10/30/2009

Реактивни мисли

„Стандарт” се хвалят, че утре ще пуснат „100-те крилати фрази на Борисов.” Много ми е интересно дали ще пуснат това за шубата. Не вярвам, особено след като съобщих, че не е от Достоевски. Щото те ме четат редовно. Съдя по това, че след като им обърнах внимание, че любимият им ясновидец Караджов през 2002 г. позна изпитите за кандидат студенти само на 50%, те вече не включват този факт в каталога на успехите му.
Бас слагам, че и определението за електрически ток няма да включат. А то е не просто крилато, ами направо реактивно. Като го питаха от къде знае за далаверите в „Мариците”, Бойко каза: „Имаме наши експерти, които познават този бизнес, защото той е много специфичен, а и, както е определението във физиката – насочен от движение на електрични товари, това е електричният ток, той минава и не се усеща.”
Мисля, че няма да включат сред стоте крилати и една ранна саморефлексия на премиера, която граничи с ясновидство: „Когато всичко зависи само от личното желание, а не от системата, се получава смешната история такива като мен да ги обявяват за герои, за борци на справедливост, за Индже войвода. Може ли такива смехотворни неща за 21 век?” (10.01.2003, "Труд")
И други мисли на премиера имат пророчески характер.
Пророчество за държавата: „Държавата в момента е на ръба. Или ще тръгне напред, или ще се върне обратно. (06.03.2002, "Стандарт")
Два пъти вече оттогава тръгва напред…
За живота: „Какъвто сам си направи живота човек, такъв ще бъде той. Така е направил чичо Пейо, като казал "Дий!" на кобилката. Тя тръгнала и той паднал. ("Стандарт", 30.11.2002)
За милицията: „Непрекъснато говорим на полицаите да бъдат вежливи, любезни, внимателни. Да помагат на възрастни дами и на деца. И наистина повечето го правят. Но тежкото ежедневие им се отразява зле. …Дъжд, сняг, жега - те са на улицата и стоят по 5 часа. После ги пращаме на друго събитие. И накрая някой го среща и го пита колко е часът и полицаят му удря един шамар. (22.12.2004, "Стандарт")
За президентството: „Изборът за президент е миноритарен.” (21.03.2006, "Стандарт") „При този парламент и при това правителство, дори да стана президент, ще съм в хватка, в която нищо няма да мога да направя. Защо тогава да жертвам основната си фигура - тоест аз, за нещо, което няма да промени живота на хората. ("Стандарт" от 02.09.2006)
За учението: „Защото всеки човек има нужда да се учи. ... Аз не искам да се уча на гърба на хората. Тук трупам опит и събирам екипи... Засега ние ще се съсредоточим в следващите местни избори... ("Политика" от 07.04.2006 )
Това последното изказване е направено, когато Бойко беше кмет на София и го питат дали ще се кандидатира за президент. Така, както се е изразил, излиза, че или шопите не са хора (нещо което и мен ме е усъмнявало) или че въпреки нежеланието, все пак се е наложило да се учи да бръсне на гъза на софиянци…
Но следващата мисъл ми е най-любима: „Само с усилена работа. Днес е събота и аз съм на работа, работя до 21 часа, имам срещи до 11 часа, а след това ще откривам паметник на Паисий Хилендарски. В 12 часа ще открия тържеството „Ретро", а след това ще играя тенис.” (29.09.2008, „Дневник”, Македония)
Не мога да изцитирам всичко. Няма да е пресилено, ако кажа, че в творчеството на Борисов има повече мисли отколкото в това на Достоевски. Поне с една – тази за шубата. И занапред често ще се връщаме и ще анализираме тези самородни късове мисловно злато.
Но докато още говорим за милиционери.
Четирима полицаи оцеляха, след като пропаднаха в шахтата на асансьор в НАП-Търговище. Служители от БОП и Икономическа отивали да правят проверка на агенцията. Обаче въжето на асансьора се скъсало и те паднали в шахтата. И сега разследващите работя по три версии: 1. Опит за възпрепятстване на проверката от страна на НАП – Търговище. 2. Съоръжението е било за трима души, а те са се качили 4-ма. 3. Съоръжението е било за четирима, но сред тях е имало двуличници.
Когато става дума за полицаи, нищо не звучи невероятно. Обаче си спомням един случай от преди няколко години, когато на един семинар във Велико Търново 13 даскали се качиха в един асансьор за четирима и той естествено се срути. Добре, че оцелели. Па де да знам дали е добре… А кажете ми какво да очакваме от такива идиоти? Ама то, от друга страна, за тия мизерни пари какво да искаш! И да не е имбецил, като иде там, малките келеши ще го направят…
Дянков връчи бюджета на Цецка на „флешка” с думите: "Щастлив съм да продам проектобюджета за 2010 г. на председателя на парламента Цецка Цачева". Колегите от „Стандарт” наричат това „неволна езикова грешка”. Да, бе! Толкова е неволна, колкото когато г-жа Касабова рече на царя Секскобургготски! Човек като си мисли само за едно нещо… Пък и чух едни работи за продаване, ама да видим дали ще излязат верни…
Иначе за бюджета какво да ви кажа? По-добре да го беха пуснали на MP-3 тройка, да си го копи българинът и да си денси… Разправят че бил много джазов.
Едно време във Византийската империя финансовите министри (протовестиарии) са ги избирали сред евнусите. И точно така са говорели, с тънки гласчета, прищипани някак. Смятало се, че, понеже евнухът няма жена, деца, любовница, та няма за кого да краде. От Византия протовестиариите минали и в българското царство, но българите забравили, че трябва да им резнат… таковата и от тогава насам не е известен български министър да да не краде… С тънки гласчета е имало, но честни – не!
Любимият на „Стандарт” ясновидец Божидар Караджов вика, че мъжете все още държали първенството по изневери, но последните три години процентът на неверните жени се е качил с 25% и те настигали мъжете. Качил се е дръжки. Спаднал е бе, шарлатан! Баба Ванга казваше: „От 1943 г. гледам, мъж курварин не съм видяла, а всяка втора жена е уруспия.”
Не е ли така? Една жена, ако не иска, се води изнасилване, бе! И ако мъжът накрая си вземе парите обратно, пак е изнасилване!
„Ясновидецът на републиката” направил разбор и по професии. Първи уруспии били докторшите. Щото докторите се скъсвали да бачкат за пари и се връщали каталясали в къщи. И естествено госпожа докторшата търси щастието навън. А напук на всички очаквания, според Караджов, моряшките съпруги почти не пристъпвали клетвата за вярност.
Стига, бе? Верно? Учуден оставам. Имаше един случай през 1986 г. във Варна. Един кораб се развали още в териториални води и се върна. 62 развода от 68 възможни. Една булка била в родилното, една у мамини си, една била партиен секретар и другите 3 нямали уважителна причина да са сами в къщи, но имали късмет.
Но това вероятно е било изключение. Съвременните моряци и жените им изобщо не си изневеряват. Действителен случай. Един се прибира след 6 месеца и още от Истамбул бие телеграма на неговата: „Шест месеца без секс, чакай на кея!” Тя му отговорила: „Шест месеца без секс, гледай да слезеш първи!” Ама да не беше и виц това. Но горното е действителен случай.
Айде стига толкова. Да не преуморявам повече основната си фигура – тоест аз…

