7/19/2010

Sancta simplicitas

Оня ден по Нова ТВ Витомир направи телефонно интервю с премиера Борисов. И по време на интервюто на телевизора висеше снимка на премиера със спортен екип и набола брадица. И това страшно го издразни: „Можехте да ми турите, вика, снимка, на която не съм на футбол и небръснат!” И те веднага лепнаха една, на която се е барнал, без преувеличение, като на сгоден циганин брат му.
Г-н Премиер, това е груба подмяна на вота на хората! Те ви избраха такъв - с тридневна брада, с кожена тужурка… Неглиже и от вън, и от вътре. И с този си избор казаха не на бръснатите до синьо лигльовци с костюми, на каквито се нагледахме през тия 20 г. Освен това, г-н премиер, между нас да си остане, но на вас костюмите ви седят малко като поръчани по интернет.
Навремето СДС-то как ги избрахме? Помните ли какви мърльовци беха? Та Сегела като дойде им рече, че поне ръцете трябва да си мият редовно. Но като взеха властта, първата им работа беше да подменят народния вот – обръснаха си брадите, смениха пуловерчетата и лекьосаните дънки със скъпи костюми… И на следващите избори народът естествено не ги позна…
Като споменах Сегела, та се сетих да ви кажа. Писах на Бриджит Бардо. Пак. Ние сме в коресподнеция с нея от 2002 г. Сега й драснах няколко реда във връзка с баба Галина Иванова от с. Малка Арда, която оня ден беше нападната от мечка. Всъщност, то не е много ясно кой кого е нападнал. Щото, нали, бабата е отишла в гората, а не мечката в къщата й. Но ето писмото:
„Здравей Бриджит,
Приютът за мечки в Белица се развива много добре. Хоспитализирани са вече всички танцуващи мечки и сега успешно се реадаптират и се радват на свободен и охолен живот, под вещи медицински грижи.
Но се появи проблем с дивоживеещите мечки. Ядат вече втора пенсия. Щото пенсиите ходят по горите да ги дразнят, не за друго… И сега един Господ знае какво ще направят дивите селяни, които, поради липса на екокултура, са склонни да турят своя живот над този на застрашените видове. И то да е някой живот… Те в простотата си не разбират, че проблемът им не са мечките в гората, а хайдуците зад бюрата...
И какво да прави мечката, когато бабите опасат дренките, ягодите, малините, боровинките?! Ние имаме 2.5 млн. пенсионери и 800 мечки. Нима е възможно да ги изядат всичките? Мечката яде едва по 14 кг. на ден, а средното тегло на пенсиите е 40-50 кг. Което значи, че имаме запаси да изхраним мечките 428 г.! И освен това мечката живее най-много до 50 г., а те упорстват до 80, 90, че много откарват и до 100!
Бриджит, какво ще кажеш да сезирам НОИ? Мисля, че от тях ще срещна сериозна подкрепа и защита за мечките. Те отдавна търсят някой естествен враг на пенсиите. Щото системата се задъхва. Слава Богу, и премиерът ни е на мнение, че тия са лош материал, но, за съжаление, на него не може много да се разчита, ако се съберат двама-трима пред НС, той ще се изметне…
При нивото на българската екокултура, много се страхувам, че може да почне масов терор срещу беззащитните мецани. Какво да правим? Отговори бързо!
Подпис: Филипов
Бях пратил вече писмото, когато прочетох, че няма да убиват мечки. Раздавали на селяните лютив спрей. Не знам дали ще има ефект. От опит знам, че лютото повишава апетита… Според мен трябва да се изследва защо мечките не ядат индобългарите. Българите, дето се вика, ръка не могат да хванат от тях за боровинките, гъбите, дренките, но досега няма изяден от мечка циганин.
Не, вижте какво, нека не се заблуждаваме! По отношение на животните сме си варвари. Чета във вестника, че в Тексас природозащитниците издигнали кучето Удроу за кандидат за губернатор. И като нищо могат да го изберат. Боже, те Обама избраха, та… А ние? Във Фейсбук се е образувала българска група: „Купи си 10 кебапчета, събери куче”. Защото българските колбасари масово слагат в продуктите си и т. нар. витамин 2Б (Бау-Бау).
