11/03/2009

На общо основание

През януари ще се проведе първият конгрес на ГЕРБ, на който Бойко и Цецко ще си сменят местата. Крайно време беше. Дори и журналистите често бъркат кой какъв е в ГЕРБ. Оня ден, не помня кой вестник, пак беше написал „формалният лидер Бойко Борисов”. Сто пъти обясних, но явно се налага пак. Бойко не е формален лидер. Формално погледнато Цецко е формален лидер, т.е. председател. Но погледнато реално, Цецко само формално е лидер. Реално лидер е Бойко, който формално се явява неформален. На практика неформалният лидер решава реалните проблеми, а формалният лидер реално решава само формални проблеми. С идването на ГЕРБ на власт, нещата още повече се усложниха. Цецко е началник на Бойко по партийна линия, а Бойко му е началник по държавна.
Това положение, ако помните, беше направено максус от триадата с промени в Закона за местните избори, за да не може Бойко да е хем лидер на ГЕРБ, хем кмет на столицата. И той беше много горд: „Измислиха закон срещу мен”. Почувства се уважен един вид. Тогава ни хрумна, че ако мине епидемия от някой страшен грип и Бойко остане незасегнат, много ще се обиди. „При суетата каквото и да е, е по-добре от нищо.”
За да не помислите, че съм голословен, ще ви дам един пример. По времето на Костов Богомил Бонев събра застрахователни и охранителни босове със съмнителен имидж да ги помоли да го карат по-кротко. И Бойко разказа по-късно: „Мен не ме викна. И аз се чудех дали да се потисна, или да се гордея.”
Свинският грип ще даде възможност да проверим фасфицируемостта (Попър) на нашата теория.
Голяма истерия с тоя грип, бе! По рейса гражданите се носят омотани като талибаните. Кой с шал, кой с кърпа, кой с каквото имал… Нема мъж, нема жена. Полът се установява само с напипване… Една си беше турила дамска превръзка, от тия с крилца. Честно! Боже, тия с крилцата стават за всичко. Лани като хвана поледица, масово си ги слагаха на обувките да не се хлъзгат… Пък във Видин ги слагат вътре в обувките – хем топло, хем капка не пропуска. Аз също ги ползвам. Като се наложи да работя с флекса. Както и да е…
Забелязах, че хората, които ги е страх от грипа, са силно сгъстяеми. Това, което шоферът не може да постигне с три резки набивания на спирачките, се постига с една кихавица. Вчера в автобус 72 влезе един гражданин, който кашляше лошо и помоли за място да седне, че му се мае свят. И стана като във вица: „Моля, направете място на спинозния… Ей, ама аз помолих за едно място, не за целия рейс…”
Вестниците съобщават, че ваксините се изчерпали по аптеките. Това е целта на всяка сериозна епидемия. Тя се замисля и провежда точно, за да се свършат ваксините. Производителите на лекарства са бизнесмени, не са майка Тереза. Но тая тема е дълга и широка… Не съм по „Световната конспирация”, но ще ви цитирам един сериозен учен – Мануел Кастелс. На тоя пич само „Възходът на мрежовото общество” му е три тома, всеки по 500 стр., голям формат и петит. Избодох си очите… Ама се наложи, щото аз, освен на вас, и на студенти преподавам. Те толкова идват, де… Та за Кастелс: „Бизнес стратегиите на мултинационалните фармацевтични компании многократно блокираха опитите за евтино производство на някои от тези лекарства или намиране на алтернативни медикаменти (за СПИН), тъй като тези фирми контролират патентите…”
