7/04/2010

Подарете цвете

Шоуто на Лари Кинг (Larry King Live) по Си Ен Ен наесен слиза от екрана. Щото напоследък рейтингът му почнал да пада. Освен това 77-годишният водещ споделил, че му се ще да прекарва малко повече време със седмата си съпруга и малките си деца. Седма съпруга, представяте ли си?! Тоя явно всеки път като му се притакова и се е жени. Което е много глупаво. Добре, че не е пияч, щото щеше да изкупи половината кръчми в Ню Йорк! Един американски писател каза след третия си развод: „Не мисля, че ще се оженя отново. Просто ще намеря жена, която не харесвам и ще й дам една къща.”
Лари досега шест къщи е подарил…
Абе и богат да си не е лесно! Къщата е най-малкото. Руският олигарх Дмитрий Риболовлев, който има къде $5 млрд., тръгнал да се развежда след 23 г. брак и сега май ще дели на две. Пък за Роман Абрамович разправят, че олекнал с 3,6 млрд. евро. На Мърдок му излезе малко по-тънко - 1,3 млрд. евро. Тайгър Уудс кандисал да даде на неговата $750 млн.
И все пак като казвам, че да си богат не е лесно, не стигам до крайности да отричам, че все пак е по-добре да си здрав и богат, отколкото беден и болен.
От другата страна на барикадата известната социоложка Мира Радева, о.з. Янова, вика в интервю за „Труд”: „Според мен разводът е начало на нов живот - нов шанс, нова възможност да откриеш себе си и света.” Тя сега открива света за трети път с едно доста по-младо от нея гадже.
Пък под интервюто с Мира читателка написала: „Няма нищо по-хубаво от това да се чувстваш млад на която и да е възраст. Дай Боже на всеки му, а социоложката изглежда прекрасно, прилича малко на Мишел Пфайфър.”
Да, но малко, много малко… Може би в носа. Но верно изглежда добре. Което ме подсеща за една мисъл на Хенри Милър. Но се колебая да ви я кажа. Всъщност, що пък не?! Той е световно известен писател, пък и книгата му „Тропик на рака” е в „Златна колекция XX век” на „Труд”. Та там Хенри Милър казва: „Нямаш представа как разцъфтява жената от смяната на спермата.”
Има нещо вярно. И Юлияна Дончева оня ден се взе с доста по-млад от нея мъж. И тя видимо цъфти.
Ало, пенсиите, знам, че тук свивате укоризнено устни, но то е щото сте изостанали. Вашите наборчета от белите страни редовно обикалят африканските страни да се обичат с млади негърчета. Честно, „Стандарт” го писа: „Баби впрягат млади жребци”. Все повече възрастни германки пътували за Кения, Гана, Гамбия, Южна Африка… „Тя иска да е пак млада, той да го черпи топла вечеря…” И им излиза по-евтино, отколкото на Мира Радева ще й излезе…
Като стана дума за туризъм… Валерия Стойкова пише в “Стандарт”: „Тъкмо да си помислим, че нещата в нашите курорти са се оправили, смрази ни новината за поредна жертва. 56-годишна англичанка бе премазана от бетоновоз в Свети Влас. Все едно че отново се върнахме в кошмара отпреди години, когато горките туристи бяха преследвани от камиони с вар и киреч.”
Вар, киреч и хоросан, колежке, да не забравяме хоросана! Само с вар и киреч нищо не може да се построи.
На фона на прегазената английска туристка, казаното от министър Трайчо Трайков че гурме и църкви ще са козът на страната ни за привличане на нови туристи, придобива съвсем реални измерения, особено ходенето на църква. Единственият начин у нас да се прекара божествено…
Въпреки многобройните напомняния на червени лидери, Станишко не мисли да си върви. Напротив. Оня ден направил Етапен отчет, в който дал силно позитивна оценка на процесите и състоянието на в БСП, възстановявала се консолидацията на партийните организации…
В наше село имаше един, дето като му дойдеше тъщата и забравеше да си тръгне. И той пишеше на стената в тоалетната: „Гост стои ден-два, най-много три, пък си ходи!” Обаче бабето перде, върна му епистоларното послание: „Който се чувства гост, да си ходи.” Само щото му беше дала 1000 лв. за къщата! И то му ги даде точно на 3 януари, та да си вземе пълната лихва… А дъщеря й я защитаваше, щото била вдовица, нямало къде да иде. Тя верно беше вдовица, три пъти се жени и все на неудачници попадаше. Нали знаете определението за вдовица: жена, чийто мъж не е успял в живота. Изключителен феномен, мисля, че съм ви споменавал за нея. Викаха й Учка Кучката. Някое куче като ухапеше човек и ходеха при нея да плюне на една филийка хляб, та да го отровят. Но, в интерес на истината, не взимаше пари на хората.
Както и да е. На оня пич веднъж му кипна и я изнесе сасе фотьойла на пътя… Не знам дали беше случайно, но беше точно на 4 юли. И тя седя там, гадината, три дена и чак тогава се сети, че е нежелана. Цялото село се смееше с тях.
По повод консолидацията, кандидатът на левелерите за кмет на София Кадиев вика: „БСП безспорно има нужда от катарзис и от ново лице - в смисъла на нова визия, нова енергия, нова структура, ново ръководство. Но това не е само и единствено смяна на Станишев. Трябват толкова дълбоки промени, че ще отнемат години черна, неблагодарна работа. В София например 45% от състава на БСП е над 70 г. - как обръщате тази тенденция?”
Ало, пенсиите, как мислите трябва да разбираме това „черна, неблагодарна работа”? Дали не намеква нещо за копане?
Не, бе, само питам…
Пък червеният бард Веселин Маринов обяснява пред сайта „Всеки ден”: „Разочаровах се от червените, Цветан ме промени”.
Язък, че Станишев все даваше запример Полски Тръмбеш… Те били приятели с Цветан от 7-8 години, но Цветан едва след като стана шеф на МВР успял да го промени и да му отвори очите за БСП. Веско дори направил химн на МВР. Което не ме учудва, защото аз и от по-преди съм вярвал в променящата и превъзпитаваща сила на МВР. Но Веско Маринов се промени толкова бързо, колкото само Дилян Пеевски се е променял. Както знаете, „Телеграф”, „Монитор” и „Засада” се обърнаха за една нощ и оттогава ежедневно пеят химни за МВР… Всъщност, при „Монитор” донякъде има и друга причина. На единия от главните редактори, жена му е милиционер, тъща му също. И на него отвътре му идва да хвали системата. На един заврян зет е лесно да му вмениш какво да мисли…
Но мисля, че и при Веско има женско влияние. Лани той напъди дъртата пастърма и се ожени за по-млада булка. А, както казва Хенри Милър, младата булка е капиталовложение… Всъщност, Милър не вика на жените булки, а ги нарича с дума, която аз не бих цитирал, освен докато шофирам…
Както и да е. За химна на Веско. Разправя, че станала страшна песен: „Хубав е текстът…. Мелодията е покъртителна.” Но засега песента се пази в тайна. Веско повдига само крайчето на завесата и споделя припева:
„Хора, подарете цвете,
хора, запомнете ни добре!
Гордост е да служиш в редовете
на България и МВР.”