Исках да ви пиша и за Фидосова. Според „Труд” вече й викали Лобистка Фидосова. Била в основата на всички лобистки скандали в НС – като се почне от закона за нотариусите, та до поправките за наркотиците. От Институт за модерна политика изброили 10 законодателни текста, одобрени от нея, „които увреждат широк обществен интерес и пряко обслужват тясногрупови, корпоративни интереси”. Но се страхувам, че ако сложа Фидосова до мечките, може да си помислите нещо…
В неделя се навършиха 173 г. от рождението на Васил Левски. По този повод от "БГНЕС" питат няколко учени глави светец или обикновен наивник би бил Апостола днес? Проф. Пантев вика: „По имущество и банкови сметки Левски днес би бил достоен за презрение от преуспяващите тарикати.” Проф. Кирил Топалов: „Ако сега се появи някой с чисти идеали като Левски никога няма да го допуснат в политиката.” Проф. Бакалов: „Левски е всичко онова, което българинът иска да бъде, но не е…”
Да, да, иска българинът и се моли катадневно! "Господи, направи ме добър, но не веднага!" Той, ако искаше…
Помня, че през 2007 г., във връзка със 170 г. от рождението на Апостола, група интелектуалци предложиха да се канонизира за светец. Лично ние, не бяхме единодушен и още не сме. От една страна, за да се обяви някой за светец трябва да е извършил две чудеса. Левски ги има. Първото чудо на Апостола е, че като чист българин не е откраднал касата на комитета и не избягал във Влашко с парите. Второто чудо е, че пак като българин, не е направил един банкет с тия пари, нито пък е отишъл командировка някъде, например в Италия. Кой можеше да го упрекне, ако беше отишъл до Сардиния да се срещне с Гарибалди и да обмени опит как се вдига революция, как се организира въстаническа армия и т.н.? Или пък до Париж да изучи на място държавното устройство на Третата република, а не да говори наизуст за някаква „чиста и свята”, дето я нема никъде…
Но пък, от друга страна, Захари Стоянов разказва как Левски е подкокоросвал Каравелов да заколят жена му, сръбкинята Наталия, щото я подозирал, че ще ги предаде. И други дребни работи, които баш не подобават за светец.
Моето мнение е да го оставим Левски, да не го правим нищо. Щото каквото пипнем... По-скоро да помислим за друго. През 2004 г. учените откриха ДНК-то на Апостола. Изследваха му косъма и го откриха. Имам някаква надежда, че чрез клониране можем да развъдим, ако не една нова нация, която не краде, то поне един екип управленци.
И докато говорим за светци... Варненският митрополит Кирил издал Православен наръчник. Там е отбелязано, че на 13 юни, неделята след Петдесетница, почитаме мъченица Акилина Финикийска и Св. Теофилий, еп. Кипърски. Обаче дедо поп е прибавил към наръчника и гражданска част, в която се посочва какви важни събития са се случили на родината на тази дата. Въстанието срещу турците в Северозападна България през 1850 г., подписването на споразумение за откупуване на Източните железници от България през 1909 г. и, (о, Боже!), през 1959 г. в гр. Банкя е роден Бойко Борисов, министър-председател на България. Проверка на варненската агенция vnews.bg установила, че Бойко е единственият от действащите политици, на когото е отделено място в наръчника за 2010 г.
Браво, дедо попе! Ти пък от какъв зор хвана баданарката?! Няма да се учудя, ако обявим Бойко за блажен (да го беатифицираме казано по народному) преди Левски. Левски чака толкова години, може още да почака. Но Бойко няма време.
Проблемът обаче е, че жив човек светия не бива. Трябва първо да умре и тогава да се канонизира.