6 comments:

IK said...

Dneshnijt material e za ozenka -Boiko.

Anonymous said...

Добър вечер, Док!

Нина Симеонова said...

"Иначе за бюджета какво да ви кажа? По-добре да го беха пуснали на MP-3 тройка, да си го копи българинът и да си денси… Разправят че бил много джазов."Ако бюджета е джаз, добре. Но ако е пасо добле или джайф, тогава не знам?А колкото до ясновидеца Караджов видях, че от Стандарт явно са закъсали с продажбата на вестника. Та книгата на Караджов се говори за края на света през 2012г.и СЛЕД ТОВА.Какво след това, бе Караджов?

frog and roll said...

Ахахах!!! Много добър! :)

Anonymous said...

ЕЕЕЕЕХ НЕ НАМИРАМ ДОСТАТЪЧНО СИЛНИ КОМПЛИМЕНТИ ЗА ВАС,ДОКТОРЕ!!! ПО-ДОБРА ТЕРАПИЯ ОТ ТОВА КОЕТО НИ ПРЕДЛАГАТЕ,НЕ СЕ СЕЩАМ. БРАВО!!! Д-ре,интересно ми е да прочета какво е мнението Ви за един от "ТИТАНИТЕ" на журналистиката-ПЕТЪР ВОЛГИН? Не мога да забравя как преди години,всяка неделя по 3 часа правеше предаване по радио "Хоризонт",в което сърцераздирателно защитаваще комунягите и заклеймяваше опозиционното и много качествено предаване/според мен/на г-н АСЕН СИРАКОВ/"12 плюс пляс"/.Сигурна съм че помните това и живо се интересувам от Вашия коментар.СЪРДЕЧНИ ПОЗДРАВИ! Мари

Червена бабичка said...

Живи сме, дълголетни сме, г-це Марийке! Колкото и да Ви е чудно, и комунягите симпатизират на д-р Филипов.
А Вие ръкопляскайте на "дясното" управление на "десния" Бойко, още по-десния Сидеров, и най-десните Янета. Ама силно!