11/02/2009

Ресто?

Благодаря на всички, които ми честитиха Деня на будителите.
Но както съм ви казвал и друг път, аз не го уважавам много тоя празник. Ден на будителя! Гаче ли ние като народ спим и трябва някой да ни буди! Пък и, ако имаме нужда от будене, което не е така, що само един ден ще ни буди, пък ще ни оставя 364 да спим? Не е логично.
И друго има: като турих калема - Ден на будителите версус Хелоуин, установих, че народът повече го влече тиквата. По-точно Тиквата, нека поне в това сме уважителни. Изборите го доказаха.
Абе, братя, какво ще си помислите, ако се качите на рейса и забележите, че тиквата, пардон, шофьорът, е забил нос в огледалото за задно виждане, ретровизьор по народному? Че ще катастрофира, не ли? Питам ви, щото се чудя, защо при същите обстоятелства, рейтингът на шофьора на републиката се качва. За рейса се интересувате, а на държавата гледате като ябанджии. Не бива така!
Шофьорът си дал оценка Мн. Добър (5). Ама то колкото си дадеш, толкова ще имаш! Помните ли как през 2002 г. Паскалев се оцени за три с два минуса и хората казаха: “Е, чак пък с два минуса!” А Пасито се оцени за шест плюс и хората казаха: “Е, чак пък плюс!” В тоя живот струваш плюс-минус колкото ти се оцениш.
Бойко вика: „Ако аз бях преговарял за 3 и 4 блок на АЕЦ, те нямаше да бъдат затворени.” И изрази съжаление, че Станишко се съгласил срещу компенсация от 300 млн.лв.”
„Ако!” Дето викаше дядо ми, ако баба ти беше мъжка, тя щеше да ти е дядо. Та и премиерът тъй. Но както става в такива случаи, акото е налице. И поне за това Станишко не е виновен. От Шервашидзе (1993 г.), през Костов и Надка, до царя, Паси и Кунева, всички творяха „ако”-то. Станишко го завари сервирано вече.
В София се откраднал рейс. „Новинар” пише, че вероятно крадецът е бил вдъхновен от самооценката на кабинета. Не е невъзможно. През някои години рожденият ден на Бойко (13 юни) съвпада със Спасовден – Ден на шофьора. Но пък, дето викат колегите, че такова нещо – крадене на автобус на ГТ, не се било случвало и сме щели да влезем в Гинес, е пълно невежество. Който ме чете редовно, сигурно помни как по-лани две индобългарчета (на 11 и 13 г.) задигнаха автобус от гараж „Земляне” и си го откараха във Факултето. Та с тях можем в Гинес. Щото ако на тия години крадат рейс, в пълнолетието си ще откраднат совалка на НАСА.
Излезе книга на Григор Лилов „Тайният проект Бойко Борисов”. Още съм в началото, когато се разказва за мътната вода около дядо му, убит от комунистите. И понеже сме ползвали едни и същи източници – интервютата на Бойко по медиите – та стигаме до едни и същи изводи: отсъства фактологията на репресията, тя е измислена по-късно. Легендата за дядото е елемент от цялостна митология, от изграждането на един живот със задна дата. Но Лилов не е разбрал дълбоките психологични пластове на измислянето на тази част от биографията. Редакцията при Бойко е не само обществено, но и личностно мотивирана. Защото колкото и да казва, че се гордее, че е бил пожарникар, това е оставило трайна травма в съзнанието му. Пожарната е била на дъното в йерархията по престижност на службите, от ДС са гледали на пожарникарите снизходително. („ДС ни гледаха с голямо високомерие...”) С намесата на дядото, нещата си идват на мястото – като „враг на народа” „на мен ми разрешиха само за пожарникар...” И този дядо става логичното обяснение на биографичния обрат, става връзката между отличника, златния медалист от гимназията в Банкя и пожарникаря. Нещо повече. Дядото е онова „въпреки”, което доизгражда образа на кадърния млад човек, който „въпреки” системата успява.