Между другото, тоя като го прочетох, установих, че и нашето общество е мрежово, ама не знаем и му викаме „зетьо-шуро-баджанакизъм”. Без да се отплесвам, само ще спомена, че в книгата си „Тайният проект Б.Б.” Лилов разказва, че Бойко Борисов е роднина на дългогодишния шеф на пожарната ген. Войнов, който пък е братовчед на Иван Славков. И че е близък приятел със Златев, на който пък баща му беше довереният човек на Тато в Правец. Което обяснява някои необясними на пръв поглед неща…
Пък ако прочетете "Хомеопатия за всеки" на д-р Гълъбов, направо изумени ще останете какви разбойници са фармацефтичните концерни. Погледнете я, има я в интернет.
Вижте какво бе, братя! Грипът, казвал съм ви, се движи със скорост 167 км. в час. Не можете да му избягате. И изобщо, никога не можете да развиете тази скорост, с която животът ви разгонва фамилията…
Не бойте се, ей! Понеже споменах СПИН. Ние сме като ония магистрални труженички, които си говорели. Едната попитала: "Теб не те ли е страх от свинския грип?" "Кой, мен ли, ма? Аз СПИН на крак карам, та грип..." Ние демокрацията караме на крак вече 20 години, та един грип ще ни плаши! Щото при СПИН-а може да си и само носител, а при демокрацията всички сме положителни, или отрицателни, не помня вече…
Кака й на червената евродепутатка Иляна Йотова заплаши, че днес ще подаде оставка. Вика, че „в последните дни върху нея е бил оказан политически натиск.”
Ба, натиск?! Подсещат я, намекват й, че се мота като метилява овца след стадото. Има моменти, когато човек трябва да прояви и малко смелост. Но работата е там, че „навиците се придобиват по-бързо от смелостта, особено навика да гризкаш”. Това можете да го приемете до известна степен и като саморефлексия на автора…
Нема място за сръдня. Моралният реконвалесцент на политическото назначение е политическото уволнение. Помните ли Йотова колко арогантно се държа на дебата между Бойко и Станишев преди изборите? Пък и Бойко има партия да храни. А както е казал още Наполеон, ако ти не си храниш партията, друг ще я нахрани… СДС колко комунисти изхрани, царят колко седесари… Друг е въпросът, че бандата кадри му е ограничена на премиера. Но откакто здравната реформа удържа пълната си победа над здравия разум, ръководенето на НОИ и Здравната каца не изисква някои особени способности.
Човек трябва сам да се сеща, не да чака да го подканят. Шефът на БТ Биларев развалил договора си с „Бюхлер и Бергер България”, които досега осигурявали на дружеството коли под наем, и щял да купува 50 нови автомобила от друга фирма. От „Бюхлер и Бергер България” коментират, че договорът с тях е прекратен без основание.”
Глупости на търкалета! Договорът е прекратен „на общо основание”, както всички други. В едно мрежово общество нема нужда от други основания.
Пък Цецко ще се състезава с Бербатов и боксьора Детелин Далакчиев за мъж на годината. Мъж е, мъж е Цецко. Нищо, че много умело го прикрива. За него Лилов дава подробности за оная работа с извънбрачното дете. Момата от Търново се казвала Калина Иванова. По причини, които едва ли е нужно да обяснявам, Калина я скрили дълбоко. Даже ЕГН-то й променили.
Правителството на Непал ще проведе заседание на връх Еверест, за да привлече вниманието на обществеността към климатичните промени в Хималаите. Боже, а нашето е стъпило така здраво на земята… Или бъркам?