Аз мисля, че хората ще ги запомнят и без да им се напомня…
Допускам, че е възможно мелодията да е покъртителна, макар че в досегашния си некратък живот покъртителна мелодия на ангажирана поезия не съм срещал… И пак се сещам за Хенри Милър: „Обичам леещите се като дизентерия патетични думи и изречения…” Какво се хванах днес за тоя Милър… Преставам.
Утре, на празника на МВР в НДК ще я чуем.
Пък един автор написал в „Афера” нещо, с което не мога да се съглася на 100%: „Да блееш като овца пропагандна песничка в знак на преклонение пред силовото ведомство, издава липса на елементарно себеуважение и посредственост. Почти граничи със слабоумие.” Ще се съглася само на 98%.
Е, таен бил химнът.. Ама у нас тайна се пази само, ако се знае от двама души и единият е умрял. А химна го знаели Веско, Цецо и на Цецо жена му. Не знам откъде е изтекъл, но в интернет вече го има. Който иска да чуе тази покъртителна чи... пардон, песен, може да го стори Тук
Вчера ходихме с жена ми и дъщеря ми да си сменяме документите. 175 лв. за тримата (три лични карти и два международни паспорта.) В тези 175 лв. имаше 19 лв. за СИБанкя под формата на комисионни! Значи ако искаш и паспорт, и лична карта ти пишат два превода и, естествено, банката ти взема два пъти комисионна – веднъж 2 лв. (върху 18 лв. за личната карта) и още веднъж 5 лв. (върху 40 лв. за международния паспорт). Никога няма да разбера защо, ако толкова се налага да ми вземат тези 19 лв., то те да не отидат в държавата, а да пълним гушата на СиБанкя. Ама то само това да е! В КАТ – отчисляваш за СИБанкя, в НАП – СИБанкя … На всяко кюше на нашия делник е застанала Цветелина и събира комисионни от оскъдния ни животец! Обяснете ми, сигурно съм много прост, но не разбирам! И друго не разбирам. За превод от 40 лв. комисионната е 5 лв., което прави 12.5%! Е нема такава комисионна! Нема! Вчера си пуснах здравните вноски през e-Pay за май и юни (34 лв.), а комисионната беше 0.80 лв.
Когато през 2006 г. НАП обяви конкурс за облужващи банки, изрично ни беше съобщено: „Ако граждани, които не са регистрирани по Търговския закон, внесат дължимата сума в клон на банката, отворен в офисите на НАП, те няма да плащат такса за превода. При плащане чрез банков офис извън НАП таксите са в рамките на 0,40-0,80 лева”.
После, тайно и полека, комисионната порасте на… колкото на банките им е кеф.
Г-н Премиер, ограбват ни! Протестирам срещу този пладнешки обир! Братя, призовавам и вас! Ако ви се протестира, направете го под формата на коментар под текста, а аз ще имам грижата да го препратя на адреса на СИБанкя…
P.S. №1. Това СИБанкя не са го измислили червените. Дълго преди тях го срещнах в един форум. Може и на "Новинар" да беше, не запомних.
P.S.№2. Моля ви първият, който може, да качи текста в Свежо. Щото имам малко гости и още по-малко ракия. Ще я изпият смоците, докато аз ви дращя простотии...