От едно интервю на Бенатова за „Плейбой” разбрах, че той изобщо не е кандидатствал в друг факултет, освен в пожарната. Тъй че не са го спрели, той се е спрял, щото си е знаел багажа…
Григор Лилов говори и за ролята на „Световната конспирация” в измислянето на Бойко. Но за съжаление до тези тайни наша милост не е допуснат и не може да вземе отношение.
Пак скандал в БСП. Манипулирали избора на Кирил Добрев в бюрото. Във всички секции Кирчо получил между 40 и 50% от гласовете и само в една 83%. „В секцията, където е получил рекорден резултат, са пускали бюлетини социалистите, чиито имена започват с буквите К, Л, М и Н.” Какво ви прави впечатление така на първо гледане? Че в тая секция са попаднали само съгласни. Ама то е имало и други съгласни. Вероятно в секцията „Д, Т и Б”, а също и в секция „В, Г, З”. Иначе само от една секция не можеха да го изберат. Не е ли така?
Пък Дончева поставила въпроса кой е раздал куфарчетата: „Кой и защо точно той стана богат за една нощ?”
На този въпрос „с ножа у ребрата”, Станишев отговорил шеговито: "Аз винаги съм се питал защо на мен не ми се дават куфарчета? Малко ми е обидно!”
И аз това се питам вече 20 г. Ама при мен е някак без основание. А той си е имал всички основания – син на баща си и Партията, възпитан в Русията… И въпреки това не са го сметнали за достоен да му се даде поне едно куфарче. Но все пак е по-добре от нас. Вреди се поне в утопичния период на партията. Ама бая беше останало за утопване, не мислите ли?
Пък в НС се провел Ден на отворените врати. Маса народ се извървил да разгледа законодателния храм. Най-много се скупчили край кафе машините. Понеже бюфетът бил затворен. И гражданите главно се интересували: "Нали връща ресто?”, пише „Стандарт”. Което ме кара да мисля, че тия изобщо не са разбрали къде са попаднали. Как ще връща ресто, бе? Това да не е бакалията на Иванчо Йотата! Прилича, но не е! В НС търговията става едно към кесим и няма ексик и артък. Колкото дадеш се взима и за ресто не се пита. (Да ви преведа, че може да не знаете: меря артък - give good measure; меря ексик - give short measure.) Такива са традициите в нашето НС и те са останали още от Освобождението. И тогава депутатите са влизали скъсани като Самарското знаме. Ето едно описание: „Селяните глупаво седят и вдигат ръце под команда! (До тук нищо ново, нали?) От 15-те франка, които получават дневно, харчат едва 1 франк (Даже и толкова не харчат!) ядат кромид лук, хляб и ракия (Вече се вика „Лучена супа”.) и живеят в миризливи ханища, вкупом около мангалите. Купуват си волове. (По двеста вола под капак.) Турците, около 15 души, са съвсем пасивни. (В момента – да!) Един от тях (Осман ефенди) им прислужва като домашен слуга. (Сега всичките прислужват на Доган ефенди)…
Както виждате, влизали са така, както и сега. А също и са излизали, както сега – с волове, къщи и т.н.
Ресто?! Да не ви е изпила чавка акъла, бре?!

2 comments:

Нина Симеонова said...

И аз мислих да ходя в НС. Отказах се.Приената е защото разбрах, че вътре ще е празно и няма да има народни представители. Добре щеше да е да им направят по една восъчна фигура, та и те да присъстват макар и символично.Или не дотам символино? Мадам Тюсо може да свърши тая работа. Може да е полезна, както се вика с восъка си.

Unknown said...

Няма да стане, г-жо Симеонова. Една доцентка беше изчислила, че през Демократичните ни Народни събрания са се извървели къмто 2000 души. А сега само статуята (монументът) на Фидосова ще заеме целия кулоар на ГЕРБ.

анонимен гербер