка, докторе!

Anonymous said...

най-точният анализ за случая с читанка до момента.

lazaraza said...

451 делника по Филипов:
"You don't have to burn books to destroy a culture. Just get people to stop reading them."
— Ray Bradbury
щом се напъват да ги горят, значи не им се отдава второто.
Сполай ти Др-ре!

"Проект Св. Наум-ГПСМП" said...

Бяхме се притеснили напоследък, но сега се успокоихме!

Anonymous said...

Чудесна идея - 451 делника с д-р Филипов, но ще ни трябва китайската поговорка: "С малко късмет от 12 яйца могат да се излюпят 13 пиленца". Обаче отнесено към 365 дни пак няма да ни стигнат къде 70 писания. Но фактът че не ни стигат писанията му....по която си иска скала да го отнася.
ТТ

Anonymous said...

Добре дошъл, отново Докторе!!!
И мерси, че ни зарадва ПАК!
Страхотни попадения!
Дерзай!
Т3

Anonymous said...

Сега народа е с друг лозунг:

"НАЙ-ОБИЧАМ ДА ЧЕТА, АМА НЕ МОГА..."

Koychev said...

Поздрави за добрия материал. Световното ли беше причината за тази десетдневна самоотлъчка? За Читанката - според мен разчистват пазара за големите играчи. Затова погнаха и Замунда и Арена. Освен че отглеждат тъпи и безпросветни данъкоплатци, де...

Anonymous said...

Времената са такива, докторе. Всичко за продан. 99% процента от българите продават нещо всеки ден, също и ти.Dura lex, sed lex. Опитай да построиш у нас Хеопсова пирамида и ще видиш, че не може, защото Закона за устройство на територията не го позволява. Не че някой е тръгнал да строи, но по принцип...

Anonymous said...

http://cao.bg/?article=9037265&pages=1&category=1

Anonymous said...

НИКОГА вече няма да си купя и една буква, излязла от ИК "Труд".

Нина Симеонова said...

Благодаря за удоволствието, което ми доставихте!Както витаги сте ударили в десетката.

Jiovanni said...

Бухал и светулка


Измежду полските треви

блестеше в нощните тъми

една светулка лъчезарна...

(С това си качество, уви! и тя е злощастна

кат другите светлини на нашата земица!)

Внезапно бухалът, врагът на всички светлини,

най-грозната, най-злостната и най-коварната птица,

подгони светлата мушица

и най-подир я улови...



- Какво ти сторих?... - Ти ми пречиш!

Умри! - Че как ти преча? - Светиш!...



След таз присъда кратичка и ясна

светулката угасна

и се във вечност пресели,

или с по-други речи -

в търбуха

на бухля!...

Ангел Грънчаров said...

Когато не пише срещу Костов докторът наистина е велик!

(С тази моя реплика не искам да го подсещам, че е време да драсне нещичко срещу омразния Костов, щото пък съвсем да се мълчи за него почва да бие на очи и може да се изтълкува не в интерес на автора :-) )

Павлов said...

Джумайчанин до Чиксаланец

Докторе, не се притеснявай от Ангел Грънчаров. И когато пишеш срещу Костов, пак си ВЕЛИК!

Anonymous said...

Грънч. не е хич остроумен, а просто досаден. Нерде "Читанка", нерде Костов... И блогът му е скучен и досаден.

Мария said...

Ех, Докторе, Докторе.... Щеше ми се днес да се посмея, но защо така ми стана едно тъжно и чоглаво след прочетеното... Радвам се, че те има - имам нужда от някой, който да облича в думи мислите ми.

Ангел Грънчаров said...

Ако нямаше досадни писачи като мен как тогава щеше да може да изпъкне духовитият доктор?! Нали е нужен фон, та да блесне и да се разгърне духовитостта му?! Ний, скучните писачи, сме като тъмното небо, осеяно с плеади бляскави звезди като доктора. Всички не можем да сме живи класици. Замислете се барем малко над това де... :-)

Anonymous said...

Ох, как се смях! :)))

Живко said...

Благодаря, Докторе!
Рядко, ама от сърце.
Тук можете да се включите в протеста срещу варварската правителствена полицейщина, упражнена върху сайта "читанка": http://bgpetition.com/chitanka_info/index.html

Diana said...

ББ не чете книги, това е видно от интервютота, които цитираш. Лошото е, че и документите, които разписва, не чете. С очите си съм виждала, че на кметското му бюро му в общината няма нито лист. За сметка на това слуша внимателно какво му се говори и ако е гарнирано с подходящото сервилно обожание - се възприема веднага и се ретранслира в 1 л.ед.ч. Така може да се управлява охранителна фирма, но държава?...Истинско чудо е, че не сме дерайлирали. Но що е време, все е пред нас.