35 comments:

Anonymous said...

Банките ще ни удушат!В цялата финансова криза само те не я усещат!Погледнете банка до банка!Държава на банките.Много банки ,а икономиката зле!Защо ?Има ли връзка?Но там не се пипа!Или трябва да е като в Гърция?

ДАЛИ БАЛКАНИТЕ ВСЕ ОЩЕ СА БАРУТНИЯ ПОГРЕБ НА ЕВРОПА?!

Anonymous said...

Наздраве Докторе,отдавна не си бил тъй свеж.Чест и почитания!Защо не казваш нищо за почина на Волен,за намеса в банковата вакханалия?Да де,щот го не обичаш...Ама ние те обичаме.По праведния начин ей,да не ни помислиш...

Diana said...

Извинявай, Докторе, но ще те отклоня от масата с гостите за малко. Изпратих ти звуковия файл на МВР-химна, вземи го качи към текста, за да не се качи до незнайни висоти любопитството на читателите ти към новия артикул на тройната манифактура: Веско Маринов, Тончо Русев и Евтим Евтимов.
Колкото до банките, да знаеш, че МВР и СИБанк са се договорили за това преводът за всеки личен документ да е 10% от цената на услугата за изработката му и това е най-високата такса за банков превод в наши дни. Също така е незаконна, както твърдят от Асоциация "Потребители". Във всеки случай те ще сезират по темата ЕК като нерегламентирана държавна подкрепа за определени неслучайни банки.
И за сведение - една колежка дължеше на данъчното 15 ст.Откриха й ги, когато поиска документ, че е данъчно чиста, за да кандидатства пред банка за заем. Оказа се, че за да преведе тези 15 ст. на СИБанк, й взеха две такси по 2 лева. Веднъж за главницата от 10 ст. и дтори път за лихвата от 5 ст.
Хайде със здраве! И пак да ни зарадваш с нещо толкова вдъхновяващо.

Unknown said...

ще перифразирам една известна истина:
-Знаете ли какво са 100 банкерчета на дъното на океана?
-Едно добро начало...
Не ползвам кредити и не искам заеми... Никаква аванта за "еврейчетата"!!!

Anonymous said...