Ако се чудите защо употребих малко ироничното „учени глави”, ще ви кажа. Защото в историята няма „ако”! Захари Стоянов пише: „От всички герои на една епоха, само тия биват същински герои, които се затрупват под развалините на онова здание, което са се мъчили с години да разрушат”. Ако беше увиснал на бесилото, поетът и апостол в две въстания Стамболов щеше да потърси място в народната памет редом с Ботев и Левски. Но той оцеля. И хукна да трупа имоти, да строи къщи, подгони довчерашните си съратници, забрави чистата и святата и доведе на царя дедо му от един виенски шантан… Та нека да не си говорим с наратива на въздухарския патриотизъм. Може би днес Левски не би гонил манекенките, не би купувал къщи и джипове. Но има и друго. Един руски писател казваше: „Жестокостта започва от идеализма”. Помислете и за това! Обесването на Левски устройва и него, и нас. Нека оставим нещата така.
Кандидат-светецът е на посещение в Рим, където вчера откри новата плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре". Като ходи на 24 май той забеляза правописна грешка в надписа на плочата и обеща до месец да бъде поправена. Но не бързайте да се възгордявате с грамотността на премиера си. Нека първо да ви обясня. На плочата пише: „В тази базилика на Санта Мария Маджоре папа Адриан II освети в годината 868 славянските книги донесени в Рим от Светите братя Константин Кирил и Методий създаели на славянската писменост.” Та в думата „създатели” е пропусната буквата „т”. Обаче е добавена допълнително и просто стои грозно. И Бойко затова я е забелязал. Обаче в текста има изпуснати две запетайки, които премиерът не е забелязал. Дано културният министър да ги е забелязал и да са ги отстранили.
Както и да е.
Братя, четохте ли интервюто на д-р Николай Михайлов в органа на Дачков? Ама и аз какво питам, гаче не знам, че „Гласове” е единственият вестник, дето си знае читателите поименно. Щото си го четат само в редакцията. Много стойностно интервю! Наказал им ги е както си трябва! „Цялата конструкция, наречена ГЕРБ, е интелектуално и естетически беззаконна, даже уродлива, а е такава по силата на прототипа. Изтървете ли „народа”, става лошо. Екипът на „Бойко” е съставен от сродни души и от лицемери в поза на доброволно самоунижение. Национално отговорни сини отрепки. Как си представяте „човек с всичкия си” по тези места?”
Еми, не си представяме...
Обаче доктор Михайлов казва и нещо по-важно: „Питате как се лекува популизма? Популизмът се лекува с глад. Дойде ли глад, популизмът умира. И друг се ражда...”
Така е. Или както казваше един мислител от родното село на д-р Филипов, „ни са бой са”, ще се оправим…
Шегувам се, бе, къде ти из пазарджишките села мислители… Тиква, мислител, тиква, мислител…
Не се познавам с д-р Михайлов, но ако някога се запознаем, ми се иска да го питам как умен и начетен човек като него, че и психиатър, се върза на номерата на „драгалевския полуинтелектуалец” (Бого Бого).
Лъжат се, понякога и умни хора се лъжат. Петър Хранов, координатор на ГЕРБ в Красно село, написал отворено писмо – „Сбогом, ГЕРБ!” Напуска гражданите, защото: „Не видях равнопоставеност и демократичност. Не видях далновидност и благоразумие. Не видях надежда. Не видях бъдеще. Не видях разум… Оттеглям своето доверие от способността на тази партия да изповядва и отстоява истинските демократични принципи. Съвестта ми не ми позволява да нося отговорността за неминуемите негативни последствия в близко бъдеще… Не вярвам на ловки словесни еквилибристики и удобни статистики, вярвам на това което виждам и чувам.”
Защо бе, Петре, защо трябваше да изручаш един гьол жабета, за да откриеш нещо, което беше видно с просто око още от първото вестникарско интервю на „протагониста”?
С много просто око!

