4/07/2009

7 април 2009 г.

Турците направиха един пазарлък тип Капалъ чарши и Андерс Фог Расмусен пое НАТО. Все ги избират с едни имена... Сега депутатите две години няма да могат да му възпроизведат цялото име. Нищо де, те много от тях така и не запомниха досегашния Яп де Хоп Схефер.
Между другото Расмусен връчил оставката си на кралица Маргрете Втора и препоръчал за свой приемник Ларс Локе Расмусен. Тия или са братовчеди, или Расмусен е нещо като нашия Иванов...
Соломон Паси се утешава пред "Труд": "България показа, че е истински добър играч на международния терен. Това, че този път взехме сребърния медал, не бива по никакъв начин да намалява самочувствието ни."
Как ще ни намалява самочувствието, бе! Второ място от надпревара между двама души не е лошо, не ли?! Дето се вика, вторият е на първо място сред загубилите. Лошо щеше да е, ако бяхме взели трето място. ("Монтморенси се пребори с чайника по време на чая, но едва излезе втори в борбата.")
Не, втори не е лошо. Самата датска кралица е втора, Маргрете Втора. И царят е Втори, ама си живее като първи. Пък и що, като стане шеф на НАТО следващия мандат, Мони да не си присъедини титлата "Втори"? Соломон Втори. Доколкото знам те, евреите, са имали само един Соломон.
От една друга гледна точка състезанието се проведе между пуделите на Буш. Расмусен принуди страната си да напусне вековната си пацифистка позиция и да се включи в коалицията на желаещите. Даже Дания има най-големия контингент съобразно населението си. А у нас поведението на Пасито роди нов термин - пасифизъм, обратен на пацифизма. Но явно поради факта, че ние си бяхме малко разкрачени между САЩ и ЕС, та Монката не можа да бъде толкова ревностен, колкото му идеше отвътре.
Но все пак се включихме във войната в Ирак. За американците войната е начин да научат географията. А за нас би трябвало да е начин да си припомним историята, ама не би...
Монката вика още: "НАТО има незаслужено лош образ... НАТО заслужава Нобелова награда за мир."
Интересен мислител е Паси, не можете да отречете. Да номинираш военен блок за Нобелова за мир се иска особено ексцентрично, да не кажа перверзно, мислене. Дето викаше Стивън Райт: "Готов съм да убия някого, за да получа Нобелова награда за мир." За щастие тоя път никой не му се върза.
За реституционните дела на НДСВ Паси вика: "Царят е голяма придобивка за страната ни и неговото присъствие в следващия парламент и правителство би било голям плюс."
Колко голям? Дворецът "Кричим" с некакви си 380 дка. Нищо и половина. А, да, и паниците...
Във връзка с 8-годишнината от онзи първи април, който се проведе на 6 април 2001 г., когато придобивката каза, че за 800 дни ще ни оправи бързо, несимволично и несиметрично... Не, несиметричното после се получи... Симеон дарил архивите си на държавата. Безвъзмездно! Щял да ни остави в наследство и свитък свои текстове, посветени на европейския ни път. Мисля, че по-нататък ще ни остави и други работи, дето не му трябват вече. Например изсечени гори. Да ги залесяваме.
Голяма лисица е тоя. Ей, знаете ли какво научих? Русенци били страшно притеснени, че новото изписване на града им - Ruse - на френски значело лисица, а на английски било уловка, хитрост. Намерили от какво да се притесняват. То и София значи мъдрост, но като гледам какви кметове си избира, да й имам мъдростта.
Обаче според социолозите придобивката тоя път ще гледа политиката "като пешеходец". Битката ще е между ГЕРБ и БСП. Най-голяма преднина на ГЕРБ дава "Маркет линкс" -10%. Следва НЦИОМ с 9%. Сънчо и Андрей, асоциирани в програмата за развитие на голф туризма, приета оня ден от правителството чрез игрището им край Балчик, дават само 7%. А Кольо Медианата дал направо за две голф игрища - едва 4.3%.
Но преднината си е преднина. На ГЕРБ хем му е ред, хем му се пада. Явно популизмът е като грипа. На всеки 4 г. нов щам и трябва да го прекараме, за да хванем имунитет. И също като грипа удря първо в главата.
Ама не бойте се, братя! Нашата стана като ония две магистрални труженички, които си говорели. Едната попитала: "Теб не те ли е страх от грипа?" "Кой, мен ли, ма? Аз СПИН на крак карам, та грип..." Та и ние така. И това ще мине...
Ако Сънчовците са прави, на Бойко, каквото и да говори сега, ще му се наложи да се коалира със столетницата. Тази коалиция психологически е възможна. Червените трябва само малко уважение да му окажат на Бойко, не да го изкарват непрекъснато гъдулка и да го прескачат, сякаш го няма. Той най мрази да го прескачат. Аз затова казвам, че ако мине епидемия от някой страшен грип и Бойко остане незасегнат, много ще се обиди...

2 comments:

Anonymous said...

ruse и на фр. и на англ. е с еднакво значение. лисицата е renard

Дама Купа said...

Ха-ха, този път не съм аз, док! Честно.