Докторе,много ти се радвам!!! Всеки ден проверявам дали няма нещо ново в сайта. Благодаряи на теб и на Бог, че те е дарил с това отлично чувство за хумор, инак досега да сме се спиджурили тотално от нерви. Щом ми се случи два пъти да се запитам дневно"Къде съм попаднала?!' веднага отварям твоя сайт, за да почерпя малко енергия. Препращам почти всички твои мисли по света, където за моя голяма жалост са повечето ми приятели. Все повече започвам да се мразя, че не останах някъде по света, защото от ден на ден у нас става все по-тегаво. Е, затова,Докторе, пиши и ни давай светлинка и усмивки. А, относно грабенето, то сега започва. Тези са лакоми/не толкова гладни/, много прости,самонадеяни и без морал... Зле ни се пише!!! Сякаш такова не било!?! Годините ми тежат, иначе бих поела пътя към границата. Какво ще правим когато изхарчим и резерва? Е, щом взеха да ни свиват пакети с храна... пак ще оцелеем!
Да си жив и здрав и дълго да ни радваш!!!

Anonymous said...

То да e само на Цурето банката...
Нали Тимурчето размаха пръст на мобилните за най-високите цени в света. И те като ги намалиха... Дали се е приключило само с вибратора, дет' му подариха? Списъка, май е доста дълъг...

Anonymous said...

днеска доктора е в добра форма, дълго се смях за тъщата... док като ти свикнах разбрах защо не са те взели да редактираш учебници или книги, ми то почти нищо няма да бъде пуснато до печатницата...то пък сега като ги изтърват - няма нищо прочетено :)
туи книгите са залежали истории, сега новините са в хората и хората са в новините. чукча е писател , чукча не читател.

Anonymous said...

Драги докторе, кафето не ми се услажда, ако не открия сутрин нова статия :-)
Никой така елегантно и остроумно не коментира сериозните ни проблеми, недъзи и т.н.
Мнозина се питат защо не публикувате и в "Стършел"?
Обаче - едно уточнение - пише се "комисион", а не "комисионна" - комисионна е само търговията :-)
Те и в офисите на СИБанкя го бъркат, ама нали Вие не сте от техните - да не вземе някой да Ви сбърка
:-)
Бъдете здрав!!!

Anonymous said...

Аз пък съм в Германия и плащам 0.00 комисионни, въпреки че ВСИЧКИТЕ ми плащания към държавата (а те никак не са малко) се осъществяват по банков път. Че и закон има, който да защитава "бедния" средностатистически немец от лошите финансови институции. Егати наглостта са тези 12 процента и то за нещо, което държавата ти извива ръцете да сменяш заради някакви хрумки на има-няма 5 години.

GadMrusna said...

Аз плащам по 1 лев на превод , защото имам като повечето от вас дебитна карта. От ОББ. Мисля, че всяка банка предлага към вашата дебитна карта - на разплащателната сметка която седи зад картата - да ви бъде даден сертификат (верно еднократно се плаща нещо - мисля към 10тина пари) и чрез сайта на банката да извършвате всякакви разплащания. Освен сертификата който ви дава банката, при всяко влизане в сайта за разплащане на банката ви пращат смс на мобилния за да се уверят че точно вие в момента влизате в сметката си. Освен това има и юзер нейм и парола. Сигурноста е доста висока - но за подборности се обърнете към самите банки. Верно, че не всеки има компютър и не е длъжен да знае всичко. Но пък вместо да се ходи по опашки за осигуровки, за комунални ... аз например превеждам на студентката в Свищов, за лизинга, за всякакви такива като паспорти, данъците също ... Сам опари да има по сметката.
А това дето при паспортите цакат яко с банковите такси мисля, че си е традиция. Аз като си вадих последния път 2006г си преведох таксите по гореописания начин, само че се наложи да мина през офис на ОББ за да ми дадат заверени копия на платежните и ... а на гишето в МВрето как пуснаха синьо, че съм заобиколил дръвникааа. Та тая "схема" си е узаконена и мисля, че е трудно да се ликвидира.
Аз съм си песимист де.
И пак хвала за гласувалите малки тикви за голямата тиква. Сполай ви!

Anonymous said...