13 comments:

Нина Симеонова said...

Г-н Докторе, искам да ви направя една земетка. След написаното от вас много хора ще видят преимуществото от дамските превръзки. И то от тия с крилца.И какво ще се получи? И те ще изчезнат от аптеките и гастрономите(щото вчера видях, че и там се продават)и тогава какво ще правим? С какво ще си закриваме муцуните? Може би с противогази? Явно сте ПР на Always Ultra или на Librese. И вие явно сте се комерсиаризирали? Аз пък си мислех, че всичко, което пишете, ви идва отвътре, от сърцето.

Anonymous said...

От вътре, от вътре му иде на доктора. Като се изчерпят тези с крилцата, той/ така казаха де/, бил патентовал и бил готов да пусне на пазара такива с мустачки.
Маринов

Yanakin said...

ХА! МЕРСИ ЗА ИДЕЯТА! ЗА КРИЛЦАТА,ДЕ. ДНЕСКА СЕ ЩУРАХ ИЗ ГРАДА БУРГАСА С ЕДНА МАСКА ЗА ЛАКИРАНЕ НА ПОДА, ДЕТО ТАКА И НЕ ЛАКИРАХ С НЕЯ. МНОГО КОРАВА И ПО ГЛАВНАТА МЕ ГЛЕДАТ С ПРОВИНЦИАЛНА СТРЕСИРАНОСТ. хВАНА МЕ ГЛОЖДЕНЕ, КАТО ЗЕ ШУБАТА ДА НЕ СТАНЕ (КОЕТО ШЕ СИ СТАНЕ) - ТОА БОЛЕН ЛИ БЕШЕ ОТ НЕЩО ИЛИ НАС НАБЕЖДАВАШЕ ЗА БОЛНИ...СВИНЕ ИЛИ ТАМ КВОТО...АМА БЕБЕ ИМАМ И ПОГЛЕДИТЕ НА "НОВИТЕ СЪГРАЖДАНИ"НЕ МЕ СПИРАТ- ЩЕ СИ ТУРА КРИЛЦАТА ДОВЕЧЕРА В БАРА МИ,БОГА МИ...ТОЙ МОЯТ КЛИЕНТО-ПАЦИЕНТО Е СВИКНАЛ, ПОСВИКНАЛ НА ПОЛУСЕРИОЗНИ НАМЕКОЦИРКАДЖИЛЪЦИ... МОЖЕ И ПАРИ ДА НАПРАЯ АКО ВЪОБЩЕ ХЛЪТНЕ НЯКОЙ, ЧЕ ТО ПАРИ ЗА БИРИ ИМАТ НЯКОИ ,АМА ТРУДНИ ГИ СПОДЕЛЯТ С МЕНЕ НАПОСЛЕДЪК...
РУМЕН

Anonymous said...

С голямо съжаление трябва да приемем за даденост, че написаното от д-р Филипов не става за масова консумация. Докторе, хората, които ще разберат написаното от Вас, са толкова малко на брой, че не могат да променят нищичко.

Yanakin said...

КАК ЯНИ, БРЕ, РУМ(ЯНИ)...СТАВАТ ГРЕШКИ, КАТО АЗ ПРАЯ НЕЩАТА, ЕЕЕЙ. ЗНАЧИ ПОМАГАМ ДА СЕ УТВЪРРРРДЯ (ОПА) КАТО ЧУВЕК,КАТО ЧУВЕК, ПОНЕЕ ЕРАРЕ Е ХУМАНУМ, ТА НАЛИ...
АРЕ ДО ПО-ТАКА...

Yanakin said...

споко, бе , анонимъс,ето и аз съм тука. Що пък масова консумация? за какво ти е такавация?маси има на масата и на масовката и на манифестацията. нали тука сме седнали на маса , все пак...свои хора. не се знаеме-Румен се казвам.имам бебче!браво на доктора, че ни запозна!

Yanakin said...

пак Яни излиза като име. не е яни. румен съм аз, ама нямам си блог. Ще трябва да опрая таз работа. Яни, моля за извинение, неволно беше. Пардон!

Мери said...

"...Пък Цецко ще се състезава с Бербатов и боксьора Детелин Далакчиев за мъж на годината..."
Д-р, ако през последните 20 години в БГ-то имаще поне 100 мъже с акъла си, куражлии и да не са готови да шитнат майките се за кинти, нямаще да сме на тоя хал. Но няма, Д-р, няма, а такива ключови исторически моменти са мъжка работа, не моя. Аз какво мога да направя, не мога много. (Боксьорчето се казва Далаклиев и ако не друго, поне си гледа само своята работа, знае си предела.) Поздрави!

Anonymous said...

Doktore,za vtori pat spomenavate Vidin.Na zaspalij grad si struva da se obarne vnimanie,sled onazi istorij s teniskite.Az sam ot tam,no jivey daleche i kato spomenavate grada mi,se chuvstvuvam lichno polaskana.

joasia said...

Подкрепям изцяло по - горе изказаното мнението- това четиво не е за всеки.

Anonymous said...

Докторе, много са ми интересни писанията Ви, но и във Вашия блог да чета за ББ ми иде в повече. Умен мъж сте, има и други дребнотемия, свят - широк и шарен, поне Вие не ни занимавайте с ББ. Страх ме е и Достоевски да отворя - току виж и там някоя препратка към бъдни времена и ББ. Да не би пък и аз много пъти да написах ББ?

Anonymous said...

Пък по причина, че утре настъпва стотният ден на управленеца Бойко, Алена му написала:
"...заради датата на кармична разплата и звездните аспекти в личния хороскоп на премиера Борисов, които говорят, че при него всичко става по-забавено във времето, смятам за по-реалистично същинските действия на правителството да отчитаме след вторите 100 дни управление". (виж сайта на Бюреков) Докторе, съобрази се с препоръките на жрицата!

Anonymous said...

Айдеее бе, Доктореей! Нощта доде!