Desi Nedelcheva said...

http://desi.nedelcheva.mxc.in/?p=505 Това е моята гледна точка. Допълнено издание по темата, както се казва :)

Anonymous said...

Докторе, не само аз, но и моите приятели, на които съм казал за блога Ви, започват деня си с Вашата страница. Е, когато я има, разбира се!:) Но имам един голям проблем! Библиотеката ми е няколко стотин книги. И имам навика понякога да давам от моите си книги на приятели. По тълкуванията на ГДБОП аз съм престъпник и то от ранга на Октоподите, Наглите, Медузите и т.н. Защото споделям с приятели книгите си! Може ли официално да потвърдите, че върша престъпление по този начин, за да не ми искат повече книги от личната ми библиотека! Още повече, че това е престъпление и срещу сигурността на държавата - хората могат да поумнеят и да започнат да задават неудобни въпроси! От рода на: "Къде са парите от приватизацията?" "Как някои млади дами и господа за няколко години станаха собственици на банки и милионери?" А започнат ли да задават неудобни въпроси ще се превърнат отново от електорат в народ! А Народът за управляващите, за разлика от Електората, е вече опасност! И предлагам от учебниците да се премахнат всички текстове, в които се посочва как дедите ни са преписвали на ръка историята ни и са я предавали от човек на човек! Защото ще се направи извода, че българския дух и култура са просъществували до наши дни чрез престъпление!
Боже, пази България!

lllatch said...

moje bi e edin vid konspiracia,no tova s 4itankata mi se vijda kato brunka ot edin golqm plan za profanizacia na proletarqta v svetoven ma6tab.ideqta e da se osu6testvi kontrol vurhu misleneto,nali?edno 4e sme robi na parite,sega ako ni napravqt i da mislim kakto te iskat,tova dali 6te idem na gay parada ili pasivno 6te se drusame na debelia,6te e bez golqmo zna4enie

Anonymous said...

по бай тошово време франсетата уредиха изложба на френската книга във фоайето на народната библиотека. до края на изложбата почти всички книги бяха безжалостно окраднати. френските уредници си умреха от кеф - за тях това беше най - доброто свидетелство за успеха на изложбата.

lemmy said...

- Каква друга поука сте извлякъл от читанката?
- Че какъвто сам си направи живота човек, такъв ще бъде той. Така е направил чичо Пейо, като казал "Дий!" на кобилката. Тя тръгнала и той паднал.”

леле, леле, леле... Хора това верно ли го е казвал? е значи наистина няма надежда никаква...

Anonymous said...

Хубаво си писал, Докторчо!
Само ще споделя, че животът е по-разнообразен дори от въображението и пожарникарчето не само. Познавам едно момче - висшист(45г.), което е прочело само една книга през живота си - "Овчарчето Калитко" и то не от кора до кора, докато бил в трети клас, това не му е попрчило да завърши някогашен ВУЗ. Съпругата на същия, която е завършила с него в един ВУЗ пише в автобиографията си(CV), че има висше образУвание, предполагам в мозъка... Хубаво е някой да намери писано от ръката на пожарникарчето листче, че да се посмеем и на неговата грамотност.

Николай Теллалов said...

свалям шапка! Хубава статия!

Anonymous said...

Аз също се подписах в петицията. Ето и още нещо от мен:

Обречен е на тежък неуспех,
а също на презрение, присмех,
глупакът, който вярва, че със танка
преборил би дори една читанка.

monata said...

Вече и там я няма читанката. Само статична може да се изтегли от шведския сайт. Но нейсе... Може би англоговорящите правят алюзия на българин с vulgarism. Или се бъркам...

Anonymous said...

Всичко хубаво, докторе, ама защо твоите права са запазени и не даваш на другите без твое знание да ти публикуват частите от текстовете?!

Anonymous said...

[url]http://mises.org/journals/jls/15_2/15_2_1.pdf[/url]

Червена бабичка said...

уДжасТ! Да надникна тук след месец и пак да нагазя сред дълбокомислията на Ан. Гръ.! С извинение, ако Вие сте фон на Доктора, сте доста кичозен. Но кой ли патологичен графоман го осъзнава...
И не се заблуждавайте - и след този свят няма да сте класик.

vladi marinov said...

"Винаги сме казвали, че от всички видове кражби, има две, които заслужават снизхождение – кражбата на книги и кражбата на лопати"

Много хубава мисъл, направо превъзходна, но бих заменил "снизхождение" с "уважение".