Докторе,
Това с СИБАНК го въведоха червените прашки ако не и преди тях горския. Още си спомням как плащах по 2,5 лв. за платежно за лихвата на някакви осигуровки, които не бяха платени от университета. Не че е правилно да плащаш по 5 лв за превод, но днес банките са така(което е една друга тема)
Поздрави

Бат Радко said...

Г-н Премиер, ограбват ни....тук има печатна грешка,правилното е :г-н премиер,ограбваШ ни!

Anonymous said...

"Instead of getting married again, I'm going to find a woman I don't like and just give her a house."--Rod Stewart
Сега разбрах, че Род Стюарт е писател.

Anonymous said...

Възмутена съм от години от кожодерските комисионни, които събират най-безсрамно банките у нас. Би трябвало всички държавни ведомства да предоставят възможност за плащане по интернет на всякакви дължими към тях суми срещу не повече
от 50 стотинки. При сегашния стандарт на живот, това е повече от достатъчно. Освен това гражданите трябва да имат избор - плащане на гише в съответната институци, на гише на банка и по интеренет. С какво се занимават разните комисии за защита правата на потребителите, гражданите, защите на конкуренцията, спазване на условията по договорите за спечелени обществени поръчки,концесии, приватизационни договори и т.н.Как така печелиш и после си правиш каквото си искаш. БАСТА!

Anonymous said...

В закона за държавните такси пише,че плащането става в брой или с таксови марки.Дори не пише,че е възможно да се плати по банков път.Пародия на държава.И после ще ми говорят за европейско развитие на гражданите.Селяни прости.

Anonymous said...

Против комисиона "Банкя" и всички други комисиони! Не е ли по-лесно ако КАТ и другите държавни институции си открият сметка в същата банка дето са дали помещение под наем и да внасяме по тяхна сметка в същата банка , май няма комисион за тази операция вместо да превеждаме от една в друга .. изобщо е хубаво кранче открай време само сменяват банките в зависимост на кой е ред да даряваме..

Anonymous said...

Еееееее, д-ре,
те ни спукаха от е.... ти сега се сети. Като отиде с жената и дъщерята на пангара. Ама то да си даваме взаимно примери е като да наливаме вода в пясък. Всеки може да изкара поне 10 безумни (не тъпи, това е слаба дума, безумни )примера.Мислете как да им ги наврем в...., където трябва за да се замислят, ако могат де....
ТТ

Балтимор said...

Абе нали има Национален Омбудсман! Къде дреме...? Щото нито е национален нито е омбудсман.

Anonymous said...

Всъщност цитатът "Instead of getting married again, I'm going to find a woman I don't like and just give her a house." е на Lewis McDonald Grizzard, Jr. - американски писател и хуморист.

Anonymous said...

Всъщност цитатът "Instead of getting married again, I'm going to find a woman I don't like and just give her a house." е на Lewis McDonald Grizzard, Jr. - американски писател и хуморист.

lazaraza said...

протестирам, но не коментирам!!!
думи нямам...

Anonymous said...

Боже тази песен на Веселин Маринов за МВР-то какъв удар ми нанесе!За 20-годишния преход такова падение няма!?И по времето на "соца" на Ефтим Ефтимов и Тончо Русев не им се е налагало така да се наведат.Не мога да повярвам!!!!!!!!!!!!!!Не !Не са се навели!Полегнали са!

Anonymous said...

Какви времена, а докторе?!? Мислехме, че алените маци са се трансформирали безвъзвратно в икебани, пък то глей какъв палав номер ни скрои тройната коалиция Маринов-Ефтимов-Русев. Да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли... Мен ако питаш, мислено е като лубрикант за СиБанкя в периода на смяна на паспортите - лезиш се като тиква, потропваш на опашката, плащаш с кеф и питаш за още:(

Rumen said...

Нека да има възможност за избор при плащането на такси. Който иска на гише на място - ОК и 10 лв да му вземат. Но който иска да може да избира да плаща през сметки, e-pay, през банкомат и т.н. Аз казах )

Plamen said...

Докторе, имал си бол пари дал си :) Мисля че СИБанкя-та можеш спокойно да я избегнеш ако си внесеш парите направо по сметките на МВР като ползваш услугите на която банка искаш:
http://www.mvr.bg/Guide/smetki.htm

2 кинта комисионна за лична карта не са толкова много като се има предвид че ти спестяват писането на платежни нареждания.