23 comments:

Anonymous said...

Тонка, нямаме нищо по-добро от Бойко, това е. Инак аз отдавна викам, че е редно наред с валутния борд да ни вкарат и в политически - НС и МС по примера на БНБ придобиват декоративни функции, въвежда се система от строги правила, които трябва да бъдат спазвани и това е. А па президентският пост се премахва, за разкош. Или го правим ротационен - да се пада по ден на всеки, който има завършено средно образование и може да си напише името без грешка. Това е.

Anonymous said...

"...досега няма изяден от мечка циганин. Не, вижте какво, нека не се заблуждаваме! По отношение на животните сме си варвари."

Докторе, много тънко се гавриш с циганите...

Anonymous said...

Доволна съм, че някой напомня горчивата истина за Стамболов, когото някои се надпреварват да имат за "светъл пример" в българската история, докато трябва да се срамуваме от него...май поколенията след него са клонирани от неговата ДНК...

Anonymous said...

@3 , де да беше така. Че не е бил светец Стамболов не е бил , но ако само един политик като него имаше в България сега положнието щеше да е твърде различно.

Смелият анонимко said...

Ти мани докторе, че Стамболов довел на заря дедо му, ама царя взе че доведе Бойко. Видиш ли каква работа е станала тогава у Виената? И до днес си патим от нея.

Anonymous said...

Здрасти, докторчо. Добре си го изтипосал и този път за съжаление на онези твои стари четци, които обечат цитати от Хайдигер и Хайдн и не слушат кавъри за Фидосова. Статията на доктора Михайлов е бисерче на фона на случките в живота ни, но и ти и той правите сериозна интелигентска грешка, защото по нашия селски край(разлчен от Татарпазарджик) казват: Гладен човек и нахранено животно най-лесно се управляват. Не подценявай Боката, той се е учил от асъл правешки селянури докато им разтриваше ушите.

Мери said...

Днес случайно попаднах на интервю с Петър Хранков по ТВ7 (в последно време приютила компания от измислени водещи) и бях втрещена как действително толкова интелигентен и умен мъж, също и чувствителен, се е оказал и е издържал 2-3 години в групировка, ръководена от милиционери, и с изключително посредствени хора. Такива като нищо ще ти напакостят на зравето. Поздрави!

Anonymous said...

Докторе, Докторе вие комунягите освен да си опъвате червените прашки за друго не ставате. Щом Боко Тиквата постига такива резултати с такъв умствен багаж и с такива хора около него.... Сам можеш да си направиш изводите що за хора сте.....

Визирам газовите преговори, последния доклад от ЕС, за вашия идол -Трактора няма да говоря.
Поздрави,
Петър

Yordan Petrov said...

Газовите преговори - Русите взеха что искали, разписано и подписано, а дадоха словесен отговор, че ще преразгледат цените.. епа, то е нормално, инфлация, пазарно движение.. трябва да се преразгледа.
Последния доклад - Хубави арести, ама другия път вземете доказателства / или по четенето на ЦЦ "хубави арести", но той си чете м/у редовете

но поредните коментари тип "това е поръчково" .. смешка ..

Anonymous said...

Докторе, всичко беше добре докато го докапа но доктора. Не е за вярване, че му се връзваш на психопатските номера - 20 комбинации от 10 ефектни лафа, на които деяни от години. Сакън, ти изглеждаш нормален човек и ми се струваш непрояден като него от вътреина злоба и отрова, ама зднае ли човек...

Anonymous said...

Абе докторе, вярно ли е, че кандидат светеца си изтипосал името на едната плоча която постави в Рим. Я се телепортирай до там и провери. Ако е вярно, тоз пожарникар е луд за връзване. Отваря работа на следващия да оправя грешки. Което ще е много скоро.

Anonymous said...

Вярно ли ще е скоро?
-"Това е новото което ме възпира да не пробия своя слепоочник.
То злобата в сърцето трансформира в една борба която днес клокочи."
Права излезе учителката ми по литература,че Вапцаров е поет от бъдещето и винаги актуален.

Anonymous said...

Като усетиш ледения дъх на Бойковата зима и ти ще заклокочиш.

Anonymous said...

Драги, Докторе,
Мисля, че не е педагогично да се оплюват личности като Ботев, Левски, Гаврил Хлътев, Стамболов и т.н. Не за друго, а защото в тях ще започнат да препознават и някои съвременни герои. Всички сме грешни, но тези хора са имали и доста положителни черти, които днес абсолютно липсват. Бъди здрав!

Anonymous said...

Ех, Петре, Петре, щастлив човек си ти!

Unknown said...

Докторе, мъчно ми е да гледам как си хабиш таланта в този блог. На теб просто ти трябва вестник и широка аудитория. Защо не се сдружите няколко шегобийци и не започнете да издавате вестник "Ташак" и да побъркате от ташак цятата тази простотия и селяния? Можеш да си представиш какъв хит ще е на пазара. Как ще се подхилкват хората, като се доближат до РЕПа и си поискат един Ташак. Ще добавите като подзаглавие "В шеги и закачки минава деня (и част от нощта)", а след това и мотото "Ташак дупка не прави", за да покажете, ще застъпвате принципите на хуманизама и след това ги подпуквате. Такъв вестник може да се издържа и само от тираж, така че няма да зависите чак толкова от реклами. Ако подкарате тази идея, обещавам да ви осигуря със страхотно лого на вестника. Група зевзеци го разработихме като идея за нов герб на БГто, но сме готови да го предоставим и за лого на един такъв вестник. Действайте, стига сте вегитирали. Не ви отива.

Diane Lane said...

Докторе, този д-р Михаилов, разправят, продал Костов за една торба пари (във вид на частна клиника). И в миг (да не използвам популярния израз "за една нощ" ) от страстен поддръжник става върл противник на довчерашния си патрон. В едно с Дачков, разбира се. Няма морал в тая работа!
Но, остави тези каламбури, по-добре коментирай това, което никъде не се споменава- как Борисов продаде българските интереси на Русия (за пореден път).Защо договорът за газа е таен отново и защо се увеличава делът на държавата в дружеството за Бургас - Александруполис, ако няма да се строи? Защото, дрги ми Докторе, ще се строи всичко което руснаците пожелаят. Защото май са дадени едни 15 млн. подкуп за да излезе експертизата положителна.
Но да оставим руските интереси, вие предпочитате по-битовите аспакти на битието - знаете ли, че всичко работещи в системата на НЕК са осигурени на максимална заплата. За чия сметка питам.
Ма тия въпроси вас не ви вълнуват, га че ли живеете в друга територия. Тъжно е!

Мери said...

Чудесна идея на Джордж. И аз ще се включа активно във вестник "Ташак" с авторски материали и техническа помощ - първите 2-3 месеца без пари, докато се захлебим, пък после ще се пазарим. Освен това мога да предложа и преводни материали на автори от съседна и невероятно смешна нация. Поздрави!

Мария said...

Д-ра Михайлов е психиатър. Най-евтината за правене клиника възможна е психиатричната. Друга работа е опертивно да се върти такава клиника какъв кеч е в БГ. Та ако Д-р Михайлов е "продал Костов", за да му направи някой враг на Костов клиника - е*ти колко е евтин Костов.

Diane Lane said...

Марийке, не е евтин Костов, а самият д-р Михайлов се оказва евтин. Язък за засукания език, който използва, та колкото се може по-малко хора да го разберат, но да зацъкат с език: брей, колко учен чиляк! А сумата, повярвайте, съответства на поговорката "което не се купува с пари, се купува с много пари"...

lazaraza said...

Хайде сега, докторе!
Ти нас простаци ли ни наричаш, щото истината проста, окото просто...

Червена бабичка said...

Даян Лейн да харесва Костов!? Абсурд! Самозванка!

Незнакомов said...

Проф. Бакалов: „Левски е...".

Докторе, ти като такъв знаеш, че
"доктор" е образователна и научна степен, която се присъжда за защитен докторантски труд, наречен още дисертация и се запазва завинаги. За разлика от научната степен, "професор" е научно звание на преподавател в университет или ВУЗ. Гошо Бакалина някога е бил преподавател, но сега е архивар и не му се полага да се титулува
"професор".