Anonymous said...

И аз не повярвах на очите си, когато зърнах у дъщеря ми комбинираната разписка с таксите на МВР и СИБанк - 116 лв. за паспорт и лична карта (бърза услуга) и 10 лв. "сума комисионни". Наглостта на банките е добре известна, но тази такса е наистина прекалена - и с размера си, и с това, че е държавно гарантирана, и с услугата, към която се прилага. А предстои подмяна на стотици хиляди документи...
Присъединявам се към протеста на Доктора и се надявам организациите за защита на потребителите също да се намесят.

Anonymous said...

Тонка, да го еба, ама и ти си един... с гъза си мислиш и ходиш по стадото. Че кой те би по главата да внасяш таксите у СИБанк (сиб банк, както казва една симпатична рускиня тук)? Във всяка банка знаят сметките на МВР за личните документи, просто си избираш тази, която е с най-ниски такси. И още нещо... пробвай да подадеш годишен отчет в Агенцията по вписванията и виж там каква таксичка ще ти изпраскат. А ако ти се говори за проценти, мога да ти покажа платежни нареждания към НАП за две стотинки, за които таксата е била лев и двайсет и пет! Това можеш си го сметна в проценти, а можеш и в пъти, ако ти е по-удобно, Тонка. И не е СИБанк, не е. Те всичките са един дол дренки... кърлежи. Наскоро ги четох, че 53 милиона лева печалба извадили - за месец ли, за тримесечие ли... банковата система, де. Но темата е доста обемиста, а и поначало няма смисъл да я обсъждаме тук - нищо няма да се промени.

Anonymous said...

Абе,докторе по филантропия(щот добре я отстраняваш)като те прибавяме в Свежо -да ,ама си ми махнал сичките коментари,де тие плурализма,де ти е демокрацията,или Пеевски май те е опорочил и физически???

Anonymous said...

Доторе,много си прав.
и докато всички ми пеят тая мантра-
*ТАКА СЕ РАБОТИ В БЪЛГАРИЯ*
аз предпочитам софийската аерогара(как звучи само,А???)
щото никъде не се работи по14 часа смяна за 27лв,никъде няма такива такси за услуга...
май прекалено много са вувуВЗЕЛИ...
тая държава нема да се оправи никога.
Captain Chaos

Anonymous said...

Добре де, СИБанкя са рекетьори наистина, обаче какво пречи да си пуснете превод кеф ви от която банка искате, кеф ви от нет банкиране. И то всички такси с ЕДНО платежно - 1 лев !!!

Е верно на гишето милицонерите посиняват. Ама какъв кеф е само да ги видиш посинели.

Diane Lane said...

Добре де, все пак това не е ли конфликт на интереси - СИБанк в МВР? За винетките поне имаше конкурс, за очи де...

Anonymous said...

Докторе що не пишеш ?Проверявам да видя писал ли си и като видя ,чи не си прочитам Иво Инджев през тебе.Той е много продуктивен.Га че ли все на компютара стои.Но след него ме присвива язвата и вдигам кръвното. И ти критикуваш,но не знам защо от неговата критика ми става гадно.Той не пуска коментари,а само хвалебствия.Дано чете поне тебе и да се научи малко на толерантност и обективност.

Anonymous said...

Не знам дали ще има файда, но може въпросът да се отнесе до пара-ламента - чрез опозиционен дупетат, като питане до някой министър, било финансов, било друг.
А защо не и до Първия. Питането може да бъде и от 1 изречение:
„А бе, г-н Прайм-министър, кво прайм ся със СИБанкя-та и с 12-те %“
Във Франция всички държавни такси, данъци и налози се удържат с 0% лихви, директно от банковата сметка на платеца. И не се разправяш с никакви държавни или банкови чиновници и всякаква друга граблива паплач!

T.Lefteroff, Д-р

Anonymous said...

molto bello e innovativo ma questo puo essere utile a tutti http://www.worldannouncement.net anche per la vostra pubblicita

Anonymous said...

Гади ми се от тези банки... Искам да пусна някой лев за нуждаещите се от Байландо, но само като се сетя за комисионите на банките и ми призлява. Поне за благотворителни сметки може да не се взимат такси, не мислите ли? Един вид принос на банката към сметката на човека в нужда.